Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
08.02.2025

Το ελληνικό σινεμά δυνατά στο προσκήνιο!

Νέες και ωραίες ταινίες, βγαίνουν η μία μετά την άλλη αυτό το διάστημα στη μεγάλη οθόνη. Αληθινές ή φανταστικές ιστορίες, εξαιρετικές ερμηνείες, υπέροχη φωτογραφία, θαυμάσιες μουσικές, αναμένουν το κοινό να τους δώσει το δικό του μεγάλο βραβείο!

Η μία μετά την άλλη βγαίνουν ήδη αυτό το διάστημα κι ως τις αρχές της άνοιξης, νέες και ωραίες ελληνικές ταινίες, η χαρά είναι μεγάλη και η ευχή να τις τιμήσει επιτέλους το ελληνικό κοινό όπως τους αξίζει, ακόμη μεγαλύτερη. Η –αναμενόμενη– τεράστια επιτυχία του «Υπάρχω» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου (ήδη πάνω από 800000 εισιτήρια) έχει φέρει χαμόγελα σε όσους πιστεύουν βαθιά στον ελληνικό κινηματογράφο αλλά και σε όσους θεωρούν δικαίως ότι η καλή πορεία μιας ελληνικής ταινίας συνδράμει στο να ανοίξουν πλατύτερα οι δρόμοι και στις επόμενες που ακολουθούν κι ωθεί το κοινό, κάθε είδους, πλατύ ή σινεφίλ, να αποκτήσει επιτέλους περισσότερη εμπιστοσύνη στο εγχώριο σινεμά, να αντιληφθεί ότι μπορεί να περάσει πολύ όμορφα μαζί του και να το στηρίξει. Σημασία δεν έχει σε πόσες αίθουσες παίζονται οι ταινίες, αλλά το ότι παίζονται και κόβουν εισιτήρια, όπως δείχνουν τα πράγματα με όσες ήδη κυκλοφορούν. Λίγη προσοχή στον προγραμματισμό μόνο γιατί όταν βγαίνουν τόσες πολλές μαζί (και συνεχίζουν και μετά τα μέσα Μαρτίου), δύσκολο να προλάβεις να τις δεις όλες.

Η οικογένεια, η κοινωνία, ο θάνατος, οι αληθινές ιστορίες, οι βιογραφίες, η φύση, η πόλη, ο μεταφυσικός και ο ρεαλιστικός κόσμος απασχολούν τους δημιουργούς μας που δίνουν σάρκα και οστά στα εγχειρήματά τους με εξαιρετικές ερμηνείες, υπέροχη φωτογραφία, θαυμάσιες μουσικές, όμορφες σκηνικές ατμόσφαιρες ή μοναδικές εικόνες φύσης. Πολλές οι βραβευμένες ταινίες κι εκείνες που έχουν ήδη προλάβει να ταξιδέψουν σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, ανάμεσά τους, όμως όλες, κακά τα ψέματα, αδημονούν να συναντήσουν το ελληνικό κοινό και να εισπράξουν, στο σπίτι τους, το δικό του μεγάλο βραβείο.

Το πολυβραβευμένο μεταφυσικό θρίλερ «ΑΡΚΑΝΤΙΑ» του Γιώργου Ζώη βρίσκεται ήδη στις αίθουσες, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του, με τη συνοδεία των ενθουσιωδών κριτικών που δικαίως αποκόμισε. Το ντοκιμαντέρ-ελεγεία για τον Νίκο Πλουμπίδη «Ο Κόκκινος Δάσκαλος» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου συνεχίζει απτόητο τις sold out προβολές του, όπως και το ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στην γνωστή ως Δουργούτι συνοικία του Νέου Κόσμου, «Dourgouti Town» του Δημήτρη Μπαβέλλα που το αναφέρουμε εδώ κατ' εξαίρεση καθώς κλείνει εντυπωσιακά τον κύκλο του με πέντε μήνες προβολών! Ενώ μόλις ξεκίνησε τις προβολές του και το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες» του Δημήτρη Ινδαρέ.  

Πρεμιέρα στις αίθουσες τις επόμενες μέρες κάνουν άλλες έξι άξιες ταινίες: το ψυχεδελικό παραμύθι επιστημονικής φαντασίας, «Τα Λουλούδια που Αγαπούσε Περισσότερο» του Γιάννη Βεσλεμέ (13/2), το βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τη Μαρία Κάλλας «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» των Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα, το βασισμένο σε αληθινή ιστορία κοινωνικό δράμα ενηλικίωσης «Θολός Βυθός» της Ελένης Αλεξανδράκη (20/2), το ψυχολογικό δράμα «Κυνήγι» του Χρήστου Πυθαρά (20/2), το κοινωνικό δράμα «Κρέας» του Δημήτρη Νάκου (6/3) και το ποιητικά ρεαλιστικό ψυχόδραμα «WISHBONE» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου (13/3), ενώ αναμένονται και άλλες.

Ακολουθεί μία σύντομη παρουσίαση των ταινιών που ήδη παίζονται ή ετοιμάζονται να βγουν στις αίθουσες ως τις 13 Μαρτίου:

ARCADIA

«ΑΡΚΑΝΤΙΑ» του Γιώργου Ζώη | (Στις αίθουσες πανελλαδικά) | Trailer

Παγκόσμια πρεμιέρα με ενθουσιώδεις διεθνείς κριτικές στο τμήμα Encounters του 74ου Φεστιβάλ Βερολίνου, Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Σαράγεβο, Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ του Χονγκ Κονγκ για τον πάντα υπέροχο Βαγγέλη Μουρίκη, δύο βραβεία στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης -Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου F.I.PRES.CI στο Διεθνές Διαγωνιστικό, και Βραβείο του Ιδρύματος J.F. Costopoulou-, καθώς και δύο σημαντικές διακρίσεις για τη μουσική–το βραβείο“Goldenrose” Καλύτερης Μουσικής στο Φεστιβάλ Βουλγαρικού Κινηματογράφου και το βραβείο“Vasil Gendovich” για τον Καλύτερο Συνθέτη σε μεγάλου μήκους ταινία για το 2024. Το ατμοσφαιρικό δράμα μυστηρίου του πολυβραβευμένου Γιώργου Ζώη μάζεψε δικαίως πολλές περγαμηνές από την περιοδεία του στον κόσμο και ξεκίνησε το ταξίδι του στις ελληνικές αίθουσες φορτωμένο επίσης εξαιρετικές κριτικές και απλόχερα δοσμένα “αστεράκια” –που ακόμη σήμερα δεν δίνουν εύκολα οι κριτικοί μας, η αλήθεια να λέγεται, στις ελληνικές ταινίες. 

