Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
29.04.2023

Ένα πέτρινο κελί στη Σέριφο μετατράπηκε σε εξοχική κατοικία με θέα στη θάλασσα

Το αρχιτεκτονικό γραφείο KLab Architecture προχώρησε στην αποκατάσταση και ανακαίνιση του μικρού πέτρινου «θησαυρού», τιμώντας με την προσθήκη του μετάλλου το μεταλλευτικό παρελθόν της Σερίφου.

Φωτογραφίες: Μαρία Ειρήνη Μοσχονά

Στο ατελείωτο μπλε της Σερίφου, ένα μικρό πέτρινο παραδοσιακό κελί, αποκαταστάθηκε και ανακαινίστηκε με θέα σε μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού.

Ο χώρος διαρρυθμίστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο KLab Architecture, με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορέσει να πάρει τη μορφή μιας λειτουργικής και άνετης εξοχικής κατοικίας για την τριμελή οικογένεια που διαμένει σε αυτή.

πέτρινο κελί Σέριφος

πέτρινο κελί εξοχική κατοικία Σέριφος

Εσωτερικά, οι πέτρινοι τοίχοι παραμένουν σε ορισμένα σημεία αρμολογημένοι και εμφανείς, ενώ σε άλλα σοβατίζονται. Η οροφή σχηματοποιείται από μεταλλικούς φορείς και καλάμια.

πέτρινο κελί εξοχική κατοικία Σέριφος

Οι μεταλλικοί φορείς συνθέτουν εξωτερικά και την πέργκολα που γίνεται βασικό συνθετικό στοιχείο της κατοικίας. Το μέταλλο στην κατασκευή επιλέχθηκε λόγω του μεταλλευτικού παρελθόντος της Σερίφου και παραπέμπει σε παλιότερες κατασκευές του νησιού όπως οι σκάλες φόρτωσης μεταλλευμάτων.

Παρά την μονολιθικότητα της κάτοψης, η κατασκευή της βοηθάει τον εξωτερικό χώρο να εμπλουτιστεί και να αποκτήσει σύγχρονη όψη. Κατά την ενσωμάτωσή της, ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος είχε ως κύριο μέλημα να δημιουργηθεί ένας προστατευμένος σκιερός χώρος χωρίς να επηρεαστεί η θέα άλλων κατοικιών.

Ένα πέτρινο κελί, Σέριφος

Στις αποχρώσεις της ανακαινισμένης κατοικίας κυριαρχούν οι γήινοι τόνοι, ενώ οι κίτρινες πινελιές στα διακοσμητικά αντικείμενα, εναρμονίζονται με το φως του ηλίου που τη λούζει και την αναδεικνύει σε έναν ιδανικό ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό προορισμό.

εξοχική κατοικία Σέριφος
 
Ένα πέτρινο κελί Σέριφος

Εσωτερικά, οι μικροί χώροι, δηλαδή τα δύο υπνοδωμάτια και το μπάνιο, ενοποιούνται με το καθιστικό-τραπεζαρία και την κουζίνα του σπιτιού, με παράθυρα νησιώτικου χαρακτήρα που δημιουργήθηκαν στον χώρο και του επιτρέπουν να φαίνεται μεγαλύτερος, ενώ το φυσικό φως εισχωρεί άπλετο σε όλη την κατοικία.

Η εναλλαγή πέτρας και σοβά δημιουργεί οικείες γωνιές που διαμορφώνονται κυρίως με κτιστά έπιπλα.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φυσικά όπως η τσιμεντοκονία στο δάπεδο, η πέτρα στους τοίχους και τα καλάμια στην οροφή, εντός και εκτός του σπιτιού.

πέτρινο κελί Σέριφος

Ταυτότητα έργου
Κύριοι αρχιτέκτονες: Klab Architecture - Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος
Design team: Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Ευαγγελία Κακαβά, Βάσω Δερμιτζάκη
Κατασκευή: Xρονολογίες μελέτης: 2021, Xρονολογίες κατασκευής: 2021-2022

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
NEWS
Save