
«Κυρίες και κύριοι ψηφίστε», ειπώθηκε περίπου στις 8 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Οι εκλογείς, λαμπροί επιστήμονες όλοι τους, συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Διαβήτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation-IDF), που πραγματοποιήθηκε στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Η ψηφοφορία αφορούσε στην έγκριση του νέου τύπου διαβήτη, τον διαβήτη τύπου 5.
Λίγους μήνες πριν, τον Ιανουάριο του 2025, μια επιτροπή συναντήθηκε στην Ινδία για να συντάξει το κείμενο που πρακτικά θα αποτελούσε και τη «δήλωση συναίνεσης», που περίμενε τις υπογραφές των επιστημόνων, οι οποίοι κλήθηκαν να πουν περίπου ένα ναι ή όχι στην αναγνώριση της νέας αυτής μορφής Διαβήτη. Η επιστημονική αυτή έκθεση αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Dr Meredith Hawkins, Καθηγήτριας Ενδοκρινολογίας στο Albert Einstein College of Medicine στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, στους ιατρικούς συντάκτες που παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου.
«Ιστορικά, ο σχετιζόμενος με τον υποσιτισμό Διαβήτης υποδιαγιγνωσκόταν στον ευρύ πληθυσμό και δεν είχε κατανοηθεί επαρκώς», δήλωσε η Dr Hawkins στο Medscape Medical News και τόνισε ότι «η αναγνώρισή του από τον IDF ως «Διαβήτη τύπου 5» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ευαισθητοποίηση σχετικά με ένα πρόβλημα υγείας που είναι ολέθριο για τόσους πολλούς ανθρώπους»,
5 πράγματα για τον Διαβήτη τύπου 5
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) που σχετίζεται με τον υποσιτισμό περιγράφηκε για πρώτη φορά στην Τζαμάικα το 1955. Εμφανίζεται συχνότερα σε νέους άνδρες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) < 19. Συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, λόγω του χαμηλού ΔΜΣ αλλά δεν αναπτύσσουν τα κετονουρία ή κέτωση –χαρακτηριστικά συμπτώματα του συγκεκριμένου τύπου- παρά τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Το 1985, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε επίσημα τον «Σακχαρώδη Διαβήτη που σχετίζεται με τον υποσιτισμό» ως ξεχωριστό τύπο Διαβήτη, αλλά το 1999 πήρε πίσω την επίσημη αυτή ταξινόμηση, επικαλούμενος έλλειψη στοιχείων που θα καταδείκνυαν ότι είναι ο υποσιτισμός ή η έλλειψη πρωτεϊνών που μπορεί να προκαλέσει έναν συγκεκριμένο τύπο Διαβήτη.
Ήταν το 2005, όταν η Dr Hawkins, ομιλήτρια σε πολλές επιστημονικές συναντήσεις ανά τον κόσμο, άρχισε να ασχολείται με τον σχετιζόμενο με τον Διαβήτη υποσιτισμό. Λίγα χρόνια μετά, το 2010, ίδρυσε το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Διαβήτη στο Albert Einstein College of Medicine προκειμένου να μελετηθεί ενδελεχώς η επιστημονική αυτή υπόθεση. Το 2022, αυτή και οι συνάδελφοί της δημοσίευσαν ευρήματα από μελέτες που αφορούσαν στον μεταβολισμό 73 ανδρών Ασιατών ινδικής καταγωγής. Από αυτούς, 20 άνδρες παρουσίαζαν αυτό που σήμερα ονομάζεται επίσημα «Διαβήτης τύπου 5», καθώς μέσω ανοσογενετικής ανάλυσης είχαν αποκλειστεί οι γνωστοί τύποι Διαβήτη. Από τους υπόλοιπους, που συμμετείχαν στη μελέτη, 15 είχαν ΣΔτ1, 13 είχαν ΣΔτ2, 16 ήταν λιπόσαρκοι χωρίς να παρουσιάζουν ΣΔ και 9 ήταν υπέρβαροι αλλά υγιείς. Μεταξύ των ευρημάτων στην ομάδα «τύπου 5» η συνολική έκκριση ινσουλίνης ήταν χαμηλότερη σε σχέση τόσο με την ομάδα ατόμων με χαμηλό σωματικό βάρους χωρίς διαβήτη όσο και με την ομάδα Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την προηγούμενη πεποίθηση ότι ο Διαβήτης που σχετίζεται με τον υποσιτισμό συσχετιζόταν κυρίως με την αντίσταση στην ινσουλίνη. «Αποδεικνύεται ότι τα άτομα με αυτή τη μορφή διαβήτη έχουν ένα «ελάττωμα» στην ικανότητα έκκρισης ινσουλίνης, το οποίο δεν είχε αναγνωριστεί προηγουμένως. Αυτό το εύρημα έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που σκεφτόμαστε για στον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη και πώς πρέπει να την αντιμετωπίζουμε», δήλωσε η Hawkins.
Το πιο βασικό: Σύμφωνα με τη Dr Hawkins είναι σημαντικό να διακρίνουμε τον ΣΔτ5 από τον Διαβήτη τύπου 1, επειδή η χορήγηση υπερβολικής ινσουλίνης μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να αποβεί μοιραία. Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς οδηγίες για τη θεραπεία του τύπου 5, ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι πολύ μικρές ποσότητες ινσουλίνης σε συνδυασμό με από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα μπορεί να είναι και οι πιο αποτελεσματικές. Αυτό που μένει, σύμφωνα με τη Hawkins, είναι να μελετηθεί καλύτερα η διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσουν όσοι εμφανίζουν αυτόν τον νέο τύπου Διαβήτη τώρα που, όπως λέει η ειδικός, «υπάρχει παγκόσμια βούληση και επίσημη εντολή από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη για να γίνει αυτό».