Για πρώτη φορά μαζί ο Βαγγέλης Μουρίκης και η Αγγελική Παπούλια δένουν επιτυχημένα στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι αυτής της «στοιχειωμένης ιστορίας αγάπης», ενώ η φωτογραφία (Κωνσταντίνος Κουκουλιός) –χάρμα οφθαλμών η “απεικόνιση” του φράγματος της λίμνης του Μαραθώνα– και η μουσική (Petar Dundakov) σου κλέβουν την καρδιά. Στην σκοτεινή, παρακμιακή ατμόσφαιρα του παραθαλάσσιου μπαρ «Αρκάντια», οι θαμώνες στροβιλίζονται χαμένοι στα όνειρά τους, το αληθινό με το φανταστικό μπερδεύονται, η απώλεια, η μνήμη, οι ενοχές, οι τύψεις, τα μυστικά, τα λάθη αποκαλύπτονται, η τρυφερότητα απλώνεται και η αγάπη τα καλύπτει όλα.   

Σύνοψη: Ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα αναστατώνει τη χειμωνιάτικη ραστώνη του τουριστικού θέρετρου. Ο Γιάννης κι η Κατερίνα, καταφθάνουν σοκαρισμένοι για να αναγνωρίσουν το θύμα στο τοπικό νοσοκομείο. Μαζί αλλά και χωριστά, θα προσπαθήσουν να συνδέσουν κομμάτια του παζλ της ζωής που χάθηκε, ερχόμενοι αντιμέτωποι με μια σειρά από αναπάντεχες αποκαλύψεις. Και δεν είναι οι μόνοι. Στο απόκοσμο παραθαλάσσιο μπαρ της περιοχής, το «Αρκάντια», η Κατερίνα θα συναντήσει μια αλλόκοτη συντροφιά από απροσδόκητους συνοδοιπόρους.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία Γιώργος Ζώης | Σενάριο Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Γιώργος Ζώης | Διεύθυνση φωτογραφίας Κωνσταντίνος Κουκουλιός | Μοντάζ Γιάννης Χαλκιαδάκης | Μουσική Petar Dundakov | Ήχος Aleksandar Simeonov | Κοστούμια Βασιλεία Ροζάνα | Σκηνικά Έλενα Βαρδαβά

Παραγωγός Αντιγόνη Ρώτα, Μαρία Δρανδάκη, Στέλιος Κοτιώνης | Παραγωγή Foss Productions, Homemade Films | Συμπαραγωγή Red Carpet, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) | Συμπαραγωγοί Veselka Kiryakova | Ελλάδα, Βουλγαρία, 2024 | 99’ | Διανομή Tanweer

Παίζουν Βαγγέλης Μουρίκης, Αγγελική Παπούλια, Έλενα Τοπαλίδου, Νικόλας Παπαγιάννης, Βαγγέλης Ευαγγελινός, Αστέριος Ρημαγμός, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Έλενα Μαυρίδου, Φλομαρία Παπαδάκη, Γιώργος Μπινιάρης, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Δάφνη Ιωακειμίδου Πατακιά, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Νίκος Γεωργάκης κ.α.

«Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες» του Δημήτρη Ινδαρέ | (στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος) | Trailer

Έχοντας ήδη πίσω του το εξαίρετο -στηριγμένο σε εντυπωσιακή έρευνα-, ομώνυμο δοκίμιο ιστορικού, λαογραφικού και γενεογραμματικού ενδιαφέροντος που κυκλοφόρησε το 2021 (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας), ο Δημήτρης Ινδαρές καταγράφει τώρα συγκινητικά στη μεγάλη οθόνη την ιστορία που ανακάλυψε μια μέρα σε χειρόγραφα στη σοφίτα του πατρικού του, στην Πάτρα. Ντοκουμέντα που από τον εμπρησμό του πύργου του προ-προπάππου του το 1895 και τον αφορισμό από την εκκλησία των άγνωστων δραστών, φθάνουν στο ειδύλλιο της Ελληνίδας ωραίας Ελένης από το Λειβάρτζι με τον Τούρκο Ελμάζ-αγά της Μοστενίτσας που πλέχτηκε λίγο πριν το 1821 και σκοτείνιασε από την κατάρα της μάνας που έριξε πάνω στην κόρη της η οποία τόλμησε να ερωτευτεί αλλόθρησκο.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης των ταινιών «Ο τσαλαπετεινός του Wyoming» (1995) και «Γαμήλια νάρκη» (2003), μετά την ασύλληπτη περιπέτεια και αστυνομική βία που υπέστη με τα παιδιά του το 2019 όταν συνελήφθησαν άνευ λόγου στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για εκκένωση κατάληψης στο Κουκάκι, δίνει μέσα σε τρία χρόνια τρία σημαντικά έργα (συνυπολογίζοντας το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Μνήμη με Ουρά», 2022). Το «Λενάκι» μέσα από μία συγκλονιστική ιστορία αγάπης χωρίς σύνορα, που κυλάει σαν σκοτεινό παραμύθι και μένει αιώνια χάρη στο δημοτικό τραγούδι, δίνει άγνωστα ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα της εποχής ενώ παράλληλα κινηματογραφεί το εξαίσιο φυσικό τοπίο της Ηλείας.

Η ταινία μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει στα: 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και 18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας DocFest όπου τιμήθηκε με Βραβείο Καλύτερης Μουσικής (Νεφέλη Μπερή) και  3ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους.

Τις απογευματινές προβολές (ώρα 17:00) της ταινίας ακολουθούν συζητήσεις με θαυμάσιους ομιλητές: το Σάββατο 8/2, με την αφηγήτρια παραμυθιών Αγνή Στρουμπούλη. Την Κυριακή 9/2, με τον ποιητή, αρθρογράφο, συγγραφέα, μεταφραστή και δημοσιογράφο Παντελή Μπουκάλα. Το Σάββατο 15/2, με τον Επίκ. Καθηγητής Ιστορίας Μειονοτήτων στα Βαλκάνια, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λάμπρο Μπαλτσιώτη. Την Κυριακή 16/2, με την κοινωνική λειτουργό-θεραπεύτρια, Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών, Μαρία Κολιονίκα. Ευχόμαστε οι προβολές να συνεχιστούν (και σε καλύτερη ώρα).

Σύνοψη: Η υπόθεση εμπρησμού ενός πύργου στο Λειβάρτζι Καλαβρύτων έρχεται στο φως μέσω κάποιων χειρογράφων. Ο έρωτας της Ελένης και του Λιμάζαγα λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821 και μια γονική κατάρα, στοιχειώνουν την ιστορία του χωριού. Το δημοτικό τραγούδι της Ελένης οδηγεί στην αναψηλάφηση ενός παρελθόντος, που μοιάζει με παραμύθι.

Συντελεστές: Σενάριο - Σκηνοθεσία Δημήτρης Ινδαρές | Διεύθυνση φωτογραφίας Δημήτρης Κατσαΐτης | Μοντάζ Δημήτρης Ινδαρές -με τις πολύτιμες συμβουλές της Δέσποινας Κονταργύρη | Πρωτότυπη Μουσική Νεφέλη Μπερή | Καλλιτεχνική επιμέλεια, animation Λυδία Βενιέρη Ι Λενάκι, ψυχή του δάσους Κιμώνα Βενιέρη-Βασιλάκη | Σχεδιασμός Ήχου & Μίξη Κώστας Φυλακτίδης| Colorist Μαρία Τζωρτζάτου | VFX Artist Κώστας Δημητρόπουλος

Παραγωγοί Δημήτρης Ινδαρές, Φωτεινή Οικονομοπουλου, Βασιλική Πατρούμπα | Παραγωγή Δημήτρης Ινδαρές | Συμπαραγωγή ΕΡΤ, ΟhMyDog Productions| Με την υποστήριξη Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) | Με την ευγενική υποστήριξη Ίδρυμα Ι. Φ. Κωστόπουλος | Ελλάδα, 2024 | 72’ 

«Ο Κόκκινος Δάσκαλος» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου | (σε αίθουσες Αθήνας και Θεσσαλονίκης)  | Trailer

Ο έμπειρος στο βιογραφικό ντοκιμαντέρ Στέλιος Χαραλαμπόπουλος καταγράφει εξαιρετικά στον «Κόκκινο Δάσκαλο» την πικρή ιστορία του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ, Νίκου Πλουμπίδη που έχει αφήσει μαύρη κηλίδα στην Ιστορία της Αριστεράς (και όχι μόνο), καθώς αποκηρύχθηκε από το κόμμα του και εκτελέστηκε ως κατάσκοπος και προδότης, το 1954. Με ενδελεχή έρευνα, ντοκουμέντα αλλά και συγκίνηση στην κινηματογραφική γραφή του, πετυχαίνει να δώσει τόσο την προσωπική τραγωδία, την αμετακίνητη πίστη στις ιδέες και το ήθος ενός ανθρώπου όσο και την εθνική, πολιτική και κοινωνική διάσταση ενός τόσο σημαντικού κι ολέθριου γεγονότος.

Σύνοψη: Δύο πολιτικές δίκες και εκτελέσεις έχουν αφήσει ανεξίτηλο ίχνος στην μετεμφυλιακή Ελλάδα. Η δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη. O Πλουμπίδης, όμως, έφυγε μόνος, συκοφαντημένος, ατιμασμένος. Το προσωπικό δράμα και το συλλογικό πεπρωμένο συνδιαμορφώνουν αυτόν τον προμηθεϊκό ήρωα που μοιάζει να πηγάζει από αρχαία τραγωδία.

Συντελεστές: Σενάριο-Σκηνοθεσία-Έρευνα Στέλιος Χαραλαμπόπουλος | Διεύθυνση φωτογραφίας Νίκος Βασιλόπουλος | Μοντάζ Pietro Radin | Μουσική Πλάτων Ανδριτσάκης | Ήχος Μαρίνος Αθανασόπουλος | Σχεδιασμός ήχου-μιξάζ Θύμιος Κολοκούσης | Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ειρήνη Βλαβιανού | Ειδικός συνεργάτης Δημήτρης Πλουμπίδης | Επιστημονικοί συνεργάτες Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ιωάννα Παπαθανασίου, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Μενέλαος Χαραλαμπίδης | Συμμετοχή Νίκος Δ. Πλουμπίδης

Παραγωγή Periplus Films, Anav Productions | Παραγωγοί Αδαμαντία Φυτιλή, Νίκος Βασιλόπουλος, Πάνος Χαραλαμπόπουλος | Συμπαραγωγή Basement Productions | Συμπαραγωγός Νίκος Γιατράκος | Με την υποστήριξη Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), ΕΡΤ Α.Ε. | Ελλάδα, 2024 | 100' | Διανομή Weirdwave

«Αγαπούσε Τα Λουλούδια Περισσότερο» του Γιάννη Βεσλεμέ | (στο «ΑΣΤΟΡ» από τις 13 Φεβρουαρίου) | Τrailer

«Κανείς δε φεύγει ποτέ από το σπίτι του» είναι το μότο της ταινίας του Γιάννη Βεσλεμέ και γύρω από αυτό στήνει έναν στοιχειωμένο πύργο που εκπλήσσει τόσο με την αστείρευτη φαντασία του όσο και με την σκοτεινή ποίησή του. Ο σκηνοθέτης της «Νορβηγίας» φτιάχνει εδώ, όπως λέει, ένα «ψυχεδελικό παραμύθι καμουφλαρισμένο σε φιλμ επιστημονικής φαντασίας» και μέσα από αυτό αποδομεί, ενώ συγχρόνως αγαπά βαθιά, την οικογένεια, κάνει ταξίδια στο χωροχρόνο, μιλάει για την απώλεια –της μάνας– και πειραματίζεται σαν παιδί με το τρελό παιχνίδι της ενηλικίωσης. Στην μοναδική ατμόσφαιρα της ταινίας του -που μόνταρε ο, υποψήφιος για Όσκαρ, δεξιοτέχνης Γιώργος Μαυροψαρίδης-, συμβάλλει η καταπληκτική  φωτογραφία του Χρήστου Καραμάνη, τα υπέροχα σκηνικά της Έλενας Βαρδαβά, η μουσική του ίδιου και τα παράξενα πλάσματα (σχέδια του Γιώργου Τασιούλα) που τριγυρνάνε… με ή χωρίς κεφάλι, αναστατώνοντας κι άλλο τον ήδη αναστατωμένο “χώρο”. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά σε ελληνική ταινία που γίνεται γενικευμένη χρήση πρακτικών εφέ και animatronics σε συνεργασία Ελλήνων, Βρετανών και Γάλλων designers, ανάμεσα στους οποίους η ομάδα της Atelier 69, υπεύθυνη μεταξύ άλλων για πρακτικά εφέ του «Τitane» της Julia Ducournau.

Ιδιαίτερη μνεία παρακαλώ στον Dominique Pinon («Delicatessen», «Amélie») που η παρουσία του εκτοξεύει κι άλλο την ταινία, όπως και η ξεχωριστή μάνα της Αλεξίας Καλτσίκη που δεν θα σου φύγει από το μυαλό έστω και μόνο για την απίστευτη σκηνή με το τσιγάρο (όποιος δει την ταινία θα καταλάβει). Tο μαύρο χιούμορ τρίζει τα κόκκαλα.

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Tribeca, ταξίδεψε σε Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη και, δικαίως φυσικά, στα πιο σημαντικά φεστιβάλ φανταστικού του κόσμου (Fantastic Fest, Sitges, Neuchatel), ενώ έκανε ελληνική πρεμιέρα στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σύνοψη: Τρία αδέρφια κατασκευάζουν μια αυτοσχέδια χρονομηχανή, με σκοπό να επαναφέρουν στη ζωή την από καιρό νεκρή μητέρα τους. Όταν ο εκκεντρικός πατέρας τους κάνει την εμφάνισή του, το πείραμα ξεφεύγει από τον έλεγχό τους και ξεκινάει η χωροχρονική περιδίνισή τους εκεί που το παρελθόν και το παρόν γίνονται ένα σε αυτήν την κωμική όσο και αλλόκοτη εξερεύνηση του πένθους. 

Συντελεστές: Σκηνοθεσία Γιάννης Βεσλεμές | Σενάριο Γιάννης Βεσλεμές & Δημήτρης Εμμανουηλίδης | Διεύθυνση Φωτογραφίας Χρήστος Καραμάνης GSC | Μοντάζ Γιώργος Μαυροψαρίδης ACE | Μουσική Γιάννης Βεσλεμές | Σκηνογράφος Έλενα Βαρδαβά | Ενδυματολόγος Άλκηστη Μάμαλη | Μακιγιάζ Ιωάννα Λυγίζου | Ήχος Νίκος Έξαρχος | Σχεδιασμός Ήχου Περσεφόνη Μήλιου | Μιξάζ Κώστας Βαρυμποπιώτης | Ηχογράφηση & Μίξη Μουσικής Γιώτης Παρασκευαΐδης (ΑUX Studio) | SFX makeup & Animatronics Atelier 69 (FR), Προκόπης Βλασερός Fx Studio (GR) | VFX Γιάννης Αγελαδόπουλος | Color grading Γρηγόρης Αρβανίτης | Οργάνωση Παραγωγής Ματθαίος Βούλγαρης | Διεύθυνση Παραγωγής Χρήστος Βασιλόπουλος | Βοηθός Σκηνοθέτη Αργύρης Ζάχος | Casting Μάκης Γαζής ICDA

Παραγωγός Φένια Κοσοβίτσα | Executive Producer Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος | Executive producers Ant Timpson, Ανδρέας Ζουπάνος Κρητικός | Συμπαραγωγός Alexis Perrin | Associate producers Mike Shema, Nick Ford | Παραγωγή BLONDE | Σε συμπαραγωγή με τους Faliro House Productions, Rumblefish, Timpson Films, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ΕΚΚ, ΕΡΤ Α.Ε. | Με την υποστήριξη του Ε.Κ.Κ.Ο.Μ.Ε.Δ.-Creative Greece (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων & Δημιουργίας-Creative Greece) | Ελλάδα, Γαλλία, 2024 | 86’ | Διανομή: Weirdwave

Παίζουν Πάνος Παπαδόπουλος, Τζούλιο Γιώργος Κατσής, Άρης Μπαλής, Sandra Abuelghanam Sarafanova, Αλεξία Καλτσίκη και Dominique Pinon

©Michalis Asthenidis

«Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» των Μιχάλη Ασθενίδη & Βασίλη Λούρα | (στις αίθουσες από τις 13 Φεβρουαρίου | Trailer  

Με τα πρώτα, άγνωστα χρόνια της ενηλικίωσης της Μαρίας Κάλλας, ασχολείται κυρίως το ντοκιμαντέρ των Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα -τότε που κανείς δεν την ήξερε, είχε γυρίσει με την οικογένειά της στα 14 της από την Αμερική, ζούσε σκληρά χρόνια πολέμου και πείνας στην Αθήνα κι έκανε τα πρώτα της βήματα δουλεύοντας με την δασκάλα της Ελβίρα ντε Ιντάλγκο, ανακαλύπτοντας το τεράστιο ταλέντο της. Η ταινία καταγράφει -βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Πετσάλη-Διομήδη «Η άγνωστη Κάλλας» και μέσα από πολύτιμο αρχειακό υλικό- την πορεία της Ντίβας από το 1937 ως το 1945. Όταν οι φίλοι της την ήξεραν ως Μαίρη Καλογεροπούλου, υπέγραφε το πρώτο της συμβόλαιο στην Λυρική το 1940 ως Μαριάννα κι έδινε την τελευταία της συναυλία στην Αθήνα πριν αρχίσει το ταξίδι της έξω από τα σύνορα, ως Mary Callas. Θα επέστρεφε 12 χρόνια αργότερα, το 1957 στο Ηρώδειο, μέσα στο υπέρλαμπρο φως, ως Μαρία Μενεγκίνι Κάλλας. 

Η ταινία, ανάμεσα σε πολλές καινούργιες συνεντεύξεις και παλαιότερες μαρτυρίες, την ηχογράφηση από το ρεσιτάλ του 1957 στο Ηρώδειο και άλλες θρυλικές στουντιακές και ζωντανές ηχογραφήσεις της Κάλλας, αποκαλύπτει για πρώτη φορά μία ανέκδοτη ηχογράφησή της το 1964 στη Λευκάδα, καθώς και την τελευταία ηχογράφηση πρόβας που έκανε στο σπίτι της στο Παρίσι, ένα μήνα πριν τον θάνατό της το 1977.

Σύνοψη: Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να φωτίσει την περίοδο της προσωπικής και καλλιτεχνικής ενηλικίωσης της Κάλλας στην Αθήνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1937 έως το 1945, καθώς και τα χρόνια μετά το 1957, όταν η παγκόσμια πλέον ντίβα επανασυνδέεται με την Ελλάδα.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία Μιχάλης Ασθενίδης, Βασίλης Λούρας  | Σενάριο-έρευνα Βασίλης Λούρας | Διεύθυνση φωτογραφίας Φώτης Ζυγούρης | Μοντάζ Μιχάλης Ασθενίδης | Ήχος Κώστας Μπώκος, Φίλιππος Μάνεσης | Επιστημονικοί σύμβουλοι Άρης Χριστοφέλλης, Σοφία Κομποτιάτη | Αφήγηση Βασίλης Λούρας

Παραγωγή Εθνική Λυρική Σκηνή | Παραγωγός Στέλλα Αγγελέτου | Συμπαραγωγή ESCAPE | Με την υποστήριξη Υπουργείου Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ΔΕΗ, Οικογένεια Οδυσσέα Κυριακόπουλου και Φλωρίκας Κυριακοπούλου | Ελλάδα, 2023 | 103' | Διανομή Cinobo

«Θολός Βυθός» της Ελένης Αλεξανδράκη | (στις αίθουσες από τις 20 Φεβρουαρίου) | Trailer

Μετά το συγκινητικό ντοκιμαντέρ «Ξεριζωμένοι» (2023) που καταγράφει ιστορίες παιδιών, από διάφορα μέρη του κόσμου κι από τον ελληνικό εμφύλιο ως την εποχή της πανδημίας, τα οποία ξεριζώθηκαν βίαια από το φυσικό τους περιβάλλον για πολιτικούς λόγους, η Ελένη Αλεξανδράκη γυρίζει την ταινία «Θολός Βυθός» βασισμένη στην αλήθεια ενός από αυτά. Εκείνη του συγγραφέα Γιάννη Ατζακά που πέρασε την παιδική του ηλικία έγκλειστος στις Παιδοπόλεις της Βασίλισσας Φρειδερίκης, χάνοντας την ταυτότητά του λόγω της ψυχροπολεµικής προπαγάνδας που του ασκούνταν καθηµερινά…

Βασισμένη στα βιβλία του «Διπλωμένα Φτερά» και «Θολός Βυθός» (εκδ. Άγρα), η σκηνοθέτρια στο συγκινητικό αυτό ασπρόμαυρο κοινωνικό δράμα παρουσιάζει ένα σκοτεινό μέρος της Ιστορίας μας που πολλοί ίσως δεν είχαμε καν ακούσει και καλό είναι να μάθουμε και να μην ξεχάσουμε ποτέ. Πολλοί πρωταγωνιστές συμπράττουν καθοριστικά στο εγχείρημά της στο οποίο παίρνουν μέρος δεκάδες παιδιά προσδίδοντας ακόμη περισσότερη ευαισθησία και τρυφερότητα στην ατμόσφαιρα.

Σύνοψη: Το 1949, ο Γιάννης, γιος αντάρτη, ξεριζώνεται από τη θαλπωρή του σπιτιού του στο χωριό, γιατί η γιαγιά του πείθεται να τον παραδώσει στις Παιδοπόλεις της Βασίλισσας Φρειδερίκης µε την ελπίδα ότι το εγγόνι της θα µάθει γράµµατα. Σε αυτά τα ιδρύµατα, όπου χειραγωγούνται οι ιδέες και οι επιθυµίες, το παιδί περνάει έξι από τα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής του. Εφιάλτες και σκοτεινά αισθήµατα για τον πατέρα του στοιχειώνουν την καρδιά του…

Συντελεστές: Σκηνοθεσία Ελένη Αλεξανδράκη | Σενάριο Ελένη Αλεξανδράκη, Παναγιώτης Ευαγγελίδης | ∆ιεύθυνση φωτογραφίας ∆ιονύσης Ευθυµιόπουλος GSC | Σκηνικά Γιώργος Γεωργίου | Κοστούμια ∆έσποινα Χειµωνά | Ήχος Νίκος Παπαδηµητρίου | Μοντάζ Χρήστος Γιαννακόπουλος | Μουσική Νίκος Ξυδάκης | ∆ιεύθυνση παραγωγής Τζίνα Πετροπούλου

Παραγωγός Ελένη Αλεξανδράκη | Παραγωγή Pomegranate Films 2 | Συμπαραγωγή Alatas Films, Authorwave, Tamarisk | Χρηματοδότηση Ελληνικό Κέντρο Κινηµατογράφου (ΕΚΚ), ΕΡΤ Α.Ε. | Με την υποστήριξη Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (EKOME) | Χορηγία: Καταστήματα D SHOP | Ελλάδα, 2024 | 90’

Παίζουν: στον ρόλο του Γιάννη: Φίλιππος Μηλίκας (6 ετών), Μάριος Κωνσταντίνος Γαλετζάς (9 ετών), Κωνσταντίνος Αθανασάκης (13 ετών), Αινείας Τσαµάτης (ενήλικας). Ακόμη: Αγνή Στρουπούλη, Ευγενία Αποστόλου, Γιάννης Κριθαράς, Μίνα Χειµώνα, Μανώλης Μαυροµατάκης, Σίµος Κακάλας, Κωστής Σειραδάκης, Εύη Σαουλίδου, Γιώργος Τσιαπόγας, Ακύλλας Καραζήσης, Κατερίνα Αλεξανδράκη, Αγλαΐα Παππά, Προµηθέας Νεραττίνι, Βασιλική Σκορδαλή, Katia Leclerc O’Wallis, Κάτια Γκουλιώνη, Θέµης Πάνου, Γιάννης Κοκκιασµένος, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κώστας Φιλίππογλου, Μαρία Καλλιµάνη, Ανδρέας Μαριανός, Ραφίκα Chawishe, Κλεοπάτρα Μάρκου, Στέλιος Μάινας

«Κυνήγι» του Χρήστου Πυθαρά | (στον «Δαναό» από τις 20 Φεβρουαρίου) | Trailer

Στη δεύτερη μεγάλη μήκους –και σε μεγάλο βαθμό diy- ταινία του, που πρωτοείδαμε στην παγκόσμια πρεμιέρα της στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors+ του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Πυθαράς δίνει με βαθιά ευαισθησία τη μοναχικότητα ενός άνδρα στον οποίο ο ξαφνικός θάνατος της μητέρας του ξυπνά συναισθήματα καταπιεσμένα στην ηθελημένη "απομόνωσή" του από το περιβάλλον του. Η ενοχή, η απώλεια, η ανθρωπιά, η αγάπη τυλίγουν τον λιγομίλητο αυτόν κυνηγό που μόνο στη φύση νιώθει σπίτι του αλλά ζει αναγκαστικά στον αποπνικτικό ιστό της πόλης, “φυλακισμένος” όπως ο σκύλος της διπλανής πόρτας που κακοπερνά και τον περιμένει κάθε βράδυ να κάνουνε παρέα -«κάθε ζώο έχει τα όρια του» είναι το μότο της ταινίας και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η λέξη “ζώο” περιλαμβάνει κάθε τετράποδο ή δίποδο.

Ο σκηνοθέτης (που βρίσκεται ήδη στα γυρίσματα της επόμενης δουλειάς του), στο «Κυνήγι» εξερευνά και παρατηρεί διάφορες μορφές βίας –είτε την “κρυφή” εκείνη, όπως ενός κυνηγού στα πουλιά είτε την φανερή ενός κακοποιητικού ατόμου- αλλά και την αποξένωση στην οποία οδηγείσαι από την ίδια την κοινωνία, συχνά χωρίς να το καταλάβεις. Άξια ιδιαίτερης αναφοράς η ερμηνεία του κυνηγού και σιδερά –τόσο στην ταινία όσο και στην πραγματική ζωή- Γιάννη Μπελή, ερασιτέχνη ηθοποιού ο οποίος αποδίδει εντυπωσιακά τον εσωτερικό κόσμο του ήρωα και την υπόκωφη ένταση της ψυχής του που σαν ηφαίστειο περιμένει να ξεσπάσει.

Σύνοψη: Ο Γιάννης, ένας μοναχικός σιδεράς, βρίσκει ευχαρίστηση στο κυνήγι και την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων. Ο διπλανός του γείτονας, ο Ηλίας, κακομεταχειρίζεται τον μεγαλόσωμο σκύλο του. Ενόσω ο Ηλίας δουλεύει τα βράδια σεκιούριτι, ο σκύλος μένει κλεισμένος στο μπαλκόνι και γαβγίζει ασταμάτητα. Ο Γιάννης δεν μπορεί να κοιμηθεί. Όταν χάνει την από χρόνια αποξενωμένη μητέρα του, γεμίζει ενοχές και θυμό. Η σύγκρουση με τον Ηλία μοιάζει αναπόφευκτη.

Συντελεστές: Σενάριο-Σκηνοθεσία Χρήστος Πυθαράς | Διεύθυνση φωτογραφίας Θάνος Λυμπερόπουλος | Μοντάζ Πάνος Βουτσαράς | Μουσική Ντίνος Τσέλης, Άννα Κομιανού | Σκηνικά Πηνελόπη Βαλτή | Κοστούμια Σοφία Βάσο | Ήχος Αλέξης Κουκιάς-Παντελής, Γιώργης Σαραντινός, Γιώργος Σιεκρής, Νικόλ Ασημώση, Αλκαίος Μιχαήλ-Νικολάου | Ηχητικός σχεδιασμός και μίξη ήχου Βάλια Τσέρου | Χρώμα Μάνθος Σαρδής | VFX Γιάννης Αγελαδόπουλος, Παντελής Αναστασιάδης | Μακιγιάζ Όλγα Πάτσιου | Διεύθυνση παραγωγής Χριστίνα Παντελάτου

Παραγωγή Art Renegade | Παραγωγός Χρήστος Πυθαράς | Συμπαραγωγή Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ΕΡΤ Α.Ε., Rent Photo Video | Διανομή: Danaos films | Ελλάδα, 2024 | 73'

Παίζουν Γιάννης Μπελής, Βασίλης Αναστασίου (ΘΥΤΗΣ), Μελέτης Γεωργιάδης, Βασιλική Δέλιου, Σωτήρης Τσακομίδης, Χρύσα Αγγελοπούλου, Κωστής Τσακομίδης, Επαμεινώνδας Γιαννόπουλος, Βάσω Σταυροπούλου και ο Μαλ.

