Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

«Κοσμοναύτης στη Γη»: H άγνωστη πτυχή του Άγγελου Γουλανδρή

117 αντιπροσωπευτικά έργα του ιδρυτή του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας αποκαλύπτουν στο κοινό την ιδιοφυή καλλιτεχνική πλευρά του, σε μια έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

20.11.2023

ΜΓΦΙ

«Στην Τέχνη, στη μόνη παράλληλη με τη Φύση πηγή δημιουργίας, αναζητώ προσεγγίσεις σε ρυθμούς και σχήματα που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί. Είναι ο χώρος της ελευθερίας, συντεταγμένης σε δικούς της άγνωστους σε μας νόμους. Σ' αυτόν τον χώρο προσπαθώ να περιπλανώμαι» ανέφερε ο ίδιος o Άγγελος Γουλανδρής για τη σχέση του με την τέχνη.

Γνήσιος οραματιστής αλλά και πρωτοπόρος της οικολογίας, ο Α.Γ  είναι γνωστός σε όλους για την τεράστια συνεισφορά του στην πολιτιστική ζωή της χώρας μας μέσα από την ίδρυση του ομώνυμου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

ΜΓΦΙ

Εικοσιεπτά χρόνια μετά τον θάνατό του παρουσιάζεται για πρώτη φορά μια άγνωστη αλλά βασική πτυχή του ιδρυτή του: αυτή του καλλιτέχνη. Παράλληλα με τη διαρκή του ενασχόληση με την προώθηση του Μουσείου και των σκοπών του, και δίπλα στη διεθνώς καταξιωμένη ζωγράφο σύζυγο του Νίκη, ο Γουλανδρής δημιουργούσε συστηματικά τα δικά του έργα. Τέχνη που έβλεπε ταυτόχρονα ως μορφή φιλοσοφικού στοχασμού και εναλλακτικό κώδικα επικοινωνίας.

Βαθιά κοσμοπολίτης, ο Α. Γουλανδρής ήρθε σε άμεση επαφή με μερικά από τα πιο δημιουργικά πνεύματα της εποχής του. Οι συναναστροφές αυτές επηρέασαν αναπόφευκτα το έργο του, το οποίο μοιάζει να αφηγείται μία διπλή ιστορία: αυτή του (τότε) παρόντος και μία άλλη ενός μέλλοντος που είδε πρώτα απ' όλα με τα μάτια της φαντασίας του.

Παράλληλα με τη διαρκή του ενασχόληση με την προώθηση του Μουσείου και των σκοπών του, δημιουργούσε συστηματικά τα δικά του έργα: συνολικά περίπου 2200 πίνακες, σχέδια, γλυπτά και βιτρό. Έργα τα οποία έβλεπε ταυτόχρονα ως μορφή φιλοσοφικού στοχασμού και εναλλακτικό κώδικα επικοινωνίας.

ΜΓΦΙ

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι συλλογικό έργο του Λάμπη Θεοδωρόπουλου, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΜΓΦΙ, του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά και της Μαρίας Ξανθάκου. «Η τέχνη είναι η λοξή ματιά της ζωής και ο Άγγελος Γουλανδρής ένιωθε πως κρατά μέσα στην τέχνη το αθώο βλέμμα του παιδιού, ανεπηρέαστος από το γύρισμα του χρόνου» σημειώνει ο Γ. Μυλωνάς. Ως καλλιτέχνης είχε ευρεία εκφραστική γκάμα, όσον αφορά τις πειθαρχίες, τα υλικά και τα μέσα. Δημιουργούσε με την ίδια ευχέρεια σκίτσα σε μικρά χαρτιά όσο και μεγάλης κλίμακας γλυπτά από μπρούτζο. Τα 117 έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση – πίνακες, σχέδια, γλυπτά και βιτρό- έχουν επιλεγεί προσεκτικά ανάμεσα σε σύνολο περίπου 2200 έργων που εκτέλεσε σε βάθος χρόνου.

«Η εκφραστική δημιουργία αποτελούσε τρόπο ζωής για τον Άγγελο Γουλανδρή», όπως λέει η Φαλή Βογιατζάκη, νυν πρόεδρος του ΜΓΦΙ και επί 30 χρόνια στενή συνεργάτης του πρωτοπόρου άνδρα. «Πίστευε ότι η φαντασία είναι η κεραία που μας ενώνει με το υπερπέραν και αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο του ανθρώπου. Μέσα από τα έργα του, σαν νέος κοσμοναύτης μας οδηγεί σε μία άλλη οπτική του κόσμου».

ΜΓΦΙ


ΜΓΦΙ

ΜΓΦΙ

Σχετικά με τον Άγγελο Γουλανδρή

Από παλιά ναυτική οικογένεια της Άνδρου, ο Άγγελος Γουλανδρής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1920. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1935, διατηρώντας στενούς δεσμούς με το Παρίσι. Μαζί με τη σύζυγό του Νίκη ίδρυσε το Μουσείο το 1964, έργο στο οποίο αφιερώθηκε ως τον θάνατό του, το 1996. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει συστηματικά τη δεκαετία του ’60, αναζητώντας έναν νέο κώδικα αξιών που θα αποκαταστήσει τη φυσική ισορροπία και την αρμονία.

Σχετικά με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι αφιερωμένο στη μελέτη, διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας και την προώθηση της οικολογικής συνείδησης. Από την ίδρυσή του χάραξε μια πρωτοπόρα πορεία προσέγγισης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και ανέπτυξε επιστημονική και εκπαιδευτική δραστηριότητα για την αντιμετώπιση και ανάσχεση των περιβαλλοντικών απειλών με ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή.

ΜΓΦΙ

ΜΓΦΙ

ΜΓΦΙ

Η έκθεση συνοδεύεται από συλλεκτικό κατάλογο και παράλληλο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους, ενώ με την ευκαιρία της κυκλοφορεί σειρά εικαστικών αντικειμένων εμπνευσμένων από τα έργα του Άγγελου Γουλανδρή.

Tα έργα της έκθεσης διατίθενται προς πώληση με σκοπό τη στήριξη του έργου του Μουσείου.

«Άγγελος Γουλανδρής: Κοσμοναύτης στη Γη»
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά
Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 10:00-00:00
Ελεύθερη είσοδος από εστιατόριο
NATU
gnhm.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΕΧΝΕΣ
NEWS
JUST PUBLISHED
Save