Στις 25 και 26 Απριλίου, στον Πολυχώρο ΑΘΗΝΑΪΣ, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη μεγαλύτερη έκθεση ολιστικής ανάπτυξης. Είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε πίσω μας ό,τι δε μας κάνει, ό,τι μας εμποδίζει κι ό,τι μας ενοχλεί να βρούμε τον τρόπο που πραγματικά θέλουμε να ζούμε. Εγκέφαλος της όλης πρωτοβουλίας ο Χρήστος Καισούδης, συνιδιοκτήτης του θρυλικού μπαρ της Θεσσαλονίκης, Λούκυ Λουκ, κι ένας από τους ονειροπόλους Θεσσαλονικείς που ίδρυσαν τον Μύλο. Μέσω της Alterscope, θέλει να μας πείσει πως το να ακολουθείς ενιαίος και ακέραιος το δρόμο σου είναι εφικτό. Το να μπορείς, μέσα στη λαίλαπα, να φτιάχνεις το δικό σου προσωπικό μονοπάτι, θυμίζει κάτι από ροκ. Γι' αυτό και δεν είναι περίεργο που ένας ροκάς από τη Θεσσαλονίκη έρχεται να μας το διδάξει...
Alterscope σημαίνει άλλη σκοπιά, μια διαφορετική οπτική γωνία. Σε εσάς από το ροκ και το Λούκυ Λουκ που άφησε ιστορία στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τις εναλλακτικές και ολιστικές μορφές διαβίωσης, πώς άλλαξε η οπτική σας γωνία; Η ροκ μουσική είναι η γλώσσα της ψυχής. Ως τέχνη αγγίζει την καλλιτεχνική φύση του ανθρώπου και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για αυτοπραγμάτωση. Η μουσική σε καλεί να βγάλεις τις παρωπίδες και να αφήσεις να καθοδηγήσει το μυαλό και την ψυχή σου. Ο ολιστικός τρόπος ζωής σε βοηθά να ενεργοποιήσεις το πιο θετικό δυναμικό της ύπαρξης σου και χωρίς πολύ κόστος μπορεί κάποιος να έχει περισσότερο φως υγεία, ευεξία και ευτυχία στην ζωή του. Είναι η ισορροπία σώματος και ψυχής. Δεν αλλάζει λοιπόν και πολύ η οπτική γωνία, είναι ένας τρόπος να βελτιωθεί περισσότερο η ζωή σου και να βρεις την ισορροπία σου.
Όλοι επιθυμούμε να έχουμε μια υγιή, ισορροπημένη και δημιουργική ζωή και, εντούτοις, ελάχιστοι είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως το έχουν καταφέρει. Τι πιστεύετε πως είναι αυτό που μας εμποδίζει; Για να έχει κανείς μια ζωή πιο υγιή, ισορροπημένη και δημιουργική πρέπει πρώτα να στραφεί μέσα του και να ανακαλύψει την πραγματική του φύση και τις ουσιαστικές και βαθύτερες ανάγκες του ως άτομο. Αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει γιατί η οικογένεια, η κοινωνία και το πολιτιστικό μας περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε ασκεί μια πίεση πάνω μας να εκδηλώνουμε κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είμαστε. Για να το κατορθώσουμε αυτό, λοιπόν, πρέπει να το επιθυμούμε πολύ αλλά και να βρούμε ένα τρόπο, μια τεχνική που να μας ταιριάζει για να το καταφέρουμε. Στην έκθεση Alterscope, αυτό ακριβώς μπορεί να μάθει κανείς, διάφορες τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε και να ξετυλίξουμε την πραγματική μας φύση και τις πραγματικές μας ανάγκες για να αποκτήσουμε καλύτερη επαφή με τον εαυτό μας. Αυτό, φυσικά, μας οδηγεί σε μια πιο ευτυχισμένη και δημιουργική ζωή γιατί εκδηλώνουμε αυτό για το οποίο ο καθένας μας γεννήθηκε.
Τι θα παρακολουθήσουμε στην έκθεση; Μπορεί κανείς να γνωρίσει διάφορους τρόπους ολιστικής, δηλαδή φυσικής, θεραπείας, φυσικά προϊόντα που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας και διάφορες τεχνικές προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας. Μπορεί κανείς, επίσης, να παρακολουθήσει δωρεάν διαλέξεις, σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια που θα γίνονται σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της έκθεσης σε διάφορες αίθουσες.
Σε εσάς σαν διοργανωτή, ποιος είναι ο απώτερος στόχος; Τι περιμένετε, δηλαδή, να «συμβεί» σε αυτούς που θα συμμετάσχουν; Εμείς θα θέλαμε να γνωρίσει ο κόσμος τον ολιστικό τρόπο ζωής για να ξέρει ότι έχει περισσότερες επιλογές στη διαχείριση των διαφόρων προβλημάτων της ζωής του.
Θεωρείτε την ισορροπία, την πνευματικότητα, την υγεία και όλα τα θέματα, που θα πέσουν στην «τράπεζα» της Alterscope, ροκ; Το ροκ ήταν και εξακολουθεί να είναι μία κοινωνική επανάσταση και επηρεάζει την κοινωνία με ποικίλους τρόπους. Γι΄ αυτόν το λόγο, η μουσική κατέχει και πολιτισμικό νόημα, γιατί δεν ήταν λίγες οι φορές που κινήματα έλαβαν χώρα μετά μουσικής και οδήγησαν σε κοινωνικές αλλαγές. Υπό αυτή την έννοια, το ροκ μπορεί, κυρίως, να βοηθάει σε μια κοινωνική ισορροπία με την ευρύτερη έννοια. Όσον αφορά την προσωπική ισορροπία του καθενός, εξαρτάται από την ψυχοσύνθεση του κάθε δέκτη-ατόμου καθώς επίσης και τον τρόπο που θα διαχειριστεί τα μουσικά του ακούσματα. Τα θέματα, λοιπόν, που θα πέσουν στην τράπεζα της Alterscope, με την απλή έννοια του όρου, δεν είναι και τόσο ροκ αλλά, νομίζω ότι, με την ευρεία έννοια, θα μπούμε σε άλλο τρόπο αναζήτησης. Το ένα, όμως, δεν αναιρεί οπωσδήποτε το άλλο.
Σε ένα κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο που διαιρείται και θρυμματίζεται, πώς μπορεί να ενταχθεί η ολιστική μορφή διαβίωσης; Ακριβώς σ’ αυτή την κοινωνική, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και ηθική κρίση που διέρχεται ο κόσμος, είναι πιο επιτακτική η ανάγκη να βρούμε περισσότερη εσωτερική ηρεμία, ισορροπία και, γιατί όχι, ευτυχία. Όταν ο κόσμος γύρω μας νιώθουμε ότι είναι μια κινούμενη άμμος τότε χρειαζόμαστε περισσότερο τα εσωτερικά μας στηρίγματα. Και τα εσωτερικά μας στηρίγματα είναι η εσωτερική μας αλήθεια και οι πραγματικές προσωπικές μας αξίες.
Εσείς πώς αντιλαμβάνεστε το «όλον» του ολισμού; Ποιο θα ήταν ένα μοντέλο όπου ο άνθρωπος είναι ένας, ενιαίος, ολόκληρος και δεν...διασπάται; Ο άνθρωπος είναι ένα πολυδιάστατο ον. Διαθέτει σώμα, λογική, συναίσθημα, πνευματικότητα. Στη σύγχρονη εποχή του κατακερματισμού και της εξειδίκευσης, οι διάφορες διαστάσεις του ανθρώπου διασπάστηκαν κι αυτές και εξετάζονται ξεχωριστά. Για παράδειγμα, η ιατρική εξετάζει μόνο το σώμα, η ψυχολογία κυρίως το συναίσθημα, η δυτική φιλοσοφία και οι επιστήμες τη λογική, η θρησκεία την πνευματικότητα. Ο πολιτισμός μας σήμερα προκρίνει περισσότερο τον ορθολογισμό σε βάρος συχνά του συναισθήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διάφορες πλευρές του ανθρώπου να αναπτύσσονται ανισόρροπα. Αυτό μας οδηγεί σ’ ένα αίσθημα ανικανοποίητου και σε πολλά άλλα προβλήματα. Ολιστικός τρόπος ζωής σημαίνει την ισόρροπη ανάπτυξη όλων ταυτόχρονα των διαστάσεων της ανθρώπινης ύπαρξης, επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, πράγμα που οδηγεί σε μεγαλύτερη προσωπική ανάπτυξη και μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή.
Τελικά, μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας; Φυσικά, μπορούμε. Αν δεν μπορούσαμε να την αλλάξουμε, τότε δεν θα είχε νόημα.
Alterscope – Μια εμπειρία εναλλακτικού τρόπου ζωής
25 και 26 Απριλίου 2015
Πολυχώρος Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ
11.00-22.00