Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
20.05.2023

Ethnic αισθητική και νέες γεωμετρίες σε ένα φωτεινό διαμέρισμα στη Μεταμόρφωση

Το ot arch studio αποκαθήλωσε την ιδιωτικότητα και τα αυστηρά όρια, διευρύνωντας και εμπλουτίζοντας τους χώρους με νέα υλικά.

Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξόπουλος

Ethnic αισθητική και νέες γεωμετρίες σε ένα φωτεινό διαμέρισμα στη Μεταμόρφωση

Στη γειτονιά της Μεταμόρφωσης, ένα διαμπερές, φωτεινό διαμέρισμα στο οποίο μένει μια οικογένεια με τον σκύλο της, ανακαινίστηκε ολικά από το αρχιτεκτονικό γραφείο ot arch studio και την αρχιτέκτονα Ουρανία Τύλιου.

Το ζητούμενο στο project ήταν να διαβαστούν εκ νέου όλοι οι χώροι της κατοικίας και να μεταμορφωθούν ολοκληρωτικά, όσον αφορά στη λειτουργική τους δομή όσο και την αισθητική τους ποιότητα.

Ο χώρος είναι γωνιακός, με μεγάλα ανοίγματα και με προσανατολισμό που επιτρέπει να υπάρχει πλούσιο φως καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στόχος λοιπόν του σχεδιασμού ήταν αυτό το φως να συναντήσει το κάθε σημείο του σπιτιού.

ot arch studio - διαμέρισμα στη Μεταμόρφωση

Η πιο σοβαρή επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμα ήταν η ανατροπή της βασικής δομής του - τυπική 90’s δομή με σαλόνι, κουζίνα διάδρομο και υπνοδωμάτια. Το ot arch studio προχώρησε στην αποδόμηση αυτής της τυποποιημένης επίλυσης, καταργώντας τον διαχωριστικό τοίχο του διαδρόμου προς τα δωμάτια, όπως και εκείνον της κουζίνας. Έτσι ενοποιήθηκαν οι χώροι διημέρευσης με τα υπνοδωμάτια και τους υγρούς χώρους, αποκαθηλώνοντας χωρίς ενοχή την ιδιωτικότητα και τα αυστηρά όρια στις χωρικές αυτές ταυτότητες.

Το κλείσιμο της βασικής πόρτας-σύνδεσης του διαδρόμου και η μετακίνησή της, μεγέθυνε και διεύρυνε τον χώρο του σαλονιού. Η αντικατάσταση των σκληρών ορίων της πλήρους τοιχοποιίας με υαλωτά πετάσματα, άλλαξε εντελώς την βιωματική εμπειρία του χώρου.

Έτσι ενοποιήθηκαν οι χώροι διημέρευσης με τα υπνοδωμάτια και τους υγρούς χώρους, αποκαθηλώνοντας την ιδιωτικότητα και τα αυστηρά όρια

Το κλείσιμο της βασικής πόρτας-σύνδεσης του διαδρόμου και η μετακίνησή της, μεγέθυνε και διεύρυνε τον χώρο του σαλονιού.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε ακόμη στην αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου τζακιού και του χώρου γύρω από αυτό, που είχε παραδοσιακή αισθητική και δομή. Μετασχηματίστηκε σε λιτό, γεωμετρικά καθαρό όγκο ο οποίος δηλώνει τη νέα εποχή του σπιτιού και τη δυναμική απλότητα που μπορεί να φέρει η εστία του. Επιλέχθηκε ως τελική υφή η πατητή τσιμεντοκονία, που μέσω της αδρότητάς της δίνει ένα extra δυναμικό χαρακτήρα σε αυτό το δομικό στοιχείο του χώρου.

Kαθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του έργου είχε ο ιδιοκτήτης, ο οποίος, δηλώνοντας την προτίμηση του σε μια ethnic αισθητική, εμπιστεύτηκε απόλυτα τις ιδέες του γραφείου, με αποτέλεσμα να εξερευνηθούν νέες γεωμετρίες και νέα υλικά.

Τα αδρά και καθαρά υλικά, οι λεπτές αιωρούμενες σιδηρές διατομές, οι γήινες αποχρώσεις στην ξυλεία, αποδίδουν το ζητούμενο ethnic ύφος. Επιπλέον, η επίπλωση πλέει στον χώρο επιτρέποντας στην οπτική αντίληψη να σαρώσει ανεμπόδιστα όλες τις διαστάσεις του.

Τέλος, στην ολοκλήρωση της νέας αισθητικής ταυτότητας του χώρου συνέβαλε η επιμέλεια του φωτισμού και ο σχεδιασμός - διαμόρφωση των μπαλκονιών έτσι ώστε να υπάρχει μια αντιληπτική συνέχεια.

Ταυτότητα έργου
Αρχιτεκτονική Μελέτη, Interior Design, ​Κατασκευή:
Αρχιτεκτονικό γραφείο ot arch studio / Αρχιτέκτων έργου: Ουρανία Τύλιου
Procurement : Έλενα Κωνσταντάτου
Κατασκευή : A & K Chorothetisis 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
Ασκήσεις της μνήμης: O Αντρέα Καμιλλέρι μάχεται το σκοτάδι της τυφλότητας
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Αννέτα Καββαδία: «Αντί για θέαμα στα Εξάρχεια με πάνοπλους ρόμποκοπ, γιατροί θα στελεχώνουν κάθε νοσοκομείο στη χώρα»
ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
76o Φεστιβάλ Καννών: Ο Χάρισον Φορντ για επιστρέφει τελευταία φορά στον εμβληματικό ρόλο του
ΚΑΝΝΕΣ 2023
Φραγκίσκος Λαμπρινός: «Το σκάνδαλο των υποκλοπών αναδεικνύει την πλήρη έλλειψη σεβασμού της κυβέρνησης στους θεσμούς»
ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Νικόδημος Μάινα Κίνυουα: «Να έρθει πιο κοντά η στιγμή ώστε μια μαύρη, γκέι γυναίκα να είναι αρχηγός κόμματος»
ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
76ο Φεστιβάλ Καννών: O Χιροκάζου Κόρε Έντα για το πώς το Monster έγινε το τελευταίο soundtrack του Ρουίτσι Σακαμότο
ΚΑΝΝΕΣ 2023
Δύο μέρες μόνο για τις εκλογές, αχ, ευάλωτή μου δημοκρατία
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
Jesus Crust: Ο third wave φούρνος που φτιάχνει κόλλυβα σε παραλλαγή, φανουρόπιτα και ένα από τα καλύτερα ψωμιά της πόλης
ΠΟΛΗ
NEWS
Save