
Ένα νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ γεννιέται στην Κρήτη με στόχο να φέρει τη φιλοσοφία στον δημόσιο χώρο με το κριτικό βλέμμα του ανεξάρτητου κινηματογράφου, δημιουργώντας έναν ζωντανό κόμβο τέχνης και ιδεών. Το CINEphil_101 Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου που ξεκινά το ταξίδι του στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10 Μαΐου, με μότο «σινεμά που σε κάνει να σκέπτεσαι» (Cinema that makes you think), αποτελεί το μοναδικό του είδους ανάμεσα στις κινηματογραφικές διοργανώσεις της χώρας κι ένα από τα λίγα στον κόσμο που φιλοδοξεί να προβάλλει τη στενή σχέση του σύγχρονου κινηματογράφου με τον φιλοσοφικό στοχασμό.
Το νέο φεστιβάλ χτίζεται γύρω από τον κεντρικό άξονα ότι ο κινηματογράφος είναι μία πρόκληση να σκεφτούμε, να αμφισβητήσουμε, να κατανοήσουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας και η κινηματογραφική εμπειρία είναι μια αφετηρία ανοιχτού διαλόγου. Εμπνεύστρια του η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Κατερίνα Μπαντινάκη, που ανέλαβε την γενική εποπτεία & επιστημονική επιμέλειά του, με την θερμή υποστήριξη της προέδρου του πολιτιστικού οργανισμού ΗΕ.art, Σοφίας Μαράκη, που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση και τη διεύθυνση παραγωγής της διοργάνωσης. Τι ήταν εκείνο που τους έδωσε την ιδέα και τις ώθησε να δημιουργήσουν ένα φεστιβάλ που συνδέει τη φιλοσοφία με το σινεμά κι ενώ μάλιστα η λίστα με τις εγχώριες κινηματογραφικές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια διαρκώς μεγαλώνει;
«Η ιδέα για το φεστιβάλ προέκυψε από την επιθυμία μου να βγει η φιλοσοφία στον δημόσιο χώρο, εκτός του πλαισίου ακαδημαϊκής ανάπτυξής της, σε μια εποχή πρωτόγνωρων προκλήσεων που φαίνεται να τη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Οι συνάδελφοί μου από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στήριξαν ανεπιφύλακτα αυτή την ιδέα, και είχαμε τη μεγάλη τύχη να σταθεί δίπλα μας από την πρώτη στιγμή o φορέας HE.art. Η Σοφία, Πρόεδρος της ΗΕ.art, πίστεψε στη σπουδαιότητα αυτής της διοργάνωσης και τη στήριξε με όλες της τις δυνάμεις», λέει η Κατερίνα Μπαντινάκη και η Σοφία Μαράκη προσθέτει: «Όταν μου το πρότεινε η Κατερίνα, αναγνώρισα αμέσως τη δυναμική που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Η σκέψη να ξεκινήσουμε ένα θεματικό φεστιβάλ φιλοσοφικού κινηματογράφου αποτέλεσε τεράστια δημιουργική και οργανωτική πρόκληση για εμένα. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του το πρώτο CINEphil_101».

Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
Phil_101 σημαίνει «Εισαγωγή στη Φιλοσοφία» λένε οι διοργανωτές και το CINEphil_101 φιλοδοξεί να είναι το μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ της, γεμάτο σινεμά, διαγωνιστικά τμήματα, αφιερώματα, ειδικές προβολές, παράλληλες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις. Για εννέα μέρες η πόλη του Ηρακλείου γίνεται σημείο συνάντησης για τους δημιουργούς, τους ακαδημαϊκούς και το ευρύ κοινό. Η επίσημη τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα γίνει την Δευτέρα 12 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου με τη σύμπραξη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου που θα παίξει αγαπημένα κομμάτια τα οποία χρωμάτισαν με τους ήχους τους ταινίες του παγκόσμιου και ελληνικού κινηματογράφου.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα με έξι ταινίες μεγάλου μήκους απ’ όλο τον κόσμο (Γαλλία, Ουζμπεκιστάν, Βραζιλία, Νεπάλ, Καναδάς, Νορβηγία) που αναδεικνύουν σημαντικά φιλοσοφικά ζητήματα, όπως η υπαρξιακή ελευθερία, η αυτονομία, η ηθική συνείδηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμη, το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων επιλέγει ένα πρόγραμμα ταινιών animation νέων Ελλήνων δημιουργών που ασχολούνται με τη μεταφυσική, τη φιλοσοφία και την αυτογνωσία, ενώ, καθημερινά, θα πραγματοποιούνται προβολές ταινιών μικρού μήκους δημιουργών του Ηρακλείου στην ενότητα HERAKLION Shorts.
Στο πλαίσιο των ειδικών προβολών Q&A “Philosophers meet Film” και “Filmmakers meet the Public”, το κοινό του Φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον ομότιμο καθηγητή φιλοσοφίας Στέλιο Βιρβιδάκη για την θρυλική πλέον ταινία επιστημονικής φαντασίας Blade Runner (1982) του Ρίντλεϊ Σκοτ, αλλά και με τον βραβευμένο δημιουργό Γιώργο Ζώη μετά την προβολή της ταινίας του Interruption (2015). Στο φεστιβάλ διοργανώνεται μάλιστα το ειδικό αφιέρωμα “TRIBUTE: Γιώργος Ζώης”, στο οποίο θα προβληθούν ακόμη τρεις ταινίες μικρού μήκους του σκηνοθέτη, το Casus Belli (2010), το Out of Frame (2012) και το 8th Continent (2017).

"INTERRUPTION", του Γιώργου Ζώη
Στην ενότητα των προβολών του CINEphil_101 περιλαμβάνονται ακόμη οι επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού «Νέοι CINE-Φιλόσοφοι». Μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου από 50 σχολεία της χώρας άντλησαν έμπνευση από τη θεματική «Αρεστά ψεύδη, άβολες αλήθειες» και δούλεψαν ομαδικά για να εκφράσουν δημιουργικά τις σκέψεις τους για την αλήθεια και το ψέμα στην καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές σχέσεις, τα social media και τη διάδραση με την τεχνητή νοημοσύνη. Το πρόγραμμα προβολών πλαισιώνουν επίσης οι εκπαιδευτικές δράσεις «Φιλ(μ)σοφία για Παιδιά», «Masterclass Kινηματογράφου» για εφήβους και εκπαιδευτικούς, «Masterclass Σεναρίου» για εφήβους και «Εργαστήριο Φωτογραφίας» για μαθητές Δημοτικού, οι οποίες στοχεύουν στην ανάπτυξη των κριτικών και δημιουργικών ικανοτήτων μικρών και μεγάλων με βιωματικές διαδραστικές μεθόδους. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, το 1ο CINEphil_101 περιλαμβάνει επιπλέον παράλληλες εκδηλώσεις πολιτισμού στην πόλη του Ηρακλείου και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον μη κερδοσκοπικό φορέα δράσης πολιτισμού HE.art (Ηράκλειο Αρτ), με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, τη συνεργασία της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων & Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ), την υποστήριξη του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

"DANS LA PEAU", του Pascal Tessaud
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Προβολές
Δευτέρα 12/5
Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
Τελετή έναρξης
18:00 | Αύλειος χώρος
Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ηρακλείου
Μουσική εκδήλωση µε συνθέσεις του παγκόσμιου & ελληνικού κινηματογράφου
19:15 | Αίθουσα συναυλιών
Τελετή έναρξης & προβολή ταινίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος
DANS LA PEAU (Under My Skin), του Pascal Tessaud | Γαλλία, 2024, 99’
CINE...
Επιστρέφοντας στη γειτονιά του στη βόρεια πλευρά της Μασσαλίας, ο αποφυλακισµένος Kaleem δέχεται µια δουλειά στις κατασκευές. Επανασυνδέεται µε τον καλύτερο φίλο του Rachad, ο οποίος θέλει να τον προσλάβει ως διευθυντή στο νέο του αθλητικό κέντρο. Καθώς αγωνίζεται να αλλάξει τη ζωή του, ο Kaleem προπονείται σκληρά στον χορό Krump και γνωρίζει µια Ελληνίδα αρχιτέκτονα, τη Marie.
...PHIL101
Η ταινία αποτυπώνει τη δύναµη της θέλησης ενάντια σε κοινωνικούς περιορισµούς και συµβάσεις, αλλά και τη δύναµη της τέχνης να γεφυρώνει το χάσµα πολιτισµών και τάξεων, αποτελώντας µια κοινή γλώσσα επικοινωνίας.
HERAKLION SHORTS – ειδική προβολή
O ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ, του Γιώργου Μαστρακούλη | (15')
Τρίτη 13/5
Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου | Αίθουσα συναυλιών
17:30 | PHILOSOPHERS MEET FILM – Ειδική προβολή
BLADE RUNNER, του Ridley Scott | ΗΠΑ, 1982, 117’
Προλογίζει ο οµότιµος καθηγητής φιλοσοφίας Στέλιος Βιρβιδάκης
Ακολουθεί Q&A µε το κοινό.
Ο Ρικ Ντέκαρντ εργάζεται στη ζούγκλα του Λος Άντζελες του 2019. Είναι ένας "blade runner". Η δουλειά του: να κυνηγάει και να σκοτώνει παράνομα ανθρώπινα αντίγραφα, γνωστά ως ρέπλικες. Το έγκλημά τους; Θέλουν να γίνουν άνθρωποι. Όμως παρασύρεται από μια γυναίκα, της οποίας τα µμυστικά µμπορούν να κλονίσουν την ίδια την ύπαρξή του.
20:30 | Διεθνές Διαγωνιστικό
ΤΗΕ SONG SUSTXOTIN, της Khusnora Rozmatova | Ουζμπεκιστάν, 2024, 103’
CINE…
Σε ένα µακρινό χωριό επικρατεί για πολλούς μήνες βαριά ξηρασία. Οι άνθρωποι υποφέρουν χωρίς να ξέρουν σε ποιον να µμιλήσουν για αυτό. Σε µια τέτοια στιγµή, ο Ahbor, πρώην αξιωματούχος, πηγαίνει στο χωριό αναζητώντας τον φίλο του Usman. Ο Ahbor, ο οποίος διοικούσε την κοινωνία µέσα από το γραφείο του, έρχεται αντιμέτωπος µε µια απροσδόκητη υπόθεση: ένα ανήλικο κορίτσι έχει βιαστεί. Ο πατέρας της, όλοι οι κάτοικοι του χωριού, ακόµη και οι µουλάδες, κρατούν κρυφό το αποτρόπαιο έγκλημα. Ο Usman, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο για αυτή την αδικία, έχει φυλακιστεί ως συκοφάντης. Ο Ahbor προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη φήµη του για να σώσει τον φίλο του, αλλά δεν έχει καµία εξουσία πάνω στο σύστηµα που ο ίδιος δηµιούργησε από την άνεση του γραφείου του.
...PHIL101
Στην επί της αρχής καθολική αποδοχή της αλήθειας ως ηθικής, κοινωνικής ή θρησκευτικής επιταγής, η ταινία αντιπαραθέτει την πραγματικότητα της εκτεταμένης εργαλειοποίησης του ψεύδους ή της αποσιώπησης στον καθημερινό βίο, ακόμη και απέναντι στο τραγικό, αλλά και την αδυναμία ανάληψης της ευθύνης που συνεπάγεται η αποκάλυψη της αλήθειας.
+HERAKLION SHORTS – ειδική προβολή
MILKY WAY, του Λευτέρη Γιαννακουδάκη | 11:41'

"Tia Virginia", του Fabio Meira
Τετάρτη 14/5
Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου |Αίθουσα συναυλιών
18:10 | Διεθνές Διαγωνιστικό
TIA VIRGINIA (Aunt Virginia), του Fabio Meira | Βραζιλία, 2023, 98’
CINE...
Η Virginia, μία 70χρονη ανύπαντρη γυναίκα χωρίς παιδιά έχει πειστεί από τις δύο αδελφές της να εγκαταλείψει τη ζωή στην πόλη για να αναλάβει µόνη της τη φροντίδα των γονιών της. Ετοιµάζεται να τις υποδεχτεί καθώς έρχονται για να γιορτάσουν µαζί τα Χριστούγεννα.
...PHIL101
Η στάση της πρωταγωνίστριας µας καλεί να σκεφτούµε την ηθική δικαιολόγηση της οικογενειακής αποξένωσης, όταν η οικογένεια λειτουργεί ως καταπιεστικός θεσµός, αλλά και τις αποφάσεις που απαιτεί η διεκδίκηση της υπαρξιακής ελευθερίας και αυτονοµίας.
+HERAKLION SHORTS – ειδική προβολή
RUINS WITHIN RUINS, του Λευτέρη Παρασύρη | 9’ (cover photo)
20:15 | Διεθνές Διαγωνιστικό
CRAWLING CROWS, του Zaun Yonzan | Νεπάλ, 2024, 115’
CINE...
Στις φτωχογειτονιές του Κατµαντού, οι νεόνυµφοι Rabindra και Sarita, που ανήκουν σε διαφορετικές κάστες, αντιµετωπίζουν τη σκληρή πραγµατικότητα. Ο Rabindra αγωνίζεται να συντηρήσει τη ζωή τους σε ένα παράπηγµα και η Sarita εξαρτάται από το πενιχρό του εισόδηµα. Όταν κάποιοι ξένοι εισβάλλουν από λάθος στο σπίτι τους, η Σαρίτα ζητά επίµονα να βρουν ένα κατάλυµα από τσιµέντο σε κάποιο άλλο σηµείο της πόλης. Καθώς ο Rabindra και ο φίλος του Sherap αναζητούν νέο σπίτι, η Sarita αρχίζει να εργάζεται ως καθαρίστρια για µια πλούσια γυναίκα και ονειρεύεται µια καλύτερη ζωή.
...PHIL101
Με περιγραφική αµεσότητα, η ταινία µας εκθέτει στις συνέπειες της συστηµικής ανισότητας για την προσωπική ταυτότητα, την ελευθερία και την επιβίωση, και µας καλεί να αναλογιστούµε το βάρος µιας ύπαρξης που αποστερείται το δικαίωµα στον σεβασµό και την αξιοπρέπεια.
+HERAKLION SHORTS – ειδική προβολή
PARENT-ΤEACHER ASSOCIATION MEETING, της Κωνσταντίνας Πάλλη | 13'
Πέμπτη 15/5
Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου | Αίθουσα συναυλιών
19:00 | ANIMASYROS special selection - ειδική προβολή
Το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων παρουσιάζει ένα πρόγραμμα ταινιών animation μικρού μήκους νέων Ελλήνων δημιουργών που ασχολούνται με τη μεταφυσική, τη φιλοσοφία και την αυτογνωσία. Εισηγητής: Βασίλης Καραµητσάνης, Πρόεδρος ANIMASYROS
Θα παιχθούν οι ταινίες: Εθελοτυφλώντας (Choosing ignorance) της Μαρίζα Τσεβά (2024, 7’), Underground του Γιάννη Χριστοφόρου (2024, 8’), Claw Machine του Georges Salameh (2023, 14’), FUGA του Αντώνη Ντούσια (2023, 10’), Valia Calda του Ηλία Αβραμίδη (2023, 9’), The blind writer του Γιώργου Σηφιανού (2022, 10’), I Lost The Way του Παναγιώτη Ράππα (2021, 8’)

"ENTRE FRONTERAS", των Juan José Cea Escobar & Jose Fuca
20:45 | Διεθνές Διαγωνιστικό
ENTRE FRONTERAS (Between Borders), των Juan José Cea Escobar & Jose Fuca | Καναδάς, 2024, 87’
CINE...
Tο Between Borders παρουσιάζει τρεις ιστορίες που διαδραµατίζονται σε ένα δυστοπικό µέλλον µετά την κατάρρευση του παγκόσµιου οικονοµικού συστήµατος. Δύο χώρες χωρίζονται από φυσικά στοιχεία, τα οποία συµβολίζουν φυσικά και γεωπολιτικά σύνορα. Πολλοί προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να επιβιώσουν ή να ξεφύγουν από µια αναπόφευκτη και τραγική µοίρα, µε τη γη της επαγγελίας να απέχει µόλις λίγα χιλιόµετρα. Όµως οι δοκιµασίες που τους περιµένουν µετατρέπουν κάθε ιδέα διαφυγής σε αυτοκτονικό εγχείρηµα.
...PHIL101
Το δυστοπικό σκηνικό του Between Borders γίνεται αφετηρία προβληµατισµού για τις ηθικές, πολιτικές και υπαρξιακές διαστάσεις των γεωπολιτικών συνόρων και της προστασίας τους, αλλά και για την ευθραυστότητα της ηθικής συνείδησης σε έναν διαιρεµένο κόσµο.
+TRIBUTE ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΗΣ - ειδική προβολή
8η ΗΠΕΙΡΟΣ (8th Continent) | 11'

"DEN SISTE VÅREN", της Franciska Eliassen
Παρασκευή 16/5
Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου | Αίθουσα συναυλιών
18:00 | Διεθνές Διαγωνιστικό
DEN SISTE VÅREN (Sister, What Grows Where Land Is Sick?), της Franciska Eliassen | Νορβηγία, 2022, 80’
CINE...
Σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Νορβηγίας, η Eira ζει στη σκιά της Vera, της ξεχωριστής και ασυμβίβαστης μεγαλύτερης αδελφής της. Τον τελευταίο καιρό κάτι συμβαίνει στη Vera και, προσπαθώντας να το ανακαλύψει, η Eira αρχίζει να διαβάζει το ημερολόγιό της. Μπαίνει έτσι στο σύμπαν της αδερφής της -ένα σύμπαν με έντονο φως, λάμψη, μυθολογία και ελπίδες για έναν πιο όμορφο κόσμο. Αλλά το ημερολόγιο αποκαλύπτει επίσης σκοτάδι και οργή που η Eira δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει.
...PHIL101
Με σημαντικές επιρροές από τη σχολή του οικοφεμινισμού και προάγοντας την ιδέα της συνέχειας και αναπόφευκτης συμπλοκής ανθρώπου και περιβάλλοντος, η ταινία αποτυπώνει την περιβαλλοντική κρίση στον εύθραυστο ψυχισμό και στην αντιμετώπιση της Vera από τον περίγυρό της.
+TRIBUTE ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΗΣ - ειδική προβολή
ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ (Out Of Frame) | 10'
19:45 | FILMMAKERS MEET THE PUBLIC - ειδική προβολή
INTERRUPTION, του Γιώργου Ζώη | Ελλάδα, 2015, 109’
Στο τέλος της προβολής ακολουθεί συζήτηση µε τον σκηνοθέτη.
Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της Ορέστειας ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια οµάδα αγοριών και κοριτσιών µε όπλα στα χέρια ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγγνώµη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυµούν να ανέβουν στη σκηνή µαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά µε µια µόνο διαφορά: η ζωή µιµείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.
+TRIBUTE ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΗΣ - ειδική προβολή
CASUS BELLI | 11'
Σάββατο 17/5
Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου | Αίθουσα Καστελλάκη
17:00 | NEOI CINE-ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ – Ταινίες Μικρού Μήκους Μαθητικού Διαγωνισμού
Προβολή των επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους του Μαθητικού Διαγωνισμού «Νέοι Cine-Φιλόσοφοι». Το θέμα του φετινού Διαγωνισμού (σχολικό έτος 2024-2025) «Αρεστά ψεύδη, άβολες αλήθειες», καλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες να εκφράσουν δημιουργικά τις σκέψεις τους για τη στάση μας απέναντι στην αλήθεια και το ψεύδος στην καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές σχέσεις, τον δημόσιο βίο, τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα και τη διάδραση με την τεχνητή νοημοσύνη: Εξακολουθεί να μας ενδιαφέρει η αλήθεια σε αυτά τα πεδία; Αμφισβητούμε ποτέ τις πληροφορίες που μας αρέσουν ή μας εξυπηρετούν, ή μάλλον συμβάλλουμε ανεπιφύλακτα στη διάδοσή τους; Ανάλογα ερωτήματα σχετικά με τη σύγχρονη αντιμετώπιση της αλήθειας και του ψεύδους αποτέλεσαν έναυσμα ανάπτυξης σύντομων κινηματογραφικών αφηγήσεων, οι οποίες εκφράζουν δημιουργικά τη σκέψη και τους προβληματισμούς των μαθητών/τριών.
Ο διαγωνισμός υλοποιείται από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό φορέα δράσης πολιτισμού HE.art, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων & Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ), και το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.
Κυριακή 18/5
19:30 | Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου | GALLERY (Χρυσοστόμου 8)
Τελετή Λήξης & Απονομή Βραβείων
Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

"Underground" του Γιάννη Χριστοφόρου
Εκπαιδευτικές Δράσεις
Σάββατο 10/5
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
09:30 - 10:30 | ΦΙΛ(Μ)ΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Ι
Mε τον Στέλιο Γκαδρή | Για παιδιά 5 έως 7 ετών
11:30-12:30 | ΦΙΛ(Μ)ΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ II
Mε τον Στέλιο Γκαδρή | Για παιδιά 5 έως 7 ετών
Σάββατο 10 & Κυριακή 11/5
WHITE COVER design studio (Ευρώπης 1)
11:00 - 12:30 | WORKSHOP ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Με τον φωτογράφο Βασίλη Γκούµα & την εκπαιδευτικό Σοφία Φραγκούλη
Για μαθητές δημοτικού | Υποχρεωτική η παρακολούθηση και των δύο ηµερών
1o ΓΕΛ Ηρακλείου (Καπετανάκειο - Λ. Δημοκρατίας 1)
11:00 - 13:00 | MASTERCLASS ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
Mε τον Μανώλη Τσελεντάκη
Για εφήβους 15 - 16 ετών | Υποχρεωτική η παρακολούθηση και των δύο ημερών
Σάββατο 17/5
2ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Κονδυλάκη 32)
10:30 - 11:30 | ΦΙΛ(Μ)ΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΙII
Mε την Άννα Ντιντή | Για παιδιά 8 έως 11 ετών
10:30 - 12:00 | ΦΙΛ(Μ)ΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΙV
Mε την Μαρία Κασμιρλή | Για εφήβους 12 έως 15 ετών
10:30 - 12:00 | ΦΙΛ(Μ)ΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ V
Με την Καλλιόπη Παπαμανώλη | Για εφήβους 16 έως 18 ετών
Σάββατο 17 & Κυριακή 18/5
2ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Κονδυλάκη 32)
11:00 – 13:00 | MASTERCLASS ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
Mε τον Λευτέρη Γιαννακουδάκη
Για εφήβους 15 - 18 ετών | Υποχρεωτική η παρακολούθηση και των δύο ημερών
Οι προβολές του φεστιβάλ, εκτός και αν υπάρχει διαφορετική σήμανση, προτείνονται για άτομα ηλικίας 15+ ετών, με εξαίρεση τις ταινίες του Μαθητικού Διαγωνισμού που είναι κατάλληλες και για νεαρότερες ηλικίες.