Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
23.01.2021

Στα Εξάρχεια, μέσα σε ένα από τα πιο μικρά διαμερίσματα της Αθήνας

To Demarrage Studio ανέλαβε να επανασχεδιάσει έναν χώρο μόλις 21 τετραγωνικών μέτρων. Στο “Souliou power flat”, εργονομία και χαμηλό κόστος έπρεπε να συνδυαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

To Demarrage Studio ανέλαβε να επανασχεδιάσει έναν χώρο μόλις 21 τετραγωνικών μέτρων με στόχο ένα εργονομικό αποτέλεσμα. Βάφτισε αυτό το διαμέρισμα των Εξαρχείων "Souliou power flat" από τη δυναμική του χώρου που -αν και περιορισμένος- καταφέρνει να συγκεντρώσει όλες τις λειτουργίες ενός σπιτιού, κάνοντας ταυτόχρονα και μία δήλωση ως προς την αισθητική ερμηνεία και εκτέλεση του έργου.

Εκτός από την άριστη εκμετάλλευση του χώρου, το δεύτερο και εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ανακαίνισης ήταν το περιορισμένο budget. Στο “Souliou power flat”, εργονομία και χαμηλό κόστος έπρεπε να συνδυαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«H προηγούμενη ανακαίνιση που είχε γίνει στον χώρο είχε χειροτερέψει την εικόνα του διαμερίσματος κι έπρεπε να γίνουν κάποιες σημαντικές αλλαγές έτσι ώστε οι χώροι που θα προέκυπταν μετά τις καθαιρέσεις υλικών να φαίνονταν μεγαλύτεροι και πιο άνετοι. Στο σημείο όπου προηγουμένως βρισκόταν το υπνοδωμάτιο δημιουργήθηκε ένας πολυχρηστικός χώρος με την απομάκρυνση μιας μεγάλης ντουλάπας και την κατασκευή ενός μεταλλικού κρεβατιού τύπου κουκέτα», όπως περιγράφει το γραφείο. 

«Στην κατασκευή αυτή ενσωματώθηκε μια σκάλα για την πρόσβαση στο κρεβάτι και κάτω από το κρεβάτι, ανάμεσα στις δύο κολώνες, δημιουργήθηκε ένας άνετος πάγκος - γραφείο που εξασφαλίζει και θέα στο παράθυρο του δωματίου». Στον ίδιο χώρο κάτω από το κρεβάτι, στην εσοχή της ντουλάπας σχεδιάστηκε ένας καναπές που λειτουργεί επίσης ως αποθηκευτικός χώρος και αποτελείται από δύο τμήματα. Η πλάτη είναι σχεδιασμένη στο χέρι και θυμίζει παλιές καρέκλες καφενείου με το χαρακτηριστικό πλαστικό κορδόνι και τον μεταλλικό σκελετό εμπνευσμένο από το κίνημα του Bauhaus

Σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο που λειτουργεί ως υπνοδωμάτιο και καθιστικό, η ύπαρξη και η διαχείριση του φυσικού φωτός είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. «Στη λογική αυτή το άλλο παράθυρο του χώρου διπλασιάστηκε σε ύψος με την αφαίρεση του τοίχου στο κάτω τμήμα του. Ένα νέο κούφωμα δημιουργήθηκε, με τρία τμήματα από τζάμι -το ένα σταθερό, τα άλλα δύο ανοίγουν- εξασφαλίζοντας ορατότητα στον εξωτερικό χώρο της βεράντας και άπλετο φυσικό φως. Το χρώμα που επιλέχθηκε εδώ είναι ένα μαλακό πράσινο - γκρι που εξασφαλίζει ηρεμία και συμπληρώνεται ιδανικά από τα υπόλοιπα χρώματα που βρίσκονται στους άλλους, καθιστώντας ομαλή την μετάβαση από τον ένα χώρο στον άλλο». 

Περνώντας από το υπνοδωμάτιο στον διάδρομο που το ενώνει με την κουζίνα βρίσκεται το μπάνιο. Εκεί μία μεταλλική πόρτα η οποία έχει δύο τμήματα από τζάμι αρμέ εξασφαλίζει φυσικό φως από τα παράθυρα που υπάρχουν κοντά στην κουζίνα και στο υπνοδωμάτιο. Σε αυτόν τον χώρο δημιουργήθηκαν κάποιες μεταλλικές κατασκευές με λεπτό προφίλ ώστε να είναι λειτουργικές και να μην έχουν μεγάλο όγκο. Ένα μεταλλικό χώρισμα στην ντουζιέρα με διαχωρίζει αυτό το τμήμα και ταυτόχρονα το συνδέει με τα υπόλοιπα αισθητικά στοιχεία του χώρου. 

«Η πατητή τσιμεντοκονία που έχει εφαρμοστεί στον τοίχο διαφοροποιείται χρωματικά από εκείνη του δαπέδου και συμπληρώνεται από ένα μπλε χρώμα (στην απόχρωση του κοβαλτίου) στην οροφή. Oι πολλές γυάλινες επιφάνειες ευνοούν κι εδώ τη λειτουργία του φυσικού φωτός και την διαπερατότητα από χώρο σε χώρο, προκαλώντας ένα ευχάριστο συναίσθημα, δίνοντας την εντύπωση ενός μεγαλύτερου χώρου».

Η συνεχής πατητή τσιμεντοκονία που συναντάται σε όλο το διαμέρισμα αποτελεί φυσική συνέχεια των προηγούμενων χώρων και προσδίδει ηρεμία σε συνδυασμό με το ανοιχτό ανθρακί χρώμα που έχει βαφτεί όλος ο χώρος. Στην κουζίνα, ο διαχωρισμός των λειτουργιών γίνεται μέσω του μπλε χρώματος στις ξύλινες επιφάνειες, με το κεραμεικό πλακάκι και τη μαύρη επιφάνεια εργασίας. «Η παλέτα των χρωμάτων εδώ κάνει αυτό το κομμάτι του διαμερίσματος να "πετάγεται" προς τα έξω, διασπώντας με ενδιαφέροντα τρόπο τα γήινα χρώματα των τοίχων και της οροφής, δημιουργώντας μια σύνθεση με ενδιαφέρουσες αντιθέσεις». 

Μια μεγάλη μεταλλική πόρτα με δύο τμήματα τζαμιού εξασφαλίζει την πρόσβαση στην βεράντα και ανοιχτό οπτικό πεδίο σε όποιον κάθεται στο αλουμινένιο παγκάκι  της τραπεζαρίας. Στη βεράντα έγιναν εργασίες για την εγκατάσταση νέου δαπέδου και κατασκευή μιας μεταλλικής πέργκολας εν είδη σκίαστρου με συρόμενο μπλε πανί που παραπέμπει σε εξοχική κατοικία. Στο άλλο άνοιγμα που βλέπει στην βεράντα έχει εγκατασταθεί μια τέντα με δύο βραχίονες παραπέμποντας σε κλασικές τέντες παλαιού τύπου που το σχήμα τους έχει κάτι χαρακτηριστικό και η γεωμετρία τους δημιουργεί ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό στοιχείο.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
ΠΟΛΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΘΕΑΤΡΟ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
TV SHOWS
ΤΕΧΝΕΣ

«Η τριλογία του Λεβάντε»: Ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορηματικά χρονικά του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

ΣΙΝΕΜΑ
NEWS