Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
21.11.2024

14 πόλεις της Πελοποννήσου στη μεγάλη γιορτή του ντοκιμαντέρ

Σημαντικοί κινηματογραφιστές και συναρπαστικές ιστορίες από όλο τον κόσμο, στο επετειακό 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Με επίκεντρο και σημείο εκκίνησης την Καλαμάτα, η Πελοπόννησος ζει την τελευταία 10ετία στον παλμό της τέχνης του ντοκιμαντέρ, καθώς το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (ΔΦΝΠ) φέρνει στο προσκήνιο σημαντικούς κινηματογραφιστές και συναρπαστικές ιστορίες από όλο τον κόσμο. Η επετειακή δέκατη διοργάνωση, αφιερωμένη στις «Πόλεις Του Κόσμου»,  θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Νοεμβρίου έως και την 3η Δεκεμβρίου σε 14 πόλεις της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη, Γύθειο, Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Λεωνίδιο, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Δημητσάνα, Στυμφαλία, Αμαλιάδα και Φιλιατρά). Η μεγάλη γιορτή του ντοκιμαντέρ θα προβάλλει μικρού μήκους ταινίες, στις 2 και 3/12, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας (Kalamata Short Docs Festival). Περισσότερες από 110 ταινίες συνθέτουν το φετινό, πλούσιο πρόγραμμα προβολών, ενώ οι 43 από αυτές, από την αφρόκρεμα της διεθνούς παραγωγής ντοκιμαντέρ, ταξιδεύουν από χώρες όπως η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιρλανδία, η Ελβετία, η Ινδία, η Ισπανία, η Πολωνία, ο Καναδάς, το Ιράν, η Αυστραλία, η Νορβηγία, η Γερμανία, το Μεξικό, η Γαλλία, η Τσεχία, το Κιργιστάν, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ουκρανία, η Κολομβία, η Τουρκία, η Ρουμανία, η Κροατία και η Γεωργία και προβάλλονται σε πρώτη πανελλαδική προβολή.

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν εργαστήρια, σεμινάρια, εκθέσεις και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ΑμΕΑ. Η είσοδος στις προβολές και τις δράσεις είναι - όπως πάντα- ελεύθερη, με σειρά προσέλευσης.

«Νιώθουμε μεγάλη χαρά που φτάσαμε στα 10 χρόνια, αν και η διαδρομή αυτή δεν ήταν πάντοτε εύκολη και συχνά μπορεί να έκρυβε και απογοητεύσεις ή πόνο. Ένα φεστιβάλ δεν είναι εύκολη υπόθεση», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καλαμάτα, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου. «Χαιρόμαστε όμως ιδιαίτερα για το γεγονός ότι υπάρχει μια εξέλιξη και μια ανοδική πορεία που γίνεται αντιληπτή και από το κοινό», πρόσθεσε.

«Βερολίνο: Η Συμφωνία Μιας Μεγαλούπολης» του Walter Ruttmann

Την τελετή έναρξης, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου (ώρα  21:00), θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Αλέκος Κολιόπουλος, στο Αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος στην Καλαμάτα. Με αφορμή το φετινό αφιέρωμα του φεστιβάλ «Πόλεις του Κόσμου» στην τελετή θα προβληθεί η ταινία «Βερολίνο: Η Συμφωνία Μιας Μεγαλούπολης» («Berlin: Symphony of a Great City») του Walter Ruttmann. Ένα διαχρονικό ντοκιμαντέρ του 1927 που περιγράφει τη ζωή στο Βερολίνο την περίοδο του Μεσοπολέμου, μια πόλη εν μέσω βιομηχανικής άνθησης. Την προβολή θα πλαισιώσει με ζωντανή μουσική, ειδικά διασκευασμένη για την ταινία, ο  διακεκριμένος συνθέτης, πιανίστας και μουσικολόγος, Μηνάς Αλεξιάδης.

Κατά την διάρκεια της τελετής θα παρουσιαστεί επίσης το μικρού μήκους «Beyond my Eyes», ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης για τη ζωή και τις εμπειρίες τεσσάρων νέων με οπτική αναπηρία στην πόλη της Καλαμάτας. Η ταινία δημιουργήθηκε από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ντοκιμαντέρ για Όλους». Ένα πρόγραμμα που υλοποιεί το φεστιβάλ και προωθεί την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στον κινηματογράφο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντοπούλου. Τα προγράμματα για ΑμεΑ και τα εκπαιδευτικά προγράμματα άλλωστε αποτελούν πυλώνα του φεστιβάλ.

«Beyond my Eyes»

«Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση σε προγράμματα ΑμεΑ» υπογράμμισε η Τζίνα Πετροπούλου. «Συγκεκριμένα, υλοποιούμε το πρόγραμμα «Ντοκιμαντέρ για Όλους» που έχει να κάνει με την ευρύτερη πρόσβαση των ανθρώπων στον κινηματογράφο, ένα πρόγραμμα το οποίο υποστηρίζει οικονομικά το ίδρυμα Καπετάν Βασίλης, το οποίο και ευχαριστούμε πολύ. Στο πρόγραμμα εντάσσονται ταινίες με ειδικούς υπότιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιονίου, κάναμε ακουστική περιγραφή σε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο θα προβληθεί στα μέσα του φεστιβάλ και αφορά σε άτομα με προβλήματα όρασης, ενώ κάναμε μεταγλωττίσεις ταινιών, ώστε να μπορούν τα άτομα με μέτρια νοητική αναπηρία να μπορούν να τις παρακολουθήσουν. Ένα κοστοβόρο πρόγραμμα το οποίο εξελίσσεται και για το οποίο ευελπιστούμε να έχουμε υποστήριξη και από τον Δήμο και από την Περιφέρεια», συμπλήρωσε.

Ενώ η Καλλιτεχνική Σύμβουλος του Φεστιβάλ, Κλεώνη Φλέσσα πρόσθεσε αναφορικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της φετινής διοργάνωσης: «Συνεχίζουμε τις συνεργασίες μας με όλα τα πανεπιστήμια που έχουν κινηματογραφικές σχολές. Φέτος ξεκινάμε μια νέα συνεργασία με το ΕΚΠΑ στα Ψαχνά, όπου για πρώτη φορά έρχονται φοιτητές από εκεί να παρακολουθήσουν τα σεμινάριά μας. Όλα τα εκπαιδευτικά μας έχουν εξαπλωθεί πλέον όχι μόνο σε φοιτητές της Ελλάδας, αλλά και σε φοιτητές πανεπιστημίων του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, το σεμινάριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα το παρακολουθήσουν όχι μόνο φοιτητές Πανεπιστημίων και της Καλών Τεχνών, αλλά και επαγγελματίες σκηνοθέτες που θέλουν να μπουν σε αυτό τον χώρο. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το σεμινάριο που θα συμμετέχουν περίπου 30 φοιτητές και το οποίο συνδιοργανώνουμε με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με καλεσμένους τρεις καθηγητές από την Αγγλία».

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διεθνών συνεργασιών με ευρωπαϊκά φεστιβάλ, που έχει ως πρόθεση και στόχο την προώθηση και προβολή των εθνικών κινηματογραφιών καθώς και να δοθούν κίνητρα για συμπαραγωγές μεταξύ σκηνοθετών των εκάστοτε δύο χωρών. Για το 2023-2024, το ΔΦΝΠ ήρθε σε συμφωνία με το φεστιβάλ Faito doc Festival στη Νάπολη της Ιταλίας. Τα δύο φεστιβάλ απηύθυναν κάλεσμα σε Έλληνες και Ιταλούς δημιουργούς, οι οποίοι δημιούργησαν το σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ «Πόλεις- Ρίζες» που θα προβληθεί στην Καλαμάτα παρουσία των συντελεστών.

«Σκλάβοι της Αυτοκρατορίας» του Rajesh James

Παράλληλα, την Κυριακή 24/11, θα γίνει -σχεδόν ταυτόχρονα- σε τρεις πόλεις της Πελοποννήσου (Φιλιατρά, Λεωνίδιο και Δημητσάνα) η παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Ινδού Rajesh James «Σκλάβοι της Αυτοκρατορίας» («Slaves of the Empire«), η οποία αφηγείται τις ιστορίες μιας κοινότητας εργατών πλυντηρίων που υπήρξε σκλαβωμένη από τους Ολλανδούς αποικιοκράτες, αποκαλύπτοντας τις δοκιμασίες και την ανθεκτικότητά τους μέσα στον αγώνα για Ελευθερία. Η ταινία θα προβληθεί και στην Καλαμάτα, το Σάββατο 30/11. 

Αφιέρωμα στη LIA BELTRAMI

Επίσημη προσκεκλημένη του φεστιβάλ φέτος είναι η Ιταλίδα σκηνοθέτις Lia Beltrami, που μέσα από το έργο της αναζητά στον κόσμο σπίθες φωτός στο σκοτάδι, λέει ιστορίες ελπίδας, προσπαθεί να δείξει τη δύναμη της ζωής. Θα παρουσιαστούν τέσσερις ταινίες της: «Guardians of the Rainforest» (θα προβληθεί στο πλαίσιο του Διαγωνιστικού Τμήματος), «Alganesh», «Tears and Dreams», «Guardians of the Rainforest», «Α Burst of Song».

Παράλληλα, η Beltrami θα διερευνήσει σε masterclass, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο, τη δύναμη των ντοκιμαντέρ στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με βασική εστίαση του σεμιναρίου τη μελέτη της  περίπτωσης του «Wells of Hope», του τριαντάλεπτου ντοκιμαντέρ της, το οποίο ρίχνει φως στο οδυνηρό ζήτημα των γυναικών που είναι θύματα εμπορίας οργάνων σε καταυλισμούς προσφύγων της Συρίας.

Lia Beltrami

Στα 30 χρόνια της εξαιρετικά παραγωγικής πορείας της, η Ιταλίδα κινηματογραφίστρια έχει δημιουργήσει πολυάριθμα ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ, και έχει κερδίσει σε διεθνή φεστιβάλ 171 βραβεία. Αναζητά νεαρά ταλέντα και είναι καλλιτεχνική διευθύντρια φωτογραφικών εκθέσεων, όπως της «Emotions to Generate Change», της -για πρώτη φορά στην ιστορία- έκθεσης στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό. Διηύθυνε τις εκθέσεις του Περιπτέρου της Αγίας Έδρας στην EXPO Milan 2015, ενώ το 2017 έλαβε το Χρυσό Λέοντα για την Ειρήνη στη Βενετία, ένα βραβείο πρόκλησης ειδικά σε αυτές τις εποχές. Το 2024 η Earthday της απένειμε το Βραβείο Earth Reporter. Η Beltrami έχει ιδρύσει το κίνημα Women of Faith for Peace στην Ιερουσαλήμ, είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της Aurora Vision, γράφει βιβλία, είναι σύμβουλος της Dhaka Film, στο διοικητικό συμβούλιο του Benin City Film Festival και επίτιμο μέλος του House of Wisdom στη Γρενάδα.

Σεμινάρια και παράλληλες εκδηλώσεις

Στις  εκπαιδευτικές  δράσεις του 10ου Διεθνούς  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • Σεμινάριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Κινηματογράφος»: Το τετραήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμελείται ο καθηγητής Ιωάννης Δεληγιάννης μαζί με την ερευνητική του ομάδα (Αναλογικές και Ψηφιακές Τεχνολογίες Διαδραστικών Πολυμέσων, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο).
  • «Crafting True Narratives: Mastering the Documentary»: ένα πολυδιάστατο, εντατικό εξαήμερο εργαστήριο που στοχεύει να καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στη διαδικασία δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ. Διδάσκουν: ο Ανώτερος Λέκτορας στο Bournemouth University του Ηνωμένου Βασιλείου, Mark Bond, η σκηνοθέτις και παραγωγός ντοκιμαντέρ και προγραμμάτων επικαιρότητας για κανάλια (όπως το BBC, το Channel 4 και το CNN), Rebecca Bond, o πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, παραγωγός και Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire –UCLan- στο Ηνωμένο Βασίλειο, Erik Knudsen, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιάκωβος Παναγόπουλος, ο μοντέρ Χρόνης Θεοχάρης και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με ειδικότητα στη σύνθεση ήχου, Απόστολος Λουφόπουλος.
  • Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας από την Δέσποινα Ευγενίδου, αρχαιολόγο: Η προφορική Ιστορία ως εργαλείο καταγραφής της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη των τόπων και των εποχών. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καλαμάτας.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

  • «Σχεδιασμός και Δημιουργία Παιχνιδιών»: Τριήμερο εργαστήριο που προσφέρει μια συναρπαστική εισαγωγή στον κόσμο του παιχνιδιού και της τεχνολογίας υπό την επιμέλεια του καθηγητή Ιωάννη Δεληγιάννη (Αναλογικές και Ψηφιακές Τεχνολογίες Διαδραστικών Πολυμέσων, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο).
  • «Φωτογραφίζοντας και πάλι το… Παρελθόν!»  Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια βιωματική σχέση με μια «αδιάφορη» φωτογραφία, που δεν είναι προσωπική ή οικογενειακή; Μια άσκηση «Τοπικής Ιστορίας» που καταλήγει βιωματική. Από τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.
  • Σεμινάριο Animation με φιγούρες από πλαστελίνη -ειδικά για παιδιά δημοτικού και άτομα με μέτρια νοητική υστέρηση-, από τον Δημήτρη Αρμενάκη.
  • Ένας Αστικός Περίπατος. Εμπνευσμένο από το φετινό αφιέρωμα του φεστιβάλ στην/ις πόλη/εις, αυτό το τετράωρο εργαστήριο στοχεύει να αποτίσει φόρο τιμής στους τόπους που ζούμε, την πόλη, την κωμόπολη, το χωριό.
  • Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ. Τετράωρο εργαστήριο για μαθητές/τριες των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Μέσα από αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους μέσω της κινηματογραφικής αφήγησης.

