
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν την τρίτη και πιο πολυσυλλεκτική διοργάνωση του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, το οποίο φέτος για πρώτη φορά θα διαρκέσει πέντε ημέρες. Από το Σάββατο του Λαζάρου 12 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2025, οι συναυλίες του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν σε μοναδικούς χώρους στην Πλάκα και στο κέντρο της Αθήνας, όπως η Μητρόπολη Αθηνών, ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός, η Ευαγγελική Εκκλησία, το Φετιχιέ Τζαμί, το Παλαιό Χρηματιστήριο, τα Μουσεία Ακρόπολης, Ιδρύματος Γουλανδρή, Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», οι πεζόδρομοι Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δύο αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.
Το Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν τα δύο πρώτα Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής το Πάσχα του 2022 και του 2024, και τα οποία παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές, η συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφει φέτος για πέντε ημέρες, για να μας προσφέρει μια μοναδική κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα μοναδικά τοπόσημα της Αθήνας.
Περισσότεροι από πεντακόσιοι διακεκριμένοι και νεότεροι καλλιτέχνες, μουσικοί, χορωδοί, τραγουδιστές, ψάλτες, συνθέτες, αρχιμουσικοί, ηθοποιοί συμμετέχουν στην ανοιξιάτικη γιορτή της Λατρευτικής Μουσικής, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό πανόραμα της μουσικής που αναφέρεται τόσο στα θεία όσο και στα ανθρώπινα πάθη.
Καθώς η συμβολή της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη και εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού είναι καθοριστική, το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα παρουσιάσει μουσική που δημιουργήθηκε για θρησκευτική χρήση ή επικαλείται το θείο στοιχείο, αλλά με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις, που άπτονται της σχέσης του ανθρώπου με το υπερβατικό. Επιπλέον, το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα προσεγγίσει τη σχέση θρησκευτικής λατρείας και μουσικής μέσα από διαφορετικές πτυχές και παραδόσεις.
H φετινή ανοιξιάτικη διαδρομή του Φεστιβάλ θα περάσει από μοναδικούς ναούς διαφορετικών δογμάτων, όπως τον Μητροπολιτικό-Καθεδρικό Ναό Αθηνών, τον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, την Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όπως το Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά, το Μουσείο Ακρόπολης, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, αλλά και από το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών στη Σοφοκλέους, το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», καθώς και την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.
Στο πλαίσιο αυτό το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα παρουσιάσει μοναδικές μουσικές εμπειρίες από τις οποίες ξεχωρίσαμε κάποιες σε «λατρευτική» πρωτεραιότητα. Ακολουθεί όλο το πρόγραμμα για τους πιο αποφασισμένους.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Από το Πάθος στην Ανάσταση, Ένα οδοιπορικό στην υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης
Μητροπολιτικός-Καθεδρικός Ναός Αθηνών
Σάββατο του Λαζάρου, 12 Απριλίου 2025
Στις 20.00
Κωνσταντίνος Αγγελίδης μουσική διεύθυνση, μουσική διδασκαλία
Παναγιώτης Δημητρακόπουλος κανονάκι
Βυζαντινός Χορός Τρόπος
Το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής ξεκινά το Σάββατο του Λαζάρου στις 20.00 στη Μητρόπολη Αθηνών με ένα ιδιαίτερο οδοιπορικό στην υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης. Ο Βυζαντινός Χορός Τρόπος με χοράρχη τον πρωτοψάλτη και δάσκαλο της ψαλτικής τέχνης Κωνσταντίνο Αγγελίδη συνομιλεί με τον δεξιοτέχνη στο κανονάκι Πάνο Δημητρακόπουλο. Μια σύζευξη ήχων και τρόπων, λόγου και μέλους, φωνητικής και οργανικής μουσικής.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Θόλος - Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)

Κυριακή των Βαΐων, 13 Απριλίου 2025
Στις 16.00, 17.00 και 18.00
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σωκράτης Σινόπουλος, Ταξιάρχης Γεωργούλης
Σωκράτης Σινόπουλος πολίτικη λύρα, Ταξιάρχης Γεωργούλης ούτι, Στρατής Ψαραδέλλης πολίτικη λύρα, Δημοσθένης Καραχριστοδούλου πολίτικη λύρα, Χρυσάνθη Γκίκα πολίτικη λύρα
Μια οργανική σύζευξη των λατρευτικών μουσικών κομματιών και ύμνων που ακούγονται κάτω από τους θόλους των εκκλησιών, των τζαμιών, των συναγωγών και των Μεβλεβί τεκέδων, που αναδεικνύει τις κοινές τους μουσικές καταβολές.
