Φαντάσου όλη την πόλη να μιλάει για ένα συγκεκριμένο μέρος. Να ανεβάζει φωτογραφίες παντού, να το σχολιάζει σε συζητήσεις, να σκέφτεται πόσο έχει επηρεάσει τη διασκέδαση στην πόλη. Κάπως έτσι έγινε με το «Ύψιλον» στη Θεσσαλονίκη, που έχει ανοίξει εδώ και μερικές ημέρες.
Ξεκινώντας από το κτίριο, όπου στεγάζεται, βρίσκεται στα Άνω Λαδάδικα ενώνοντας τις δύο νυχτερινές «πιάτσες» της πόλης: τα Λαδάδικα και τη Βαλαωρίτου. Κατασκευάστηκε το 1870 από το Ναουσαίο Ιωάννη Κύρτση και ήταν ένα από τα πολλά χάνια της πολυπολιτισμικής Σελανίκ.
Για την ακρίβεια βρίσκεται στα όρια του Φραγκομαχαλά, όπου διέμεναν οι δυτικοί, τα "φράγκικα" ρούχα των οποίων καθιέρωσαν το να τους αποκαλούν συνολικά με το προσωνύμιο Φράγκοι, δίνοντας και το όνομα τους στη σχετική συνοικία. Στο ισόγειο του βρίσκονταν οι στάβλοι και στον πρώτο όροφο τα δωμάτια, έτσι ώστε αυτά να ζεσταίνονται φυσικά από την χρήση του ισόγειου.
Το κτίριο, γνωστό και ως Ταζ Χαν, βρίσκεται σε έναν από τους λίγους δρόμους (τη σημερινή οδό Εδέσσης) που διασώθηκαν από την πυρκαγιά του 1917 και έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης απ τις αρμόδιες υπηρεσίες. Για χρόνια φιλοξενήθηκε εδώ η χαρτοποιία Χατζόπουλου καθώς και διάφορες άλλες μικρές επιχείρησης που παρήγαγαν από γλειφιτζούρια μέχρι σαπούνια.
Η αποκατάσταση του ήταν μια μακρά διαδικασία που πραγματοποιήθηκε με την επίβλεψη όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και με πλήρη σεβασμό στην αρχιτεκτονική του σπουδαιότητα, διατηρώντας τα στοιχεία της παλαιότητας ενώ ταυτόχρονα υποδέχθηκε φυσικά το σύγχρονο ντιζάιν στον εσωτερικό του διάκοσμο και στην γενικότερη αισθητική του.
Γιατί «Ύψιλον»; «Το όνομα μας αποτυπώνει μια συνέχεια και αποτελεί στην ουσία ένα tribute σε διάφορους παράγοντες που μας απασχόλησαν όταν σκεφτόμασταν την ονομασία του χώρου, από το αρχίγραμμα της γενιάς μας έως το σχεδιαστικό του ενδιαφέρον ως γράμμα. Απαντά ακόμα και στα εσωτερικά αστεία της ομάδας κατά τη διαδικασία της ονοματοδοσίας και ταυτόχρονα ποτέ δεν παύει να έχει την απλότητα της ίδιας του της φύσης, όντας απλώς ένα γράμμα του αλφαβήτου». Το Ύψιλον είναι η Κατερίνα και ο Ροδόλφος, η Βούλα και ο Γιάννης, η Μυρσίνη και ο Αποστολής. «Είναι όμως και όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται και στηρίζουν το Ύψιλον καθημερινά, τα κορίτσια και τα αγόρια, που δουλεύουν στο μπαρ, σερβίρουν καφέ και φαγητό, οι σχεδιαστές με τους οποίους συνεργαζόμαστε για την δημιουργία του εκθετηρίου-πωλητήριου του Ύψιλον, οι καλλιτέχνες που θα μείνουν και θα δουλέψουν μαζί μας ως μέρος του residency τους, οι start-uppers, οι δημιουργικές ομάδες και οι επαγγελματίες που θα ξενυχτούν στο co-working space του πρώτου ορόφου. Όλοι αυτοί που θα αποτελέσουν την ανοιχτή κοινότητα του Ύψιλον.»
Η απόφαση να πραγματοποιηθεί το πρότζεκτ του Ypsilon ήταν το αποτέλεσμα μιας παράδοξης αλληλουχίας αλλοπρόσαλλων καταστάσεων και συνθηκών που πιθανώς να αποκτήσει σπουδαιότητα ως storytelling, ίσως αφού πρώτα το Ύψιλον καταφέρει να πετύχει την αποστολή του.
Πώς είναι η συνεργασία 6 διαφορετικών ατόμων; «Η συνεργασία μεταξύ μας πολλές φορές είναι δύσκολη, άλλες φορές αβίαστη, αλλά σε μια συνεργασία αυτό που μένει τελικά δεν είναι ούτε οι πρόσκαιρες δυσκολίες, ούτε οι στιγμές που δοκιμάζονται τα όρια κάθε προσωπικότητας. Είναι οι στιγμές που βλέπεις να μετουσιώνεται σε πραγματικότητα μια σκέψη, μια ιδέα, η στιγμή που θα δεις πως μοιάζει στα αλήθεια με όλες του τις διαστάσεις κάτι που προσπαθούσες μήνες να περιγράψεις με λόγια ή με μουτζούρες, που θα το πάρεις στα χέρια σου και θα νιώσεις το βάρος που κουβαλάει όλη αυτή η διαδικασία».
Είναι ένα στοίχημα να πετύχει ένα τέτοιο project στη Θεσσαλονίκη; «Υπάρχει μια παροιμία που λέει "ο παίζων χάνει και ο πίνων μεθά". Το Ύψιλον δεν είναι για μας τζόγος. Ούτε προσπαθούμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν. Όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε το Ύψιλον είχαμε ένα όραμα για τη δημιουργία μιας κοινότητας, που θα δύσει πίσω στην ευρύτερη κοινότητα. Τη δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για τους δημιουργικούς ανθρώπους της πόλης που νιώθουν την πόλη τους τις τελευταίες δυο δεκαετίες να λιμνάζει σε μια έντονη παρακμή, ένας ανοιχτός χώρος που θα στεγάσει το πιο δραστήριο κομμάτι αυτής της κοινότητας και μέσα στους χώρους του θα γεννηθούν ιδέες, δράσεις, αντικείμενα, συνέργειες με προστιθέμενη αξία, από ανθρώπους που θα δουλέψουν μεταξύ τους, μαζί μας ή και μόνοι τους κάτω από τη στέγη του Ύψιλον».
Όσο για το μέλλον: «το Ύψιλον είναι ένα ongoing πρότζεκτ που μόλις ξεκίνησε και θα παραμείνει μονίμως εν εξελίξει. Μέσα στους επόμενους μήνες θα αρχίσουν να λειτουργούν οι νέες δραστηριότητες του Ύψιλον, το εμπορικό μας κατάστημα με τα αντικείμενα ντιζάιν που παράγει η ομάδα του Ύψιλον και οι συνεργάτες μας, το co-working space, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, τα σεμινάρια, οι εκθέσεις και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό. Και καθώς όλες οι δράσεις του Ύψιλον αρχίζουν και μπαίνουν σε μια κανονικότητα, το Ύψιλον κοιτάει προς τα έξω, με σκοπό να δημιουργήσει νέες συνθήκες και εκτός του κτηρίου στο οποίο κατοικεί».