Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
16.12.2023

70 Χρόνια “Μικρός Ήρως”, με νέα επετειακή έκδοση

Δύο άλμπουμ με νέες, αυτοτελείς ιστορίες και σκίτσα σύγχρονων καλλιτεχνών, αφιερωμένα στα 70 χρόνια του Μικρού Ήρωα.

Ο Μικρός Ήρως ήταν το πρώτο αμιγώς ελληνικό περιοδικό με pulp-fiction θεματολογία και έχει μεγαλώσει πολλές γενιές από το 1953 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά. 

Τις ιστορίες έγραφε ο Στέλιος Ανεμοδουράς με το ψευδώνυμο "Θάνος Αστρίτης", και ο Βύρων Απτόσογλου (κυρίως) συμπλήρωνε με τα σχέδια του την έκδοση. Τη μεταπολεμική περίοδο των δεκαετιών του '50 και του '60, πολλοί νέοι ταυτίστηκαν με τους πρωταγωνιστές του και συχνά έστηναν στους δρόμους “μάχες”, μιμούμενοι τους ήρωες κάποιας ιστορίας. 

Παρ’ ότι ακολουθούσε τις περιπέτειες τριών ηρωικών Ελληνόπουλων (του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του "Σπίθα") κατά τη διάρκεια της κατοχής και του αγώνα τους απέναντι σε Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες, κατηγορήθηκε ότι εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της κυβέρνησης του μετεμφυλιακού δυτικόφιλου ελληνικού κράτους, αλλά και για πουριτανισμό.

 

Ο Στέλιος Ανεμοδουράς, παρ’ ότι ο ίδιος υπήρξε, όπως είχε δηλώσει, μέλος της ΚΝΕ, δεν ανέφερε στο σενάριό του τις αντιστασιακές ομάδες που έδρασαν στην κατοχική Ελλάδα, ώστε να μην αναφερθεί και στις μεταξύ τους συγκρούσεις. Το γεγονός αυτό όμως προκάλεσε την αντίδραση της Αριστεράς. Μάλιστα υπήρξε και μια περίπτωση που παραλίγο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας, μετά από απαίτηση των Βρετανών να μην κυκλοφορεί το περιοδικό στην Κύπρο. 

Οι φημολογίες και οι εικασίες πολλές, το σίγουρο όμως είναι ότι ο Μικρός Ήρως ήταν πρωτοποριακός για τα ελληνικά δεδομένα και ακόμα και σήμερα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας, γι’ αυτό και οι εκδόσεις του είναι συλλεκτικές. Ο Στέλιος Ανεμοδουράς δανείσθηκε στοιχεία ηρώων της παγκόσμιας λογοτεχνίας και της λαϊκής κουλτούρας, και οι ιστορίες ήταν γραμμένες σε επικό ύφος με τρεις κύριους χαρακτήρες που διέθεταν εκπληκτικές, σχεδόν υπερφυσικές ικανότητες.

Κυκλοφόρησε για μία ολόκληρη 15ετία, από τις 24 Φεβρουαρίου του 1953 έως τις 18 Ιουνίου του 1968, όταν και διακόπηκε απότομα στο τεύχος 798, για να συνεχιστεί άμεσα με εικονογράφηση. Η αρχική έκδοση περιλαμβάνει συνολικά 25.536 σελίδες. 

Στις 5 Μαΐου του 1995 κυκλοφόρησε το τεύχος 577 (Β΄περιόδου) του περιοδικού Αντί, με δύο ακόμη ανέκδοτα τεύχη του Μικρού Ήρωα, (αρ. 799 και 800), που ολοκλήρωσαν τη σειρά. Επανεκδόθηκε αρκετές φορές και έχει επίσης διασκευαστεί για το θέατρο. Σήμερα, κυκλοφορούν συλλεκτικοί τόμοι από τις ομώνυμες εκδόσεις (πρώην Comics & Crosswords Puplications L.P.) του εγγονού του Στέλιου Ανεμοδουρά, Λεωκράτη Ανεμοδουρά. 

Ο Μικρός Ήρως επανεκδόθηκε αρκετές φορές, είτε υπό μορφή κόμικς πλήρους εικονογράφησης (1968-71), είτε υπό μορφή κειμένου με εικόνες, είτε υπό μορφή συλλεκτικών τόμων (1986) ή με μορφή μόνο κειμένου σε εφημερίδες. Τη δεκαετία του '70, φιλοξενήθηκε στο περιοδικό Μπλεκ με τη μορφή κειμένου με λίγες, διάσπαρτες εικόνες.

Τον Μάρτιο του 2016, ξεκίνησε μια νέα εποχή για τον Μικρό Ήρωα μέσα από τη φαντασία του Γιώργου Βλάχου και το πενάκι του Κώστα Φραγκιαδάκη. Από τότε γράφτηκαν συνολικά έντεκα νέες ιστορίες, οι δύο από τις οποίες μάλιστα ήταν σε μορφή κόμικς (Το Αεροδρόμιο Φάντασμα, Παιδί-Φάντασμα είσαι Προδότης), ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο το θρυλικό ανάγνωσμα.

Για το τέλος του επετειακού έτους 2023 του Μικρού Ήρωα, οι εκδόσεις Μικρός Ήρως ετοίμασαν κάτι ξεχωριστό, πιο συλλογικό και ελεύθερο σε λογική, ορμώμενοι από την έκθεση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με τη συμμετοχή 45 Ελλήνων καλλιτεχνών. 

Πρόκειται για δύο επετειακά άλμπουμ περίπου 100 σελίδων το καθένα, όπου δεκαοχτώ καλλιτέχνες δημιουργούν τις δικές τους μικρές αυτοτελείς ιστορίες, χαρίζοντας εντυπωσιακές δημιουργίες που ποικίλουν σεναριακά, αφιερωμένες στα 70 χρόνια του Μικρού Ήρωα.

Στα δύο αυτά άλμπουμ υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι περισσότερες από αυτές τις νέες ιστορίες διαδραματίζονται στην περίοδο της Κατοχής ή πριν από αυτή, άλλες στο παρόν -δίνοντας επιτέλους απάντηση στο δημοφιλές ερώτημα του Λουκιανού Κηλαηδόνη, που αποτελεί και τον ύμνο του αναγνώσματος, για το «πού να βρίσκεται τώρα ο μικρός μας ήρωας, Γιώργος Θαλάσσης»- και κάποια στο μακρινό μέλλον! Ανεξαρτήτως πάντως χρόνου, ο πυρήνας παραμένει πάντοτε ο ίδιος: η αντίσταση απέναντι στην καταπίεση, στον κατακτητή, στον ολοκληρωτισμό.

Στο πρώτο επετειακό άλμπουμ συμμετέχουν οι:

  • Εξώφυλλο: Δημήτρης Κάσδαγλης
  • Σύμβολα: Βασίλης Γκογκτζιλάς (Σενάριο και Σχέδιο)
  • Ο Μικρός, Μικρός Ήρως: Μάνος Λαγουβάρδος (Σενάριο και Σχέδιο)
  • Παρίας: Γιώργος Μελισσαρόπουλος (Σενάριο και Σχέδιο)
  • Μάχη στα Κατάβαθα Ενός Μουσείου: Δήμητρα Νικολαΐδη (Σενάριο και Σχέδιο)
  • Κατερίνα, η Μικρή Ηρωίδα: Αγγελική Σαλαμαλίκη (Σενάριο και Σχέδιο)
  • Ρουα-Ματ: Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης (Σενάριο και Σχέδιο)
  • Μάχη Ενάντια στον Χρόνο... Μάχη Ενάντια στον Θάνατο: Γαβριήλ Τομπαλίδης (Σενάριο και Σχέδιο)
  • Συναγερμός στο Αιγαίο: Γιώργος Βλάχος (Σενάριο) και Κώστας Φραγιαδάκης (Σχέδιο)

Και στο δεύτερο οι:

  • Εξώφυλλο: Νίκος Κούτσης
  • Η Τελευταία Περιπέτεια: Σπύρος Δερβενιώτης (Σενάριο και Σχέδιο)
  • Στα Νύχια του Κόρακα: Δημήτρης Καμένος (Σενάριο και Σχέδιο)
  • Πλατεία Αμερικής: Θανάσης Καραμπάλιος (Σενάριο και Σχέδιο)
  • Παιδιά-Φαντάσματα: Δημήτρης Κάσδαγλης (Σενάριο και Σχέδιο)
  • Κόμικς, Κεμπάπ και Φάπες: Τάσος Μαραγκός (Σενάριο και Σχέδιο)
  • Η Μαύρη Κουκούλα: Θανάσης Πετρόπουλος (Σενάριο και Σχέδιο)
  • Επιχείρησις: Uberbot: Γιάννης Ρουμπούλιας (Σενάριο και Σχέδιο)
  • Ογκηθμός: Νικόλαος Τσουκνίδας  (Σενάριο και Σχέδιο)
Περισσότερα: www.mikrosiros.gr, Facebook, Instagram

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΜΙΚ
NEWS
Save