Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
29.08.2019

Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού του Ωδείου Αθηνών είναι εδώ για να σε κάνει επαγγελματία χορευτή

Παρέχοντας πλέον δίπλωμα αναγνωρισμένο από το κράτος έχει σκοπό να βγάλει ολοκληρωμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες κι όχι μόνο τεχνικά άρτιους χορευτές. Μας μίλησαν σπουδαστές, καθηγητές και η διευθύντρια της σχολής, Λίλα Ζαφειροπούλου.

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Για τους περισσότερους απόφοιτους Λυκείου το καλοκαίρι μπορεί να περιλάμβανε διακοπές αλλά συγχρόνως κυλούσε αργά και βασανιστικά. Ο λόγος δεν ήταν άλλος βέβαια παρά η αναμονή για τα πολυπόθητα αποτελέσματα των βάσεων που αποτελούν και το άνοιγμα στο «επόμενο κεφάλαιο», το ξεκλείδωμα της φοιτητικής πίστας.

Άλλοι πάλι δεν ήταν κάθιδροι σε κάθε βουτιά που έριχναν μιας και ο δρόμος που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν δεν συνδέεται με αγχωμένες Πανελλήνιες. Κάποιοι από αυτούς που τελειώσαν πλέον το σχολείο θα ακολουθήσουν τον δρόμο της μουσικής. Άλλοι της υποκριτικής. Κι άλλοι αυτόν του χορού. 

Για τους τελευταίους από πέρυσι ήδη το Ωδείο Αθηνών τους έχει ανοίξει το δρόμο για να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζονται για να αποκομίσουν ένα επαγγελματικό δίπλωμα χορού. Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού του Ωδείου Αθηνών θα λειτουργήσει φέτος για δεύτερη χρονιά πλάι στην Ερασιτεχνική/Προπαρασκευαστική Σχολή Χορού που υπάρχει ήδη στο Ωδείο Αθηνών από το 2011. 

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη απόπειρα ίδρυση σχολής χορού στο Ωδείο Αθηνών. Αυτή πάει πίσω στο χρόνο και το 1935, οπότε και η Πολυξένη Ματαίη ίδρυσε μια πρώτη σχολή χορού που επιβίωσε μέχρι και τον πόλεμο. Από το 2011 όμως η σχολή ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία της, αρχικά μόνο ως ερασιτεχνική σχολή και στη συνέχεια και ως επαγγελματική, όπως μας εξηγεί η διευθύντρια της σχολής, Λίλα Ζαφειροπούλου. 

Για να μην μπερδευόμαστε όμως, ποιά η διαφορά των δύο σχολών και σε ποιον απευθύνεται η κάθε μία;

Η Ερασιτεχνική/Προπαρασκευαστική Σχολή απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και ο προσδιορισμός «ερασιτεχνική» δεν αφορά το επίπεδο ή την αντιμετώπιση των προσφερόμενων μαθημάτων αλλά το γεγονός ότι δεν προσφέρει επαγγελματικό δίπλωμα.

Κάτι που ήρθε να συμπληρώσει η Επαγγελματική Σχολή του Ωδείου που απευθύνεται σε απόφοιτους Λυκείου (απαραίτητη είναι η προηγούμενη ενασχόλησή τους με τον χορό για 3-5 χρόνια τουλάχιστον). Μέσα από ένα τριετές πρόγραμμα φοίτησης, οι σπουδαστές μπορούν να αποκτήσουν επαγγελματικό δίπλωμα αναγνωρισμένο από το κράτος και η σχολή έρχεται να σταθεί δίπλα στις υπόλοιπες ανώτερες σχολές χορού στην Ελλάδα που είναι η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και 17  ακόμη αναγνωρισμένες ιδιωτικές σχολές.

«Δεν θέλουμε να φτιάξουμε ίδιους χορευτές, αλλά ο καθένας να πάει προς τα εκεί που του ταιριάζει», εξηγεί η Λίλα Ζαφειροπούλου για την φιλοσοφία της σχολής, η οποία διδάσκει μία ευρεία γκάμα από είδη: κλασικό μπαλέτο, μοντέρνο και σύγχρονο χορό, ρυθμική (υποχρεωτικό μάθημα, που είναι «ό,τι είναι το σολφεζ για τον μουσικό» όπως λέει χαρακτηριστικά η διευθύντρια της σχολής), ιστορικούς χορούς όπως φλαμένκο και μπαρόκ αλλά και χορούς καρακτέρ όπως είναι οι ούγγρικοι χοροί. 

Πολύ σημαντικό είναι και το μάθημα του ρεπερτορίου το οποίο διδάσκει ο χορογράφος και καθηγητής σύγχρονου χορού Χάρης Μανταφούνης και εξηγεί γι' αυτό: «Το μάθημα του ρεπερτορίου είναι παρόμοιο με αυτό της τεχνικής, είναι δηλαδή τεχνική σύγχρονου χορού. Υπάρχουν πολυάριθμες τεχνικές σύγχρονου χορού αλλά ακολουθείται η τεχνική που στηρίζεται στο σύστημα José Limón. To σύστημα δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον José Limón και η εξέλιξή του είναι αυτό που στην σημερινή ορολογία του χορού ονομάζεται release. Η σχολή δίνει μεγάλη έμφαση σε αυτό». 

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής της σχολής λέει χαρακτηριστικά πως «Ο χορός έχει δύο πτυχές. Το πρακτικό κομμάτι που μπορεί να σε κάνει καλό χορευτή και το θεωρητικό κομμάτι που μπορεί συγχρόνως να σε κάνει καλό δάσκαλο». Γι' αυτό λοιπόν και Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού του Ωδείου Αθηνών δίνει έμφαση και στα δύο αυτά κομμάτια και όχι μόνο. Έτσι πέρα από τα υποχρεωτικά μαθήματα που προβλέπονται από το Υπουργείο, η σχολή έχει πάρει έγκριση και για έξτρα μαθήματα όπως υποκριτική και ιστορία τέχνης, που βοηθάνε τον σπουδαστή να έχει μια πιο ευρεία σκοπιά πάνω στην τέχνη του. Ιδανικά, είναι βοηθητικό για τους σπουδαστές να έχουν μουσικές γνώσεις, ενώ σε αυτήν γίνονται και μαθήματα μουσικών οργάνων.

Η σχολή δεν θα μπορούσε να μην συνομιλεί και με τις υπόλοιπες σχολές του Ωδείου Αθηνών. Για παράδειγμα, μουσική διδάσκει ο Δημήτρης Κούντουρας, έφορος του τμήματος Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, ενώ άλλοι καθηγητές όπως ο Δημήτρης Δεσύλλας, έφορος του Τμήματος Κρουστών, έχει συνεργαστεί με την επαγγελματική ομάδα χορού Corporis Miracula που φιλοξενείται στο Ωδείο Αθηνών και στην οποία συμμετέχουν και σπουδαστές της Ανώτερης Σχολή Χορού. Και οι συνεργασίες δεν σταματούν εδώ: συνέδρια οργανωμένα από το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου διανθίζονται με παραστάσεις χορού των σπουδαστών της σχολής, οι οποίες έπειτα συνεχίζουν ανεξάρτητα την πορεία τους, όπως για παράδειγμα, η περυσινή συμμετοχή στο συνέδριο για τον Νίκο Σκαλκώτα, με μια παράσταση τόσο επιτυχημένη η οποία ήδη κανονίζεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό, προς το οποίο γενικά η σχολή προσπαθεί να κάνει συνεχώς ανοίγματα και συνδέσεις.

Φυσικά οι υποψήφιοι επαγγελματίες χορευτές-καθηγητές πρέπει να δοκιμάζονται και στην διδακτική πράξη. Έτσι παρακολουθούν την διεξαγωγή των μαθημάτων στην Ερασιτεχνική Σχολή, ενώ στο τρίτο έτος υποχρεωτικά δοκιμάζονται και στη διδασκαλία. Μάλιστα ως επόπτη δεν έχουν μόνο κάποιον καθηγητή χορού αλλά και καθηγήτρια ψυχολογίας προκειμένου να γίνει η σωστή παιδαγωγική προσέγγιση.

Για να μην παρουσιάζουμε όμως τα πράγματα μόνο από την πλευρά της σχολής, η Μαριανίνα Σιμάτου, που φέτος θα παρακολουθήσει το δεύτερο έτος της Επαγγελματικής Σχολής εξηγεί γιατί είναι τόσο ικανοποιημένη από τις σπουδές της σε αυτή: «Στο Ωδείο βρήκα ένα περιβάλλον και όσον αφορά τους ανθρώπους και όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών και τη φιλοσοφία του που δεν φανταζόμουν ότι θα έβρισκα κάπου στην Ελλάδα. Κυρίως λόγω της διευθύντριας, Λίλας Ζαφειροπούλου, που έχει στήσει τη σχολή με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον. Αυτό που μας δίνει είναι κάτι πολύ συνολικό, δεν είναι απλά μαθήματα χορού για να βελτιώσουμε την τεχνική μας, αλλά μια σωματική και πνευματική προσέγγιση. Μια καλλιτεχνική δηλαδή τελικά προσέγγιση όπως θα έπρεπε να είναι παντού». Για να καταλήξει αφοπλιστικά: «Αν κάποιος θέλει να εξελιχθεί και ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης και τον ενδιαφέρει ο χορός θα του πρότεινα την Σχολή του Ωδείου Αθηνών».

Αν λοιπόν το όνειρό σας ήταν πάντα ο επαγγελματικός χορός, η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών είναι εδώ για να πάψει αυτό να είναι όνειρο και να γίνει πραγματικότητα...

[video width="864" height="1080" mp4="https://popaganda.gr/wp-content/uploads/2019/08/Attitude-final-12s.mp4"][/video]

Περισσότερες πληροφορίες για την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού του Ωδείου Αθηνών μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα της. 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΧΟΡΟΣ
NEWS
Save