Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
09.07.2025

48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Δράμα 2025: Μικρές διάρκειες, μεγάλες συγκινήσεις

Το Φεστιβάλ Δράμας ανακοίνωσε το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, με την βεβαιότητα ότι η νέα ελληνική σοδειά υπόσχεται ένα δυνατό κινηματογραφικό μέλλον. Highlight της βραδιάς η προβολή της –εξαιρετικής– μικρού μήκους ταινίας του Ντενί Βιλνέβ

Φεστιβάλ Δράμας

«Όταν άφησες την άνοιξη» της Δήμητρας Παπαευθυμίου

Στην κατάμεστη και δροσερή ταράτσα του θερινού κινηματογράφου «Λαΐς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, έγινε η παρουσίαση του φετινού προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας -και ήταν μια βραδιά γεμάτη νέα παιδιά με ανυπόμονο βλέμμα και πλατιά χαμόγελα. Οι Έλληνες μικρομηκάδες που θα παρουσιάσουν τα έργα τους τον Σεπτέμβριο στο δικό τους αγαπημένο φεστιβάλ στη Δράμα, είχαν γεμίσει τον χώρο, δημιουργώντας, και μόνο με την παρουσία τους, μία πραγματικά όμορφη ατμόσφαιρα που με το τέλος της παρουσίασης μετατράπηκε σε… πάρτι. Τα θερμά χειροκροτήματα και τα ενθουσιώδη επιφωνήματα που έπεφταν κατά την ανάγνωση των ελληνικών τίτλων που συμμετέχουν φέτος, έστελναν δυνατό σήμα, μαζί και με τα νέα που κυκλοφορούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέρες τώρα, ότι ναι, η φετινή χρονιά έχει πολύ γερή ελληνική σοδειά και να περιμένουμε ωραίες εκπλήξεις.

Ξεχωριστή έκπληξη όμως στη βραδιά ήταν και η προβολή της –εξαιρετικής– μικρού μήκους ταινίας του Ντενί Βιλνέβ, «Next Floor», η οποία είχε πάρει το βραβείο καλύτερης ταινίας του φεστιβάλ Δράμας το 2008 –ζωντανό παράδειγμα του ότι αν έχεις ταλέντο, όρεξη για δουλειά και λίγη τύχη εννοείται, μπορείς να βρεθείς στην κορυφή του κόσμου… Η ταινία παίχθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων από τη διεθνοποίηση του φεστιβάλ Δράμας, το οποίο μας συστήνει νέους δημιουργούς που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.  Μάλιστα θα διοργανωθεί και σχετικό αφιέρωμα στη διάρκειά του, όπου θα θυμηθούμε ωραίες στιγμές με νέους δημιουργούς που πρωτοείδαμε εκεί πριν γίνουν μεγάλοι και τρανοί τα επόμενα χρόνια.

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιώργος Αγγελόπουλος παρουσίασε τη φετινή οπτική ταυτότητα και το σποτ του Φεστιβάλ και ανακοίνωσε τις ελληνικές συμμετοχές στα διαγωνιστικά προγράμματα -Εθνικό, Εθνικό Σπουδαστικό,  Διεθνές Διαγωνιστικό, Διεθνές Σπουδαστικό, Animation, Short & Green και KIDDO- της 48ης διοργάνωσης του DISFF, που θα διεξαχθεί από τις 8 ως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Φέτος, το Φεστιβάλ Δράμας θα προβάλλει συνολικά 151 ταινίες μικρού μήκους σε όλα τα διαγωνιστικά του τμήματα. Από αυτές, 35 ταινίες θα διαγωνιστούν στο επίσημο ελληνικό πρόγραμμα και 24 στο ελληνικό σπουδαστικό -οι περισσότερες σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά υποβλήθηκαν 3714 ταινίες απ’ όλον τον κόσμο. Ενώ θυμίζουμε πως από το 2023, οι ταινίες που αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®.

Η οπτική ταυτότητα του φετινού Φεστιβάλ της Δράμας αντλεί τη δύναμή της από τη γεωμετρία. Στο κέντρο της, βρίσκεται ένα μάτι -το βλέμμα κυριολεκτικά ως μέσο θέασης αλλά και μεταφορικά ως το φίλτρο μέσα από το οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τις ιστορίες του κινηματογράφου. Λειτουργεί ως ένα κάλεσμα προς τον θεατή, τον οδηγεί να στρέψει το βλέμμα στο σινεμά, να παρατηρήσει, να νιώσει και να εμπλακεί. Οι γεωμετρικές φόρμες, απλές και με έντονα χρώματα, συνθέτουν ένα ευέλικτο οπτικό σύστημα, το οποίο έχει την ιδιότητα της αναδιάταξης και της ανασύνθεσης. Τα σχεδιαστικά στοιχεία μετατοπίζονται και αλλάζουν θέση. Όπως οι ταινίες, οι ήρωες τους και οι ιστορίες τους.

Τη φετινή οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ, υπογράφει για ακόμη μια φορά ο designer Κωνσταντίνος Παυλίδης, με έδρα τη Δράμα. Το σποτ είναι μια παραγωγή της Normal Toast, σε σκηνοθεσία του Άγγελου Γουρζή και πρωτότυπη μουσική από τον Γρηγόρη Ελευθερίου.

Καλωσορίζοντας το κοινό της εκδήλωσης, δημοσιογράφους, δημιουργούς και επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, ο Γιώργος Αγγελόπουλος ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα: «Ο κινηματογράφος από τη γέννηση του είχε πάντα μια οργανική σχέση με την αλλαγή. Σαν το ίδιο το μέσο, το οποίο βασίζεται στην εναλλαγή εικόνων, να είναι προορισμένο συνεχώς να αλλάζει και να εξελίσσεται. Από το ασπρόμαυρο στο έγχρωμο, από το βωβό στον ήχο, από την σκοτεινή αίθουσα σε κινητά τηλέφωνα, οι ταινίες παραμένουν κομμάτι της ζωής μας παρά τις αλλαγές, αλλά ίσως και λόγω αυτών.

Αντίστοιχα κι ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου οφείλει να αλλάζει, να δοκιμάζεται, να αμφισβητεί και να διερευνά τρόπους να εξελίσσεται και πάντα να παραμένει επίκαιρο. Η αλλαγή της καλλιτεχνικής διεύθυνσης σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για το φεστιβάλ….

Αλλά παραμένει σταθερό στον πυρήνα του: την ανάδειξη της δημιουργικότητας, της ελευθερίας, της πολυφωνίας και της φλόγας της μικρού μήκους ταινίας. Μιας φλόγας που, παρά τις εναλλαγές προσώπων και συνθηκών, δεν έσβησε ποτέ. Την κρατούν ζωντανή οι νέοι κινηματογραφιστές με το ταλέντο τους, το πάθος τους και τη δίψα για δημιουργία.

Η φετινή διοργάνωση είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Ευχαριστώ θερμά όσους στήριξαν, καθοδήγησαν, δούλεψαν και πίστεψαν. Ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά και πότε δεν είναι στον ελληνικό κινηματογράφο; Ίσως τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας φανούν γρήγορα, ίσως χρειαστεί χρόνος. Το σίγουρο είναι ότι η θαλπωρή των ταινιών, τα χαμόγελα, η συγκίνηση, οι κουβέντες μετά τις προβολές θα είναι εκεί για να μας θυμίζουν γιατί αγαπάμε το Φεστιβάλ αυτό…».

Χαιρετισμό απέστειλε ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος:

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελεί έναν φωτεινό φάρο πολιτισμού για την πόλη μας, την Ελλάδα και την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα.

Καλωσορίζουμε με ανοιχτή καρδιά, σε αυτή τη μεγάλη γιορτή,  όλους τους σκηνοθέτες, καλλιτέχνες και φίλους του σινεμά που θα βρεθούν φέτος κοντά μας. Σας προσκαλούμε να ζήσετε μαζί μας τη μαγεία του σινεμά. Να γίνουμε κοινωνοί σε αυτήν την «αντανάκλαση της ζωής». Να συγκινηθούμε, να προβληματιστούμε, να εμπνευστούμε. Στη Δράμα, όπου η μικρού μήκους ταινία βρίσκει τον μεγάλο της χώρο. Και αν κατά τον John Huston το Χόλυγουντ ήταν πάντα ένα κλουβί, που αιχμαλωτίζει τα όνειρα, εμείς λέμε σε όλους τους νέους δημιουργούς: Η Δράμα είναι το παράθυρο που δίνει αέρα στα φτερά σας, για να πετάξουν τα όνειρά σας μακριά – σε όλο τον κόσμο».

Ο οικοδεσπότης της βραδιάς, Βασίλης Τερζόπουλος, ανέγνωσε και τον χαιρετισμό του Αντιπροέδρου του Φεστιβάλ Δράμας Πέτρου Παρασκευαΐδη, που είπε μεταξύ άλλων: «Ο κινηματογράφος, και ειδικά η ταινία μικρού μήκους, αποτελεί μια συμπυκνωμένη αφήγηση συναισθημάτων, εμπειριών και ονείρων. Κάθε δημιουργία που θα δείτε στις οθόνες μας είναι ένα μικρό σύμπαν που μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα και να χαράξει ανεξίτηλες στιγμές στη μνήμη των θεατών. Είμαστε περήφανοι που φέτος, για άλλη μια φορά, η Δράμα θα αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίοι επιλέγουν το Φεστιβάλ για να αναδείξουν το έργο τους. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας δεν είναι απλά ένα πολιτιστικό γεγονός. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς εξελίσσεται, εμπνέει και δημιουργεί αναμνήσεις που θα συνοδεύουν τους θεατές για πάντα».

Την καινούργια ομάδα των προγραμματιστών του Φεστιβάλ Δράμας απαρτίζουν νέοι αλλά και παλιοί γνώριμοι της διοργάνωσης: Ο Βασίλης Τερζόπουλος τέθηκε επικεφαλής του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος, ο  Παναγιώτης Ιωσηφέλης του Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού προγράμματος, ο Κωστής Χαραμουντάνης του Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού προγράμματος, ο Σπύρος Σιάκας του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος Animation, η Μάγια Σφακιανάκη του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος Short & Green, η Αντιγόνη Παπαντώνη του Short Film Hub, η Βαρβάρα Δούκα του Pitching Lab και ο Γιώργος Αγγελόπουλος του Εθνικού Διαγωνιστικού προγράμματος και του Kiddo.

Ο τελευταίος, αναφερόμενος στη φετινή σοδειά ελληνικών ταινιών που επιλέχθηκαν για το Εθνικό Διαγωνιστικό, επεσήμανε τα εξής: «Αν το Φεστιβάλ Δράμας είχε καρδιά, αυτή θα χτυπούσε σίγουρα από το Εθνικό Διαγωνιστικό…. Η φετινή χρονιά καταγράφει και πάλι τα σημάδια της εποχής στην οποία ζούμε. Ταινίες με τάσεις φυγής, ταξίδια του μυαλού και της φαντασίας, κόσμοι πλασμένοι διαφορετικά από τον δικό μας και χαρακτήρες ανοίκειοι δίνουν ένα στίγμα για την πραγματικότητα και την αγωνία των δημιουργών να δραπετεύσουν από αυτήν ή να την φανταστούν με τους δικούς τους κανόνες. Ένας καθρέφτης της κοινωνίας μας όπου οι προσδοκίες από τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο δημιουργούν αναπόφευκτες απογοητεύσεις.

Οι παιδικοί χαρακτήρες γνωρίζουν άνθιση και το σχεδόν ανύπαρκτο για την Ελλάδα είδος της νεανικής ταινίας  εμφανίζεται δυναμικά. Με τη διαφορετικότητα να βρίσκεται στο προσκήνιο τα προηγούμενα χρόνια, οι δημιουργοί πλέον βρίσκουν τρόπους να επανεφεύρουν queer θεματικές με πρωταγωνιστές υπερφυσικά και μυθολογικά όντα. Οι δημιουργοί που συνειδητά τοποθετούν την ιστορία τους στην  σύγχρονη Ελλάδα, έχουν την πρόθεση κυρίως να καυτηριάσουν και να καταδείξουν τα κακώς κείμενα του τόπου, τη διαφθορά, τη μισαλλοδοξία, την υποταγή στο κεφάλαιο και την καταπάτηση των αξιών. Σε συνδυασμό με την επίσης δημοφιλή θεματική της «μνήμης» και της προστασίας ή αναδιατύπωσής της αλλά και το μοτίβο του πένθους που ανά καιρούς επανέρχεται, δημιουργείται μια εντύπωση ότι οι καλές μέρες βρίσκονται πίσω μας. Κι όμως. Τις περισσότερες φορές οι χαρακτήρες των ταινιών δεν επιλέγουν την παραίτηση. Ακόμη κι όταν όλα είναι εναντίον τους, κατευθύνονται προς το φως, επιμένουν, προσπαθούν και διεκδικούν. Όπως και οι ίδιοι οι δημιουργοί των ταινιών αυτών. Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσουν έμπνευση για να κάνουμε όλοι το ίδιο».

