Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

«Από τον Monet στον Warhol»: Ξεκινούν οι παράλληλες δράσεις στο ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Συζήτηση με την Πρόεδρο της Christie’s Europe Giovanna Bertazzoni, ξεναγήσεις και δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά.

Η μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή Από τον Monet στον Warhol: Τρεις γενιές, μια συλλογή, ένα ταξίδι στην εξέλιξη της Μοντέρνας Τέχνης πλαισιώνεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων το οποίο ξεκινά πριν ακόμα η έκθεση ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό, με μια συζήτηση με την Πρόεδρο της Christie’s Europe Giovanna Bertazzoni στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, την πρώτη ημέρα της έκθεσης ξεκινούν και οι ξεναγήσεις για το κοινό, με τις κρατήσεις να έχουν ήδη ανοίξει στο site του Ιδρύματος – τον  Ιανουάριο θα εγκαινιαστεί και η εβδομαδιαία, ειδικά σχεδιασμένη διαδραστική ξενάγηση στην έκθεση “Pop Yourself”. Αντίστοιχα, στις 20 Δεκεμβρίου ξεκινούν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που θα πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα.

Ιστορίες Ιστορικών
Η Πρόεδρος της Christie’s Europe Giovanna Bertazzoni συνομιλεί με την Υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau

Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν η έκθεση ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό, η Πρόεδρος της Christie’s Europe Giovanna Bertazzoni ανοίγει τον κύκλο των παράλληλων εκδηλώσεων με μια συζήτηση με την Υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος και συνεπιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του κύκλου συζητήσεων Ιστορίες Ιστορικών.

Η Giovanna Bertazzoni είναι Πρόεδρος της Christie’s Europe και μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στη διεθνή αγορά τέχνης. Από το 1998, οπότε και εντάχθηκε στον οργανισμό ως ειδικός στον Ιμπρεσιονισμό και την Μοντέρνα Τέχνη, έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της διεθνούς στρατηγικής του οίκου, διοργανώνοντας εμβληματικές δημοπρασίες και αναλαμβάνοντας στρατηγικές πρωτοβουλίες. Ως Global Head του Τμήματος Ιμπρεσιονισμού και Μοντέρνας Τέχνης από το 2011 έως το 2024, συνέβαλε στην παγκόσμια ανάπτυξή του, με κορυφαία στιγμή την ιστορική πώληση του Les femmes d'Alger (Version O) του Picasso το 2015, που κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ.

Γνωστή για τη δυναμική ηγεσία και τη διεπιστημονική της προσέγγιση, έχει συμβάλει καθοριστικά σε εμβληματικές στιγμές της Christie’s όπως η δημοπρασία της Συλλογής Paul Allen, η πιο επιτυχημένη δημοπρασία έργων τέχνης από έναν μόνο συλλέκτη, η οποία συγκέντρωσε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξειδικεύεται στα έργα σε χαρτί και συνεργάζεται στενά με σημαντικούς συλλέκτες και μουσεία παγκοσμίως. Είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Παβίας και της École Nationale du Patrimoine και αποτελεί ενεργό μέλος του Board of Development της National Gallery του Λονδίνου.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ξεναγήσεις στην έκθεση

Οι ξεναγήσεις για το κοινό ξεκινούν την πρώτη ημέρα της έκθεσης, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, και θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκειά της κάθε Παρασκευή 19.00-19.45 καθώς και Σάββατο και Κυριακή 12.00-12.45, 13.00-13.45, 16.00-16.45 και 17:00-17.45 (Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν μόνο στις 16.00 και στις 17.00).
Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα για τη διοργάνωση ομαδικών και ιδιωτικών ξεναγήσεων κατόπιν συνεννόησης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

«Pop Yourself»: Διαδραστικές ξεναγήσεις

Η ειδικά σχεδιασμένη ξενάγηση “Pop yourself” αντλεί έμπνευση από τις τεχνικές και την πολύχρωμη παλέτα του κινήματος της Pop Art και κυρίως από τα πορτραίτα-μεταξοτυπίες του Andy Warhol. Οι συμμετέχοντες αρχικά ξεναγούνται στην έκθεση και στη συνέχεια, στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, αναλαμβάνουν τον ρόλο του καλλιτέχνη αλλά και του μοντέλου για να δημιουργήσουν τη δική τους αυτοπροσωπογραφία.
Η διαδραστική ξενάγηση ξεκινά στις 10 Ιανουαρίου και θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο 15.00-17.00.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

«Σούπερ Ασπίδα!»
Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών

Έκτακτη είδηση! Ένας νέος σούπερ ήρωας εμφανίστηκε στην πόλη. Τα πρωτοσέλιδα μιλούν για έναν μυστηριώδη ήρωα – ή μήπως πρόκειται για μια ηρωίδα;
Αντλώντας έμπνευση από την κόμικ αισθητική του Roy Lichtenstein, το εργαστήριο «Σούπερ Ασπίδα!» καλεί τα παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών να επινοήσουν τον δικό τους υπερήρωα και να δημιουργήσουν τη δική τους pop art ασπίδα. Στο τέλος, μια WHAAM!! έκπληξη περιμένει τα παιδιά: οι ήρωές τους κάνουν την εμφάνισή τους στις... «ειδήσεις» του Μουσείου!

Κάθε Σάββατο, από 20 Δεκεμβρίου 2025 έως 4 Απριλίου 2026 | 10.00-11.15

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

«Το Σπίτι με τα Παράθυρα»
Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 8-10 ετών

«Καθετί που βλέπουμε κρύβει κάτι άλλο.» René Magritte
Με αφετηρία τον σουρεαλιστικό κόσμο του διάσημου ζωγράφου René Magritte, τα παιδιά ηλικίας 8 έως 10 ετών μεταμορφώνουν την πρόσοψη ενός απλού σπιτιού σε μια σκηνή μυστηρίου. Πίσω από τα φωτισμένα «γυάλινα» παράθυρα, τις κουρτίνες και τις κρυφές πόρτες, παράξενα αντικείμενα, μυστικά ζώα και μυστηριώδεις φιγούρες κάνουν την εμφάνισή τους.
Στους πίνακες του ζωγράφου, καθημερινά αντικείμενα εμφανίζονται με απρόσμενο και αλλόκοτο τρόπο, προσκαλώντας τον θεατή σε έναν κόσμο όπου το λογικό και το φανταστικό ενώνονται και δημιουργούν έναν κόσμο ονειρικό, γεμάτο από απίθανα συμβάντα.

Κάθε Σάββατο, από 20 Δεκεμβρίου 2025 έως 4 Απριλίου 2026 | 11.45-13.15

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ

Η Ελισάβετ Μαρία Καρακλή και το φωτογραφικό της ταξίδι στο Λαύριο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Στα ράφια της Black Friday, οι Έλληνες ψάχνουν το δικαίωμα στη ζωή
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
Το Yamochori στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία είναι η απόδειξη ότι τα χωριά της Ελλάδας μπορούν να ξαναζωντανέψουν
SPHERA NETWORK
30.11.2025
Μάρθα Φριντζήλα: Το τραγούδι είναι μάσκα και όπλο μαζί
ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Η κατοικία χρειάζεται στρατηγική, όχι μέτρα. Δεν δίνεις ‘χάπι’ και τη φτιάχνεις, είναι κοινωνικό δικαίωμα»
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
Στην Ισπανία η Gen Z αγοράζει λουλούδια γιατί δεν μπορεί να αγοράσει σπίτι
SPHERA NETWORK
30.11.2025
Save