Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
16.05.2025

Comicdom CON Athens 2025: Η 9η Τέχνη χορεύει δυνατά στην καρδιά της πόλης!

Το διεθνές φεστιβάλ comics επιστρέφει στην Τεχνόπολη για ένα ολοζώντανο τριήμερο, γεμάτο πρωτότυπες εμπνεύσεις, ωραίες εκθέσεις, πολύχρωμα κοστούμια, τρελές ιδέες, αστείρευτο κέφι και χαλαρή διάθεση!

Την πρώτη εικοσαετία της ζωής του κλείνει του χρόνου το Comicdom CON Athens, το μακροβιότερο διεθνές φεστιβάλ comics της Αθήνας που ανοίγει ξανά τις πολύχρωμες πύλες του αύριο, Παρασκευή 16 Μαΐου, στην Τεχνόπολη. Από τα εμβρυακά του χρόνια ως σήμερα πολλά άλλαξαν, αλλά πάνω από όλα μεγάλωσε, απέκτησε εμπειρία, άνοιξε περισσότερο το σύμπαν του και, το κυριότερο, συνέβαλε δυναμικά να αναπτυχθεί ο τομέας comics στην Ελλάδα, που μέχρι το 2006 που γεννήθηκε η διοργάνωση, φυτοζωούσε. Η πολύχρωμη ετήσια γιορτή του παραμένει ολοζώντανη, απολαυστική, χαρούμενη, ζεστή, γεμάτη δημιουργική τρέλα, αγαπημένους ήρωες, πρωτότυπες ιδέες, φανταστικές στολές, νέες δράσεις και κουλ ατμόσφαιρα. Πάντοτε με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν διάθεση του καταλόγου στους φίλους επισκέπτες που διαρκώς πληθαίνουν. Αν θες λοιπόν ένα συναρπαστικό, διαφορετικό τριήμερο στην καρδιά της πόλης, είναι σίγουρα αυτό! Κάθε χρόνο εκεί, παρέα μικροί και μεγάλοι, ανακαλύπτουμε μικρούς θησαυρούς στα δεκάδες περίπτερα, θαυμάζουμε τις ομάδες με τις -ότι-μπορείς-να-φανταστείς- στολές που φωτογραφίζονται γύρω γύρω στους χώρους της Τεχνόπολης περιμένοντας ανυπόμονα να διαγωνιστούν, βλέπουμε τις πάντoτε προσεγμένες πολύ ωραίες εκθέσεις –must οι ξεναγήσεις τους–, παρακολουθούμε τις ενδιαφέρουσες ομιλίες και εργαστήρια, μαθαίνουμε όλα τα καινούργια νέα της 9ης Τέχνης, συζητάμε με τους ξένους και Έλληνες προσκεκλημένους.

Sylvain Vallée

Φέτος, το πλούσιο πρόγραμμα της διοργάνωσης φιλοξενεί: 180 Έλληνες και ξένους δημιουργούς comics και εικονογράφους, καταξιωμένους, ανερχόμενους ή πρωτοεμφανιζόμενους –μάλιστα, λόγω της επέλασης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πολιτιστική βιομηχανία, το Φεστιβάλ στηρίζει και προστατεύει τους καλλιτέχνες, απαγορεύοντας τη συμμετοχή έργων δημιουργημένων από A.I.. Τρεις διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις, ανάμεσά τους το μεγάλο αφιέρωμα στα 90 Χρόνια της DC Comics, από τις πλέον επιδραστικές εκδοτικές στο χώρο των comics, με εκθέματα από το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο και, σε ξεχωριστή έκθεση, Έλληνες εικονογράφους που εμπνέονται δικά τους έργα από αγαπημένες στιγμές της πλούσιας ιστορίας της. Masterclasses από αξιους δημιουργούς σε τεχνικές σεναρίου και εικονογράφησης, ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για γονείς και παιδιά σε επιμέλεια της Athens Comics Library, θεματικές συζητήσεις και πάνελ με τη συμμετοχή εκδοτών, δημιουργών, θεωρητικών των comics, επαγγελματιών του χώρου και δημοσιογράφων, sketch event με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημιουργών, όπου τα έργα θα κληρωθούν στο κοινό. Ακόμη, προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων από την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Animasyros, το οποίο από τη δική του πλευρά έχει συμβάλει επίσης εξαιρετικά στην ανάπτυξη του είδους στην Ελλάδα. Αλλά και ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ για τον πατέρα του Hellboy, τον διάσημο καλλιτέχνη και συγγραφέα comics Mike Mignola, καθώς και ταινίες μικρού μήκους από την Γαλλία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Αργεντινή, σε συνεργασία με το Thessaloniki Animation Festival. Τον πολυαγαπημένο διαγωνισμό Cosplay, την τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κόμικς και τη νεόφερτη Agora, σημαντικότατη δράση για τους Έλληνες δημιουργούς, καθώς τους φέρνει άμεσα σε επαφή με ξένους επαγγελματίες του χώρου και δημιουργούς, γνωρίζοντάς τους το προσωπικό έργο του καθένα αλλά και τη δυναμική της εγχώριας τέχνης. Φέτος στην Agora συμμετέχουν εκδότες από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία καθώς και εκπρόσωπος του ελληνικού βραβευμένου animation studio, Funny Tales. Και βέβαια, πάνω από 50 καταστήματα και εκδοτικές με πολλές καινούργιες εκδόσεις που η κυκλοφορία τους συμπίπτει επί τούτου με την μεγάλη γιορτή.