«Κρέας» του Δημήτρη Νάκου | (στις αίθουσες από τις 6 Μαρτίου) | Trailer

Παγκόσμια πρεμιέρα στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στο τμήμα Discovery που αναδεικνύει νέα ταλέντα, βραβείο Μουσικής -στον δεξιοτέχνη πολυοργανίστα συνθέτη Κωνσταντή Πιστιόλη- από το Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου στο Μονπελιέ και συμμετοχή σε διάφορα φεστιβάλ, με πανελλήνια πρεμιέρα στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Με 14 μικρού μήκους ταινίες με διεθνή πορεία και βραβεία στο ενεργητικό του, καθώς και συμμετοχή σε περισσότερες από 50 παραγωγές, ο Δημήτρης Νάκος στην πρώτη του θαυμάσια μεγάλου μήκους «Κρέας», επιλέγει να δώσει με ωμό ρεαλισμό, τόλμη και ένταση μια σκληρή εικόνα του μικρόκοσμου της ελληνικής επαρχίας, που αντικατοπτρίζει όμως παράλληλα τον μεγάλο μας κόσμο. Μια ιστορία που μπορεί να συμβεί –ή συμβαίνει- ανά πάσα στιγμή στην πραγματική ζωή και στροβιλίζεται γύρω από την “ανάληψη ευθύνης”. Eίμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη των πράξεών μας ή κάνουμε ότι μπορούμε για να το αποφύγουμε; Και, όπως ρωτάει το μότο της ταινίας, «όταν οι αποδείξεις θάβονται, θάβεται και η αλήθεια;». Και μόνο τα γεγονότα που ακούμε στις ειδήσεις ή στην καθημερινότητά μας, δίνουν την απάντηση… Εξαιρετικός ο Ακύλλας Καραζήσης –και όλοι οι συντελεστές– όπως και η μουσική που δικαίως βραβεύτηκε.

Σύνοψη: Σε ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας, ο Τάκης ετοιμάζει τα εγκαίνια του νέου του κρεοπωλείου. Το προηγούμενο βράδυ όμως, ο γιος του Παύλος σκοτώνει απροσδόκητα τον γείτονα που διεκδικεί μέρος της γης τους. Μοναδικός μάρτυρας ο Χρήστος, ένας νεαρός από την Αλβανία, τον οποίο ο Τάκης έχει μαζί του από μικρό παιδί.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία/Σενάριο Δημήτρης Νάκος | Διεύθυνση φωτογραφίας Γιώργος Βαλσαμής gsc | Μοντάζ Λάμπης Χαραλαμπίδης | Πρωτότυπη μουσική Κωνσταντής Πιστιόλης | Σκηνικά Κυριακή Τσίτσα | Κοστούμια Βασιλεία Ροζάνα | Make-up artist & hair styling Εύη Ζαφειροπούλου | Ήχος Νίκος Έξαρχος | Σχεδιασμός ήχου Βάλια Τσέρου| Μίξη ήχου Κώστας Βαρυμποπιώτης | Διεύθυνση παραγωγής Πέτρος Κοντός | Α’ βοηθός σκηνοθέτη Ευδοκία Καλαμίτση | Εργαστήρια εικόνας Authorwave | Color grading Δημήτρης Καρτέρης | Σχεδιασμός τίτλων & αφίσας Παντελής Αναστασιάδης | Διανομή Feelgood Entertainment

Παραγωγός Θάνος Αναστόπουλος | Παραγωγή Φαντασία Οπτικοακουστική ΕΠΕ | Συμπαραγωγή Foss Productions, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (EKK), ΕΡΤ A.E. | Με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ | Συμπαραγωγοί Στέλιος Κοτιώνης, Δημήτρης Νάκος | Executive Producer Στέλλα Θεοδωράκη | Συνεργάτης παραγωγός Ορέστης Πλακιάς

Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Κώστας Νικούλι, Παύλος Ιορδανόπουλος, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Συμεωνίδης, Ναταλία Swift, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Γιάννης Αναστασάκης, Παντελής Δεντάκης, Κώστας Φιλίππογλου, Αντώνης Ιορδάνου, Άννα Καλαϊτζίδου, Φαίδων Καχτίτσης

«WISHBONE» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου | (στις αίθουσες από τις 13 Μαρτίου)  | Trailer

Ο ρεαλισμός, η τρυφερότητα και η ποίηση αγκαλιάζονται στην νέα ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, γεννώντας δυνατά συναισθήματα και μυστικές ευχές στο σπάσιμο του “wishbone” –ναι, το δικό μας “γιάντες”, το διχαλωτό κοκκαλάκι του κοτόπουλου που μοιάζει με σφεντόνα και όταν το σπάμε κάνουμε ευχή, η οποία “πραγματοποιείται” σε όποιον από τους δύο συμμετέχοντες κερδίσει το μακρύτερο σκέλος του.

Όπως και στις προηγούμενες ταινίες της, έτσι και σε αυτό το γεμάτο ευαισθησία και “σιωπή” έργο που βασίζεται σε αληθινή ιστορία, η σκηνοθέτρια έχει επίκεντρο τους ανθρώπους, την οικογένεια, την μοίρα -«τα εύθραστα πράγματα», όπως λέει. Παράλληλα όμως, απεικονίζει την Ελλάδα της κρίσης, της ανηθικότητας και του κατρακυλίσματος μιας διαλυμένης κοινωνίας στην κατηφόρα της διαφθοράς… Η ιστορία βασίζεται στο διήγημα «Σαράντα Μέρες» της Κάλλιας Παπαδάκη (από το βιβλίο της «Ο Ήχος του Ακάλυπτου», εκδ. Πόλις, 2009), με την οποία η δημιουργός συνυπογράφει το σενάριο, όπως και σε προηγούμενες ταινίες της. Η ερμηνεία του πρωτοεμφανιζόμενου στη μεγάλη οθόνη Γιάννη Καράμπαμπα εντυπωσιάζει και η γλύκα της απίθανης μικρής Γαρουφαλίνας Κοντόζου χαρίζει φως στη σκοτεινιά της ιστορίας.

