Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
29.10.2022

Οι cadu architects ανακαίνισαν ένα «πατρικό» στο Κουκάκι

Σε μια από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας, που αγαπιέται τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους επισκέπτες, μια διατηρητέα κατοικία της δεκαετίας του 1920 ανακαινίστηκε αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα της.

Φωτογραφίες: Βασίλης Θανόπουλος

Στο άκουσμα της λέξης πατρικό, οι περισσότεροι σκέφτονται το σπίτι που μεγάλωσαν και τις αναμνήσεις που αυτό φέρει μαζί του. Πατρικό είναι τα κυριακάτικα τραπέζια, οι εφηβικοί καυγάδες με τους γονείς, αλλά και η ασφάλεια ενός χώρου που μεγαλώνει μαζί σου. Αυτή την αίσθηση προσπάθησαν να διατηρήσουν οι cadu architects όταν ανέλαβαν την αποκατάσταση του ισογείου μιας διώροφης κατοικίας του 1925 στο Κουκάκι και τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο διαμέρισμα. 

Αυτό που επεδίωξε το αρχιτεκτονικό γραφείο με την επέμβασή του, ήταν να διηγηθεί την ιστορία του ίδιου του κτηρίου. Αυτό ήταν και μια από τις βασικές επιθυμίες της σημερινής ιδιοκτήτριας, καθώς το κτίριο αποτελεί το πατρικό σπίτι της οικογένειάς της. Στο ανακαινισμένο ισόγειο μάλιστα, εκεί που σήμερα βρίσκεται το σαλόνι, διατηρούσε ο πατέρας της το πρώτο του οδοντιατρείο την δεκαετία του 1950. Όλοι αυτοί οι λόγοι έκαναν τους cadu architects να ονομάσουν το έργο «Πατρικό». 

πατρικό

Το διαμέρισμα, που απλώνεται σε 105 τ.μ., αποτελείται από δύο κεντρικούς χώρους -το χωλ εισόδου και την τραπεζαρία-, δύο υπνοδωμάτια, τη νέα κουζίνα, το λουτρό και το WC. Πολλά από τα στοιχεία που έκαναν ξεχωριστό αυτό το κτίριο διατηρήθηκαν. Τα ξύλινα κουφώματα και τα πατώματα συντηρήθηκαν και ένα μεταλλικό δοκάρι σε σχήμα “Η” που αποξηλώθηκε από το δάπεδο χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτεί ένα νέο έπιπλο. Οι μόνοι χώροι που ανακαινίστηκαν εξ ολοκλήρου ήταν η κουζίνα, το λουτρό και το WC, καθώς παλαιότερα είχαν αποξηλωθεί.

πατρικό

Αυτό που ίσως κλέβει περισσότερο την παράσταση είναι τα πλακάκια των πατωμάτων. Τα περισσότερα συντηρήθηκαν ή συμπληρώθηκαν τοπικά, ενώ νέα χειροποίητα τσιμεντοπλακάκια με απλό γεωμετρικό μοτίβο τοποθετήθηκαν στην κουζίνα για να ταιριάζουν με αυτά του υπόλοιπου σπιτιού.

πατρικό

Σε όλους τους τοίχους του ανακαινισμένου διαμερίσματος κυριαρχεί το λευκό χρώμα. Αυτό ήταν μια συνειδητή επιλογή των cadu architects, καθώς ήθελαν να πλαισιώνει τα διαφορετικά χρώματα που επιλέχθηκαν για τον κάθε χώρο. Έτσι, βλέπουμε πως στο χωλ και την τραπεζαρία, η ώχρα του δαπέδου “καθρεπτίζεται” στην οροφή, στα υπνοδωμάτια το πράσινο της λεβάντας καλύπτει τη βάση των τοίχων και οι τοίχοι του διαδρόμου είναι σε πορφυρή απόχρωση αναδεικνύοντας τα τσιμεντοπλακάκια.  

πατρικό
Περισσότερες πληροφορίες για το γραφείο, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
NEWS
Save