06.09.2015

Η αξεπέραστη γοητεία του γυμνού της μπουρζουαζίας στο έργο του Helmut Newton

35 εικόνες του «μισθωμένου εκτελεστή» της φωτογραφίας. (NSFW)

«Ορισμένοι φωτογράφοι κάνουν τέχνη. Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς... Εγώ είμαι απλώς ένας μισθωμένος εκτελεστής», έλεγε ο Χέλμουτ Νιούτον λίγο πριν σηκώσει τη μηχανή για να φωτογραφίσει ολόγυμνες τις ομορφότερες γυναίκες της εποχής του. O Χέλμουτ Νιούτον λάτρευε να μιλάει παντού για την πεποίθηση του πατέρα του πως κάποια μέρα «ο Χέλμουτ θα καταλήξει σε κάποιο χαντάκι γιατί το μυαλό του είναι μονίμως κολλημένο στα κορίτσια και στις φωτογραφίες». Πατρικές αστοχίες για ένα αγόρι που ξεκίνησε από το Βερολίνο για να γίνει ο πλέον φημισμένος φωτογράφος της εποχής του. Ήταν ο πιο προκλητικός, εμμονικός με το γυναικείο σώμα, λάτρης του λαμπερού και εύρωστου. Όλοι προσπάθησαν να τον αντιγράψουν, όλες ήθελαν να φωτογραφηθούν ολόγυμνες μπροστά στο φακό του. 

 

Αυτό που δεν μπορείς κανείς να καταλάβει παρατηρώντας τα έργα του, είναι πως όσο και αν λάτρευε το γυμνό γυναικείο σώμα, στη ζωή ήταν απολύτως αφοσιωμένος – και εξαρτημένος από τη σύζυγό του Alice Springs, η οποία ήταν επίσης φωτογράφος αλλά και επιμελήτρια στις εκθέσεις του. Το 1999 για να γιορτάσουν τα 51 χρόνια γάμου τους, έκαναν μια κοινή έκθεση και έκδοση το «Us And Them». Συμπεριελάμβανε μερικές φωτογραφίες του Χέλμουτ που δεν φορούσε τίποτα άλλο παρά μόνο μαύρες κάλτσες, αλλά και πορτρέτα της Άλις στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου μετά από μια δύσκολη επέμβαση, με τον καθετήρα και ένα τεράστιο μεταλλικό... φερμουάρ στο στομάχι.

O θάνατος του Χέλμουτ Νιούτον ήταν κινηματογραφικός, ή όπως είπε ο Καρλ Λάγκερφελντ «ήταν η τελευταία του φωτογραφία και την τράβηξε μόνος του...» 'Eπαθε έμφραγμα καθώς οδηγούσε την Καντιλάκ του, με αποτέλεσμα να συντριβεί πάνω σε ένα τοίχο στην Sunset Boulevard τον Ιανουάριο του 2004. Ήταν 83 ετών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED