Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
08.10.2022

Σε αυτό το διαμέρισμα στην Εμπεδοκλέους πρωταγωνιστής είναι το φυσικό φως

Μάρμαρο, φυσικό ξύλο, λακαριστές επιφάνειες και αποχρώσεις που παραπέμπουν στη μεσοπολεμική αρχιτεκτονική, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του φωτεινού σπιτιού δίπλα στο Καλλιμάρμαρο.

Φωτογραφίες: Ιωάννα Φωτιάδου

Όταν το αρχιτεκτονικό γραφείο Polisgram ανέλαβε να ανακαινίσει ένα διαμέρισμα 120 τμ στο Μετς, ήθελε να μείνει πιστό σε τρεις βασικές αρχές: τη συντήρηση των αυθεντικών αρχιτεκτονικών στοιχείων, τη λειτουργική αναβάθμιση του χώρου ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα ένα πιο σύγχρονο τρόπο ζωής και την εισαγωγή στον σχεδιασμό νέων αρχιτεκτονικών στοιχείων, που συνάδουν με τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική αλλά έχουν, ταυτόχρονα, σύγχρονη αισθητική.

Το διαμέρισμα που σχεδιάστηκε το 1930 από τον αρχιτέκτονα Βασίλειο Κασσάνδρα, βρίσκεται στον πρώτο όροφο μιας τριώροφης κατοικίας δίπλα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και, ακόμα και μετά την ανακαίνιση, έχει καταφέρει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του και να μην χάσει την γοητεία που προσφέρει η μεσοπολεμική αθηναϊκή αρχιτεκτονική. Για να το καταφέρουν αυτό, οι Polisgram διατήρησαν κάποια από τα αρχικά στοιχεία του χώρου, όπως είναι το χαρακτηριστικό μωσαϊκό δάπεδο που βλέπουμε στο χολ, αλλά και τα ξύλινα δάπεδα με τα ιδιαίτερα σχέδια που συντηρήθηκαν σχεδόν σε όλο το διαμέρισμα.

Polisgram

Εδώ το κεντρικό χολ λειτουργεί ως πυρήνας του διαμερίσματος και οι διάφοροι χώροι είναι τοποθετημένοι γύρω του.  Για να μπορέσει να γίνει ακόμα πιο χρηστικός όμως αυτό ο χώρος, οι Polisgram δημιούργησαν ένα νέο άνοιγμα που συνδέει την κουζίνα με το χολ καθώς και ένα πάσο φαγητού. Έτσι, η κουζίνα παύει πια να είναι απομονωμένη και αντ' αυτού γίνεται κεντρικό στοιχείο του διαμερίσματος. Χώρος γραφείου, τραπεζαρία, σαλόνι και βεράντα, που είναι όλα παρεμφερή σε μέγεθος, δημιουργούν πια μια νοητή ευθεία για να υπάρχει η αίσθηση της συνέχειας, ενώ το φυσικό φως ρέει άφθονο σε όλο το σπίτι από τα μεγάλα παράθυρα. 

Στην κουζίνα κυριαρχεί το λευκό χρώμα που βλέπουμε στα επάνω ντουλάπια, αλλά και στις μαρμάρινες επιφάνειες, ενώ οι Polisgram προτίμησαν τα κάτω ντουλάπια να είναι στο χρώμα του φυσικού ξύλου. Και εδώ βλέπουμε πως το φυσικό φως είναι μπόλικο. Όσο αφορά στο μπάνιο και εδώ ακολουθήθηκαν παρεμφερείς γραμμές με αυτές της κουζίνας, καθώς τα ντουλάπια είναι σε καφέ χρώμα, ενώ οι υπόλοιπες επιφάνειες είναι λευκές. 

Polisgram

Polisgram

Οι Polisgram χρησιμοποίησαν σε όλο το σπίτι υλικά όπως μάρμαρο, φυσικό ξύλο, λακαριστές επιφάνειες και αποχρώσεις που παραπέμπουν στην μεσοπολεμική αρχιτεκτονική. Στην βεράντα προτίμησαν να αντικαταστήσουν το προϋπάρχον δάπεδο με νέα κεραμικά retro-style πλακίδια, καθώς τα αυθεντικά είχαν σχεδόν καταστραφεί. 

Σε όλους τους χώρους του διαμερίσματος έχει προτιμηθεί απλή επίπλωση σε ουδέτερες ή παλ αποχρώσεις, που λειτουργούν ως καμβάς και επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να βάλουν ακόμα περισσότερες δικές τους προσωπικές πινελιές, ενώ την παράσταση κλέβουν και τα φυτά που είναι διάσπαρτα σε όλους τους χώρους.  

Polisgram

Polisgram
Περισσότερες πληροφορίες για το γραφείο θα βρείτε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
NEWS
Save