Με σημείο αναφοράς την ιστορική πολυθρησκευτική Κωνσταντινούπολη, τα λατρευτικά μουσικά αποσπάσματα διασκευάζονται αυτοσχεδιαστικά υποστηρίζοντας το κοινό πνευματικό τους υπόβαθρο και ενοποιούνται ώστε να συνυπάρξουν αρμονικά κάτω από έναν κοινό θόλο.
Βασίλης Τσιτσάνης, Ο άγιος του έρωτα - Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος)

Κυριακή των Βαΐων, 13 Απριλίου 2025
Στις 17.00
Ιδέα, καλλιτεχνική διεύθυνση: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Τραγούδι: Δήμητρα Γαλάνη
Σολίστ: Μανώλης Πάππος μπουζούκι, τραγούδι
Ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου
Συμμετέχει η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Κωνσταντίνου
Το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής παρουσιάζει μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη με τίτλο Ο άγιος του έρωτα στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Βασισμένη σε μια ιδέα του Ανδρέα Κατσιγιάννη η συναυλία συνδέει τους ύμνους της βυζαντινής μουσικής με τα εμβληματικά λαϊκά τραγούδια που συνέθεσε ο Βασίλης Τσιτσάνης, ερμηνευμένα από τη σπουδαία Δήμητρα Γαλάνη και με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου και της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της λαϊκής μας μουσικής, μέσα από τα έργα του περιγράφει τα πάθη των καθημερινών ανθρώπων. Ξεχωριστό ρόλο έχει η γυναίκα και ο πόνος της μάνας, την οποία συχνά αποκαλεί Παναγία. Οι μελωδίες του ακολουθούν τους ήχους της βυζαντινής μουσικής μας παράδοσης. Παράλληλοι δρόμοι, παράλληλη δράση.
Από τη μια ακολουθούμε, μέσα από τους σπουδαίους ύμνους, το Θείο δράμα μέχρι την κορύφωσή του, ενώ την ίδια στιγμή τα τραγούδια του Τσιτσάνη περιγράφουν την πορεία στον έρωτα, στον πόνο, στη θυσία, στον θάνατο και τέλος στη λύτρωση. Υπάρχει ο ρόλος της Μάνας, ο θρήνος της Μάνας και παράλληλα ο θρήνος της Παναγιάς για τον Εσταυρωμένο. Οι ύμνοι της βυζαντινής μας παράδοσης για πρώτη φορά συναντιούνται με τον πυρήνα της λαϊκής μουσικής, τα τραγούδια του κορυφαίου μας δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη.
Κερουμπίνι, Ρέκβιεμ - Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»
Κυριακή των Βαΐων, 13 Απριλίου 2025
Στις 20.00
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου ΑθηναίωνΜουσική διεύθυνση: Άλκης Μπαλτάς
Χορωδία Δήμου Αθηναίων – Διεύθυνση χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Το Ρέκβιεμ σε ντο ελάσσονα του Λουίτζι Κερουμπίνι, γραμμένο το 1816, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα θρησκευτικής μουσικής του 19ου αιώνα, ένα αριστούργημα που γεφυρώνει τη θρησκευτική παράδοση με τη ρομαντική ευαισθησία και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από μεγάλους συνθέτες, όπως ο Μπετόβεν, στην κηδεία του οποίου το έργο εκτελέστηκε το 1827. Το έργο δημιουργήθηκε την εποχή της Παλινόρθωσης για να τιμήσει τη μνήμη του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄, βασιλιά της Γαλλίας, κατά την εικοστή τέταρτη επέτειο της εκτέλεσής του. Η πρώτη εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1817 στον καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου στο Παρίσι. Η ασυνήθιστη ενορχήστρωσή του δεν χρησιμοποιεί σολίστες ούτε φλάουτα, ενώ χαρακτηρίζεται από την εντυπωσιακή χρήση του ταμ ταμ στο δραματικό «Dies irae», η οποία προσδίδει μια μοναδική θεατρικότητα. Το έργο, που ισορροπεί ανάμεσα στη δραματικότητα και τη στοχαστική γαλήνη, με εντυπωσιακή αρμονική γραφή και πρωτοποριακές για την εποχή τεχνικές, ερμηνεύεται από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά, σε μια συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη της σπουδαίας πιανίστριας Βίκυς Στυλιανού, που απεβίωσε το 2024.
Bach in the Sky with Diamonds - Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών

Κυριακή των Βαΐων, 13 Απριλίου 2025
Στις 20.30
Έργα Μπαχ, The Beatles, Έβανς, Ουεχάρα
Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου πιάνο, διασκευές
Στη συναυλία με τίτλο Bach in the Sky with Diamonds, αυθεντικά έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ συνομιλούν με ορισμένες από τις γνωστότερες μελωδίες των Beatles, αλλά και των Μπιλ Έβανς και Χιρόμι Ουεχάρα, όλες τους σε πρωτότυπες διασκευές της διακεκριμένης πιανίστριας και συνθέτριας Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου.
Διαφορετικά μουσικά στιλ συνυπάρχουν κάτω από τη μουσική μπαγκέτα του μεγάλου Κάντορα, αναδεικνύοντας τις πολυποίκιλες όψεις και τις διαχρονικές μεταμορφώσεις της μουσικής. Κάθε κομμάτι του Μπαχ ακούγεται ολόκληρο στην αρχή ή, ενίοτε, στο τέλος, ενώ ο Μπαχ και οι Beatles συμπορεύονται, αλληλοεπικαλύπτονται και, σταδιακά, μεταμορφώνονται με παραλλαγές ή αντιστικτική επεξεργασία για να καταλήξουν, συχνά, σε ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Δημιουργούν έτσι ένα παλίμψηστο που γεφυρώνει τρεις αιώνες μουσικής σε μία ενιαία, διαχρονική μουσική γλώσσα και επιβεβαιώνει την εγγύτητα του Μπαχ με τα σύγχρονα μουσικά ιδιώματα.
ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μπρίττεν, Ο κατακλυσμός του Νώε - Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου 2025
Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου 2025
Στις 17.30
Μουσική διεύθυνση: Κυριακή Κουντούρη
Σκηνοθεσία: Θέμελης ΓλυνάτσηςΕικαστική ταυτότητα παράστασης: Χριστίνα Δημητρά
Κινησιολογία: Κατερίνα Γεβετζή
Νώε: Γιάννης Γιαννίσης
Κυρία Νώε: Άννα Αγάθωνος
Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ (διεύθυνση χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου), δεκαμελές σύνολο ενήλικων μουσικών και ορχήστρα νέων αποτελούμενη από την Underground Kids Orchestra, μέλη της Underground Youth Orchestra, της Ορχήστρας Νέων El Sistema Greece και νέους μουσικούς.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, η ΕΛΣ παρουσιάζει την παιδική όπερα του Άγγλου συνθέτη Μπέντζαμιν Μπρίττεν Ο κατακλυσμός του Νώε (1958). Το έργο, γραμμένο από τον Μπρίττεν ως μουσικοπαιδαγωγική πρωτοβουλία για παιδιά και νέους στην Αγγλία τη δεκαετία του 1950, βασίζεται σε ένα μεσαιωνικό θεατρικό έργο που εξιστορεί με ιδιαιτέρως γλαφυρό και συχνά κωμικό τρόπο την πασίγνωστη ιστορία για τον κατακλυσμό και την κιβωτό του Νώε. Η μουσική του Μπρίττεν εξερευνά μια ευρύτατη παλέτα ήχων, από τη μεσαιωνική πολυφωνία μέχρι τα ινδονησιακά γκαμελάν, χρησιμοποιώντας από κλασικά όργανα μέχρι αυτοσχέδια κρουστά φτιαγμένα από φλιτζάνια. Η όπερα του Μπρίττεν απαιτεί μόνο δύο ενήλικες τραγουδιστές και ένα δεκαμελές σύνολο ενηλίκων μουσικών, ενώ οι υπόλοιποι συντελεστές είναι παιδιά! Συμπράττοντας με τις ορχήστρες νέων Underground Kids Orchestra και Underground Youth Orchestra, μέλη της Ορχήστρας Νέων El Sistema Greece, ανεξάρτητους μουσικούς και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης και η εικαστικός Χριστίνα Δημητρά ξεκίνησαν μια τετράμηνη προετοιμασία του έργου, όπου το εικαστικό περιβάλλον της παράστασης δημιουργήθηκε από τα παιδιά της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ παράλληλα με τη μουσική και θεατρική προετοιμασία της παράστασης. Πάνω από όλα, ο Κατακλυσμός του Νώε είναι, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο συνθέτης, ένα «κοινοτικό έργο» και, με αυτόν τον γνώμονα, όλοι οι συντελεστές συνέβαλαν στο χτίσιμο μιας ιδιαίτερης καλλιτεχνικής κοινότητας που φέρνει κοντά διαφορετικούς ανθρώπους με πολυποίκιλες μουσικές ιδιότητες, ηλικίες και πολιτιστικές καταβολές με στόχους τόσο την παρουσίαση ενός σπάνιου μουσικοθεατρικού έργου όσο και τη δημιουργία μιας πρωτότυπης μουσικής και θεατρικής εμπειρίας.
Ω γλυκύ μου έαρ- Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος)
Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου 2025
Στις 17.30 και 19.30
Έργα Θεοδωράκη, εγκώμια Μ. Παρασκευής
Ενορχήστρωση, μουσική διεύθυνση: Θανάσης Παπαθανασίου
Τάσος Αποστόλου βαθύφωνος
Vamos Orchestra
Το ξεχωριστό κρητικό μουσικό σύνολο Vamos Orchestra επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, της Εβδομάδας των Παθών, ισοσταθμίζοντας την ανθρώπινη οδύνη από την τραγικότητα του θανάτου με το βλέμμα στραμμένο πάντα προς το φως της Ανάστασης.
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας παρουσιάζεται ο Επιτάφιος (1958) του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένος σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, σε νέα συμφωνική επεξεργασία. Τα οκτώ ποιήματα του Ρίτσου που μελοποίησε ο Θεοδωράκης είναι εμπνευσμένα από μια φωτογραφία που δείχνει μια μάνα να θρηνεί πάνω από το άψυχο κορμί του παιδιού της στη διάρκεια των εργατικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη το 1936. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται ο κύκλος τραγουδιών του Θεοδωράκη Μαουτχάουζεν (1965), σε κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο οποίο περιγράφεται ο έρωτας δύο κρατουμένων στο ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου ο ποιητής φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το τρίτο μέρος, με τίτλο «Αι γενεαί πάσαι», είναι αφιερωμένο σε ένα απόσπασμα από τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, που αποδίδεται σε ενορχήστρωση του Θανάση Παπαθανασίου, με την ορχηστρική μουσική να συμπλέκεται με την Ορθόδοξη ψαλτική σε μια καινοτόμο προσέγγιση στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Πόρνη προσήλθε Σοι - Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου 2025
Στις 22.00
ΜusicAeterna Byzantina
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θεόδωρος Κουρεντζής
Χοράρχης: Αντώνιος Κουτρουπής
Σολίστ: Ριμπάλ Ουέχμπε, Γρηγόριος Ζάρκος
Σκηνοθεσία: Ελιζαβέτα Μορόζ
Τσέλο: Γιώργος Καλούδης
Γκρανκάσα: Μαρίνος Τρανουδάκης
Αφήγηση: Αμαλία Μουτούση
Οι μυσταγωγικοί ύμνοι της Μεγάλης Τρίτης εμπνευσμένοι μελωδικά κυρίως από τον Γεώργιο Ραιδεστηνό Β΄ (Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχικού Ναού, †1989) και υμνογραφικά από τη δεσπόζουσα υμνογράφο της Μεγάλης Εβδομάδας Κασσιανή Μοναχή (ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή). Η χορωδία musicAeterna Byzantina θα ερμηνεύσει αποκλειστικά όλους τους ύμνους της Μεγάλης Τρίτης, κάτι ασυνήθιστο και ίσως πρωτοφανές για τα πασχαλινά κοντσέρτα, στα οποία έχουμε συνηθίσει να ερμηνεύονται οι γνωστότεροι ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας.
Η musicAeterna Byzantina, µε δημιουργό της και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θεόδωρο Κουρεντζή, αποτελείται από δεκαοχτώ πτυχιούχους (Έλληνες και Κύπριους) βυζαντινής μουσικής. Στις εβδομαδιαίες πρόβες η χορωδία εστιάζει στην τελειοποίηση του ηχοχρώματός της, στην ακρίβεια του ρυθμού και της εκτέλεσης, στη φωνητική ανάπτυξη, σε αναπνευστικές ασκήσεις αντοχής, καθώς και στη συγκέντρωση και ανάλυση αρχαίων μελωδιών πάνω στη βυζαντινή μουσική παράδοση. Έως σήμερα έχει δώσει συναυλίες, μεταξύ άλλων, σε Φεστιβάλ Ντιαγκίλεφ (Περμ), Φιλαρµόνια και Άγιο Ισαάκ (Αγ. Πετρούπολη), Ντοµ Ράδιο, Μεγάλη Αίθουσα Κονσερβατορίου Μόσχας, Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό Μόσχας, Θέατρο Σατλέ και Σαντ Σαπέλ (Παρίσι), Βιέννη, Γερεβάν της Αρµενίας, καθώς και στα Φεστιβάλ Μπάντεν-Μπάντεν, Μπολόνιας και Ζάλτσμπουργκ.
ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Paradise Lost, Μορφαί δαιμονίων - Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου 2025
Στις 18.30
Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ
Μουσική σύνθεση, μουσική διεύθυνση, σκηνοθεσία: Νίκος Γαλενιανός
Ιωάννα Βρακατσέλη, Δανάη Μπλέτσα, Άρτεμις Μπόγρη φωνές
Γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES – Διεύθυνση χορωδίας: Ειρήνη Πατσέα
Κατερίνα Κωνσταντούρου αρμόνιο
Ο εναγκαλισμός του Φιδιού με τον Διάβολο, το όνειρο της Εύας για την απώλεια του Παραδείσου, ο θρήνος της Φύσης για τη βακχική σφαγή του Πενθέα.
Η ακραία εικονοπλαστική, οριακά βλάσφημη αναγεννησιακή γλώσσα του Τζων Μίλτον και τα αρχετυπικά σχήματα υπερβολής των Βακχών του Ευριπίδη γίνονται άμορφα ηχητικά σύννεφα, αλυσιδωτά grooves, ηχητικές συνυπάρξεις και συγκρούσεις, στο νέο έργο του συνθέτη Νίκου Γαλενιανού.
