Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
07.04.2025

21ο Athens Digital Arts Festival: Πέντε installations που μας έκλεψαν την καρδιά

Εντυπωσιακά έργα Video Art, Animation, Installations, A/V Performances, Μουσική, AR/VR/XR, Εργαστήρια, Ομιλίες, Web Art, Digital Image, Games καθώς και ένα συναρπαστικό πρόγραμμα για Παιδιά μετέτρεψαν την Τεχνόπολη σε κανονικό digital playground

Το Athens Digital Arts Festival, η πρώτη και μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα για τις ψηφιακές τέχνες στην Ελλάδα, γιόρτασε τα 21 χρόνια δημιουργικότητας και ψηφιακής καινοτομίας στη σύγχρονη τέχνη. Ήρθε στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηνίων και τη μετέτρεψε σε μια ζωντανή σκηνή καλλιτεχνικής έκφρασης και τεχνολογικού πειραματισμού, φιλοξενώντας  τη θεματική Simulacra.

Εντυπωσιακά έργα Video Art, Animation, Installations, A/V Performances, Μουσική, AR/VR/XR, Εργαστήρια, Ομιλίες, Web Art, Digital Image, Games καθώς και ένα συναρπαστικό πρόγραμμα για Παιδιά δημιούργησαν μια πολυδιάστατη και αξέχαστη εμπειρία γύρω από την ψηφιακή κουλτούρα.

Με πάνω από 3.000 καλλιτεχνικές προτάσεις από 102 χώρες και διακεκριμένους προσκεκλημένους από τη διεθνή σκηνή της τέχνης, τήρησε την υπόσχεση που έδωσε για μια μοναδική πολυμεσική εμπειρία ψηφιακής τέχνης, ενσωματώνοντας το πνεύμα της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και της ενσωμάτωσης που χαρακτηρίζει το φεστιβάλ εδώ και δύο δεκαετίες.

Βρεθήκαμε εκεί μεσημέρι Κυριακής. Και διαλέξαμε πέντε instalations που έκλεψαν την προσοχή μας λίγο παραπάνω. 

 

Medusa Valley

[video width="1024" height="576" mp4="https://popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/04/62b05432-3776-40fd-88f5-56ea34b447f0.mp4"][/video]

Μετά τη μαζική ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά, ένα νέο είδος μεταλλαγμένης μέδουσας έχει εμφανιστεί—η PETE Medusa. Ονομάστηκε έτσι από το πλαστικό μπουκάλι PETE που σχηματίζει τον κορμό της, αυτή η φανταστική μορφή ζωής είναι ένα υβρίδιο συνθετικών αποβλήτων και βιολογικής προσαρμογής. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι πολλά πλαστικά μπουκάλια που παρασύρονται στον ωκεανό έχουν αναπτύξει πλαστικά πλοκάμια, ικανά να ανιχνεύουν την παρουσία ζωντανών οργανισμών. Όταν ανιχνεύσουν την ανθρώπινη παρουσία, αυτά τα πλοκάμια εκπέμπουν φωτεινούς παλμούς—μια ανατριχιαστική μορφή επικοινωνίας μεταξύ της τεχνητής ζωής και των δημιουργών της. Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις μεταλλαγμένες μέδουσες έχουν εξελίξει μια μεμβράνη που μοιάζει με πρωτόγονο ηχείο στην κορυφή τους, ενεργοποιούμενη από αισθητήρες μέσα στα πλοκάμια. Όταν οι άνθρωποι πλησιάζουν, αυτά τα ηχεία παράγουν έναν ανησυχητικό ήχο, παρόμοιο με εκείνον ενός μετρητή Geiger—μιας συσκευής που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ραδιενέργειας. Αυτό το ηχητικό σήμα εγείρει ένα τρομακτικό ερώτημα: Αποτελούν οι άνθρωποι μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη από μια πυρηνική καταστροφή; Η PETE Medusa λειτουργεί τόσο ως μια μορφή εικαστικής επιστημονικής φαντασίας όσο και ως μια αιχμηρή κριτική για τη ρύπανση των ωκεανών από τα πλαστικά. Κατασκευασμένη από κοινά πλαστικά μπουκάλια PET, πλαστικές οπτικές ίνες, LED και μικρά ηχεία, ενσαρκώνει μια παράδοξη μεταμόρφωση—απόβλητα που επαναπροσδιορίζονται σε ένα διαδραστικό, ημι-ζωντανό ον. Αυτή η ειρωνική εξέλιξη λειτουργεί ως μεταφορά για την εξαναγκασμένη προσαρμογή της φύσης στις ανθρώπινες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα αντιδραστικά στοιχεία ήχου και φωτός της γλυπτικής εγκατάστασης συμβολίζουν ένα πιθανό μέλλον, όπου η φύση αναπτύσσει μηχανισμούς για να ανταποκριθεί—ίσως ακόμα και να αντισταθεί—στην αδιάκοπη καταστροφή που της επιβάλλεται.

