Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Ghosting: Το αρνητικό του αποτύπωμα στην ψυχική μας υγεία

Ένας ιδιαίτερα δημοφιλής όρος, το ghosting, περιγράφει την ανεξήγητη και απροειδοποίητη διακοπή κάθε επαφής και επικοινωνίας από κάποιον. Πώς μπορεί όμως να επηρεάσει τους αποδέκτες του; Γράφει η Λουίζα Σολομών-Πάντα.

Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Τσεκάρεις το κινητό σου. Υπάρχουν αναπάντητα sms, κλήσεις και dm που συνεχίζεις να αγνοείς. Μήπως έχει έρθει η ώρα να απαντήσεις; Ή μήπως καταλήγεις να κάνεις ghosting στα άτομα που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί σου;

Το ghosting συμβαίνει όταν κάποιος διακόπτει κάθε διαδικτυακή επικοινωνία με κάποιον άλλον χωρίς εξήγηση, προειδοποίηση ή προφανή λόγο. Αντίθετα, εξαφανίζεται σαν «φάντασμα» - εξού και η προέλευση του όρου. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα σύνηθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα date apps, ωστόσο, επειδή με τις συνθήκες απομόνωσης που επέφερε η πανδημία του covid-19, όλο και περισσότεροι στράφηκαν και περιορίστηκαν στη διαδικτυακή επικοινωνία, ο αντίκτυπος του ghosting στη ψυχική υγεία των ανθρώπων είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Πρόσφατα, μια επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από τον καθηγητή Ψυχολογίας στο Wesleyan University, Royette T. Dubar, επιχείρησε να ρίξει φως στους λόγους που οδηγούν τους - νεότερους κυρίως - ανθρώπους, στο να κάνουν ghosting σε άλλα άτομα μέσω των social media. Αξίζει να σημειώσουμε πως, ενώ το ghosting πιστεύεται ότι αφορά στις ερωτικές κυρίως σχέσεις, μπορεί επίσης να εντοπιστεί και σε άλλους τύπους σχέσεων, όπως μεταξύ φίλων ή μελών μιας οικογένειας.

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν ghosting;

Ουσιαστικά, το ghosting είναι ένας τρόπος αποφυγής μιας δύσκολης ή άβολης συνομιλίας. Με το ghosting, το άτομο δεν μπαίνει στη διαδικασία να εξηγήσει γιατί δεν θέλει πλέον να έχει επαφή ή να είναι σε σχέση με κάποιο άλλο άτομο. Δεν χρειάζεται να έρθει αντιμέτωπο με τα συναισθήματα του άλλου, να ακούσει την άποψή του - με λίγα λόγια, είναι μια εύκολη διέξοδος που αφήνει ωστόσο ένα δυσάρεστο αποτύπωμα στους αποδέκτες του.

Η πράξη του ghosting ισοδυναμεί στην πραγματικότητα με την έλλειψη σεβασμού και την απουσία ενσυναίσθησης για τα συναισθήματα του άλλου ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, οι ghosters θεωρούν ότι το άλλο άτομο «θα πάρει το μήνυμα» και, κάπως έτσι, δεν θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουν με άμεσο και ευθύ τρόπο. Η προτίμηση αυτού του τρόπου διαχείρισης μιας κατάστασης, μπορεί σε σημαντικό βαθμό να οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος για τη σχέση και για τα συναισθήματα του άλλου, όπως επίσης και στην έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων επικοινωνίας και συναισθηματικής διαχείρισης. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, το ghosting είναι ένας αδέξιος και ασεβής τρόπος για να δείξεις σε έναν άνθρωπο ότι δεν θέλεις να συνεχίσεις την οποιαδήποτε σχέση μαζί του, αντί να του το επικοινωνήσεις γραπτά, προφορικά ή και τετ-α-τετ.

Το αντίκτυπο του ghosting στη ψυχική σου υγεία

Το ghosting επιδρά τόσο συναισθηματικά όσο και διανοητικά στα άτομα που το βιώνουν και είναι πιθανό να προκαλέσει αρκετά δυσάρεστα συναισθήματα, όπως σύγχυση, απογοήτευση, αμφιβολία για τον εαυτό σου, θυμό και θλίψη. Χωρίς αμφιβολία, το τέλος οποιασδήποτε σχέσης μπορεί από μόνο του να προκαλέσει αυτά τα συναισθήματα, το ghosting όμως τα μεγεθύνει, καθώς δεν ξέρεις ή δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί αυτή η σχέση τελείωσε. Δίχως κάποια εξήγηση, συνεχίζεις να αναρωτιέσαι τι συνέβη και γιατί συνέβη, αν έκανες κάτι λάθος - και συχνά αναπτύσσεται η επίμονη επιθυμία να πάρεις απαντήσεις στα αναπάντητα αυτά ερωτήματα.

Η μη γνώση μιας κατάστασης, μπορεί επίσης να κάνει κάποιον να αρχίσει να μαντεύει ή να εικάζει τους λόγους που οδήγησαν στη διακοπή της επικοινωνίας και συχνά να καταλήγει να κατηγορεί τον ίδιο του τον εαυτό. Το ghosting λοιπόν, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση του ατόμου, καθώς όχι μόνο το ωθεί να υποθέσει ότι το φταίξιμο για την εξαφάνιση του άλλου ατόμου είναι δικό του, αλλά μπορεί επίσης να αισθανθεί ότι δεν αξίζει καν μια εξήγηση ή έστω κάποιο ενδιαφέρον.

Τι να κάνεις αν υποστείς ghosting

Καταρχάς, βάλε τα δυνατά σου και κάνε μια προσπάθεια να σταματήσεις να στέλνεις μηνύματα ή να καλείς το άτομο που έχει επιλέξει να εξαφανιστεί από τη ζωή σου. Ακόμη κι αν δεν έχει δώσει καμία απολύτως εξήγηση, δεν παύει να έχει δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα με το να μην ανταποκρίνεται στις προσπάθειές σου για επικοινωνία. Η αποστολή περισσότερων μηνυμάτων είναι σχεδόν απίθανο να προκαλέσει μια συζήτηση και θα σου καλλιεργήσει περισσότερη απογοήτευση καθώς τα μηνύματά σου συνεχίζουν να μένουν αναπάντητα.

Επίσης, προσπάθησε να μην κατηγορείς άλλο τον εαυτό σου καταφεύγοντας σε υποθέσεις και βιαστικά συμπεράσματα. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να αποδώσεις τις ευθύνες σ' εσένα, ωστόσο να θυμάσαι πως το πρόβλημα ξεκινάει από τον ίδιο τον άνθρωπο που επιλέγει την εύκολη λύση να σταματήσει να δίνει σημεία ζωής. Εν ολίγοις, όταν κάποιος σου κάνει ghosting, αυτή η πράξη αποδεικνύει περισσότερα για εκείνον και τις εσωτερικές συγκρούσεις του, παρά για εσένα. 

Μπορεί τη στιγμή που πονάς και είσαι σε αναστάτωση να μην είναι και τόσο εύκολο να το πιστέψεις, όμως, να θυμάσαι πως σου αξίζει να σου φέρονται καλύτερα. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι είσαι άξιος αγάπης και σεβασμού και προσπάθησε να αφιερώσεις χρόνο μακριά από το κινητό σου, κάνοντας κάτι που σου φέρνει χαρά - ό,τι κι αν είναι αυτό. Η υποστήριξη και ο ποιοτικός χρόνος, για παράδειγμα, με φίλους και μέλη της οικογένειας που σε ενθαρρύνουν και σε σέβονται, μπορεί να σου υπενθυμίσει τις βάσεις μιας υγιούς σχέσης και να αναδύσει στη ψυχή σου αισιόδοξα συναισθήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
NEWS
Save