Η κυρία Καλλιοντζή είναι ο πρώτος άνθρωπος που γνωρίσαμε στο Αιγάλεω. Μας κέρδισε αμέσως. Δούλεψε στο πλευρό του Σταύρου Μαυροθαλασσίτη, του δημάρχου που άφησε έργο στο Αιγάλεω. Σήμερα η κα. Καλλιοντζή είναι συνταξιούχος και ασχολείται με τη διάσωση του Μικρασιατικού Πολιτισμού. Είναι ενεργό μέλος του Μουσείου Μικρασιάτικου Πολιτισμού Αιγάλεω και βασικό μέλος του Συλλόγου «Νέες Κυδωνίες». Μας υποδέχτηκε στο σπίτι της για να μας δείξει πως γίνονται τα μικρασιάτικα ντολμαδάκια.
Συνταγή
300 γρ. αμπελόφυλλα
½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φλυτζάνι λάδι
2 φλυτζάνια ρύζι για γεμιστά
1 κολοκυθάκι μέτριο
άνιθο, μάραθο, δυόσμο, όλα ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι, λεμόνι
Εκτέλεση
Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά. Το μικρό φύλλο είναι ιδανικό, έτσι γίνεται πιο τσαχπίνικο το ντολμαδάκι. Εάν έχεις μεγάλα φύλλα μπορείς να τα κόψεις στα δύο, είναι και πιο οικονομικά έτσι!
Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνιθο, το μάραθο, το δυόσμο και προσθέτουμε το ρύζι, ½ φλιτζάνι λάδι, αλάτι, πιπέρι μισό λεμόνι και τριμμένο κολοκύθι.
Το τριμμένο κολοκύθι είναι ένα μυστικό που δεν το ξέρουν αλλά η μαμά μου από το Αϊβαλί έλεγε ότι το αφραταίνει. Βάζεις αλάτι στο κολοκύθι και μετά το ζουλάς για να βγάλει το νερό.
Παίρνουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα, βάζουμε μια κουταλιά από την γέμιση, τα τυλίγουμε και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα σε στρώσεις. Από κάτω έχουμε βάλει ξυλάκια για να μην κολλήσουν ή τα κοτσάνια του άνιθου.
Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
Μόλις τελειώσουν τα υλικά μας, τους ρίχνουμε το άλλο μισό του λαδιού και του λεμονίου και μετά τα βράζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
Σε αυτό το φαγητό παίζουν ρόλο πολλά πράγματα, γι' αυτό το λόγο πρέπει να αυτοσχεδιάζει η νοικοκυρά!