Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
09.08.2014

Οι “αλμυρές” τσάντες από την Κέρκυρα που ξεπουλάνε στο εξωτερικό

Τέσσερις νέοι άνθρωποι δημιούργησαν μια εταιρεία κατασκευής τσαντών χρησιμοποιώντας τα παροπλισμένα πανιά ιστιοπλοϊκών σκαφών.

IMG_8186
H ομάδα της Salty Bag  αποτελείται από τον Στρατή Ανδρεάδη, πρωταθλητή στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα (σ.σ. είναι στο νούμερο 33 στην παγκόσμια κατάταξη!), τον Πάνο Βαρούχα που δραστηριοποιείται στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, τον Σπύρο Ντάικο που ασχολείται με το εμπόριο και τη Χρύσα Χαλικιοπούλου που είναι σχεδιάστρια. Η ιδέα τους αν και απλή είναι υπέροχη αφού πρόκειται για μια δημιουργική πρόταση upcycling μέσα από την οποία παρατείνουν τη ζωή και το ταξίδι των ανεμοδαρμένων πανιών που διαφορετικά θα πετάγονταν στα σκουπίδια δίνοντάς τους νέους προορισμούς μέσα από μικρά τσαντάκια καθημερινής χρήσης, βαλιτσάκια και μεγάλα σακ βουαγιάζ. Πως γεννήθηκε η ιδέα; Τον Μάρτιο του 2012 (σ.σ. ο Πάνος και ο Σπύρος) ξεκινήσαμε να συζητάμε για πρώτη φορά την ιδέα κατασκευής τσαντών από πανιά ιστιοπλοϊκών σκαφών. Το εγχείρημα φαινόταν πολύ μεγάλο αλλά το ξεκινήσαμε έτσι κι αλλιώς σαν ένα μεγάλο αλμυρό πείραμα. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά, ενώ η πρώτη ραπτομηχανή ήταν ήδη στο δρόμο για το εργαστήριο, η Χρύσα άκουσε για πρώτη φορά την ιδέα και αποφάσισε να δουλέψει πάνω σε αυτή Πέρασαν αρκετοί μήνες πειραματισμού, με δοκιμές, έρευνα υλικών και μεθόδων μέχρι τον Γενάρη του 2013 όταν ο Στρατής επισκέφτηκε την Κέρκυρα. Η ιδέα του κίνησε το ενδιαφέρον και ένωσε τις δυνάμεις του με εμάς, σχηματίζοντας έτσι την ιδρυτική ομάδα της Salty Bag που επίσημα πια συστήθηκε τον Μάρτιο του 2013. Η ιδέα του να χρησιμοποιήσετε παροπλισμένα πανιά ιστιοπλοϊκών για να τα μετατρέψετε σε τσάντες είναι εκπληκτική και ταυτόχρονα ένας δημιουργικός τρόπος ανακύκλωσης ή αν θέλετε upcycling. Τι είχατε κατά νου όταν ξεκινήσατε να δουλεύετε πάνω σε αυτή την ιδέα και πως αντέχετε εν μέσω δύσκολων καιρών, λόγω οικονομικής κρίσης;  Πρόθεση μας είναι να δημιουργούμε ωραία πράγματα. Η  κρίση δεν μας σταμάτησε  ίσα ίσα - που υπό μία έννοια μας έδωσε και ώθηση μέσα στις δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι, να μην βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο αλλά γεμάτο από αέρα, θάλασσα, ιδέες και τόλμη να προχωρήσουμε.
IMG_7948
Το καρτελάκι που συνοδεύει την κάθε τσάντα ενημερώνει για το όνομα του σκάφους στο οποίο ανήκε το συγκεκριμένο πανί, τα ναυτικά μίλια που διένυσε και τις θάλασσες που φύσηξαν πάνω του. Πως ακριβώς κάνετε αυτή την καταγραφή και γιατί; Τις περισσότερες φορές, ο άνθρωπος που μας παραδίδει το πανί, μας  διηγείται την ιστορία του, την οποία και καταγράφουμε ενώ εμείς στη συνέχεια κάνουμε και μια μικρή έρευνα για να έχουμε, όσο το δυνατόν, πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Η διαδικασία της καταγραφής είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντική γιατί αναπόσπαστο κομμάτι μιας Salty Bag είναι η ιστορία που την συνοδεύει, η δυνατότητα να δώσουμε νέα ζωή και νέες ευκαιρίες σε αυτά τα πανιά που έχουν ταξιδέψει για να ξαναζήσουν και ο νέος ιδιοκτήτης περήφανα να συνεχίζει αυτή τη διαδικασία. H Χρύσα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για τον σχεδιασμό;  Η Χρύσα είναι η σχεδιάστρια, ωστόσο όλα τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν στην δημιουργική διαδικασία. Η κάθε τσάντα αποτελεί προϊόν συζητήσεων και σκέψεων καθώς πιστεύουμε ότι το καλό ντιζάιν πρέπει να είναι ταυτόχρονα πρακτικό. Και θεωρούμε ακράδαντα, ότι ο  κόσμος δεν χρειάζεται μια ακόμα τσάντα και γι αυτό φροντίζουμε να παίρνετε πολύ περισσότερο από αυτό. Τα πανιά είναι ένα υλικό ανθεκτικό. Παραμένουν και μετά από την τόση χρήση στις θάλασσες;  Βέβαια και παραμένουν. Μάλιστα το υλικό που χρησιμοποιούμε στην τωρινή κολεξιόν που την αποκαλούμε Overcast (σ.σ. νεφελώδης, όρος που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους ανθρώπους της θάλασσας για να υποδηλώσει τον άστατο καιρό) είναι το Kevlar, ένα ανθεκτικό υλικό, πέντε φορές πιο δυνατό από το ατσάλι, ιδανικό για την κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων και κρανών. Στις δεκαετίες του '70 και '80, μάλιστα, οι ιστιοπλόοι το προτιμούσαν για την υπεροχή του σε αντοχή και το μικρό του βάρος, έναντι των άλλων διαθέσιμων εμπορικά υλικών.
IMG_8055
Που βρίσκετε τα πανιά που χρησιμοποιείτε; Παντού!  Έχουμε βρει πανιά στους κάδους των σκουπιδιών, μας έχουν αφήσει πανιά έξω από την πόρτα του εργαστηρίου μας αλλά τις περισσότερες φορές, φίλοι ιστιοπλόοι με μεγάλη χαρά,  μας χαρίζουν τα παροπλισμένα πανιά τους γιατί έτσι ξέρουν ότι οι ιστορίες τους δεν θα τελειώσουν.  Υπάρχει και ειδική κατηγορία στην ιστοσελίδα μας για όποιον θέλει να δωρίσει ένα πανί και εμείς, με τη σειρά μας,  του επιστρέφουμε μία τσάντα με το μόττο "I donated a sail” , κατασκευασμένη από το πανί του.   Έχετε επιλέξει η επεξεργασία των πανιών να γίνεται στη Κέρκυρα. Γιατί αυτό;  Διότι οι τρεις από τους τέσσερις της ομάδας είμαστε από την Κέρκυρα και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μπορέσαμε να στήσουμε εδώ την επιχείρηση, ενισχύοντας ταυτόχρονα το νησί.  Να φανταστείτε ότι, υπό μία έννοια, έχουμε δώσει ζωή και στο μικρό στενό, όπου στεγάζονται τα γραφεία μας και το εργαστήριο. Πλέον είναι ένας επισκέψιμος χώρος, όπου μπορεί να έρθει κάποιος για να δει από κοντά τη  διαδικασία της επεξεργασίας, να περιεργαστεί την πρώτη ύλη και να τον φωτογραφίσει- και ξαφνικά ένας μικρός επαρχιακός δρόμος έχει κίνηση. Εξηγήστε μας την διαδικασία της επεξεργασίας.  Τα πανιά έρχονται σε εμάς και, αφού γίνει η απαραίτητη καταγραφή για την οποία μιλήσαμε παραπάνω, πλένονται μέσα από μία ειδική διαδικασία και στεγνώνουν.  Μετά ανάλογα με το μοντέλο της τσάντας κόβονται στο χέρι και στην συνέχεια, πάλι στο χέρι ράβονται.  Παρόλο που λέμε συνέχεια ότι είναι όλο φτιαγμένες στο χέρι, ο κόσμος όταν το βλέπει από κοντά εντυπωσιάζεται γιατί πλέον είναι πραγματικά λίγα τα πράγματα που έχουμε που μπορούμε να πούμε ότι είναι χειροποίητα.
IMG_7968
Όλα τα ονόματα που έχετε δώσει στις τσάντες είναι από παραλίες και νησιά Ελληνικά. Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το καθένα;   Είναι μέρη στην Ελλάδα που μας αρέσουν ή που έχουμε πάει για ιστιοπλοΐα. Για παράδειγμα, το Καστέλι ήταν ο πρώτος οικισμός των Σπετσών και είναι το όνομα που δώσαμε στην τσάντα που σχεδιάσαμε για το skippers bag του 3ου αγώνα κλασσικών σκαφών και παραδοσιακών καϊκιών στις Σπέτσες. Έχετε και ένα πολύ ωραίο packaging που παραπέμπει στο φρέσκο βούτυρο Κερκύρας μια και στη συσκευασία αναγράφεται ‘φρέσκια τσάντα Κερκύρας- αλατισμένη τσάντα φτιαγμένη από ανακυκλώσιμα υλικά’. Πως προέκυψε η ιδέα και ποιος σας το έχει σχεδιάσει;  Η ιδέα προέκυψε από την Χρύσα και τον Στρατή – η Χρύσα το σχεδίασε και όλοι βοηθήσαμε για το τελικό αποτέλεσμα.
