Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Μια Γρήγορη Ματιά στη Νέα Έκθεση του Wes Anderson

Ο σκηνοθέτης έστησε μαζί με την σύζυγό του, Juman Malouf, τη νέα του έκθεση στο Μιλάνο, υιοθετώντας τη λογική του "cabinet of curiosities". Αναπόφευκτα, θυμίζει σκηνικό από ταινία του.

15.10.2019
Φωτογραφίες: Andrea Rossetti, με την άδεια του Fondazione Prada

Είχαμε κινηματογραφικά νέα του τελευταία φορά πριν από 1.5 χρόνο και το Isle of Dogs, αλλά αυτή τη φορά ο Wes Anderson έρχεται στο προσκήνιο με κάτι διαφορετικό, αλλά πραγματικά ενδιαφέρον. Μαζί με την σύζυγό του (designer και illustrator), Juman Malouf, επιμελήθηκαν την έκθεση Spitzmaus Mummy in a Coffin and Other Treasures, αρχικά στο Μουσείο Kunsthistorisches στη Βιέννη και τώρα στο Fondazione Prada του Μιλάνου. 

Για την έκθεση, το ζευγάρι επέλεξε 537 αντικείμενα ανάμεσα στα 4 εκατομμύρια που φιλοξενεί το Kunsthistorisches κα αποφάσισαν να αντιστρέψουν τους κανόνες του παραδοσιακού μουσείου, πηγαίνοντας το χρόνο ακόμη πιο πίσω, στον 16ο αιώνα και τα wunderkammer ή αλλιώς "cabinet of curiosities", που δεν ήταν παρά δωμάτια που συγκέντρωναν μαζί πολλά αντικείμενα και αποτέλεσαν τον πρόδρομο των μουσείων όπως τα ξέρουμε.

Για να μπει κανείς στην έκθεση, πρέπει να περάσει από το χαμηλά φωτισμένο φουαγιέ που κάνει αντίθεση με τις φωτεινές αίθουσες της έκθεσης ενώ οι επισκέπτες της θα βιώσουν κάτι ακόμη που δεν συνηθίζεται στα υπόλοιπα μουσεία: στα εκθέματα δεν υπάρχει αρίθμηση ούτε καρτελάκι με επεξηγηματικό κείμενο. Αν κάποιος θέλει να μάθει περισσότερα για κάποιο από τα αντικείμενα θα πρέπει να ανατρέξει στο σχετικό βιβλίο-οδηγό της έκθεσης και να βρει την ζωγραφιά που αντιστοιχεί σε αυτό.

Αυτή η λογική κάνει την εμπειρία της έκθεσης πολύ πιο παιχνιδιάρικη και διαδραστική, ενώ φέρνει στο επίκεντρο περισσότερο τον ίδιο τον επισκέπτη παρά τους επιμελητές ή τα ίδια τα εκθέματα. Όπως σχολιάζει και ο Mario Mainetti από το Fondazione Prada, «Θα μπεις στην έκθεση νομίζοντας πως πρόκειται να ανακαλύψεις τα αγαπημένα αντικείμενα του Wes και της Juman, αλλά θα φύγεις με την σκέψη των δικών σου αγαπημένων αντικειμένων».

Μια γρήγορη ματιά για όσους δεν βρεθούνε στο Μιλάνο:

Η Juman Malouf και ο Wes Anderson.

Η έκθεση Spitzmaus Mummy in a Coffin and Other Treasures θα τρέχει στο Fondazione Prada στο Μιλάνο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED