23.03.2019

Γιατί αν τρέχεις πρέπει να βάλεις τη yoga στη ζωή σου

Αν είσαι runner και ξεκινήσεις να κάνεις συχνά yoga (τρεις φορές την εβδομάδα), αμέσως θα νιώσεις πιο δυνατός και σίγουρα πιο γρήγορος.

Λίγα λεπτά ακόμα έμειναν μέχρι την αγαπημένη Savasana. Ο τελευταίος “κάτω σκύλος” για σήμερα και μετά ξεκινούν τα ωραία. Σηκώνω το δεξί πόδι ψηλά και το φέρνω το πέλμα του μπροστά για να κάνω το “ξαπλωτό περιστέρι”, όπως μου αρέσει να το λέω. Η λεκάνη είναι τετράγωνη, ο δεξιός μου γλουτός είναι παράλληλος με το έδαφος και το δεξί μου πέλμα είναι φλεξ, για να προστατεύσω το γόνατό μου..

Δεν υπάρχει μαθήτρια/μαθητής μου που να τον έχω βάλει σε αυτή τη στάση και να μην βγάλει έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Το Ξαπλωτό Περιστέρι είναι μια στάση που ανοίγει τα ισχία και πολλοί μπορεί να δυσανασχετούν μόλις μπουν σε αυτή, αλλά μετά από λίγα δευτερόλεπτα αρχίζουν και καταλαβαίνουν πως είναι θεραπευτική, κυρίως αν τρέχουν και έχουν σφιχτά ισχία. Το μυστικό είναι να κλείσεις τα μάτια, να εισπνέεις βαθιά και με κάθε εκπνοή να νιώθεις πως χαλαρώνεις το σημείο αυτό, που τόσο καταπονείς με το τρέξιμο.

Αν είσαι runner και ξεκινήσεις να κάνεις συχνά yoga (τρεις φορές την εβδομάδα), αμέσως θα νιώσεις πιο δυνατός και σίγουρα πιο γρήγορος.

Είναι αλήθεια πως η yoga μπορεί να δυναμώσει συγκεκριμένες μυικές ομάδες, τις οποίες μπορεί να παραμελείς όταν τρέχεις

Δεν είναι άγνωστο πως όταν τρέχουμε δυναμώνουν συγκεκριμένες μυικές ομάδες. Οι περισσότεροι runners χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τους τετρακέφαλους και τους οπίσθιους μηριαίους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και πόνο από την υπερβολική χρήση. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανισορροπία: αν δουλεύεις μόνο μερικές μυικές ομάδες, άλλες μπορεί να αποδυναμωθούν και να είναι επιρρεπείς σε πόνους και τραυματισμούς.

Αν είσαι runner και δεν κάνεις yoga ίσως να έχεις παρατηρήσει πόνους χαμηλά της μέσης, γιατί δεν έχεις δυναμώσει τον κορμό σου και υπάρχει και έλλειψη κινητικότητας ισχίου.  Επίσης, αν τρέχεις θα το ξέρεις ήδη πως δεν έχεις μάθει να ενεργοποιείς τους γλουτιαίους σου. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που είσαι runner, θα έχεις παρατηρήσει πως στις στάσεις ισορροπίας, όπως ο Πολεμιστής ΙΙΙ, δυσκολεύεσαι. Ο λόγος είναι πως σε αυτές τις στάσεις πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα ισχία σου και τους γλουτούς σου, μύες, που οι περισσότεροι runners παρουσιάζουν αδυναμία.

Η yoga είναι μία ολοκληρωμένη μορφή άσκησης και γι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στο τρέξιμο. Μπορείς να γίνεις γρηγορότερος, γιατί ο κορμός σου συνεισφέρει στο να τρέχεις όσο συνεισφέρουν και τα πόδια σου και οι ώμοι σου βοηθούν τα χέρια σου να έχουν καλύτερη κίνηση. Θα μπορούσα να πω πως με τη yoga, όλο σου το σώμα είναι σε λειτουργία και συνεισφέρει όσο τρέχεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ladypapaya.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ WELLNESS
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED