Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Οι νέοι δεν φοβούνται πλέον να μιλήσουν για την ψυχική τους υγεία και πολύ καλά κάνουν

Πώς ανιχνεύουν τα δύσκολα συναισθήματα και πώς τα αντιμετωπίζουν; Σειρές όπως το «Ας το Συζητήσουμε» του WHAT’S UP με καλεσμένους stand-up comedians κ.ά. έχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες να διηγηθούν και δείχνουν τον δρόμο.

Sponsored content

Σε ένα από τα infinite scrolls στο Instagram, ανάμεσα σε μπαλκόνια με μονστέρα και ταξιδιάρικες αναμνήσεις, βλέπεις κάποια posts που ξεχωρίζουν λόγω των ιδιαίτερων αναφορών τους σε ζητήματα ψυχικής υγείας. Τα ψυχοθεραπευτικά προφίλ πλέον είναι αμέτρητα, ενώ υπάρχουν και εξειδικευμένα accounts για κατάθλιψη, θρήνο, queer sex therapy κ.ά., τα οποία προσφέρουν στοχευμένες συμβουλές από επαγγελματίες. 

Στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή σειρά για την ψυχική υγεία στο YouTube (και στο Spotify για τους λάτρεις των podcasts) από το WHAT’S UP σε συνεργασία με το Click to Therapy. «Ας το Συζητήσουμε» λέει το WHAT’S UP και πατάμε pause στους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας για να ακούσουμε την ιστορία του stand-up comedian Θωμά Ζάμπρα, μεταξύ άλλων, και πως δίνει εκείνος τις προσωπικές του μάχες. 

Η ζήτηση και η συζήτηση για την ψυχική υγεία και τις συμβουλές για καλύτερη αντιμετώπιση των δυσκολιών που ενέχει η ζωή έχει διαπλατυνθεί τα τελευταία χρόνια. Από στενός «χωματόδρομος» έγινε τετραπλή λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας και το τιμόνι κρατά γερά η νεολαία.

Εμείς ρουφάμε την πληροφορία σαν σφουγγάρι και την αναπαράγουμε δίχως ντροπή ή φόβο. Τα stories σχετικά με την αντιμετώπιση κατάθλιψης, για παράδειγμα, όχι απλά έχουν απενοχοποιηθεί, αλλά πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς και ανοίγονται βαθιές συζητήσεις στα dms. Συχνά, γράφονται ολόκληρα «σεντόνια» και τόσοι άνθρωποι βρίσκουν διεξόδους και εκφράζονται μέσα από αυτές.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, οι Gen-Zers είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ανησυχίες για την ψυχική υγεία από οποιαδήποτε άλλη δημογραφική ομάδα. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η νέα γενιά ήταν στην πρώτη γραμμή μερικών από τα πιο τραυματικά γεγονότα και εμπειρίες στον κόσμο, από την επίθεση της 9ης Σεπτεμβρίου μέχρι την παγκόσμια πανδημία. 

Ο αποστιγματισμός ζητημάτων ψυχικής υγείας μέσω κοινών εμπειριών είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη νέα γενιά που συχνά περιγράφεται ως πολύ προηγμένη τεχνολογικά, εξαιρετικά δημιουργική και ανεξάρτητη. Παρόλα αυτά, πολλές και πολλοί νέοι αισθάνονται αρκετή θλίψη. 

Τώρα βέβαια υπάρχει ο τρόπος, μέσω της τεχνολογίας, όπως π.χ. με τη σειρά «Ας το Συζητήσουμε» και δίνεται πρόσβαση σε υποστηρικτικούς πόρους ψυχικής υγείας για όσα άτομα την θέλουν και νιώθουν ότι τη χρειάζονται. Άλλωστε, η νεολαία είναι πιο πιθανό από άλλες γενιές να χρησιμοποιούν ψηφιακές εφαρμογές ευεξίας και ψηφιακά προγράμματα ψυχικής υγείας. 

Ας πατήσουμε το click αυτήν τη φορά σε ένα επεισόδιο με καλεσμένο που θα μοιραστεί την προσωπική του εμπειρία για το θέμα ψυχικής υγείας που τον απασχολεί, όπως η ψυχική ανθεκτικότητα, η αυτογνωσία, ο θυμός, ο φόβος, η εξισορρόπηση επαγγελματικής & προσωπικής ζωής κ.ά.:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
NEWS
Save