
Φυσικά μια λεπτομέρεια θα έκλεβε την παράσταση στο 78ο Φεστιβάλ Καννών, ένα κινηματογραφικό γεγονός γεμάτο πρεστίζ που όμως μπορεί να κολλάει σε τυχαία μικροπράγματα: αυτή τη φορά, ήταν η εμφάνιση του Κουέντιν Ταραντίνο που ανέβηκε στη σκηνή του Grand Théâtre Lumière την Τρίτη για να κηρύξει την έναρξη της φετινής διοργάνωσης και αναφώνησε “It’s my honor to declare the 78th festival open!” πετώντας το μικρόφωνο στο έδαφος. Όλοι μιλούν ακόμα για το πολύ κυριολεκτικό mic drop του διάσημου σκηνοθέτη, ο οποίος ζει μόνιμα στο Ισραήλ με τη σύζυγό του, Ντανιέλ, και το γιο τους και δεν μπορεί να αποφασίσει ποια θα είναι η περίφημη 10η και τελευταία ταινία του (αυτή τη στιγμή, φαίνεται να είναι το σίκουελ του Κάποτε… στο Χόλιγουντ, που όμως θα σκηνοθετήσει ο Ντέιβιντ Φίντσερ και ο QT θα γράψει το σενάριο, άρα δεν μετράει σαν δική του ταινία.)
Κατά τα άλλα, η τελετή έναρξης σημαδεύτηκε από μια επίσης πολυσυζητημένη παρουσία, εκείνη του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, που παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τα χέρια του Λεονάρντο Ντι Κάπριο (με τον καλλιτέχνη JR να μαγνητοσκοπεί στο κινητό του από τη σκηνή τα δρώμενα) και δεν έχασε την ευκαιρία να κατακεραυνώσει για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο των Η.Π.Α., Ντόναλντ Τραμπ, που χαρακτήρισε “φιλισταίο” με αφορμή την ανακοίνωσή του περί δασμών στις αμερικάνικες ταινίες που γυρίζονται εκτός Ηνωμένων Πολιτειών (και στη συνέχεια σχεδόν ανακάλεσε, αν και ο αναβρασμός της βιομηχανίας παραμένει). “Ανακοίνωσε δασμό 100% στις παραγωγές εκτός συνόρων των Η.Π.Α.”, είπε ο Ντε Νίρο. “Αναλογιστείτε το για μια στιγμή. Φυσικά, αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν μπορείς να βάλεις τιμή στη δημιουργικότητα, αλλά όπως φαίνεται μπορείς να βάλεις δασμό. Όλες αυτές οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται μόνο για ένα αμερικάνικο πρόβλημα. Είναι παγκόσμιο. Και σαν μια ταινία, δεν μπορούμε απλώς να κάτσουμε αναπαυτικά και να παρακολουθήσουμε,” κατέληξε ο θρυλικός ηθοποιός.
Στο κινηματογραφικό μέτωπο, το φεστιβάλ ξεκίνησε, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, με έναν από τους μεγαλύτερους χολιγουντιανούς τίτλους του καλοκαιριού, το Mission: Impossible - The Final Reckoning, την τελευταία ταινία στην οποία φιγουράρει ο πράκτορας Ίθαν Χαντ του Τομ Κρουζ και που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, μετά τα previews αυτού του Σαββατοκύριακου. Η ταινία του Κρίστοφερ Μακουάρι μάλλον απογοήτευσε τους περισσότερους αμερικανούς κριτικούς (εμείς: εμπάργκο), αν και το πραγματικό στοίχημα είναι η πορεία της στο box-office μετά το στραβοπάτημα της προπέρσινης ταινίας, που τόλμησε να κονταροχτυπηθεί με το Barbenheimer και απέτυχε. Ο Κρουζ βρίσκεται, φυσικά, στην Κρουαζέτ για να συνοδεύσει την ταινία και συνεχίζει να πλέκει το εγκώμιο της έβδομης τέχνης: σε ανοιχτή στο κοινό συζήτησή του με τον Μακουάρι ανέφερε ότι ενθαρρύνει τους ηθοποιούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε αυτή τη δουλειά να μάθουν τα πάντα όχι μόνο για την υποκριτική, αλλά και την κάθε τεχνική πλευρά της δημιουργίας μιας ταινίας και να κατανοήσουν βαθιά το πώς φτιάχνεται το τελικό αποτέλεσμα.

Partir Un Jour
Από τις άλλες ταινίες που έχουν προβληθεί αυτή τη στιγμή, η επίσημη ταινία έναρξης, Partir Un Jour, ήταν ένα εύπεπτο ρομαντικό μιούζικαλ με πρωταγωνίστρια τη γαλλίδα τραγουδίστρια Ζιλιέτ Αρμανέ σε μια τρυφερή ερμηνεία (η ίδια συγκινήθηκε από το χειροκρότημα της πρεμιέρας) στο ρόλο μιας σεφ που ξανασυναντά τον παιδικό της έρωτα όταν επιστρέφει στο χωριό που γεννήθηκε. Στο Διαγωνιστικό τμήμα, η ταινία της Μάσα Σιλίνσκι, Sound of Falling, έδωσε δυναμικό arthouse στίγμα με την ιστορία τεσσάρων γενεών γυναικών που συνδέονται σε μια γερμανική απομακρυσμένη φάρμα. Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης που στοιχειώνει (και ενίοτε κουράζει) και ήδη ποντάρει σε κάποιο βραβείο στο φεστιβάλ που ακόμα δεν άρχισε καλά-καλά.

Sound of Falling
Πάντως η πιο ζουμερή μέχρι τώρα εξέλιξη του φετινού φεστιβάλ είναι η ανακοίνωση που αναπαρήγαγαν όλα τα ΜΜΕ παγκοσμίως σχετικά με τους νέους ενδυματολογικούς κανόνες του κόκκινου χαλιού των Καννών, ίσως του πιο προβεβλημένου στον κόσμο. Προκειμένου να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και να διατηρηθεί η ηθική τάξη (ναι, μιλάμε για την Γαλλία) απαγορεύτηκαν από τους διοργανωτές οι εμφανίσεις με “γυμνά” ρούχα (διαφανή ή υπερβολικά αποκαλυπτικά) και μεγάλες ουρές. Το τελευταίο χάλασε τα σχέδια της Χάλι Μπέρι, η οποία δήλωσε πως είχε κανονίσει να φορέσει μια τουαλέτα Gupta αλλά τελικά αναγκάστηκε να ντυθεί με ένα ασπρόμαυρο ριγέ φόρεμα, πιο μαζεμένο από την αρχική της επιλογή.