Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Τα βιβλία της ζωής μου: Ζέφη Κόλια

Από τα κόμικς στον Μάρξ και από εκεί στον Άλεν Γκίνσμπεργκ.

KOLLIA_ZEFH
Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν μεγαλώνατε; Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα. Μετά πέρασα απ ευθείας στον Σαίξπηρ, τον Τολστόι, τον Κρόνιν, την Έμιλι Μπροντέ και τον Λουντέμη, διότι κάτι τέτοια υπήρχαν στην σπιτική βιβλιοθήκη.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε και ξαναδιαβάσατε; Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ-Ένγκελς. Πρώτη φορά όταν ήμουν 17χρονη ΚΝίτισσα, και δεύτερη πρόσφατα, γράφοντας το τελευταίο βιβλίο μου. Επίσης, αν και δεν είμαι φανατική της ποίησης, καταφεύγω συχνά στο Ουρλιαχτό για τον Καρλ Σάιμον του Άλεν Γκίνσμπεργκ το οποίo ξεκινά με τον εμβληματικό στίχο: «Είδα τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου να καταστρέφονται από την τρέλα…»

Σας ώθησε ποτέ βιβλίο να κάνετε κάτι ανόητο; Όταν ήμουν μικρή, ίσως δεκάχρονη, μόλις είχα διαβάσει τις Περιπέτειες του Χακ Φιν, αρρώστησα με τις αμυγδαλές μου και έπρεπε να μου βάλουν ενέσεις. Τότε το έσκασα από το σπίτι μου και κρύφτηκα σε μια μπακαλοταβέρνα της γειτονιάς γεμάτη ξύλινα βαρέλια κρασιού, όπου σχεδίαζα να κόψω ένα βαρέλι και να το κάνω βάρκα για να την κοπανήσω για τον Μισισιπή. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα, αλλά την ένεση τη γλίτωσα.

Σας ενέπνευσε κάποιο βιβλίο να γίνετε κάτι άλλο εκτός από συγγραφέας; Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα γίνω συγγραφέας και αν είχα την δεξιότητα θα προτιμούσα να είμαι δημιουργός κόμικς, να σχεδιάζω με το πενάκι μου καταστάσεις παρά να τις περιγράφω με λέξεις. Εξ αυτών προκύπτει ότι τα βιβλία που κυρίως με ενέπνευσαν ήταν στοίβες περιοδικών κόμικς δημιουργών όπως οι Bilal, Altan, Reiser,Pazienza - και όλη η ομάδα του Hara Kiri. Επίσης, τα βιβλία του Τομ Ρόμπινς και τα παράξενα ταξίδια του στον κόσμο των ψυχεδελικών λέξεων. Γενικά μιλώντας, μάλλον έχω γλιστρήσει από μικρή στην κουνελότρυπα.

Ποιο βιβλίο εύχεστε να είχατε γράψει; Κανένα άλλο εκτός από το Λώρα, η τελευταία των Μαρξ. Αλλά θα ευχόμουν να μεταφραστεί σε όσες γλώσσες μιλούσαν οι Λαφάργκ (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά) και να γίνει τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνιστές την Κέητ Μπλάνσετ στον ρόλο της Λώρας και τον Τζόνυ Ντεπ στον ρόλο του Πωλ. (Αν έχω μια ευχή τουλάχιστον να είναι η σωστή, αγαπητό τζίνι!)

line-630

ZEFI_KOLLIA

Το βιβλίο Λώρα, η τελευταία των Μαρξ της Ζέφης Κόλια, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ
NEWS
Save