17.03.2019

Δεν μπορείς να κοιμηθείς εύκολα τα βράδια;

Αυτό ίσως σε βοηθήσει.

Ίσως να μη χρειάζεται να πίνεις ούτε ειδικά βότανα, ούτε και να βλέπεις τρεις σειρές back-to-back προκειμένου να σε πάρει ο ύπνος. Τα πράγματα είναι πιο απλά. Υπάρχει ένα κόλπο, που η αλήθεια είναι πως το ξέραμε από μικρά μωρά, αλλά σχεδόν ποτέ δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει ως μεγάλοι.

Σύμφωνα με μίνα νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, το να σε κουνάνε ίσως βοηθήσει να κοιμηθείς νωρίτερα, πιο βαθιά, πιο πολύ, καθώς και να ανακαλέσεις και πιο αποτελεσματικά μνήμες. (Αν παίρνεις συχνά τον ηλεκτρικό ή το τραμ σίγουρα θα το έχεις βιώσει αυτό που σου λέω).

Οι μελετητές που έκαναν την έρευνα, από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, δημιούργησαν ένα ειδικό κρεβάτι για ενήλικες, το οποίο κουνιόταν ελαφρώς κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά ζήτησαν από 18 νεαρούς ενήλικες (δέκα γυναίκες και 8 άντρες) να το χρησιμοποιήσει ο καθένας ξεχωριστά.

Οι εθελοντές πέρασαν τρεις νύχτες στο εργαστήριο ύπνου της Γενεύης. Μία μέρα για να συνηθίσουν, μία μέρα στο κρεβάτι που κουνιόταν και την επόμενη μέρα στο ίδιο κρεβάτι, μονάχα που αυτή τη φορά ήταν ακίνητο (και ανάμεσα σε αυτές τις νύχτες μεσολαβούσαν κάποια βράδια που κοιμόντουσαν στο σπίτι τους).

H κλήση του κουνιστού κρεβατιού ήταν περίπου 10, 5 εκατοστά, ενώ η συχνότητα που κουνιόταν ήταν τα 0,25 Hertz καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό σήμαινε ότι το κρεβάτι κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, Laurence Bayer, η ταχύτητα αυτή ήταν τέτοια που δεν σε έπιανε ναυτία.

Μέσω ηλεκτροδίων καταγράφηκαν τα εγκεφαλικά κύματα και βρέθηκε πως η περίοδος του βαθύ ύπνου μεγάλωνε από το κούνημα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ladypapaya.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ WELLNESS
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED