Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
23.06.2022

Γιατί «παίζει» το μάτι μου;

Σας έχει συμβεί να «τρεμοπαίζει» το βλέφαρό σας; Σε μερικούς από μας μπορεί να συμβαίνει περιοδικά για μέρες, εβδομάδες, ακόμα και μήνες. Μπορούμε να το σταματήσουμε; Και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

μάτι

Οι συσπάσεις των βλεφάρων, αν και είναι ενοχλητικές, σπάνια είναι σημάδι για κάτι σοβαρό, λένε οι ειδικοί. Ο πιο συνηθισμένος τύπος σύσπασης των ματιών είναι μια σειρά μυϊκών συσπάσεων που ονομάζονται μυοκυμία των βλεφάρων, η οποία προκαλεί ακούσιες, άρρυθμες και ταχείες συσπάσεις κατά ριπές, συνήθως του κατώτερου βλεφάρου. Μόνο ένα μάτι επηρεάζεται κάθε φορά, επειδή η σύσπαση προέρχεται από τον μυ που περιβάλλει το μάτι και όχι το νεύρο που ελέγχει το αντανακλαστικό του βλεφαρίσματος, το οποίο στέλνει το ίδιο μήνυμα και στα δύο μάτια ταυτόχρονα.

Οι συσπάσεις μπορεί να διαρκέσουν από ώρες έως μέρες έως μήνες.

Αν η σύσπαση επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή συνοδεύεται από πρόσθετα συμπτώματα, είναι καλή ιδέα η επίσκεψη σε οφθαλμίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο. Ειδικά, εάν η σύσπαση εξαπλωθεί σε άλλους μύες του προσώπου ή αν παρατηρήσετε ότι και τα δύο μάτια συσπώνται ταυτόχρονα, αυτά είναι ενδείξεις για ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Άλλες κόκκινες σημαίες είναι ένα πεσμένο βλέφαρο ή ένα κόκκινο μάτι. Αλλά αν μόνο ένα βλέφαρο συσπάται κατά διαστήματα, είναι συνήθως μια αβλαβής (και συχνά εκνευριστική) περίπτωση μυοκυμίας των βλεφάρων.

Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για τη σύσπαση των βλεφάρων. Ίσως τα τεχνητά δάκρυα μπορούν να βοηθήσουν. Επιλέξτε αυτά που δεν περιέχουν συντηρητικά, γιατί τα χημικά συντηρητικά μπορεί μερικές φορές να ερεθίσουν περισσότερο το μάτι. Επίσης, δοκιμάστε να κάνετε ελαφρύ μασάζ στα μάτια σας κάτω από το ντους ή κομπρέσες με μια υγρή, ζεστή πετσέτα ακριβώς πριν τον ύπνο, κάτι που θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι μύες των ματιών και να ανοίξουν οι αδένες στα όρια των βλεφάρων, πράγμα που αυξάνει τη ροή της λίπανσης στα μάτια και επιβραδύνει την εξάτμιση των δακρύων.

Όσο για το γιατί συμβαίνει: «Κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί», λέει στους New York Times η Δρ Άλις Λορκ, οφθαλμίατρος στο Massachusetts Eye and Ear στη Βοστώνη. «Μερικές φορές προέρχεται από έναν μικρό ερεθισμό, για παράδειγμα ένας φακός επαφής που τρίβεται στο βλέφαρο».

μάτι

Αλλά πιο συχνά, είναι το άγχος, η έλλειψη ύπνου ή η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης που προκαλούν συσπάσεις των βλεφάρων, λένε οι ειδικοί. Η ξηροφθαλμία, μια συνηθισμένη ταλαιπωρία όσων κοιτάζουν τις οθόνες τους τις περισσότερες ώρες της ημέρας, είναι ένας άλλος ένοχος. Μελέτες έχουν δείξει ότι ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας λιγότερο όταν κοιτάμε ψηφιακές συσκευές, κάτι που μας προκαλεί ξηρότητα στα μάτια.

«Οι συσπάσεις είναι ένα σήμα από το σώμα σας, που σας ζητά να επιβραδύνετε», λέει ο Δρ Raj Maturi, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Προληπτικά, δοκιμάστε περισσότερη ξεκούραση και μείωση του στρες..

Η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των συσπάσεων των βλεφάρων, καθώς η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ένταση. Μία ή δύο κούπες καφέ κάθε μέρα δεν είναι πρόβλημα.

Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε να είστε ενυδατωμένοι και να τηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε κάλιο (οι πατάτες, οι μπανάνες και οι φακές είναι εξαιρετικές πηγές), μαγνήσιο (που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια) και ασβέστιο (δοκιμάστε γαλακτοκομικά, σαρδέλες, σκούρα φυλλώδη πράσινα ή ενισχυμένα δημητριακά πρωινού), καθώς οι ανισορροπίες σε αυτά τα μέταλλα μπορεί να οδηγήσουν σε συσπάσεις.

Η μυοκυμία των βλεφάρων συνήθως υποχωρεί μόνη της χωρίς ιατρική παρέμβαση, λένε οι ειδικοί. Πολύ σπάνια, και μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις, ο οφθαλμίατρος θα χρησιμοποιήσει Botox για να τη σταματήσει, με ένεση μικρής ποσότητας στον μυ που περιβάλλει τα βλέφαρα. Για τους περισσότερους, είναι απλώς θέμα ξεκούρασης, λήψης μέτρων για τη μείωση του στρες, λίπανσης του ματιού και αναμονής.

Με πληροφορίες από nytimes.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΓΕΙΑ
NEWS
Save