Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
13.02.2021

Οι Mold architects δημιούργησαν ένα σπίτι στη Σέριφο που μας έχει αφήσει άφωνους

Το NCaved βρίσκεται σε έναν μικρό απομονωμένο βραχώδη όρμο του νησιού, μοιάζει να αιωρείται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνεται στο τοπίο κι έχει μια απόκοσμη ατμόσφαιρα.

Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

Το NCaved βρίσκεται σε έναν μικρό απομονωμένο βραχώδη όρμο στο νησί της Σερίφου και μοιάζει να αιωρείται ακριβώς πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα προστατευμένο καταφύγιο σε μια τοποθεσία που έχει αφοπλιστική θέα αλλά είναι εκτεθειμένη σε ισχυρούς βόρειους ανέμους, οδήγησε τους Mold architects στην απόφαση να σκάψουν την πλαγιά, αντί να οργανώσουν ένα σύνολο χώρων σε ευθεία, στο επίπεδο του εδάφους.

«Εφαρμόσαμε ένα ορθογώνιο πλέγμα στην πλαγιά για να παράγουμε μια τρισδιάστατη “σκακιέρα” όγκων και κενών που φιλοξενούν και, ταυτόχρονα, απομονώνουν τους χώρους της κατοικίας. Αυτή η αυστηρή γεωμετρία διακόπτεται με την αντιστροφή του τελευταίου άξονα του πλέγματος, γεγονός που παρέχει στο σαλόνι ενισχυμένη θέα. Η μετατόπιση του άξονα εντείνει την αίσθηση της προοπτικής σημαντικά, και έτσι το αποτύπωμα της κατοικίας φαίνεται να ελαχιστοποιείται στην εννοιολογική οπτική του επικλινούς», περιγράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο.

Οι διαμήκεις τοίχοι της ξερολιθιάς οριοθετούν και προστατεύουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αποτελούν τα «κάθετα σύνορα», οδηγούν το βλέμμα του επισκέπτη στη γραμμή του ορίζοντα. «Σε αντίθεση με τους ανθεκτικούς πέτρινους τοίχους, οι εγκάρσιες προσόψεις είναι πιο ελαφριές, κατασκευασμένες από γυαλί το οποίο εκτείνεται σε όλο το μήκος τους. Το μπροστινό μέρος είναι πλήρως ανοιχτό στην ανατολική άποψη, ενώ τα πίσω παράθυρα πλαισιώνουν εσωτερικούς κήπους, ενισχύοντας τη ροή του αέρα και αφήνοντας το φως να εισέλθει στην κατοικία».

Ο φυσικός φωτισμός και ο εξαερισμός με πλήρη μπροστινά και πίσω ανοίγματα προσόψεων, οι πέτρινοι τοίχοι, η πράσινη οροφή, μαζί με την κατάλληλη μόνωση και τα γυάλινα πάνελ προσθέτουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά ενεργειακής απόδοσης στην κατοικία που χωρίζεται σε τρία επίπεδα: υπνοδωμάτια, σαλόνια και ξενώνας. Τα δύο πρώτα επικοινωνούν εσωτερικά, ενώ ο ξενώνας είναι ανεξάρτητος.

Ένα λαξευμένο κλιμακοστάσιο συνδέει τα τρία επίπεδα εξωτερικά και οδηγεί στην κύρια είσοδο, που βρίσκεται στη σοφίτα του σαλονιού. Αυτή η ομαλή κάθοδος στο εσωτερικό του σπιτιού αποκαλύπτει σταδιακά τους -αρχικά κρυμμένους- χώρους του σπιτιού, ενώ πλαισιώνει μια διαμπερή άποψη: μια έξοδο με θέα προς τη θάλασσα κατά την κάθοδο και μια έξοδο με θέα προς τον ουρανό κατά την ανάβαση.

Στις λαξευμένες περιοχές υπάρχουν «αρνητικοί» χώροι. «Προκύπτουν από τη διάσπαση και αφαίρεση κομματιών του βράχου. Αυτή η τραχιά αίσθηση φυσικής κοιλότητας μιας σπηλιάς ήταν εκείνο που θέλαμε να αναδημιουργήσουμε με την επιλογή των υλικών και της παλέτας χρωμάτων. Η πέτρα, το εμφανές σκυρόδεμα, το ξύλο και το μέταλλο χρησιμοποιούνται με ακρίβεια για τη δημιουργία ογκωδών εσωτερικών κελυφών».

Τα διάτρητα φίλτρα στις προσόψεις και το δάπεδο παράγουν μοτίβα σκιάσεων. Σε συνδυασμό με μεγάλες ανακλαστικές επιφάνειες καθρεφτών, συνθέτουν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα στους ιδιωτικούς χώρους της κατοικίας. Οι πέργκολες μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, υποδηλώνοντας την παρουσία της κατοικίας στον χώρο, η οποία μπορεί να ενσωματώνεται στο τοπίο, διατηρεί όμως μια δυναμική παρουσία.

 

Οι Mold architects ιδρύθηκαν το 2011 από την Ηλιάνα Κερεστετζή. Η πρακτική τους ενσωματώνει την έρευνα, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό την κατασκευή, τον σχεδιασμό τοπίου, τις εικαστικές τέχνες και τον παραμετρικό σχεδιασμό. Η δουλειά τους έχει συμπεριληφθεί σε ομαδικές εκθέσεις αρχιτεκτονικής και έχει δημοσιευθεί εκτενώς σε  επιστημονικά  περιοδικά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

To έργο τους μεταξύ άλλων έχει λάβει τις διακρίσεις: Βραβείο Αρχιτεκτονικής ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ 2014 - Καλύτερο ιδιωτικό έργο για τα έτη 2009-2013, Bραβείο ΔΟΜΕΣ 2014 - Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2009-2013, Υποψηφιότητα  για το βραβείο Mies van der Rohe 2015, Υποψηφιότητα για το Piranesi Award 2015, 1ΟΟ% Hotel design Award 2016, φιναλίστ για το βραβείο East Centric Architecture Triennale Award 2016, 100% Hotel design Award 2019, Big See Architecture Award 2021, IDA (International Design Award) Silver Award 2021, Big See Interior Architecture Award 2021.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
ΠΟΛΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΘΕΑΤΡΟ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
TV SHOWS
ΤΕΧΝΕΣ

«Η τριλογία του Λεβάντε»: Ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορηματικά χρονικά του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

ΣΙΝΕΜΑ
NEWS