Credits: (2025) Γιάννης Κρανιδιώτης. Διαδραστική εγκατάσταση φωτός και ήχου

Clams

Clams

Clams είναι μια συλλογή κινητικών ηχητικών γλυπτών που μετατρέπουν δεδομένα από αισθητήρες ποιότητας νερού σε ήχους και κίνηση. Κάθε “αχιβάδα” κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα απορρίμματα πλαστικού και περιέχει ένα ηχείο. Το συνεχώς εξελισσόμενο μικροτονικό ηχητικό τοπίο προσδίδει σε κάθε όστρακο μια διακριτική, ζωντανή κίνηση ανοιγοκλεισίματος. Οι μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο από έναν αισθητήρα καθαρότητας νερού, λαμβάνονται απο τον πλησιεστερο ποταμό, λίμνη ή θάλασσα της πόλης όπου παρουσιάζεται το έργο, και αποτελούν βάση για τη μουσική του έργου, η οποία παράγεται μέσω μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης διαδικασίας που βασίζεται στα επίπεδα ποιότητας νερού με την πάροδο του χρόνου. Clams προσκαλεί το κοινό να δημιουργήσει συνδέσεις μεταξύ των μέσων τέχνης, της ηχητικής μετατροπής δεδομένων και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Credits: Το Clams είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε και παράχθηκε από τον Marco Barotti

Chromosphere

[video width="1024" height="576" mp4="https://popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/04/c035830c-00d7-4f96-9172-3fb38f4e4aea-1.mp4"][/video]

Η διαδραστική κινούμενη εικόνα από τον Ιάπωνα σκηνοθέτη παρουσιάζει έναν κόσμο μέσα στο μυαλό ενός ατόμου που αντιμετωπίζει δυσκολίες, αντανακλώντας τις εσωτερικές πολυπλοκότητες των σκέψεών του. Η κινούμενη εικόνα εξερευνά την προσωπική ιστορία, τα όνειρα και τις οράματα του καλλιτέχνη, δημιουργώντας μια αλυσίδα γεγονότων που επαναλαμβάνονται χωρίς σαφή αρχή ή τέλος. Οι εικόνες δείχνουν γεγονότα που συνδέονται με κάποιο τρόπο μεταξύ τους και εμφανίζουν μια αλυσίδα αντιδράσεων χωρίς προφανή αρχή ή τέλος, καθώς ένας βρόχος διακλαδώνεται για να δημιουργήσει νέες πολλαπλές επαναλήψεις. Το Solitarium κέρδισε το Japan Grand Prix στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανιμέισον Νέου Αεροδρομίου Chitose (2016).

Ataraxie

[video width="1024" height="576" mp4="https://popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/04/5973d269-26df-4615-b42b-b63fa376911b.mp4"][/video]

Ataraxie σημαίνει «ηρεμία του νου». Στην νέα αυτή εγκατάσταση του Maxime Houot, ο καλλιτέχνης μας καλεί να αναρωτηθούμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει μετά την πανδημία. Μια σειρά λέιζερ γεμίζει τον χώρο με δέσμες κόκκινου φωτός, οι οποίες αρχικά σχηματίζουν απλά σταυρούς και στη συνέχεια αναπτύσσουν πολύπλοκες, δομές σαν τεσσέρακτες. Το Ataraxie εξερευνά το κενό του αγνώστου και μας προκαλεί να σκεφτούμε αν θα το γεμίσουμε με το οικείο και ανακουφιστικό ή αν θα βρούμε νέους τρόπους να ζήσουμε.

Credits:  Ένα artlab με έδρα τη Γκρενόμπλ (Γαλλία), το Collectif Coin αφιερώνεται στην παραγωγή τόσο μνημειωδών όσο και οικείων εγκαταστάσεων και παραστάσεων. 

quantum Jungle

[video width="1024" height="576" mp4="https://popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/04/9785575a-463d-4593-a376-8824712c7ffb.mp4"][/video]

Η “Quantum Jungle” είναι μια διαδραστική καλλιτεχνική εγκατάσταση που απεικονίζει με παιχνιδιάρικο τρόπο έννοιες της Κβαντικής Φυσικής σε έναν μεγάλο τοίχο γεμάτο με πάνω από 1000 καινοτόμες μεταλλικές ελατήρια ευαίσθητα στην αφή και χιλιάδες LED. Υπολογίζει την εξίσωση του Schrödinger για να μοντελοποιήσει την κίνηση ενός κβαντικού σωματιδίου και να δείξει έννοιες όπως η υπέρθεση, η παρεμβολή, η δυαδικότητα κύματος-σωματιδίου και η κατάρρευση της κυματομορφής, διατηρώντας μια παιχνιδιάρικη προσέγγιση που προσελκύει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, προκαλώντας περιέργεια και θαυμασμό.

Credits: O Ρόμπιν είναι ένας πειραματικός δημιουργός παιχνιδιών υλικού και καλλιτέχνης διαδραστικών εγκαταστάσεων με έδρα το Βερολίνο, Γερμανία. Τα έργα του κυμαίνονται από βραβευμένα μονοδιάστατα παιχνίδια υλικού, μέχρι παράξενες ανατρεπτικές σφαίρες και τοίχους γεμάτους ελατήρια σφήνας πόρτας που απεικονίζουν την κβαντική φυσική με έναν παιχνιδιάρικο αλλά επιστημονικά ακριβή τρόπο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΕΧΝΕΣ
NEWS
Save