O Steven Knight είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους άγγλους σεναριογράφους των τελευταίων ετών, έχοντας υπογράψει τα σενάρια των Dirty Pretty Things (2002), Eastern Promises (2007) και Αllied (2016), μεταξύ άλλων. Το 2013 σκηνοθέτησε -και έγραψε- την πρώτη του ταινία, το Hummingbird, κι ακολούθησε το εξαιρετικό Locke (2014), ίσως το πιο αρσενικό φιλμ της δεκαετίας που διανύουμε κι ένα one man show του χαρισματικού Tom Hardy, στην πρώτη από τις αρκετές συνεργασίες τους.
Το 2013 δημιούργησε το Peaky Blinders, ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά success stories των τελευταίων ετών (και πιθανότατα το σπουδαιότερο βρετανικό). Βασισμένη στις περιπέτειες των ομώνυμων γκάνγκστερ του Μπέρμινχαμ, λίγο μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η σειρά απέκτησε αμέσως φανατικό κοινό, με το σενάριο, τη σκηνοθεσία, τη μουσική, την υποκριτική και το αψεγάδιαστο στυλ της να ξεχωρίζουν. Και φυσικά τους πρωταγωνιστές της, τον κεντρικό ήρωα Τόμμυ Σέλμπυ υποδύεται ο Cillian Murphy, στη δεύτερη σεζόν εμφανίστηκε (και συνεχίζει) ο Tom Hardy ενώ φέτος στη λίγκα αυτών εξαιρετικών κυρίων έρχεται να προστεθεί ο Adrien Brody.
Με αφορμή τον 4ο κύκλο του Peaky Blinders που προβάλλεται στο COMSOTE CINEMA 4HD κάθε Παρασκευή βράδυ στις 23.00, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Steven Knight και να τον ρωτήσουμε για διάφορα θέματα. Ας δούμε, λοιπόν, τι μας είπε στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο...
Μόλις έμαθε ότι τηλεφωνούμε από την Ελλάδα...
Αφού ξεπεράσαμε τους τυπικούς «εισαγωγικούς χαιρετισμούς», ο Steven Knight μας αποκάλυψε ότι έχει σε μεγάλη εκτίμηση την Ελλάδα, για την πλούσια ιστορία και τα ωραία της νησιά. Την έχει επισκεφθεί αρκετές φορές μάλιστα κι έχει ιδιαίτερη συμπάθεια στην Αθήνα, την Ύδρα και τη Σκιάθο.
Για τον τέταρτο κύκλο της σειράς (περιέχει μερικά ελαφρά spoilers):
Είμαστε στα μισά του νέου κύκλου και το Peaky Blinders έχει μπει με φόρα. Είχαμε το θάνατο ενός βασικού χαρακτήρα στο πρώτο επεισόδιο και τα μέλη της οικογένειας Σέλμπυ παλεύουν για τη ζωή τους, έχοντας επιστρέψει στο Small Heath. Αυτό είναι και το θέμα της τέταρτης σεζόν σύμφωνα με τον Knight:
«Το κεντρικό θέμα του φετινού κύκλου είναι αν μπορεί κάποιος να ξεφύγει πραγματικά από τις ρίζες του. Όσα λεφτά και να αποκτήσει ο Τόμμυ Σέλμπυ, όσο κι αν ανέλθει κοινωνικά, μπορεί να δραπετεύσει από το παρελθόν του ή είναι απλά ένας μικροεγκληματίας από το Μπέρμινχαμ; Μπορούν οι Peaky Blinders να γίνουν κάτι παραπάνω από μια συμμορία;»
Μετά από τις αναφορές του δεύτερου κύκλου στην Ποτοαπαγόρευση, αρκετοί περίμεναν ότι πέρυσι οι Peakies θα πήγαιναν προς τη Δύση, αντίθετα ο Steven Knight στράφηκε προς την Ανατολή και τους Ρώσους: «Η Αμερική εκείνης της περιόδου έχει καλυφθεί επαρκώς από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, κάτι που δεν έχει γίνει για την Αγγλία. Ήθελα να δείξω την κατάσταση που επικρατούσε εδώ, κι εκείνη την περίοδο ήταν η ανατολική Ευρώπη που είχε επιρροή στην καθημερινότητα της Αγγλίας, όχι οι ΗΠΑ».
Φέτος, όμως, η οικογένεια Σελμπυ απειλείται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, οπότε όπως λέει ο δημιουργός της σειράς: «Οι Peakies δεν επισκέφθηκαν τη Δύση, αλλά, τελικά, ίσως η Δύση να επισκέφθηκε αυτούς».
Η σειρά έχει ανανεωθεί και για 5ο κύκλο κι ο Steven Knight δεν ξέρει αν θα είναι ο τελευταίος: «Τελειώνοντας τον τέταρτο κύκλο θα καταλάβουμε ποια κατεύθυνση θα πάρει η σειρά για το φινάλε. Θέλω να δώσω ένα χαρούμενο τέλος στον Τόμμυ Σέλμπυ. Όσο χαρούμενο δηλαδή μπορεί να είναι. Μερικές φορές ξεκινάς να γράψεις κάτι ευχάριστο, αλλά η ιστορία σε οδηγεί αλλού. Πάντως, τα πράγματα θα τελειώσουν σχετικά χαρούμενα για τον Τόμμυ».
Για τη σύγκριση βρετανικής κι αμερικανικής τηλεόρασης...
«Το Peaky Blinders δεν είναι τυπική βρετανική σειρά. Ασχολείται με χαρακτήρες της εργατικής τάξης, ενώ οι περισσότερες ιστορικές δραματικές σειρές της χώρας ασχολούνται με οικογένειες ευγενών». Μας είπε επίσης ότι ο μικρός αριθμός επεισοδίων ανά σεζόν βοηθάει τις βρετανικές σειρές να έχουν πολύ καλό ρυθμό, εν αντιθέσει με κάποιες αμερικανικές που αναγκάζονται να «απλώσουν» μια σεζόν σε πολύ περισσότερα επεισόδια. «Με ικανοποιεί απόλυτα το βρετανικό μοντέλο τηλεόρασης, ενώ το Taboo (σ.σ. η σειρά με πρωταγωνιστή τον Tom Hardy, στο οποίο είναι co-creator) ήταν μάλλον η πρώτη σειρά που αύξησε τον αριθμό επεισοδίων ανά σεζόν στα 8».
Για τη συνεργασία με πρωτοκλασάτους ηθοποιούς...
Στο Peaky Blinders, ο Steven Knight έχει το προνόμιο να δουλεύει με πολύ ταλαντούχους ηθοποιούς κι «αστέρες» του κινηματογράφου: Cillian Murphy, Tom Hardy, Helen McCrory, Sam Neill, Adrien Brody. «Αυτό έχει τα θετικά, έχει και τα αρνητικά του. Το μεγαλύτερο θετικό είναι όταν βρισκόμαστε στο σετ. Οι ηθοποιοί τέτοιου βεληνεκούς ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Δεν χρειάζεται να γράψω τα πάντα στο σενάριο, λέξη προς λέξη. Μπορώ να αφήσω κάποια πράγματα εκτός και να είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν αυτό που έχω στο μυαλό μου».
Μπορεί το στάτους ενός ηθοποιού να «πνίξει» μια παραγωγή; «Ένας δημιουργός πρέπει να είναι ικανός να αντιληφθεί το μέγεθος του ηθοποιού που συνεργάζεται. Το Peaky Blinders είναι πολύ προσεκτικά δομημένο, κι όσοι έρχονται το κάνουν με σεβασμό γνωρίζοντας ότι η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Τόμμυ Σέλμπυ».
Για την στροφή σκηνοθετών και σεναριογράφων προς την τηλεόραση:
Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι δημιουργοί δοκιμάζουν την τύχη τους στη μικρή οθόνη, ο Steven Knight είπε ότι «οι τηλεοπτικές σειρές έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων. Οι παραγωγές προβάλλονται πια σε συσκευές που έχουν τη δυνατότητα να δείξουν πολύ ποιοτική εικόνα και τα production values της τηλεόρασης έχουν εκτοξευθεί».
»Η τηλεόραση είναι το ιδανικό μέσο για έναν σεναριογράφο· έχει το χρόνο και τη δημιουργική ελευθερία να μεταφέρει το όραμά του στην οθόνη. Στα στούντιο του Λος Άντζελες έχει μικρότερη ελευθερία και το σύστημα “αστυνομοκρατείται“. Ας πούμε, στο σίκουελ του World War Z έχω γράψει ένα σενάριο, αυτό περάσει στα στούντιο και περιμένω ενημέρωση· απ' ότι καταλαβαίνω το project προχωράει».
Για τον κινηματογράφο:
Ο Steven Knight προτιμά το αμερικανικό σύστημα από το βρετανικό. «Τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα και άμεσα για τον σεναριογράφο. Τα συμβόλαια είναι καλύτερα δομημένα. Τα πράγματα είναι κάπως απρόσωπα βέβαια, αλλά αν παραδεχθείς ότι το κάνεις για τα χρήματα, τότε δεν θα αντιμετωπίσεις προβλήματα. Παρ’ όλα αυτάείναι πάντα ωραίο να μπορείς να πιεις ένα ποτήρι κρασί και να συζητήσεις με έναν άνθρωπο!».
Για τη σκηνοθεσία...
«Είμαι ένας σεναριογράφος που σκηνοθετεί, όχι ένας σκηνοθέτης που γράφει». Ο Steven Knight ήταν ξεκάθαρος σε αυτό. «To γράψιμο είναι η αγάπη μου, η σκηνοθεσία είναι δουλειά· δύσκολη δουλειά. Σε κουράζει και σε τιμωρεί. Σκηνοθετώ μόνο όταν γράψω κάτι που νιώθω ότι πρέπει να το σκηνοθετήσω εγώ».
Θα σκηνοθετήσει, άραγε, ποτέ κάποιο επεισόδιο στο Peaky Blinders; «Δεν αποκλείεται. Σκέφτομαι μήπως κάνω ένα στον πέμπτο κύκλο».
Για τα μελλοντικά του σχέδια...
Παρά την επιτυχία του Peaky Blinders, o Steven Knight παραμένει πολυάσχολος. Αυτή τη στιγμή γράφει ένα σενάριο για μια ταινία με τον Jake Gyllenhaal και είναι στο στάδιο του μοντάζ για το Serenity, με τον Matthew McConaughey και την Anne Hathaway, το οποίο χαρακτήρισε «φανταστικό».
Ετοιμάζει παράλληλα τη δεύτερη σεζόν του Taboo, ενώ έχει σκαριά μια ακόμα συνεργασία με τον Tom Hardy: θα μεταφέρουν στην τηλεόραση 4-5 μυθιστορήματα του Κάρολου Ντίκενς, με το A Christmas Carol να είναι έτοιμο για τα Χριστούγεννα του 2019.