Εκθέσεις και Βιβλιοπαρουσιάσεις

  • Το ΔΦΝΠ προσκάλεσε Έλληνες σκιτσογράφους να δημιουργήσουν έργα comics με θέμα το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης «Πόλεις του Κόσμου». Η έκθεση φέρει τον τίτλο: «Σκιτσοπόλεις». Συμμετέχουν 13 καλλιτέχνες. Επιμέλεια: Γιάννης Αντωνόπουλος.
  • Υπαίθρια Έκθεση φωτογραφίας, με θέμα « Η πόλη μου». Μια συνεργασία με την φωτογραφική ομάδα Καλαμάτας. Συμμετέχουν η λέσχη φωτογραφίας Σπάρτης και φωτογράφοι από την Τρίπολη.
  • Έκθεση φωτογραφίας : «Η Πλατεία που Κατοικούμε». Μια έκθεση κινηματικής φωτογραφίας που θέτει ερωτήματα για την ταυτότητα και την εξέλιξη ενός δημόσιου χώρου σε συνεχή μεταμόρφωση.
  • Το ΔΦΝΠ και οι Εκδόσεις Αιγόκερως σε συνεργασία με την Ένωση Μεσσήνιων  Συγγραφέων παρουσιάζουν  το συγγραφικό έργο δύο εξαιρετικών  λογοτεχνών, της Φωτεινής Νικολαΐδου και του Στάθη Βαλούκου.

Διαγωνιστικά Τμήματα - Βραβεία

Οι κατηγορίες βραβείων για το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι:

  • Δύο Bραβεία Κοινού, για την καλύτερη ελληνική και την καλύτερη διεθνή συμμετοχή.
  • Βραβείο Ισότητας: Απονέμεται σε ταινία που προωθεί τις αξίες της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η διεθνής κριτική επιτροπή αποτελείται από την κοινωνιολόγο Nina Backer-Røed, την δημοσιογράφο, σκηνοθέτιδα και Αντιπρόεδρο της WIFT Νιόβη Αναζίκου και τον σκηνοθέτη Μένο Δελιοτζάκη.
  • Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ: Η κριτική επιτροπή, αποτελείται από τον επιμελητή ταινιών και κριτικό τέχνης Ingo Starz, την βραβευμένη σκηνοθέτιδα Anne Kjersti Bjørn και την ιδρύτρια της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας Λέττα Πετρουλάκη-Σοφικίτου.
  • Τρία Ειδικά βραβεία που απονέμονται από τους φοιτητές των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων πιο συγκεκριμένα: Βραβείο Κοινωνικής Ευαισθησίας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Βραβείο "Πόλεις του Κόσμου" (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Ναύπλιο), Βραβείο Περιβάλλοντος (ΕΚΠΑ, Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, Ψαχνά Ευβοίας)

Τα Βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας είναι:

Βραβεία Κοινού ελληνικής και διεθνούς ταινίας, Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ,  Καλύτερου Διεθνούς Ντοκιμαντέρ, Καλύτερης Φωτογραφίας και Πρωτοεμφανιζόμενου/ης σκηνοθέτη/ιδας.

Την Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μικρού Μήκους απαρτίζουν ο πρόεδρός της, κινηματογραφιστής Γιώργος Φρέντζος, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών "Balkans Beyond Borders" Βασιλική Μαλτάσογλου, η παραγωγός Φωτεινή Οικονομοπούλου, η υπεύθυνη Τμήματος Υποστήριξης Διανομής και Φεστιβάλ του ΕΚΚΟΜΕΔ, Λίνα Μανωλοπούλου και ο σκηνοθέτης- μοντέρ Χρόνης Θεοχάρης.


10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Πληροφορίες και πρόγραμμα:

Facebook | Instagram | Website

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τζίνα Πετροπούλου
Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Κλεώνη Φλέσσα
Διοργάνωση: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμοι Καλαμάτας, Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης, Ναυπλίου και Ήλιδας, κινηματογραφικές λέσχες Σπάρτης, Γυθείου και Μονεμβάσιας, Γυμνός Οφθαλμός Πάτρας, Πολιτιστικοί σύλλογοι Λεωνιδίου και Ακράτας, ΠΙΟΠ, Μουσείο Ηλιόπουλου Φιλιατρών, Μουσικό Σχολείο Τρίπολης

Με την Οικονομική Υποστήριξη και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Με την υποστήριξη του ΕΚΚΟΜΕΔ (Creative Greece)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
NEWS
Save