IMG_8122
Λέτε ότι μέρος των εσόδων σας θα διατεθούν για τη στήριξη των Ελλήνων ιστιοπλόων που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Τι ακριβώς σκοπεύετε να κάνετε; Είναι μια συλλογή που ετοιμάζεται και θα λανσαριστεί τον Μάρτιο. Μέρος από τις πωλήσεις θα δοθεί  για  τη συμμετοχή της ομάδας των  Ελλήνων  αθλητών- ιστιοπλόων στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Ολυμπιονίκες, κάτοχοι Ευρωπαϊκών και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων θα δώσουν τα πανιά τους, με ιστορίες δυνατές και απαράμιλλες για να μπορέσουν τα νέα ταλέντα της Ελληνικής ιστιοπλοΐας να πάνε πιο δυνατά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ριο 2016. Πόσες σειρές με τσάντες έχετε δημιουργήσει μέχρι στιγμής; Πείτε μου λίγα λόγια για την καθεμία από αυτές.   Μέχρι τώρα έχουμε δημιουργήσει δύο σειρές – την Classic series,  εμπνευσμένη από την αισθητική των κλασσικών σκαφών με πανιά από το υλικό Dacron και μία σειρά, καταλληλότερη για αυτή την εποχή, την Overcast series που δανείζεται το όνομα της από τον νεφελώδη ουρανό που κυριαρχεί στην Κέρκυρα αυτήν την εποχή – και στις δύο σειρές έχουμε γυναικεία και ανδρικά μοντέλα, αξεσουάρ όπως θήκες για iPhone ή θήκη για iPad καθώς και unisex μοντέλα, όπως η Hyper Cassiopi ή η Cassiopi. Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να εξάγετε τις τσάντες;  Οι τσάντες ήδη εξάγονται μέσω του e- shop που έχουμε στο www.saltybag.com, μάλιστα περίπου το 1/3 των τσαντών που έχουμε πουλήσει από τις 25 Μαρτίου που ξεκίνησε η εταιρεία, έχουν «ταξιδέψει» στο εξωτερικό.  Υπάρχει και ενδιαφέρον από ΜΜΕ του εξωτερικού,  ήδη μας έχει κάνει ένα αφιέρωμα το, διεθνούς κύρους περιοδικό ιστιοπλοΐας «Classic Boat», το yatzer.com καθώς και κάποια άλλα περιοδικά. Στόχος μας είναι βεβαίως να ανοίξει ακόμα περισσότερο η αγορά του εξωτερικού Πόσα κιλά πανιά έχετε χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής;  Μέχρι στιγμής γύρω στα 500 κιλά πανιά. i. Τα πανιά που χρησιμοποιούνται είναι έως και 40 ετών από σκάφη, ορισμένα εκ των οποίων έχουν συμμετάσχει σε εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα ιστιοπλοΐας. Ο μέσος όρος ζωής για τα πανιά στα σκάφη είναι τρία χρόνια. Συνολικά υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πετάγονται στα σκουπίδια 285.000 τ.μ. πανιού που δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν από τα σκάφη. Εκτιμάται ότι έως τώρα στη Salty bag έχουν ανακυκλώσει και αξιοποιήσει πανιά με συνολική έκταση 3,5 στρεμμάτων και ότι μέχρι σήμερα έχουν πωλήσει περί τα 1.200 προϊόντα. Μπορείτε να αγοράστε μια salty bag οnline με απευθείας αγορά στο eshop  του saltybag.com με αντικαταβολή ή μέσω πιστωτικής καθώς και στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη , στα καταστήματα Freeshop (Αθήνα και Μύκονος), On the deck (Σπέτσες) και στο εργαστήρι του Salty Bag στην Κέρκυρα (Ερωτόκριτου Μωραΐτου 14). Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 42 ευρώ.
IMG_7892
IMG_8488
IMG_8463
IMG_8449
IMG_8146
IMG_8032
IMG_7897
IMG_7983
IMG_7922
IMG_7953
IMG_7939
IMG_7889

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΟΔΑ
NEWS
Save