«Μικρό Σώμα» του Γιάννη Συμβώνη

Οι ελληνικές συμμετοχές στα διαγωνιστικά τμήματα του 48ουDISFF είναι: 

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ (συμμετέχουν 31 ταινίες μυθοπλασίας και 4 ντοκιμαντέρ):

«Οι Κύκλοι της Ρο» της Μυρτώ Αποστολίδου (ντοκιμαντέρ), «Γοργόνες» των Λήδα Βαρτζιώτη - Δημήτρη Τσακαλέα, «3 cm of Complexity» της Άννα Βάσοφ (ντοκιμαντέρ), «100 χρόνια μπροστά» του Μιχαήλ Γιγιντή, «ΜΙΤΣΗ» της Γεύης Δημητρακοπούλου, «Ρίζες» του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, «Noi» του Νεριτάν Ζιντζιρία, «Fouetté» του Δημήτρη Ζούρα, «Αυτός που Κάποτε Υπήρχε» του Κωστή Θεοδοσόπουλου, «Παντάξενος» της Ευτυχίας Ιωσηφίδου, «Ο άρρωστος 1789» της Ειρήνης Καραγκιοζίδου, «Κρύο;» του Ανδρέα Κοντόπουλου, «Μαγκνταλένα Χάουζεν: Παγωμένος Χρόνος» του Γιάννη Καρπούζη, «Να φοβάσαι τ’ άστρα του Νοτιά» του Χρήστου Καρτέρη (ντοκιμαντέρ), «Hopepunk» της Βασιλικής Λαζαρίδου (they/them), «Performer» του Γιάννη Μπερέτσου, «Οι λύκοι επιστρέφουν» του Στέλιου Μωραϊτίδη, «Requiem in Salt» των Σύλβιας Νικολαΐδη - Νικόλα Ιορδάνου (ντοκιμαντέρ), «Χίλιες Λεύγες κάτω από τη Θάλασσα» της Νατάσσας Ξύδη, «ΠΛΑΝΗΤΕΣ» της Φίλης Ολσέφσκι, «Η μέρα που γίναμε ήρωες» της Σελήνης Παπαγεωργίου, «Κάνε αυτό που πρέπει» του Μάνου Παπαδάκη, «Χοῦς εἶ καί εἰς χοῦν ἀπελεύσει» του Δημήτρη Παπαθανάση, «Pirateland» του Σταύρου Πετρόπουλου,  «ΛΟΥΔΙΑΣ» του Άκη Πολύζου, «Δώσε μου 5 Λεπτά» της Μαρθίλια Σβάρνα, «Carcass» του  Μάκη Σέμπου, «Νίκη (or the impossible hope of tryingτου Σάββα Σταύρου, «Μικρό Σώμα» του Γιάννη Συμβώνη, «AΒΑΝΤΑΖ» του Χρήστου Τάτση, «Last Tropics» του Θανάση Τρουμπούκη, «Μικρές Ζωές» του Δημήτρη Τσαλαπάτη, «Το τίποτα και τα πάντα» της Λίας Τσάλτα, «Φούιτ» του Αλέξανδρου Χαντζή και «Τα Κρυμμένα Από Την Ίδρυση Του Κόσμου» των Kevin Walker - Irene Zahariadis.

«Noi» του Νεριτάν Ζιντζιρία

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ:

«Noi» του Νεριτάν Ζιντζιρία, «Μαγκνταλένα Χάουζεν: Παγωμένος Χρόνος» του Γιάννη Καρπούζη, «400 Κασέτες» της Θέλγιας Πετράκη και «Pirateland» του Σταύρου Πετρόπουλου.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ:

«Ο Κύκλος Ζωής των Τζιτζικιών» της Ines Perot, «Πρελούδιο για μια Σουπερνόβα» του  Χρίστου Αρτεμίου, «Στο παζάρι» του Κώστα Φούντα Αλουπογιάννη, «Fragments of Life from the Place I Call Home» του Ανδρέα Λαζίδη, «Βόλτα» του Σωκράτη Μουσμουλίδη, «Ύπνος» των Cos Mandis - Jay McNeil, «Κοσμικό Αυγό» των Νεφέλης Ψύκου - Χριστόφορου Αλαμάνη, «Λευρεσθής» της Ιωάννας Ρουμελιώτη, «Transwalking» της Ευθυμίας Κωτούλα, «Το νησί της Αφροδίτης» της Ρωξάνης Βαρελά, «Or How to Disappear» του Γιώργου Αγγελόπουλου, «Ο Πατέρας Μου» της Χριστίνας Σφακιανάκη, «Ήταν Πολύ Καλή Στο Να Φεύγει» του Βασίλη Παντελίδη, «Μεταμόρφωση» των Θάνου Καρανίκα - Δήμητρας Κοσμά, «Ραφαέλα» του Ηλία Μαρούτση, «Νέο Μεξικό» του Αντώνη Γκούμα, «Το κίνητρο» του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, «Όταν άφησες την άνοιξη» της Δήμητρας Παπαευθυμίου, «Χαμένες Γαρδένιες» της Γαλάτειας Λαγουτάρη, «Αγριοκέρασο» του Παναγιώτη Ζιώγα, «Ο Πράσινος Κήπος» της Ελένης Τσέκερη, «Το ήσυχο βάρος των πραγμάτων» της Δήμητρας Πετμεζά, «όnλy connέcτ» της Betty Κostadinova και «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» του  Ορέστη Ρούσκα.

«Αγριοκέρασο» του Παναγιώτη Ζιώγα

Όπως σημείωσε ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης, σεναριογράφος και καθηγητής σεναρίου στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σχετικά με την φετινή χρονιά που ξεπέρασε τις 200 αιτήσεις, από τις οποίες επιλέχθηκαν 24 από πολλά και διαφορετικά σχολεία, δημόσια, ιδιωτικά, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου: «Τέταρτη χρονιά, φέτος, του νέου Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος. Είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για το νέο πρόγραμμα, βρισκόμαστε ακόμα, προφανώς, στην αρχή. Η αρχή, από την άλλη, σ΄ αυτό το πρόγραμμα αποτελεί τη φυσική μας κατάσταση, τη φύση και τη θέση μας: ο ενθουσιασμός, τα λάθη, οι συνήθως μηδενικοί προϋπολογισμοί, η εκταμίευση τεράστιας προσπάθειας (απολύτως αμισθί), η ελπίδα και η διάψευσή της, η παραίτηση και το ξαναξεκίνημα, η ανωριμότητα και το ταλέντο, να θέλουμε να τα πούμε όλα και να λέμε τα μισά ή και τίποτα, να θέλουμε να εξομολογηθούμε μια πολύ μικρή προσωπική ιστορία και να καταλήγουμε να αγγίζουμε τις ψυχές των θεατών σε πολύ μεγάλα φεστιβάλ σ΄ όλο τον κόσμο -όλα είναι, για μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στο πρόγραμμα. Και φέτος περισσότερες αιτήσεις από την προηγούμενη χρονιά, τροποποιήσεις στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κινηματογραφικών τμημάτων ώστε οι παρουσιάσεις των σπουδαστικών τους ταινιών να μην αντιβαίνουν στο κανόνα του φεστιβάλ για Ελληνική πρεμιέρα της ταινίας, επιδοτήσεις σπουδαστικών μικρού μήκους από χρηματοδοτικά κέντρα αλλά και (σε κάποιες περιπτώσεις) από τις σχολές τους, υποστήριξη σπουδαστικών ταινιών μικρού μήκους από τις περιφέρειες, συμμετοχή έμπειρων ηθοποιών οι οποίοι δείχνουν πίστη στο καλλιτεχνικό όραμα των  νέων δημιουργών».

«Ο Κύκλος Ζωής των Τζιτζικιών» της Ines Perot

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ:

«Ο Κύκλος Ζωής των Τζιτζικιών» της Ινές Περό και «Simon at the Nightshop» του Θανάση Τσιμπίνη.

ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ:

«Η Συνθετική Εποχή» του Δημήτρη Αρμενάκη, «Poplars» του Αλέξανδρου Βουνάτσου, «Holy shit» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη - Βασίλη Τσιουβάρα και «13m του Αντώνη Δημητρόπουλου

«Holy shit» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη - Βασίλη Τσιουβάρα

SHORT AND GREEN:

«Don’t try this in the woods» της Έμμας Δοξιάδη και «Green» του Δημήτρη Ιωσηφίδη Χοκμετίδη

KIDDΟ:

«Η πρώτη εικόνα» της Όλιας Βερρoιοπούλου, «Maternelle» του Βασίλη Δογάνη, «Φθινοπωρινά Χριστούγεννα» του Κώστα Μπακούρη, «Γιατί» του Νίκου Παυλινέρη, «The Fight» του Αντώνη Πέτρου, «Πάπια από αλάτι» του Ανδρέα Ράπτη, «Ατλαντικός» του Aλέξανδρου Σταματιάδη και «The T3st» του Αλέξανδρου Τσιλιφώνη.

«Green» του Δημήτρη Ιωσηφίδη Χοκμετίδη

SHORT FILM LAB:

Οι πλούσιες δράσεις του Short Film Hub, το οποίο υποστηρίζεται από το CREATIVE EUROPE, απλώνονται σε όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ. Καθημερινά θα πραγματοποιούνται one-to-one συναντήσεις  μεταξύ σκηνοθετών, σεναριογράφων και παραγωγών και επαγγελματιών του χώρου,  ανοιχτές συζητήσεις, panels και roundtables.

Δεν θα μπορούσε να λείπει το καθιερωμένο διεθνές Pitching Lab, συγκεντρώνοντας τις 10 καλύτερες προτάσεις (σχέδια σεναρίων) από όλον τον κόσμο. Tα ελληνικά σχέδια που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν είναι τα εξής: «Aσκός» -σενάριο: Φοίβος Ήμελλος, «Αs if Ι had you next to me» -σενάριο: Δέσποινα Λάδη, «Mom is alive» -σενάριο: Ισαβέλλα Αϊβαλιώτη) και η ελληνική συμπαραγωγή (Ηνωμένο Βασίλειο / Η.Π.Α. / Ελλάδα): «EO1» -σενάριο: Ruby Mastrodimos.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Φέτος το Φεστιβάλ Δράμας γιορτάζει τα 30 χρόνια από τη διεθνοποίησή του, με ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει μία επιλογή από τις ταινίες που απέσπασαν το Grand Prix του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, όλα αυτά τα χρόνια.

Ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς αυτής της δημιουργικής πορείας, υπήρξε, όπως προαναφέρθηκε, η μικρού μήκους ταινία Next Floor (2008) του -διάσημου σήμερα- γαλλοκαναδού δημιουργού Ντενί Βιλνέβ, σκηνοθέτη του Dune και της νέας ταινίας Τζέιμς Μποντ, που παρουσιάστηκε στην ταράτσα της Ταινιοθήκης ως προβολή-έκπληξη και θα παιχτεί στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Δράμα. Σε αυτήν την υποδειγματική δουλειά μικρής φόρμας, κατά τη διάρκεια ενός πολυτελούς συμποσίου, έντεκα κακομαθημένοι καλεσμένοι συμμετέχουν σε μία τελετουργική γαστρονομική σφαγή. Σε αυτό το παράλογο και γκροτέσκο σύμπαν, μία απροσδόκητη αλληλουχία γεγονότων υπονομεύει αυτήν την χωρίς τέλος συμφωνία της αφθονίας... Η ταινία του Ντενί Βιλνέβ, απέσπασε το 2008 το Grand Prix καλύτερης μικρού μήκους ταινίας στο DISFF, επιβεβαιώνοντας ότι το Φεστιβάλ Δράμας κάθε χρόνο μας συστήνει τους δημιουργούς  που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Το υπόλοιπο αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί τον Αύγουστο. Το Φεστιβάλ Δράμας ευχαριστεί θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης, τον Δήμο Δράμας, τη Βουλή των Ελλήνων, το ΕΚΟΜMEΔ, τη RAYCAP,  τη ΔΕΗ (χρυσό χορηγό του Φεστιβάλ), την ΚΥΚΛΩΨ (Cyclops), τη Finos Film, και όλους τους Φορείς του κινηματογραφικού γίγνεσθαι, και όχι μόνο, της χώρας μας, για την στήριξη, την αγάπη και την εξαίρετη συνεργασία, προς όφελος της ταινίας μικρού μήκους και των δημιουργών της.

 

 

 

 

 

 48o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

 8-14 Σεπτεμβρίου | Δράμα

https://www.dramafilmfestival.gr/

https://www.facebook.com/dramafilmfestival/

https://www.instagram.com/dramafilmfestival/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΕΧΝΕΣ
NEWS
Save