Η ταινία, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Ιρλανδικού φεστιβάλ Galway Film Fleadh και ελληνική στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχει αποκτήσει ήδη γαλλική διανομή από την Epicentre –στη Γαλλία θα παιχθεί με τίτλο «Sous Tension».

Σύνοψη: Ο νεαρός Κώστας, σεκιουριτάς σε δημόσιο νοσοκομείο, μετά τον ξαφνικό θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του αναγκάζεται να αναλάβει την ανιψιά του αλλά και να βρει χρήματα για να σώσει το σπίτι τους από τα χρέη. Ενώ έχει χάσει κάθε ελπίδα, ένας τραυματιοφορέας τού προτείνει να τον βοηθήσει. Το τίμημα, όμως, θα είναι μεγάλο.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία Πέννυ Παναγιωτοπούλου | Σενάριο Κάλλια Παπαδάκη, Πέννυ Παναγιωτοπούλου | Διεύθυνση Φωτογραφίας Δημήτρης Κατσαΐτης | Moντάζ Petar Marković| Μουσική Νικόλας Αναδολής | Ήχος Ντίνος Κίττου, Bruno Tarrière, Γιώργος Μικρογιαννάκης | Sound Design Bruno Tarrière, Γιώργος Μικρογιαννάκης | Σκηνογραφία Γιώργος Γεωργίου | Ενδυματολογία Δέσποινα Χειμωνά | Μακιγιάζ Δήμητρα Γιατράκου | Casting Director Σοφία Δημοπούλου
Παραγωγή P.P Productions | Παραγωγός Πέννυ Παναγιωτοπούλου | Συμπαραγωγή Manny Films, Pallas Film, Felony Productions, ΕΡΤ Α.Ε. | Με την υποστήριξη Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (EKK), Eurimages, Region Ile De France, Centre national du cinéma et de l'image animée, Mitteldeutsche Medienförderung, Cyprus Deputy Ministry of Culture (CAC), Creative Europe Media Programme of the European Union, EKOME | Συμπαραγωγοί Birgit Kemner, Martin Hampel, Θανάσης Καραθάνος, Στέλιος Καμμίτσης | Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος, 2024 | 123' | Διανομή Rosebud.21

Παίζουν Γιάννης Καράμπαμπας, Κωνσταντίντος Αβαρικιώτης, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γαρουφαλίνα Κοντόζου, Έλενα Μαυρίδου, Ευθαλία Παπακώστα, Μυρτώ Αλικάκη, Νικόλας Παπαγιάννης, Μαρία Κατσανδρή, Αντρέας Νάτσιος

«Dourgouti Town» του Δημήτρη Μπαβέλλα | (το Σάββατο 8/2 τελευταία προβολή στον «Μικρόκοσμο») | Trailer

Τη μεταμόρφωση μιας συνοικίας από προσφυγική τενεκεδούπολη σε λαϊκή γειτονιά με εργατικές πολυκατοικίες –που στέκουν ως σήμερα– σε Airbnb τουριστική περιοχή,  συγκεκριμένα το γνωστό ως Δουργούτι που έγινε Νέος Κόσμος, περιγράφει με ευαισθησία και αγάπη ο Δημήτρης Μπαβέλλας. Το περιπατητικό ντοκιμαντέρ του εξακολουθεί να παίζεται με επιτυχία, σε ανεξάρτητη διανομή, πέντε (!!) μήνες μετά την πρεμιέρα του στον «Μικρόκοσμο» της Συγγρού, και κλείνει απόψε τον κύκλο του –αλλά ίσως και όχι…. Άλλωστε και ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου Ανδρέας Σωτηρακόπουλος καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία, όπως και η Χάρις Αλεξίου και ο Γιάννης "Μπαχ" Σπυρόπουλος, μεταξύ πολλών άλλων. Μέσα από την έρευνα του δημιουργού θυμόμαστε και την υπέροχη «Μαγική Πόλη» του Νίκου Κούνδουρου που γυρίστηκε εκεί.

Σύνοψη: Ένας μεσίτης με σκοπό να επενδύσει, περιπλανιέται στην περιοχή του Νέου Κόσμου των Αθηνών, παλιότερα γνωστής ως Δουργούτι. Μέσα από τα μάτια του ξετυλίγεται το παρελθόν, το παρόν αλλά και το αβέβαιο μέλλον του λαϊκού αυτού συνοικισμού. Ένα έρημο νησί δίπλα στην Ακρόπολη που φαίνεται να ακολουθεί τη μοίρα των αντίστοιχων περιοχών ανά τον κόσμο.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία Δημήτρης Μπαβέλλας | Σενάριο Δημήτρης Μπαβέλλας, Τάκης Κατσαμπάνης | Διεύθυνση φωτογραφίας Γιάννης Φώτου | Μοντάζ Χρόνης Θεοχάρης, Νίκος Καλλιπολίτης, Γιώργος Γεωργόπουλος | Ήχος Χρήστος Ανδρεαδάκης, Δημήτρης Παπαδάκης, Κώστας Χρυσόγελος, Γιάννης Σκανδάμης | Μουσική Άγης Παπαπαναγιώτου | Έρευνα Δημήτρης Μπαβέλλας, Τάκης Κατσαμπάνης, Μελέτης Ζαχαράκης | Αφήγηση Υβόννη Μαλτέζου, Στάθης Κόκκορης, Βασίλης Γιακουμάρος | Μιλούν Χάρις Αλεξίου, Γιάννης "Μπαχ" Σπυρόπουλος, Ανδρέας Σωτηρακόπουλος, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργος Δέδες κ.α.

Παραγωγή Vox Documentaries | Παραγωγοί Τζίνα Πετροπούλου, Δημήτρης Σεμιτέκολο, Δημήτρης Μπαβέλλας | Συμπαραγωγή ΕΡΤ Α.Ε., Δύο Τριανταπέντε | Συμπαραγωγός Νίκος Μούτσελος | Ελλάδα, 2024 | 88'

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΙΝΕΜΑ
NEWS
Save