Ο διευθυντής παραγωγής Γιάννης Κουρουμπακάλης -συνιδρυτής και συνδιοργανωτής του φεστιβάλ μαζί με την καλλιτεχνική διευθύντρια Λήδα Τσενέ και τον διευθυντή προγράμματος Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου-, και ο συντονιστής της διοργάνωσης Άρης Κώτσης, μιλάνε στην popaganda για όλα αυτά και όσα ακόμη φέρνει η φετινή γιορτή καθώς και το μέλλον που απλώνεται μπροστά τους.

Ο διευθυντής παραγωγής Γιάννης Κουρουμπακάλης

Η 19η διοργάνωση ανοίγει τις πύλες της με ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα. Ποια είναι τα highlights, όσα δεν πρέπει πραγματικά να χάσουμε;

Άρης Κώτσης: Το Comicdom CON Athens είναι η μεγάλη γιορτή των comics. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την πολυφωνία τους και να προσφέρουμε στον κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να ανακαλύψει, να αναδείξει και να φτιάξει τα δικά του μοναδικά highlights. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το πετυχαίνουμε με τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις που θεματικά απλώνονται από την τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς μέχρι τα παιδικά workshops –εκεί όπου οι μικροί επισκέπτες μαθαίνουν και εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από την τέχνη– και από τις συζητήσεις για νέες εκδόσεις ή γύρω από τον ρόλο που τα comics έχουν μέσα στην κοινωνία –όπως, για παράδειγμα, για την ενδυνάμωση Νέων και Κοινοτήτων– ως τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό Cosplay.
Προσωπικά φέτος ξεχωρίζω τις εκθέσεις μας που μας περιάγουν στα 90 χρόνια της DC Comics, τόσο μέσα από αντικείμενα και σπάνιες πρωτότυπες σελίδες και αναπαραγωγές, όσο και μέσα από έργα Ελλήνων δημιουργών που ρίχνουν τη δική τους ματιά στις αγαπημένες τους στιγμές της DC. Βέβαια, η καρδιά του φεστιβάλ μας είναι οι καλλιτέχνες που θα συναντήσει κανείς, με ξεχωριστή αναφορά στον Θανάση Πέτρου που είναι για φέτος ο τιμώμενος καλλιτέχνης με έκθεση αφιερωμένη σε αυτόν!
Γιάννης Κουρουμπακάλης: Στα highlights θα έβαζα σίγουρα τα Q&A΄s και τα workshops των διεθνών προσκεκλημένων μας, ιδίως του Ιταλού βετεράνου Giorgio Cavazzano -σε συνεργασία με τη DocMZ Publishing-, γνωστού κυρίως για τη δουλειά του με τους ήρωες της Disney, του Βρετανού Simon Bisley -σε συνεργασία με τη Jemma Press- του fan favourite καλλιτέχνη ο οποίος με το ζωγραφικό στυλ του έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα σε διάσημους χαρακτήρες όπως οι Lobo, Sláine και Hellblazer, και του βραβευμένου στο Διεθνές Φεστιβάλ της Angoulême (σ.σ. το κυριότερο φεστιβάλ κόμικς της Ευρώπης), Sylvain Vallée -σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μικρός Ήρως. Ένας από τους πυρήνες του φεστιβάλ μας είναι και το Artists Alley με τους περίπου 180 καλλιτέχνες που παρουσιάζουν νέες αλλά και παλαιότερες δουλειές τους, καθώς και όσους  βρεθούν στα περίπτερα των εκδοτικών ή στα πάνελ μας. Τέλος, δε μπορώ να μην αναφερθώ στο αγαπημένο μου sketch event όπου 9 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες σχεδιάζουν ζωντανά μπροστά σε κοινό.

Simon Bisley - LOBO

Ο θεσμός της Αγοράς ξεκίνησε πρώτη φορά πρόπερσι. Θεωρείτε πως συνέβαλε στην ανανέωση του φεστιβάλ και γιατί; Έχει την επιτυχία που αναμένατε; Βοηθάει πολύ τους δημιουργούς θεωρείτε;
ΓΚ: Η Agora ήταν μία ιδέα την οποία κυοφορούσαμε αρκετά χρόνια πριν την υλοποίησή της και, μόλις έληξε η πανδημία, την υλοποιήσαμε άμεσα. Ως το φεστιβάλ comics που πρωτίστως προωθεί το έργο των Ελλήνων δημιουργών, ήταν η φυσική και λογική επιλογή να είμαστε το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό φεστιβάλ του είδους που ενέταξε κάτι τέτοιο στο πρόγραμμά του. Στην Agora συμμετέχουν φέτος εκδότες από κραταιές αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία κ.α. Ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα, δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε και μια άλλη πολύ σημαντική λειτουργία της. Το feedback που παίρνουν οι εγχώριοι δημιουργοί από τους διεθνείς επαγγελματίες, ώστε να αντιληφθούν τι πρέπει να βελτιώσουν στη δουλειά τους, για να γίνουν ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο.
AK: H Agora ήταν νομίζω η έμπρακτη αποτύπωση του πώς προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στο άνοιγμα και στο μεγάλωμα της ελληνικής σκηνής των κόμικς. Εγχώριοι δημιουργοί και εκδότες έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν εκδότες και όχι μόνο από πολλές χώρες, χωρίς καμία χρέωση -κάτι που είναι ο κανόνας για τις δράσεις στο φεστιβάλ μας. Είναι ένας θεσμός που αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή και που έκανε ξεκάθαρο το ποια είναι η πυξίδα μας για το Comicdom CON Athens. Η επιτυχία του μετριέται πλέον από το πόσο έχει αυξηθεί ο ρυθμός και η ταχύτητα με την οποία "κλείνονται" τα διαθέσιμα ραντεβού.

Ο συντονιστής της διοργάνωσης Άρης Κώτσης

Πώς ακριβώς υλοποιήθηκε η φετινή και πολύ ενδιαφέρουσα ελληνική έκθεση Noir et Blanc, «μια ωδή στο ασπρόμαυρο που φέρνει στο προσκήνιο τους σεναριογράφους» όπως την χαρακτηρίζετε
AK: Η έκθεση Noir et Blanc φέρνει στο επίκεντρο το δίπολο ανάμεσα στον σεναριογράφο και τον σχεδιαστή και το αντιπαραβάλλει με το δίπολο άσπρου-μαύρου. Πρόκειται για μια έκθεση όπου Έλληνες σεναριογράφοι comics επέλεξαν οι ίδιοι τον καλλιτέχνη που θα φέρει την ιστορία τους στο χαρτί. Αυτό το "πάντρεμα" είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο με ιδιαίτερο αποτύπωμα στην τέχνη των comics. Το ίδιο θα μπορούσα να πω και για τον συνδυασμό του άσπρου και του μαύρου, αλλά και για τον διαφορετικό τρόπο που οι ίδιες σελίδες λειτουργούν στο πλαίσιο μιας έκθεσης και μιας ανθολογίας (όπως ο κατάλογος της παρούσας έκθεσης).

Του χρόνου το φεστιβάλ κλείνει 20 χρόνια ζωής. Τι σημαίνει για εσάς αυτό; Πόσα έχουν αλλάξει από την πρώτη μέρα του; Πόσο έχει αυξηθεί το κοινό του και το κοινό των κόμικς γενικώς στην Ελλάδα; Περιμένατε να φτάσετε ως εδώ; Τι προσδοκάτε για το μέλλον;
ΓΚ: Σίγουρα έχουν αλλάξει πάρα πολλά, ο αριθμός των επισκεπτών είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερος πια και το ίδιο και οι προσδοκίες. Παράλληλα, η σκηνή των comics στην Ελλάδα, ο αριθμός και η ποιότητα των καλλιτεχνών έχει γιγαντωθεί, όπως νομίζω έχει αλλάξει πολύ και ο τρόπος που το ευρύτερο κοινό κατανοεί τις δυνατότητες του Μέσου των comics και τη δύναμή τους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι όταν ξεκινήσαμε το 2006 είχαμε τρεις συμμετοχές αυτοεκδόσεων και φέτος το Artists Alley αγγίζει τους 180 καλλιτέχνες! Αναμφίβολα το φεστιβάλ μας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην άνθηση της σκηνής. Με την ολοκλήρωσή του θα βγάλουμε από το συρτάρι τις σημειώσεις για το εικοστό, με σκοπό, όπως κάθε χρονιά, να είμαστε καλύτεροι από όλες τις προηγούμενες και να χαρούμε όσο περισσότερο τη μεγάλη γιορτή των comics.
ΑΚ: Το Comicdom CON Athens κλείνει το 2026 τα 20 χρόνια του. Στα πλαίσια του ανθρώπινου χρόνου και της προσωπικής εμπειρίας καθενός από εμάς, τα 20 χρόνια είναι ένα μεγάλο διάστημα. Το να μιλήσει κανείς για χαρά, κούραση, λάθη ή αναμνήσεις, μάλλον μικραίνει την εμπειρία, αφού είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Ίσως οι άνθρωποι που αυτά τα χρόνια γνωρίσαμε, οι εθελοντές, συνεργάτες, καλλιτέχνες, επισκέπτες μας που είναι πλέον "φίλοι του Comicdom" και με τους οποίους έχουμε έναν ιδιαίτερο "κοινό τόπο", είναι η πιο ξεκάθαρη απεικόνιση των χρόνων αυτών. Προσωπικά δεν μπορούσα να φανταστώ τον τρόπο που θα εξελισσόταν τo Comicdom CON Athens ούτε και γενικότερα η σκηνή των comics στη χώρα, αλλά σίγουρα νιώθω περηφάνια για το πού βρισκόμαστε πλέον. Νιώθω πως είμαστε κάτι σαν γεωργοί που καλλιεργούμε έδαφος για να δώσουμε την ευκαιρία στην σκηνή των comics να ανθίσει. Ο άμεσος στόχος μας όμως τώρα, είναι να πετύχει η γιορτή που λέγεται 19ο Comicdom CON Athens.

Giorgio Cavazzano

Πέρα από τους προαναφερόμενους διεθνείς προσκεκλημένους, Giorgio Cavazzano, Sylvain Vallée και Simon Bisley, το φεστιβάλ φιλοξενεί ακόμη τις εικονογράφους, εικαστικούς και δημιουργούς comics Terhi Ekebom από τη Φινλανδία και Shaenon K. Garrity από την Αμερική και τον Αιγύπτιο εικονογράφο 8bitfaz (Hossam Fazulla), που συνδυάζει τέχνη, τεχνολογία και αναζήτηση ταυτότητας -με την υποστήριξη του Counterpoints. Ενώ στην έκθεση 90 Χρόνια της DC Comics, σε επιμέλεια των Andrew Farago και Λήδας Τσενέ και με χρονολόγιο σε έρευνα και κείμενα του Γιώργου Ξύδη, παρουσιάζονται έργα κορυφαίων δημιουργών όπως οι Arthur Adams, Neal Adams, Brian Bolland, John Byrne, Mike Deodato Jr., Bill Finger, Jose Luis Garcia-Lopez, Dave Gibbons, Gil Kane, Jack Kirby, Scott McDaniel, Mike Mignola, George Pérez, Trina Robbins, Jim Starlin, Rick Veitch κ.α. Τον δικό τους φόρο τιμής στην ιστορία της DC Comics δίνουν 21 Έλληνες καλλιτέχνες, στην έκθεση που επιμελήθηκαν οι Αντώνης Αντωνιάδης και Θωμάς Παπαδημητρόπουλος: Korina Mei Veropoulou, Παναγιώτης Βλάμης, Λεν Γώγ, Dani, Michael Dialynas, Διονύσης Διγώνης, Kalli Dolcetti, Δημήτρης Κάσδαγλης, Γιώργος Καλοκαιρινός, Γιώργος Καμπάδαης, Θάνος Κόλλιας, Γιώργος Κομιώτης, Ευγενία Κουμάκη, Ηλίας Κυριαζής, Μαρία Μεραμβελιωτάκη, Γιάννης Μυλωνογιάννης, Νίκος Σκαμάγκας, Ειρήνη Σκούρα, Νίκος Σταυριανός, Στέλλα Στεργίου, Λουκία Τζωρτζοπούλου, Δέσποινα Άννα Τριμίντζιου (Άννα Χόλακ), Κόνυ Τσιχλογιάννη.

Έκθεση Noir et Blanc: έργο των Μι Δέλτα + Δημήτρη – Κρις Αγκαράι

Στην ελληνική έκθεση Noir et Blanc σε επιμέλεια των Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου + Μέλανδρου Γκανά, συμμετέχουν οι: Τάσος Αποστολίδης + Αποστόλης Ιωάννου, Μι Δέλτα + Δημήτρης – Κρις Αγκαράι, Μανώλης Βαμβούνης + Στηβ Στιβακτής, Λάζαρος Αλεξάκης + Αγγελική Σαλαμαλίκη, Δημήτρης Βανέλλης + Χρήστος Καρακίτσος, Ζήσης Ρούμπος + Paul Stavroulakis, Μέλανδρος Γκανάς + Εύα Τσιάτσιου, Βέρα Καρτάλου + Νίκος Παπαμιχαήλ, Andri J + Brain Mince, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου + Μαρία Όλια Ντακογιάννη, Ανδρέας Μιχαηλίδης + Αλέξανδρος Κατσίκας, Σοφία Κομηνέα + Ανδρέας Γιοβάνος, Olivaris + Nikolas Stefadouros, Βασίλης Χειλάς + Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Κουρουμπακάλης + Apo Ken.

Το εικαστικό μέρος της αφίσας που δημιούργησε ο τιμώμενος καλλιτέχνης του φεστιβάλ, Θανάσης Πέτρου

Ενώ ο τιμώμενος καλλιτέχνης της διοργάνωσης και δημιουργός της φετινής οπτικής της ταυτότητας, Θανάσης Πέτρου, ο βραβευμένος δημιουργός και καθηγητής comics που έχει υπογράψει την τελευταία 20ετία ορισμένα από τα σημαντικότερα ελληνικά comics, με έμφαση στις λογοτεχνικές μεταφορές και την ελληνική Ιστορία και πραγματικότητα, παρουσιάζει έκθεση με περισσότερα από 40 original έργα του.

Ο Θανάσης Πέτρου έχει δημιουργήσει, μόνος ή σε συνεργασία με σεναριογράφους, πάνω από 20 έργα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους στα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, τα ΕΒΓΕ και τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Ανάμεσά τους η τριλογία -σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη- «Παραρλάμα και Άλλες Ιστορίες του Δημοσθένη Βουτυρά», «Το Γιούσουρι και Άλλες Φανταστικές Ιστορίες», «Η Μεγάλη Bδομάδα του», καθώς και η ιστορική σειρά σε σχέδιο και σενάριο του ίδιου, που ξεκινά με το έργο «Οι Όμηροι του Γκαίρλιτς» και διατρέχει την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί καθώς ενδιαφέρει πολλούς, ότι ο Διαγωνισμός Cosplay αναβαθμίζεται και γίνεται προκριματικός του πανευρωπαϊκού Europa Cosplay Cup που διοργανώνεται τον Δεκέμβριο για τρίτη χρονιά στην Τουλούζη από την France Cosplay, με σκοπό να αναδείξει τη δυναμική των Ευρωπαίων καλλιτεχνών του χώρου. Αυτό σημαίνει ότι το νικητήριο Cosplay της ατομικής κατηγορίας του Comicdom Cosplay 2025, θα ταξιδέψει στη Γαλλία για να εκπροσωπήσει επάξια την ελληνική κοινότητα.

 

 

Comicdom CΟΝ Athens 2025

Παρασκευή 16, Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Μαΐου | ώρες: 11:00 - 21:30 

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100-Είσοδος από ΜΕΤΡΟ Στάση Κεραμεικός / οδός Ιάκχου)

Είσοδος Ελεύθερη

Διοργάνωση: Comicdom Press

Το πλήρες πρόγραμμα του CCA2025: comicdom-con.gr

και στα social media (Facebook, Instagram & Tik-Tok)

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΕΧΝΕΣ
NEWS
Save