Τις δύο πρώτες ημέρες του Αυγούστου στην Ακρόπολη, στη σχολή χορού Κινητήρας, θα δεις χορευτές που θα σου αποδείξουν τις απεριόριστες ευκαιρίες και δυνατότητες της αναπηρίας στις παραστατικές τέχνες. Κι όχι μόνο. Ζωγραφική, μουσική και πολλές εκπλήξεις, έμπνευση της Μαλβίνας Λωριδά και του All Souls Festival. Ενός φεστιβάλ που δεν μοιάζει με όλα τα άλλα. Και το μήνυμα αυτού; "Making space for disability in the arts".
Η Μαλβίνα Λωρίδα ξεκίνησε να χορεύει από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Ο χορός ήταν γέννημα μιας ανάγκης να εκφράζει τον εαυτό της και να δημιουργεί. Αυτή τη στιγμή ζει στη Νέα Υόρκη. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο χορό, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται ως δασκάλα, αποσκοπώντας να συστήσει τη σημασία της κίνησης και της αυτογνωσίας σε μειονότητες ή ομάδες ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.
«Ο χορός ήταν και παραμένει το πιο ισχυρό μέσο επικοινωνίας, δράσης και αντίδρασης, καθώς επίσης κι ένας από τους κύριους λόγους που ζω σε άλλες ηπείρους και πολιτισμούς».
Η Μαλβίνα μεγάλωσε μέσα στη μουσική και τα φεστιβάλ. Οι γονείς της είναι παραγωγοί και διοργανωτές συναυλιών, κάτι το οποίο μετέτρεψε τη σκηνή και το front of house στο δεύτερό της σπίτι.
«Η διοργάνωση φεστιβάλ είναι το επάγγελμα μου από όταν ενηλικιώθηκα και το δεύτερό μου πάθος μετά από την τέχνη της κίνησης».
Και κάπως έτσι πήρε την απόφαση να επιστρέψει για λίγο στην Αθήνα και να δημιουργήσει το δικό της φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ένα φεστιβάλ χορού για άτομα με αναπηρία. Το All Souls Festival.
Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισε να συμμετέχει σε σεμινάρια χορού με μικτές ομάδες. Η απόφασή όμως πάρθηκε κατά τη διάρκειά του Μεταπτυχιακού της στην Πολιτιστική Διαχείρηση, όπου ένιωσε σίγουρη ότι είχε πλέον όλη την απαραίτητη πληροφορία ώστε να το υλοποιήσει.
«Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου, συμμετείχα στις δράσεις ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος στοχεύει στο να κάνει προσβάσιμο το χορό σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτου ηλικίας, με και χωρίς αναπηρία. Εκείνοι μου έδειξαν τη σημασία της αλληλοστήριξης και της κίνησης σε καλλιτεχνικό, εκφραστικό, επικοινωνιακό και θεραπευτικό επίπεδο».
Οι μοναδικές αυτές εμπειρίες που βίωσε, άλλαξαν την κοσμοθεωρία την ώθησαν στο να δημιουργήσει έδαφος για περισσότερες παρόμοιες εμπειρίες στη χώρα μας, την Ελλάδα, ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν μεταξύ τους, να εκφραστούν με το σώμα τους και να επικοινωνήσουν, χωρίς όρια.
Στόχος του All Souls Festival είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου που εγγυάται την ισότητα, την ένταξη στις τέχνες και προσφέρει την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως, να εκφραστούν ελεύθερα, να εκθέσουν την τέχνη τους και να δημιουργήσουν μία ισχυρή και ποιοτική καλλιτεχνική κοινότητα. Το φεστιβάλ καλωσορίζει όλους τους καλλιτέχνες και τους συνδέει με ένα κοινό που ενδιαφέρεται για την τέχνη, την κοινοτική δράση και την κοινωνική δικαιοσύνη.
«Γιατί χορό; Γιατί ο χορός είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Οι ίδιοι οι άνθρωποι είμαστε η κίνηση που μας κάνει να σκεφτόμαστε, να νιώθουμε και να δρούμε στην καθημερινότητά μας. Από τη μια μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη, να βελτιώσει το συντονισμό και την κινητικότητα και να μειώσει την μυϊκή ένταση, ενώ παράλληλα είναι κι ένα κομμάτι της φύσης μας. Μας ωριμάζει μέσα από την αυτογνωσία και την κατανόηση του ανθρώπινου σώματος. Τέλος, ενθαρρύνει την δημιουργικότητα, την απελευθέρωση της φαντασίας και την αυτοεκτίμηση».
Οι καλλιτέχνες του φετινού All Souls Festival είναι η ομάδα Δαγίπολη, η Exis Dance Company, η Ειρήνη Κουρούβανη, και η Βιβή Χριστοδουλοπούλου.ng and recognin. So, it is very yersonel. t the same time you will have to be flexible in adapting and recognin. So, it is very
Προγραμματισμένα είναι επίσης τρία σεμινάρια, για εφήβους και ενήλικες τα οποία θα επικεντρωθούν στη δημιουργική διαδικασία, στις θεραπευτικές πτυχές των παραστατικών τεχνών και στην εξοικείωση με την αναπηρία. Τα σεμινάρια θα δοθούν από την Άντζη Μητροπούλου & Στέλλα Σπύρου, την Exis Dance Company, και την ομάδα Labyrinth of Senses. Στο φεστιβάλ θα υπάρξουν επίσης κι άλλες όμορφες εκπλήξεις, όπως μουσική, φωτογραφία και ζωγραφική.
Το All Souls Festival δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια των φίλων και συνεργατών του και πιο συγκεκριμένα της liminal, Cultopia, του Κινητήρα, και της Didi Music.
1 & 2 Αυγούστου
Κινητήρας, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη