Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
15.10.2020

Ο κακοποιημένος Reino είναι πάλι χαρούμενος, χάρη στον κτηνίατρο Κωστή Τερεζάκη

Ο κτηνίατρος που έσωσε τη ζωή του σκυλάκου, που ο ιδιοκτήτης του ακρωτηρίασε τους όρχεις του στα Χανιά, μιλάει στην Popaganda για το πώς ο Reino ξεχειλίζει από αγάπη και γιατί όλοι πρέπει να καταγγέλλουμε τις κακοποιήσεις ζώων.

 «Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ. Σκέφτομαι αυτό το σκυλί, τι τράβηξε και δεν μπορώ να κοιμηθώ», μου είπε μια πολύ αγαπημένη φίλη, που πριν μερικούς μήνες υιοθέτησε ένα αδέσποτο γατάκι ενώ αυτή την περίοδο περιμένει να γεννήσει το δικό της μωράκι.

Η φίλη αναφερόταν στην υπόθεση κακοποίησης ενός νεαρού σκυλάκου (είναι λίγο πάνω από ενός έτους) από τον ιδιοκτήτη του στον νομό Χανίων.

Ο 55χρονος υπάλληλος της ΔΕΗ ενοχλήθηκε επειδή το ζώο προσπαθούσε να παίξει μαζί του και για να το τιμωρήσει το κρέμασε ζωντανό και έκοψε τους όρχεις τους. Το σκυλί έκλαιγε από τους αφόρητους πόνους και το κλάμα αυτό άκουσε ένας Γερμανός φιλόζωος που βρισκόταν στην Κρήτη ως εθελοντής του The Suda Shelter Project.

Το σκυλί μεταφέρθηκε στον κτηνίατρο Κωστή Τερεζάκη που το περιέθαλψε δωρεάν και ουσιαστικά του έσωσε τη ζωή, καθώς το ζώο ήδη αιμορραγούσε ακατάσχετα. Αναζητώντας στο διαδίκτυο περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση βρήκα άλλη μια περίπτωση κακοποίησης που είχε περιέλθει στη φροντίδα του κ. Τερεζάκη. Αφορούσε έναν γερασμένο σκυλάκο που κάποιοι (οι ιδιοκτήτες του;) τον είχαν πετάξει στα σκουπίδια και τον άφησαν να πεθάνει εκεί. Το ζώο είχε γεμίσει σκουλήκια και υπέφερε.

Κάπου εκεί αποφάσισα να επικοινωνήσω με κ. Τερεζάκη για να μου μεταφέρει την μέχρι τώρα εμπειρία του ως κτηνίατρος, να μου πει πού βρίσκεται τώρα ο Reino –έτσι ονομάστηκε ο σκυλάκος προς τιμήν του Γερμανού σωτήρα του- και τι πιστεύει πώς πρέπει να γίνει για να εξαλείψουμε τις περιπτώσεις κακοποίησης στη χώρα.

Ο Reino αφήνεται στη φροντίδα του κτηνιάτρου Κωστή Τερεζάκη.

«O Reino είναι πολύ καλά στην υγεία του. Βρίσκεται σε πολύ καλό περιβάλλον, σε ανάδοχη οικογένεια, υπάρχουν χιλιάδες προσφορές από κόσμο να τον υιοθετήσουν, εξετάζονται ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη. Αν και έχει υποστεί κακοποίηση είναι τόσο καλός χαρακτήρας που δεν του φαίνεται καθόλου. Δεν έχει κρατήσει καθόλου κακία, είναι ένα πολύ χαρούμενο σκυλάκι, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο. Πιστεύω ότι ακόμη και ο άνθρωπος που το κακοποίησε να πάει να το χαϊδέψει ο Reino θα κάτσει». Αυτή η τρομερή τελευταία πληροφορία μου φαίνεται συγκινητική και ανατριχιαστική ταυτόχρονα. Πόσα ζώα, ακριβώς λόγω της απόλυτης αγάπης και εμπιστοσύνης που δείχνουν προς τον άνθρωπο, έχουν πέσει άραγε θύματα κακοποίησης.

«Δυστυχώς υπάρχουν κακοποιήσεις ζώων, δεν λέω ότι είναι καθημερινό φαινόμενο αλλά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου. Το κακό είναι ότι σπάνια ξέρουμε ποιος είναι αυτός που κακοποίησε ένα ζώο. Η περίπτωση του Reino ήταν διαφορετική γιατί ένας άνθρωπος επενέβη την ώρα του βασανισμού. Ήμουν στο κτηνιατρείο που εργάζομαι και περιποιούμουν μια γατούλα όταν μπήκαν ο Γερμανός εθελοντής και ο ιδιοκτήτης του ζώου που το τοποθέτησε αιμόφυρτο στο πάτωμα και σε παραλήρημα μου είπε να το πάρω γιατί «αυτός εδώ θα με τρέχει στην Αστυνομία». Όμως συνήθως βρίσκουμε το ζώο αφού έχει υποστεί την κακοποίηση και έχει εγκαταλειφθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», λέει ο κ. Τερεζάκης για να προσθέσει «βρίσκουμε απλώς το ζώο σε κακή κατάσταση. Δεν βγαίνει κάποιος δηλαδή να μας πει ότι ο τάδε κακοποιεί τον σκύλο του. Καλό θα ήταν όταν βλέπουμε κακοποίηση, ανθρώπου ή ζώου, να βγαίνουμε να το λέμε και όχι να φοβόμαστε μη μπλέξουμε. Αν τα αφήνουμε αυτά να συμβαίνουν θα γίνουν πολύ άσχημα πράγματα».

«Αν και έχει υποστεί κακοποίηση είναι τόσο καλός χαρακτήρας που δεν του φαίνεται καθόλου. Δεν έχει κρατήσει καθόλου κακία, είναι ένα πολύ χαρούμενο σκυλάκι, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο».

Ο κ. Τερεζάκης εντοπίζει πρόβλημα στο πώς αντιμετωπίζουμε την έννοια ζώο συντροφιάς στην Ελλάδα : «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν στειρώνουμε τα ζώα μας. Έτσι όταν γεννιούνται τα μωρά πολλοί τα πετούν τα σκουπίδια, άλλοι τα παρατάνε σε σχολεία, εκεί τα βρίσκουν τα παιδάκια, τα παίρνουν σπίτι τους αλλά οι γονείς τους μπορεί να μη τα θέλουν και τα πετάνε πάλι. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Επίσης επειδή υπάρχουν πολλά αδέσποτα οι φιλοζωικές προσπαθούν να τα προωθήσουν σε οικογένειες και εκεί δεν είναι δυνατόν να υπάρξει έλεγχος για όλες τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω είναι ότι η γυναίκα του ιδιοκτήτη του Reino το υιοθέτησε ως αδέσποτο αλλά τελικά του φέρθηκε ο 55χρονος βάναυσα. Οπότε η μόνη λύση είναι η στείρωση για να αποφεύγουμε τη συνεχή δημιουργία αδέσποτων ζώων που είναι και πιο εύκολο να υποστούν κακοποίηση».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ PETS
NEWS
Save