Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
12.11.2022

Το aphe architecture studio ανακαίνισε ένα διαμέρισμα, ενσωματώνοντας στον χώρο στοιχεία που ανασύρουν μνήμες

Στον δεύτερο όροφο μια τυπικής ελληνικής πολυκατοικίας του 1970, ο Βαγγέλης Παπανδρέου και η Κατερίνα Τσακμάκη επανασχεδίασαν την διαρρύθμιση ενός διαμερίσματος 54 τ.μ. προτείνοντας έναν εναλλακτικό τρόπο κατοίκησης του χώρου.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

Οι αρχιτέκτονες που απαρτίζουν το aphe architecture studio αποφάσισαν να σκεφτούν έξω από τα συνηθισμένα όταν ανέλαβαν την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος της δεκαετίας του 1970 στην περιοχή του Αμαρουσίου.

Το σχεδιαστικό δίδυμο που αποτελείται από τον Βαγγέλη Παπανδρέου και την Κατερίνα Τσακμάκη, βάσισε μεγάλο μέρος του πρότζεκτ γύρω από ένα κινούμενο έπιπλο, το οποίο ανάλογα με τον χώρο που βρίσκεται, μπορεί να του αποδοθεί και η ανάλογη χρήση. Το κινούμενο τραπέζι διαμορφώνει και επηρεάζει τον χώρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ελεύθερη κίνηση σε αυτόν. 

aphe architecture studio

Η αρχική διαρρύθμιση στο διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου ήταν αυτή που συναντάμε στα περισσότερα σπίτια που χτίστηκαν εκείνη την εποχή. Είσοδος - Χωλ - Καθιστικό - Διάδρομος - Λουτρό - Κουζίνα - Υπνοδωμάτιο - Εξώστης.

Όταν όμως ανέλαβε το aphe architecture studio, οι θέσεις άλλαξαν, προκειμένου να υιοθετηθεί ένας εναλλακτικός τρόπος κατοίκισης του χώρου. Έτσι, η κουζίνα έδωσε την θέση της στο λουτρό και ενοποιήθηκε με με το χωλ και το καθιστικό, ενεργοποιώντας τις πολλαπλές δυνατότητες του χώρου σε επίπεδο κίνησης και θέασης.

aphe architecture studio

aphe architecture studio

aphe architecture studio

Όσο αφορά στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακαίνιση, το aphe architecture studio διατήρησει τα δαπέδα, το μωσαϊκό και το ξύλινο παρκέ, ενώ πρόσθεσε τμήματα μωσαϊκών αλλά και μαρμάρινων στοιχείων προκειμένου να αναδείξει την αρχική υλικότητα του δαπέδου, μέσα από την τεχνική του κολλάζ των υλικών, των μοτίβων και των χρωμάτων.

Ταυτόχρονα οι επιλογές της χρωματικής παλέτας στις ξύλινες επιφάνειες, οι διαστάσεις και το χρώμα των πλακιδίων του λουτρού καθώς και ο εξοπλισμός των χώρων επιχειρούν να επαναδιατυπώσουν την υλικότητά πέρα από την κατασκευαστική επάρκεια, έχοντας ως στόχο την ποιητική διάσταση του χώρου. Τα χρώματα αυτά άλλωστε, είναι που δίνουν και μια αίσθηση ζεστασιάς και καλωσορίσματος στο ανακαινισμένο διαμέρισμα.

aphe architecture studio

«Να ξαναδώσουμε αξία σε πράγματα ξεχασμένα, στοιχεία που ανασύρουν μνήμες, ενσωματώνοντάς τα στο χώρο», λένε ο Βαγγέλης Παπανδρέου και η Κατερίνα Τσακμάκη και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνούμε περισσότερο. 

Περισσότερες πληροφορίες για το γραφείο, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
Τάκης Κανελλόπουλος: «Ο κόσμος που ονειρεύτηκα δεν υπάρχει»
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
#25Ν: Για κάθε θύμα έμφυλης βίας, διεκδικούμε αποτελεσματικές πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
Δύο αρχιτέκτονες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της αστικής διαβίωσης, με πρωτοποριακό μινιμαλιστικό σχεδιασμό
DESIGN
25.11.2023
Gaza Sunbirds: Προπονούνταν για τους Παραολυμπιακούς, τώρα διανέμουν βοήθεια στη Γάζα
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
«Το Ινκάλ» επαναπροσδιόρισε την Επιστημονική Φαντασία και την τέχνη των κόμικς
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Νόμος για την Ψυχική Υγεία: Αποασυλοποίηση ή ολοταχώς στην ομογενοποίηση;
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ναπολέων: Ο Χοακίν Φίνιξ έχει μόνο δύο λειτουργίες (πόλεμος και σεξ) στην ενίοτε αστεία αλλά μονοδιάστατη βιογραφική ταινία
ΣΙΝΕΜΑ
Θεσσαλία - Η επόμενη μέρα: Ναι στα δίκτυα πράσινων διαδρόμων, όχι στα φράγματα
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
NEWS
Save