Ένα υπερβατικό φωνητικό τρίο αποτελούμενο από τις Ιωάννα Βρακατσέλη, Δανάη Μπλέτσα και Άρτεμη Μπόγρη, μια ογκώδης χορωδιακή μάζα αποτελούμενη από το γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES, σε μουσική διεύθυνση Ειρήνης Πατσέα, ένα κλασικό αρμόνιο, drones και ηλεκτρονικά επεξεργασμένες φωνές στήνουν μια ηχητική μηχανή γλωσσικών μετασχηματισμών, ένα ιδιόμορφο ορατόριο, με τη σημασιολογία των λέξεων να υποκαθίσταται από το ακουστικό τους αποτύπωμα.
Σοστακόβιτς, Συμφωνία αρ. 14 - Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου 2025
Στις 20.00
Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Θεοδώρα Μπάκα μεσόφωνος
Τίμος Σιρλαντζής βαθύφωνος
Drop Down Community
Σπύρος Σουλαδάκης τσελέστα
Συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Η Συμφωνία αρ. 14 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, βασισμένη σε ποιήματα των Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Γκυγιώμ Απολλιναίρ, Βίλχελμ Κύχελμπεκερ και Ράινερ Μαρία Ρίλκε με θέμα τον θάνατο συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα αριστουργήματα της μουσικής του 20ού αιώνα. Ανάμεσα στις νηφαλιότερες και γενναιότερες ενατενίσεις της οριακής εμπειρίας του θανάτου, το έργο ζωντανεύει σε μια πρωτότυπη και βαθιά συγκινητική ερμηνεία, με τα ποιήματα να ερμηνεύονται από τη Θεοδώρα Μπάκα και τον Τίμο Σιρλαντζή στις πρωτότυπες γλώσσες τους. Η αντισυμβατική ενορχήστρωση του Σοστακόβιτς για μικρή ορχήστρα εγχόρδων και κρουστά αποδίδεται από τη βουλγαρική ορχήστρα Drop Down Community υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.
Η Drop Down Community είναι μια από τις πιο γνωστές ανεξάρτητες ορχήστρες εγχόρδων της Βουλγαρίας, που επαναπροσδιορίζει την κλασική μουσική για το σύγχρονο κοινό. Με μια φρέσκια και καινοτόμο προσέγγιση, έχει ως στόχο να χτίσει γέφυρες μεταξύ του νεότερου κοινού και της κλασικής μουσικής σκηνής, κάνοντας το είδος πιο προσιτό και ελκυστικό.
ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Χορωδία Βάνια Μονέβα (Βουλγαρία) - Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ
Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου 2025
Στις 17.30 και 19.00
Μουσική διεύθυνση: Βάνια Μονέβα
Συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Το δημοφιλές γυναικείο χορωδιακό σύνολο από τη Βουλγαρία Βάνια Μονέβα έρχεται για πρώτη φορά στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Το σύνολο, υπό τη διεύθυνση της διεθνώς αναγνωρισμένης Βάνιας Μονέβα, συμβάλλει στην ανάδειξη της πλούσιας βουλγαρικής μουσικής κληρονομιάς, αξιοποιώντας με εντυπωσιακό τρόπο τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ
Σάββατο του Λαζάρου, 12 Απριλίου
20.00 Από το Πάθος στην Ανάσταση
Κωνσταντίνος Αγγελίδης, Πάνος Δημητρακόπουλος, Βυζαντινός Χορός «Τρόπος»
Μητροπολιτικός-Καθεδρικός Ναός Αθηνών
Κυριακή των Βαΐων, 13 Απριλίου
12.30 Ex tenebris lux
Γιώργος Κρίμπερης, Ειρήνη Αναστασίου, Αγλαΐα Παππά
Ιερός Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη
16.00 Θόλος
Σωκράτης Σινόπουλος, Ταξιάρχης Γεωργούλης, Στρατής Ψαραδέλλης, Δημοσθένης Καραχριστοδούλου, Χρυσάνθη Γκίκα
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
17.00 Βασίλης Τσιτσάνης – Ο άγιος του έρωτα
Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Πάππος, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Γιώργος Κωνσταντίνου
Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία
Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος)
17.00 Θόλος
Σωκράτης Σινόπουλος, Ταξιάρχης Γεωργούλης, Στρατής Ψαραδέλλης, Δημοσθένης Καραχριστοδούλου, Χρυσάνθη Γκίκα
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
17.00 Maria Matrem
Ex Silentio, Δημήτρης Κούντουρας
Παιδική Χορωδία ΕΛΣ, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
17.30 Μεσσιάν, Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου
Σπύρος Τζέκος, Ηρώ Σειρά, Αλεξίς Μποβ, Σοφία Ταμβακοπούλου, Λένια Ζαφειροπούλου
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
17.30 Σατί, Έργα για πιάνο
P 4 2 (Μπεάτα Πίντσετιτς, Χρήστος Σακελλαρίδης)
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
18.00 Θόλος
Σωκράτης Σινόπουλος, Ταξιάρχης Γεωργούλης, Στρατής Ψαραδέλλης, Δημοσθένης Καραχριστοδούλου, Χρυσάνθη Γκίκα
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
18.00 Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χαλανδρίου
Κώστας Ιωαννίδης
Διαδρομή: Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Μουσείο Ακρόπολης) → Αποστόλου Παύλου (Θησείο)
20.00 Κερουμπίνι, Ρέκβιεμ
Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων, Άλκης Μπαλτάς
Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»
20.30 Bach in the Sky with Diamonds
Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
21.00 Εύα
Σοφία Κυανίδου, Αντώνης Κορδοπάτης, Δημήτρης Γιάκας
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
21.00 Ex tenebris lux
Γιώργος Κρίμπερης, Ειρήνη Αναστασίου, Αγλαΐα Παππά
Ιερός Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη
Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου
17.00 Τα δοξάρια της Ανατολής
Γιώργος Ψάλτης, Σοφία Ευκλείδου, Γιάννης Πούλιος
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
17.00 Ου γαρ ην καιρός σύκων
Γιώργος Κωνσταντίνου
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
17.30 Μπρίττεν, Ο κατακλυσμός του Νώε
Θέμελης Γλυνάτσης, Κυριακή Κουντούρη, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Παιδική Χορωδία ΕΛΣ, Underground Kids Orchestra, μέλη της Underground Youth Orchestra, μέλη της Ορχήστρας Νέων El Sistema Greece και ανεξάρτητοι μουσικοί
Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»
17.30 Ω γλυκύ μου έαρ
Τάσος Αποστόλου, Vamos Orchestra, Θανάσης Παπαθανασίου
Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος)
18.00 Τα δοξάρια της Ανατολής
Γιώργος Ψάλτης, Σοφία Ευκλείδου, Γιάννης Πούλιος
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
18.30 Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία
Γιάννης Παπατζανής, Νίκος Κατριτζιδάκης, Νίκος Παπαγεωργίου, Δήμος Παπατζαλάκης
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας
19.00 Τα δοξάρια της Ανατολής
Γιώργος Ψάλτης, Σοφία Ευκλείδου, Γιάννης Πούλιος
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
19.30 Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία
Γιάννης Παπατζανής, Νίκος Κατριτζιδάκης, Νίκος Παπαγεωργίου, Δήμος Παπατζαλάκης
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας
19.30 Ω γλυκύ μου έαρ
Τάσος Αποστόλου, Vamos Orchestra, Θανάσης Παπαθανασίου
Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος)
20.30 Η πίστη μέσω της μουσικής – Ένα ταξίδι της ψυχής
Μάριος Παντελιάδης
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
20.30 Φύση, λατρεία και Θείο
Sibil•la Ensemble
Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
20.30 Στρατιωτική Μουσική Φρουράς Αθηνών
Επικεφαλής – Αρχιμουσικός: Τχης (ΜΣ) Ξενοφών Μεντές
Διαδρομή: Μουσείο Ακρόπολης → Πλάκα → Μητροπολιτικός-Καθεδρικός Ναός Αθηνών
22.00 Πόρνη προσήλθε Σοι
Θεόδωρος Κουρεντζής (καλλ. διεύθ.), Αντώνιος Κουτρουπής, Ριμπάλ Ουέχμπε, Γρηγόριος Ζάρκος, Αμαλία Μουτούση, ΜusicAeterna Byzantina
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου
17.00 Vitraux
Τάσος Πούλιος, Κυριάκος Ταπάκης, Γιώργος Κοντογιάννης, Νίκος Παραουλάκης
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
17.00 Συνομιλίες
Μελία Κράιλινγκ, Σύνολο Μουσικής Δωματίου Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Χαλανδρίου
Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
17.30 Μπρίττεν, Ο κατακλυσμός του Νώε
Θέμελης Γλυνάτσης, Κυριακή Κουντούρη, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Παιδική Χορωδία ΕΛΣ, Underground Kids Orchestra, μέλη της Underground Youth Orchestra, μέλη της Ορχήστρας Νέων El Sistema Greece και ανεξάρτητοι μουσικοί
Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»
17.30 Στ’ Όσιου Λουκά το μοναστήρι
Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας
18.00 Vitraux
Τάσος Πούλιος, Κυριάκος Ταπάκης, Γιώργος Κοντογιάννης, Νίκος Παραουλάκης
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
18.30 Στ’ Όσιου Λουκά το μοναστήρι
Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας
18.30 Paradise Lost – Μορφαί δαιμονίων
Νίκος Γαλενιανός
Ιωάννα Βρακατσέλη, Δανάη Μπλέτσα, Άρτεμις Μπόγρη, CHÓRES
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
19.00 Vitraux
Τάσος Πούλιος, Κυριάκος Ταπάκης, Γιώργος Κοντογιάννης, Νίκος Παραουλάκης
Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
19.30 Στ’ Όσιου Λουκά το μοναστήρι
Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας
19.30 Η προσευχή στην όπερα (διάλεξη)
Έλενα Ματθαιοπούλου
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
20.00 Σοστακόβιτς, Συμφωνία αρ. 14
Θεοδώρα Μπάκα, Τίμος Σιρλαντζής
Drop Down Community, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ (ΚΠΙΣΝ)
20.00 Μουσική Πολεμικού Ναυτικού
Επικεφαλής ΠΝ: Πλωτάρχης Ευστράτιος Σίτσας
Διαδρομή: Αέρηδες → Ρωμαϊκή Αγορά → Πλάκα
20.30 Το μεγαλείο του ελάχιστου – Χορωδιακά έργα Τάβενερ και Παιρτ
Les Vibrations sympathiques, Παύλος Κόρδης
Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
21.00 Πολυύμνια η πανηγυρική – Το πολυχορικό στιλ και η τέχνη του μελωδικού στολισμού στη Γερμανία του 17ου αιώνα
The Clerkes Extraordinarie, Cappella Sancti Pauli, Ιάσων Μαρμαράς
Ιερός Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη
22.30 Πολλά εν θέλω να σου πω…
Ζαχαρίας Καρούνης
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου 2025
17.30 Χορωδία Βάνια Μονέβα (Βουλγαρία)
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ (ΚΠΙΣΝ)
19.00 Χορωδία Βάνια Μονέβα (Βουλγαρία)
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ (ΚΠΙΣΝ)
20.00 Συμφωνία του Χριστού – Πασχαλινή συναυλία ΚΟΘ
Αφροδίτη Πατουλίδου, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Λέο ΜακΦαλ
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ (ΚΠΙΣΝ)
Πρακτικές πληροφορίες:
- Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.
- Μόνο για τις συναυλίες που θα δοθούν στην Εναλλακτική Σκηνή και την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ θα υπάρξουν προκρατήσεις μέσω της ticketservices.gr. Έναρξη προκρατήσεων 8 Απριλίου στις 9.00.
- Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr, ενώ στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ.