«Άνοιξη όλο τον χρόνο» σημαίνει συνεχής αναγέννηση, και ο νέος προγραμματισμός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών φέρνει πράγματι κάτι καινούργιο σε κάθε συναυλία. Προηγούμενες συνεργασίες που ανανεώνονται και σπουδαία έργα του ρεπερτορίου που κάθε τους εκτέλεση αποτελεί μια νέα εμπειρία, ζωντανή και μοναδική, συνυπάρχουν με αρχιμουσικούς και σολίστες που έρχονται στην Αθήνα για πρώτη φορά, όπως και με έργα που δεν έχουν ξαναπαιχτεί. Η συμβολική αυτή «Άνοιξη» συνεχίζεται και φέτος, ως μια συνεχής διαδοχή του παλιού από το νέο και ως μια διαρκής άνθιση. Μια άνοιξη που διαρκεί όσο και η ανανέωση της δραστηριότητας της Ορχήστρας, δηλαδή συνεχώς. «Άνοιξη όλο τον χρόνο» λοιπόν, και όχι μόνο.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εκφράζει τις ευχαριστίες της στο πάντα παρόν Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς τη γενναιόδωρη υποστήριξη του οποίου η «άνθιση» αυτή δε θα ήταν εφικτή.
Χαιρετισμός Καλλιτεχνικού Διευθυντή
Αγαπητές φίλες και φίλοι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών,
Πέρυσι επιλέξαμε ως σύνθημα της καλλιτεχνικής μας περιόδου την «Άνοιξη όλο τον χρόνο». Δεν ήταν απλώς μια αισιόδοξη εικόνα, αλλά μια πρόθεση: να επιτρέψουμε στη μουσική να λειτουργήσει ως πηγή αναγέννησης, φωτός και ελπίδας – ανεξαρτήτως εποχής, συγκυρίας ή εξωτερικής πραγματικότητας. «Άνοιξη όλο τον χρόνο» σημαίνει ελπίδα, ανανέωση, διάλογος με τον κόσμο.
Με μεγάλη συγκίνηση διαπιστώσαμε ότι αυτή η ιδέα αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό, τους συνεργάτες και τους μουσικούς μας. Σε μια εποχή που η σταθερότητα δεν είναι δεδομένη, βλέπουμε τη μουσική να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, ως κάτι που μας ενώνει και μας κρατά σε επαφή με το ουσιαστικό, μας φέρνει κοντά όπως η άνοιξη μετά από τη χειμωνιάτικη απομόνωση. Η ορχήστρα μας, πιο πλήρης ποιοτικά και αριθμητικά από ποτέ, χάριν στη συνεχή στήριξη του ΥΠΠΟ και προσωπικά της Υπουργού μας κυρίας Λίνας Μενδώνη, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο – όχι ως επανάληψη, αλλά ως φυσική συνέχεια ενός ρυθμού που πλέον μας καθορίζει.
Η φετινή μας σεζόν είναι πλούσια, πολυεπίπεδη και γεμάτη δημιουργική πνοή. Συνδυάζει τον πυρήνα του συμφωνικού ρεπερτορίου με τολμηρές αναγνώσεις, σύγχρονους δημιουργούς, αλλά και σπουδαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας παραμένει η διαρκής αναζήτηση μιας ανοιχτής, ζωντανής σχέσης με το κοινό – είτε είναι γνώριμο και εξοικειωμένο, είτε έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη συμφωνική μουσική. Η σταθερή μας παρουσία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διαρκώς εμπλουτίζεται και αποκτά καινούργιους φίλους.
Κορυφές του φετινού ρεπερτορίου αποτελούν η 4η και η 5η Συμφωνία του Μάλερ, ακρογωνιαίοι λίθοι της συμφωνικής μουσικής, αλλά και η όπερα Σαλώμη του Ρίχαρντ Στράους σε συναυλιακή μορφή. Στο πρόγραμμά μας συναντιούνται η δύναμη του Μπετόβεν με τον λυρισμό του Ραχμάνινοφ, η γαλλική φινέτσα με το ιταλικό ταμπεραμέντο, η μουσική σκέψη του Σισιλιάνου με την ενέργεια του Ραβέλ. Μεγάλοι μαέστροι και διεθνείς σολίστ συμπράττουν με την Ορχήστρα μας, αλλά και πολλοί νέοι καλλιτέχνες βρίσκουν τη θέση τους σε αυτό το ανθισμένο τοπίο.
Δεν ξεχνάμε φυσικά την εκπαιδευτική και κοινωνική μας διάσταση, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας. Θέλουμε η μουσική να φτάνει σε όλους: στους νέους, στους μαθητές, στους ανθρώπους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στον πολιτισμό, σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Τα «Ταξίδια στο Κέντρο της Μουσικής» συνεχίζουν τις διαδρομές τους, η συνεργασία μας με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανανεώνεται, οι «Μουσικοί Περίπατοι» σε διαφορετικά, εμβληματικά σημεία της πόλης εξακολουθούν να επεκτείνουν το πρόγραμμά μας και στη μουσική δωματίου. Στόχος μας παραμένει η εξωστρέφεια και η διαρκής επικοινωνία.
Η «Άνοιξη όλο τον χρόνο» δεν είναι απλώς ένα μότο. Είναι μια στάση ζωής και τέχνης, που καλλιεργούμε μαζί με όλους εσάς – τους ακροατές μας, τους φίλους, τους συνοδοιπόρους μας.
Με εκτίμηση και ειλικρινή ευγνωμοσύνη,
Λουκάς Καρυτινός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Μαέστροι και Σολίστες
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, πιστή στην αποστολή της να φέρνει διαρκώς το ελληνικό κοινό σε επαφή με τους σημαντικότερους μουσικούς από το διεθνές στερέωμα, θα έχει και φέτος τη χαρά να φιλοξενήσει μαέστρους από όλο τον κόσμο και από διαφορετικές γενιές, φέρνοντας στο πόντιουμ του Μεγάρου Μουσικής διαφορετικές κουλτούρες, πολύπειρους αρχιμουσικούς αλλά και νεανικές παρουσίες.
Αναμφίβολα πολυαναμενόμενες παρουσίες στη διεύθυνση της ορχήστρας είναι ο Ντίνις Σόουζα στις 17 Απριλίου με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν και αμερικανικό ρεπερτόριο, αλλά και ο Ντάνιελ Ράισκιν στις 15 Μαΐου με την Έβδομη Συμφωνία του Ντβόρζακ. Ο νεότατος Τζον Γουόρνερ, περιζήτητος αρχιμουσικός με ζηλευτή πορεία, διευθύνει Μάλερ και Κόρνγκολντ στις 31 Οκτωβρίου. Τη νέα γενιά αρχιμουσικών εκπροσωπούν επίσης ο Φίνεγκαν Ντάουνι Ντήαρ (5 Δεκεμβρίου) που έρχεται στην Αθήνα για τρίτη συνεχή χρονιά, αλλά και ο Βενεζουελανός Ροντόλφο Μπαράες (23 Ιανουαρίου).
Ο Ιταλός Μάσιμο Ζανέτι (16 Ιανουαρίου) θα παρουσιάσει ρεπερτόριο αποκλειστικά ιταλικό, ενώ η Εσθονή Ανού Τάλι (7 Νοεμβρίου), ο Γάλλος Αντριάν Περυσόν (12 Δεκεμβρίου) και ο Γεωργιανός Βαχτάνγκ Καχίτζε (20 Φεβρουαρίου) θα διευθύνουν πολυσυλλεκτικά προγράμματα με ρεπερτόριο από το Μπαρόκ μέχρι τον γαλλικό Ιμπρεσσιονισμό. Συναρπαστική προμηνύεται και η σύμπραξη της τριανταπεντάχρονης Νεοζηλανδής μαέστρου Τιανγί Λου με τον εκρηκτικό Φαζίλ Σάι από την Τουρκία.
Ηχηρά ονόματα σολιστών θα φιλοξενηθούν και φέτος από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής, ήδη από την εναρκτήρια συναυλία της χρονιάς στις 10 Οκτωβρίου, με τον υπερβατικό πιανίστα Αλεξέι Βολόντιν να επανέρχεται στην Ελλάδα με το μνημειώδες Πρώτο Κοντσέρτο του Μπραμς, μετά από την εκπληκτική εμφάνισή του με την Κ.Ο.Α. στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το καλοκαίρι του 2024. Ο θρύλος του πιάνου Ντένις Ματσούεφ θα ερμηνεύσει το Δεύτερο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ στις 21 Νοεμβρίου, ενώ η Κλερ Χουάνγκτσι, νικήτρια του διαγωνισμού Γκέζα Άντα το 2018, παίζει το Πρώτο Κοντσέρτο του Σοπέν στις 20 Φεβρουαρίου.
Όλα τα Κοντσέρτα του Ραχμάνινοφ σε δύο βράδια (31 Μαρτίου και 1 Απριλίου) θα ερμηνεύσει ο Βέλγος Ντένις Κοζούχιν, νικητής του Α’ Βραβείου του Διαγωνισμού Queen Elizabeth το 2010, σε μια σημαντική παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Ξεχωριστή παρουσία ανάμεσα στους σολίστες αποτελεί και ο οργανίστας της Παναγίας των Παρισίων Βενσάν Ντυμπουά στις 12 Δεκεμβρίου, με το Κοντσέρτο για εκκλησιαστικό όργανο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ και την Συμφωνία Κοντσερτάντε του Ζόζεφ Ζονγκέν, ένα πρόγραμμα ιδανικό για να προϋπαντήσει τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ακόμη, ο διάσημος τρομπονίστας Κρίστιαν Λίντμπεργκ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «ο καλύτερος εκτελεστής χάλκινου πνευστού όλων των εποχών», έρχεται στις 6 Φεβρουαρίου για να ερμηνεύσει ένα δικό του έργο, το Golden Eagle, σε άλλη μία πολυαναμενόμενη βραδιά της σεζόν.
Το βιολί έχει επίσης την τιμητική του με τον σπουδαίο ερμηνευτή Γκίντον Κρέμερ να συμπράττει για δεύτερη φορά με την Ορχήστρα μετά το 2010, ερμηνεύοντας το Διπλό Κοντσέρτο του Φίλιπ Γκλας μαζί με τη Λιθουανή βιολοντσελίστα Γκιέντρε Ντιβαναουσκάιτε (15 Μαΐου). Σημαντικά κοντσέρτα του ρεπερτορίου για βιολί, εκτός του «κλασικού» κανόνα, βρίσκουν τη θέση τους στο φετινό πρόγραμμα, όπως το εντυπωσιακότατο Κοντσέρτο του Έριχ Βόλφγκανγκ Κόρνγκολντ με τον Ρομάν Σίμοβιτς στις 31 Οκτωβρίου, και το συγκλονιστικό Κοντσέρτο του Άλμπαν Μπεργκ με τον γνώριμο στο αθηναϊκό κοινό Ιόνιαν-Ηλίας Καντέσα, στις 30 Ιανουαρίου.
Ο διάσημος βιολονίστας Μαξίμ Βενγκέροφ συμπράττει με τον σπουδαίο βιολοντσελίστα Στήβεν Ίσσερλις και την επιτυχημένη Ελληνίδα πιανίστα Θεοδοσία Ντόκου, στο Τριπλό Κοντσέρτο του Μπετόβεν στις 5 Δεκεμβρίου. Τέλος, ο βιολονίστας Ντάνιελ Χόουπ θα συμπράξει με τον διακεκριμένο Έλληνα ομότεχνό του Σίμο Παπάνα, σε ένα ταξίδι από το Μπαρόκ στον 20ό αιώνα με τα Κοντσέρτα για δύο βιολιά των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Μποχουσλάβ Μαρτινού (20 Μαρτίου).
Παράλληλα, ισχυρή παρουσία έχουν στο φετινό πρόγραμμα και οι Έλληνες αρχιμουσικοί. Στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα επιστρέψουν τρεις διατελέσαντες καλλιτεχνικοί διευθυντές της, ο Βύρων Φιδετζής (24 Οκτωβρίου), ο Βασίλης Χριστόπουλος (21 Νοεμβρίου) και ο Στέφανος Τσιαλής (30 Ιανουαρίου).
Το Πρωτοχρονιάτικο Γκαλά (30 Δεκεμβρίου), μια συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα διευθύνει ο έμπειρος αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ, ενώ την Πασχαλινή συναυλία, επίσης σε συμπαραγωγή με το ΜΜΑ στις 8 Απριλίου θα διευθύνει ο Κωνσταντίνος Τερζάκης.
Ο Άλκης Μπαλτάς θα συμπράξει με την Ορχήστρα στις 6 Φεβρουαρίου, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει το γαλλικό ρεπερτόριο με έργα των Κρίστιαν Λίντμπεργκ και Αντίοχου Ευαγγελάτου. Ο Χρήστος Κολοβός θα διευθύνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Οδυσσέα Δημητριάδη (βλ. και Αφιερώματα), στο Ωδείο Αθηνών στις 6 Μαρτίου. Τέλος, ο σταθερά ανερχόμενος Κορνήλιος Μιχαηλίδης θα αναμετρηθεί με τα Κοντσέρτα του Ραχμάνινοφ στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου.
Σε συναυλίες-αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη θα εμφανιστούν τον Σεπτέμβριο ο Μύρων Μιχαηλίδης (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 5 Σεπτεμβρίου και στο Ηράκλειο Κρήτης τον Νοέμβριο) και ο Τάσος Συμεωνίδης (Χανιά, Ηράκλειο & Πειραιάς, 19-22 Σεπτεμβρίου).
Δύο Ελληνίδες πιανίστες με μακρόχρονη και σημαντική προσφορά, η Ελισάβετ Κουναλάκη (23 Ιανουαρίου) και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (13 Μαρτίου), ερμηνεύουν κορυφαία έργα του Κλασικισμού: το Δεύτερο Κοντσέρτο του Μπετόβεν και το Κοντσέρτο σε ρε ελάσσονα του Μότσαρτ. Η γοητευτικότατη Νεφέλη Μούσουρα θα ερμηνεύσει το ρομαντικό Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του Σαιν-Σανς στις 7 Νοεμβρίου, ενώ ένας ακόμη πιανίστας της νεότερης γενιάς, ο Μάνος Κιτσικόπουλος θα παίξει το Πρώτο Κοντσέρτο του Μπετόβεν στις 17 Απριλίου.
O Κορυφαίος Α’ κοντραμπασίστας της Κ.Ο.Α. Νίκος Τσουκαλάς θα παρουσιάσει το Divertimento Concertante για κοντραμπάσο και ορχήστρα του Νίνο Ρότα (16 Ιανουαρίου), ενώ οι κορυφαίοι κορνίστες της Ορχήστρας Κώστας Σίσκος και Χρήστος Σαλβάνος θα ερμηνεύσουν το διπλό κοντσέρτο του Σπ. Μάζη, σε μια συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που θα διευθύνει η Κάτια Μολφέση, στις 4 Μαΐου. Στο τέλος της χρονιάς, στις 5 Ιουνίου, θα ακουστεί ένα τριπλό κοντσέρτο του Β. Ρώτα με ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων, με δύο ακόμη εκλεκτά μέλη της Ορχήστρας, τον Γεώργιο-Θεόδωρο Ραράκο στην τούμπα και τον Μιχαήλ Σμιρνώφ στη βιόλα να συμπράττουν με την πιανίστα Έφη Παπαθωμαΐδη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ιδιαίτερα αξιοσημείωτες παρουσίες από τον χώρο του τραγουδιού, με σπουδαίους μονωδούς να συμπράττουν με την Ορχήστρα. Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Νίνα Κουφοχρήστου θα ερμηνεύσουν το έργο του Γιώργου Κουρουπού Το Μονόγραμμα του Οδ. Ελύτη στις 24 Οκτωβρίου. Η Βασιλική Καραγιάννη τραγουδά Γιόχαν Στράους τον νεότερο στις 5 Ιανουαρίου, η Χριστίνα Πουλίτση ερμηνεύει την Τέταρτη Συμφωνία του Μάλερ στις 13 Μαρτίου και η Μαρίτα Παπαρίζου θα εμφανιστεί στο Μέγαρο στις 5 Ιουνίου, σε ένα ελληνικό πρόγραμμα. Πολυαναμενόμενη είναι και η παρουσία του Παάτα Μπουρτσουλάτζε, διάσημου βαθύφωνου από τη Γεωργία, στο αφιέρωμα στον Οδυσσέα Δημητριάδη στις 6 Μαρτίου.
Κορυφαίες στιγμές του ρεπερτορίου
Αιχμή του φετινού συμφωνικού ρεπερτορίου αποτελούν αναμφισβήτητα δύο Συμφωνίες του Γκούσταβ Μάλερ που θα παρουσιαστούν στις 31 Οκτωβρίου (η πέμπτη) και στις 13 Μαρτίου (η τέταρτη) σε μουσική διεύθυνση Τζον Γουόρνερ και Λουκά Καρυτινού αντίστοιχα.
Σαλώμη: Οπερα Κοντσερτάντε στην Κ.Ο.Α.
Ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα για την καλλιτεχνική περίοδο 2025-26 αποτελεί ο προγραμματισμός της όπερας Σαλώμη του Ρίχαρντ Στράους σε συναυλιακή μορφή (κοντσερτάντε), σε μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κ.Ο.Α. Λουκά Καρυτινού, στις 23 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή που φέρνει την όπερα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, και δίνει μια ακόμη ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει οπερατικά έργα που σπάνια παρουσιάζονται. Στους ρόλους της Σαλώμης και του Ηρώδη θα εμφανιστούν η Ελένα Στίχινα και ο Βόλφγκανγκ Άμπλινγκερ-Σπερχάκε, ενώ τον Ιωάννη θα ερμηνεύσει ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός και την Ηρωδιάδα η Κατερίνα Οικονόμου, τέσσερα περιζήτητα ονόματα του λυρικού τραγουδιού που υπόσχονται μια αξιομνημόνευτη ερμηνεία του σπουδαίου αυτού έργου.
Ελληνικά έργα και Αναθέσεις
Με την έναρξη της σεζόν, στις 24 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί Το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη σε μουσική Γιώργου Κουρουπού, μια μοναδική συνάντηση της μεγάλης ποίησης με τη μουσική. Η συναυλία τιμά την επέτειο των 30 χρόνων από τον θάνατο του Νομπελίστα ποιητή.
Ένα πανόραμα ελληνικής μουσικής δημιουργίας προσφέρει το πρόγραμμα που θα ακουστεί στις 5 Ιουνίου, όπου συνυπάρχουν έργα πολλών εποχών, ξεκινώντας από τον 19ο αιώνα με τον Πατρικό Τάφο του Σπυρίδωνα Ξύνδα και μια άρια από το Elezearo του Ιωσήφ Μαστρεκίνη, συνεχίζοντας με τα Επινίκια του Σπύρου Σαμάρα, και φτάνοντας μέχρι το σήμερα με έργα των Γιάννη Γκίκα, Ευάγγελου Κοκκόρη, Β. Ρώτα.
Από τα σχέδια της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών δε λείπει ούτε φέτος η ανάθεση νέου έργου σε Έλληνα συνθέτη: ο Νόστος ΙΙΙ του Χρήστου Σαμαρά θα παιχτεί στις 17 Απριλίου, σε αντίστιξη με ένα πρόγραμμα από έργα Αμερικανών συνθετών.
Επίσης ανάθεση της Κ.Ο.Α. από κοινού με τον Δήμο Κορινθίων αποτελεί το Κοντσέρτο της Κορίνθου του Λέο Μπρόουερ που θα παιχτεί με σολίστ τον Δημήτρη Σουκαρά και σε διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα στο Μέγαρο Μουσικής στις 5 Ιουνίου, και στην Κόρινθο στις 12 Ιουνίου. Είναι μια ακόμη αξιοσημείωτη επιτυχία της Ορχήστρας, που οδηγεί στη συνεργασία της με έναν κεφαλαιώδους σημασίας σύγχρονο συνθέτη.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έχει επίσης την τιμή και τη χαρά να συμμετάσχει στην πρεμιέρα του έργου Mother Earth του Φαζίλ Σάι, ενός εκρηκτικού μουσικού με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία, ο οποίος σε αυτή τη σύνθεσή του αναλαμβάνει και τον ρόλο του σολίστα. Πρόκειται για μια ανάθεση της Cartier για ένα διεθνές project που θα διαρκέσει έναν χρόνο, με παρουσιάσεις τού νέου έργου με κάποιες από τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα ξεκίνησε στην Οζάκα της Ιαπωνίας στις 25 Μαιου 2025, ενώ τη συναυλία με την Κ.Ο.Α. στις 29 Μαΐου θα διευθύνει η Τιανγί Λου.
Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής
Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών τα τελευταία χρόνια, το Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής συνεχίζει ακάθεκτο τις περιπλανήσεις του στην Ιστορία της Μουσικής με την αδιάληπτη παρουσία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Λουκάς Καρυτινός και οι σταθεροί συνταξιδιώτες του Χρίστος Παπαγεωργίου και Μαρία Ευθυμίου εξακολουθούν να μας μεταδίδουν πικάντικες στιγμές της Ιστορίας, να κερδίζουν ένα διαρκώς νέο ακροατήριο και να ανανεώνουν την αίθουσα συναυλιών με μια ολοζώντανη διάδραση λόγου και μουσικής.
Τα φετινά ραντεβού με το «Ταξίδι», που το κοινό μας πάντα περιμένει με ανυπομονησία, είναι στις 27 και 28 Φεβρουαρίου με το Βαλς και στις 24 και 25 Απριλίου με την Όπερα, πού αλλού, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, φέρνοντας την άνοιξη με το πιο φρέσκο και νεανικό concept του προγραμματισμού.
Επέτειοι και Αφιερώματα
Το 2025 ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Αφιερωματικό Έτος Μίκη Θεοδωράκη για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μουσουργού, και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμμετείχε σε αυτήν την επέτειο από τον Ιανουάριο με συμφωνικές συναυλίες, αλλά και με σπανιότερα παιζόμενα έργα μουσικής δωματίου. Κορυφαία στιγμή αυτών των συναυλιών αποτελεί η παρουσίαση του Άξιον Εστί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 13 Ιουλίου, σε μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.
Οι εκδηλώσεις σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται και μετά το καλοκαίρι, ξεκινώντας ήδη από τις 5 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού με συμφωνικά έργα και αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη. Τα αφιερώματα θα συνεχιστούν εκτός Αθηνών, με εκτελέσεις περίφημων έργων όπως το Μαουτχάουζεν και ο Ζορμπάς.
Το πρόγραμμα για το 2025-26 τιμά τις επετείους των 100 χρόνων από τη γέννηση του Πιερ Μπουλέζ και των 20 χρόνων από τον θάνατο του Γιώργου Σισιλιάνου, περιλαμβάνοντας έργα τους στις συναυλίες της Ορχήστρας. Θα ακουστούν οι Μινιατούρες του Σισιλιάνου σε διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου στις 21 Νοεμβρίου, και τα Trois Notations του Μπουλέζ σε διεύθυνση Στέφανου Τσιαλή στις 30 Ιανουαρίου (σε συμπαραγωγή με το Μ.Μ.Α.).
Λίγο πριν από την εκπνοή του 2025 θα κυκλοφορήσουν από τη γερμανική εταιρεία Genuin δύο ηχογραφήσεις της Κ.Ο.Α. με έργα Θεοδωράκη και Σισιλιάνου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη αγάπη, τιμούν τους δύο εξέχοντες συνθέτες και προβάλλουν παγκοσμίως τη μουσική της χώρας μας.
Στις 5 Ιανουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Γιόχαν Στράους ΙΙ, με την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη να τραγουδά κάποια από τα πιο διάσημα τραγούδια του. Επίσης, ο προγραμματισμός τιμά τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Μωρίς Ραβέλ (5 Δεκεμβρίου) και τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Οττορίνο Ρεσπίγκι (16 Ιανουαρίου).
Ένα πρόγραμμα αφιερώνεται στα 80 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για τη συναυλία στις 31 Οκτωβρίου, σε διεύθυνση Τζον Γουόρνερ με το Κοντσέρτο για βιολί του Κόρνγκολντ (Σολίστ: Ρόμαν Σίμοβιτς, βιολί).
Στις 17 Απριλίου, το πρόγραμμα έχει ως αφορμή τα 250 χρόνια της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, και θα παιχτούν έργα των Σάμιουελ Μπάρμπερ και Άαρον Κόπλαντ.
Περίοπτη θέση στον προγραμματισμό της σεζόν έχει το αφιέρωμα στα Κοντσέρτα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που θα παρουσιαστούν στο σύνολό τους σε δύο συναυλίες, 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου, σε μια παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με σολίστ τον πιανίστα Ντένις Κοζούχιν σε διεύθυνση του Κορνήλιου Μιχαηλίδη.
Με εορταστική διάθεση
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τέσσερις πολύ διαφορετικές, αλλά το ίδιο ξεχωριστές συναυλίες. Πρόλογος αυτής της περιόδου θα είναι η συναυλία της 12ης Δεκεμβρίου, με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα με Κοντσέρτα για εκκλησιαστικό όργανο που θα ερμηνεύσει ο Βενσάν Ντυμπουά. Οι εορταστικές ημέρες θα συνεχιστούν με την πιο φιλόδοξη παραγωγή της σεζόν, τη Σαλώμη του Στράους στις 23 Δεκεμβρίου, μια όπερα με βιβλικούς ήρωες και θρησκευτικό πλαίσιο, ακολουθεί το Πρωτοχρονιάτικο Γκαλά (30 Δεκεμβρίου), μια αγαπημένη συνήθεια του φιλόμουσου κοινού, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η επετειακή συναυλία για τον Γιόχαν Στράους ΙΙ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (5 Ιανουαρίου) και στα Χανιά (10 Ιανουαρίου) εναρμονίζεται πλήρως με το πρωτοχρονιάτικο κλίμα και συμπληρώνει τις εορταστικές προτάσεις, προσφέροντας μια ιδανική μουσική αρχή της νέας χρονιάς.
Για το Πάσχα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ετοιμάζει – επίσης σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – ένα πρόγραμμα απόλυτα εναρμονισμένο με το πνεύμα τής Μεγάλης Εβδομάδας, που περιλαμβάνει το σπάνια παιζόμενο Te Deum του Άντον Μπρούκνερ, μαζί με την περίφημη Ημιτελή Συμφωνία του Φραντς Σούμπερτ και την Sinfonia da Requiem του κορυφαίου Άγγλου συνθέτη Μπέντζαμιν Μπρίτεν, έργο που συνδυάζει μοναδικά το θρησκευτικό συναίσθημα και το δέος απέναντι στον θάνατο με εναγώνια αντιπολεμικά μηνύματα. Την Πασχαλινή Συναυλία (8 Απριλίου) θα διευθύνει ο Κωνσταντίνος Τερζάκης, ενώ θα συμπράξουν οι τραγουδιστές Σοφία Κυανίδου, Μαίρη-Έλεν Νέζη, Mario Zeffiri και Πέτρος Μαγουλάς, μαζί με τις Χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων.
<<Εκτός των τειχών>>
Η καλλιτεχνική περίοδος 2025-26 για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα αρχίσει εκτός της μόνιμης στέγης της, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Με γνώμονα τον στόχο της Ορχήστρας να φέρει τη μουσική κοντά σε όλους τους Έλληνες, οι συναυλίες σε περιοχές της Αθήνας αλλά και εκτός Αθηνών είναι πάντα τμήμα του προγραμματισμού της και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τής αποστολής της.
Οι συναυλίες στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Μίκη Θεοδωράκη θα ξεκινήσουν από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 5 Σεπτεμβρίου, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και με σολίστ την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Θα ακολουθήσει περιοδεία στην Κρήτη και επιστροφή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (τιμώντας τα 130 χρόνια του Θεάτρου) (18, 19 και 22 Σεπτεμβρίου) με δύο από τα πιο αγαπημένα και διάσημα έργα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, το Μαουτχάουζεν και τη Σουίτα από τον Ζορμπά. Μαέστρος σε αυτές τις συναυλίες θα είναι ο Τάσος Συμεωνίδης και σολίστ η μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου. Επίσης στην Κρήτη (Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου στις 13 και 14 Νοεμβρίου) θα επαναληφθεί η αξιόλογη παραγωγή υπό τον τίτλο "Νύχτα Μαγικιά" με την κατ' εξοχήν ερμηνεύτρια του έργου του Μίκη Θεοδωράκη Μάρια Φαραντούρη και αρχιμουσικό τον Μύρωνα Μιχαηλίδη.
Μετά το απόλυτο sold out της περασμένης χρονιάς – που τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν ήδη από τις πρώτες μέρες της προπώλησης – στις 27 Σεπτεμβρίου θα επαναληφθεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού η συνεργασία με το συγκρότημα SepticFlesh, στο πλαίσιο του Classic Rock που πραγματοποιείται για ένατη χρονιά στοχεύοντας στη συνάντηση διαφορετικών ειδών μουσικής και στο άνοιγμα της Ορχήστρας σε ένα εντελώς διαφορετικό ακροατήριο, σε συμπαραγωγή με την εταιρεία Robin 4 Arts.
Η βαθιά σχέση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με το Ωδείο Αθηνών ξεκινά από τη δημιουργία της και έχει ήδη μια μακρά Ιστορία. Τα τελευταία χρόνια αυτή η σύνδεση συνεχίζεται και επεκτείνεται. Φέτος θα πραγματοποιηθούν δύο ιδιαίτερες συναυλίες στο νέο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Κ.Ο.Α. θα συμμετάσχει στο Chinese Lunar, μια γέφυρα με τους μουσικούς της Κίνας σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας και το Ωδείο Αθηνών, στις 13 Σεπτεμβρίου.
Στον ίδιο χώρο, στις 6 Μαρτίου, θα παρουσιαστεί ένα Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Δημητριάδη, ο οποίος καταξιώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους αρχιμουσικούς της Σοβιετικής Ένωσης και φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό του. Το πρόγραμμα απαρτίζεται από ρωσικά και ελληνικά έργα, ανάμεσα στα οποία η Σαμιώτισσα, του τιμώμενου μουσικού. Τη συναυλία θα διευθύνει ο Χρήστος Κολοβός, με σολίστ τον Γεωργιανό βαθύφωνο Παάτα Μπουρσουλάτζε, έναν τραγουδιστή με τεράστια καλλιτεχνική πορεία, η παρουσία του οποίου τιμά την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και αποτελεί ένα σημαντικό μουσικό γεγονός.
Καθιερώνεται επίσης η παρουσία της Ορχήστρας και στον Πειραιά, με τρεις συμφωνικές συναυλίες και δύο συναυλίες μουσικής δωματίου στο ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το οποίο τον Σεπτέμβριο κλείνει τα 130 του χρόνια.
Όσον αφορά την Περιφέρεια, η Ορχήστρα έχει ήδη προγραμματίσει να ταξιδέψει στο Ηράκλειο, τα Χανιά, την Καλαμάτα, τη Λαμία, τη Λάρισα και την Κόρινθο και αναμένονται πολλές ακόμα δράσεις της Ορχήστρας σε μικρή ή μεγάλη σύνθεση σε όλη την Ελλάδα.
Μουσικοί Περίπατοι
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει παράλληλες εκδηλώσεις μουσικής δωματίου από το 2005, διοργανώνοντας συναυλίες με τους μουσικούς της αλλά και με προσκεκλημένους. Το 2015 ο κύκλος συναυλιών μουσικής δωματίου ονομάστηκε «Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία», συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής με μεγάλη επιτυχία και έχει πολλαπλή σημασία για τη δραστηριότητα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθώς αποτελεί μεγάλο κομμάτι της εξωστρέφειας και της ευρύτερης παρουσίας της στην πόλη. Οι «Μουσικοί Περίπατοι» πραγματοποιούνται πλέον σε πολλούς χώρους, όπως στην εμβληματική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», αλλά και στα σημαντικότερα μουσεία της Αθήνας (Μουσείο Ακρόπολης, Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Μπενάκη, μεταξύ άλλων). Προωθεί επίσης τη συνεργασία των φορέων, φέρνοντας έτσι το κοινό των μουσείων κοντά στη μουσική, αλλά και συστήνοντας παράλληλα τα μουσεία στο φιλόμουσο κοινό μέσω των ξεναγήσεων που πραγματοποιούνται στους χώρους πριν από τις συναυλίες. Ταυτόχρονα, οι μουσικοί της Ορχήστρας έχουν την ευκαιρία να εμφανιστούν σε πολλές συνεργασίες που διαρκώς ανανεώνονται, ενώ το κοινό της πόλης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου μουσικής δωματίου.
Φέτος το πρόγραμμα είναι πιο πλούσιο και ποικίλο από κάθε άλλη χρονιά, με 17 συναυλίες σε 16 διαφορετικούς χώρους, με μικρά και μεγάλα σύνολα που θα παρουσιάσουν τόσο κλασικό, όσο και σύγχρονο ρεπερτόριο. Η αρχή της σεζόν για τους «Μουσικούς Περιπάτους» σηματοδοτείται από τη συνεργασία με το νέο Μουσείο Οδυσσέα Ελύτη, ενώ στις αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τις φετινές εκδηλώσεις συγκαταλέγονται το Φωταέριο, το Μουσείο Γουλανδρή, οι πολλαπλοί χώροι του Μουσείου Μπενάκη, η Εθνική Βιβλιοθήκη.
Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες συναυλίες είναι αναμφισβήτητα η Βραδιά στη Λιλιπούπολη με το Chronos Ensemble και την Παιδική Χορωδία «12 Νότες» σε διεύθυνση της Ήβης Παπαθανασίου, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» στις 15 Δεκεμβρίου. Tα μεγάλα σύνολα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το Metallon και οι Athens Classical Players δίνουν και πάλι το παρών, στις 16 Φεβρουαρίου και στις 20 Απριλίου αντίστοιχα.
Εξωστρέφεια: Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Κοινωνική δράση
Στο πλαίσιο της «Εξωστρέφειας», τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών συνεχίζουν να προσφέρουν ευκαιρίες για νέους μουσικούς να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, όπως επίσης και να φέρνουν τη μουσική κοντά σε παιδιά εντός και εκτός Αθηνών.
Οι «Ανοιχτές δοκιμές» προσκαλούν τους μαθητές της Δημόσιας Εκπαίδευσης να παρακολουθήσουν δωρεάν επιλεγμένες πρόβες της Ορχήστρας, ως μια συναρπαστική εμπειρία για τα μικρά παιδιά αλλά και ως ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο εργασίας σε έναν τέτοιο οργανισμό και να αποκτήσουν ακούσματα από το συμφωνικό ρεπερτόριο. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.
Συνεχίζεται η συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ξεκίνησε το 2022 και στοχεύει στην καλλιτεχνική εξειδίκευση των σπουδαστών στα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας. Μουσικοί της Ορχήστρας διδάσκουν με την ιδιότητα του επισκέπτη καθηγητή, ενισχύοντας έμπρακτα τη σύνδεση των μουσικών σπουδών με την ορχηστρική εκτέλεση. Παράλληλα, επιλεγμένοι σπουδαστές συμμετέχουν στις εισαγωγικές ομιλίες, που προηγούνται των συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Από το 2016 διοργανώνεται στα Δωδεκάνησα το Φεστιβάλ «ΜουσιΚώς» Νοτίου Αιγαίου, με στόχο την ανάπτυξη της περιφέρειας και τη συνεργασία φορέων για την παρουσίαση συναυλιών και την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων. Την τελευταία χρονιά το πρόγραμμα παρακολούθησαν πάνω από 4.000 μαθητές.
Δύο πολύ αξιόλογες πρωτοβουλίες των μουσικών της Ορχήστρας οδήγησαν στη δημιουργία σεμιναρίων για νέους μουσικούς. Το «Εργαστήριο χάλκινων πνευστών» από το Metallon, σύνολο που αποτελείται από τους κορυφαίους των χάλκινων πνευστών της Κ.Ο.Α., πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ωδείο Φίλιππος Νάκας από το 2012 και ολοκληρώνεται κάθε χρόνο με μια εορταστική συναυλία των συμμετεχόντων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αντίστοιχη συναυλία πραγματοποιείται και στο τέλος του «Διαρκούς Σεμιναρίου Μουσικής Δωματίου», στο οποίο ο βιολοντσελίστας Άγγελος Λιακάκης καθοδηγεί νέους σολίστες στο ρεπερτόριο της μουσικής δωματίου, δημιουργώντας σύνολα που δοκιμάζονται στη διαδικασία της σύμπραξης σε σημαντικά έργα.
Η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής οδηγεί στην καθιέρωση του Πιλοτικού Εργαστηρίου Σύγχρονης Μουσικής στις Σπέτσες. Η δράση αυτή διοργανώθηκε με τεράστια επιτυχία το 2024 και απευθύνεται σε νέους μαέστρους και συνθέτες, στους οποίους προσφέρεται μια ολοκληρωμένη εμπειρία και η ευκαιρία να εργαστούν σε ένα δημιουργικό περιβάλλον. Το ραντεβού ανανεώνεται και για τον Αύγουστο του 2025 στον χώρο της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής των Σπετσών, όπου για δεύτερη χρονιά ο Λουκάς Καρυτινός και ο Γιάννης Κυριακίδης αναλαμβάνουν τη διδασκαλία διεύθυνσης ορχήστρας και σύνθεσης αντίστοιχα. Στο τέλος του σεμιναρίου, τα νέα έργα των συνθετών παρουσιάζονται σε μια εορταστική συναυλία που διευθύνουν οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο.
Η Κ.Ο.Α. στο σήμερα και στο αύριο: Ψηφιακός μετασχηματισμός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Αξιοποιώντας τα εργαλεία επικοινωνίας της σύγχρονης εποχής, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποκτά μια όλο και πιο δυναμική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έρχεται σε επαφή με νέους ανθρώπους, με τη γενιά του TikTok και των γρήγορων βίντεο. Οι σελίδες της Ορχήστρας στο Facebook και το Instagram κερδίζουν ακόμη περισσότερους φίλους, ενώ η νέα παρουσία της Κ.Ο.Α. στην πλατφόρμα του TikTok δίνει την ευκαιρία για διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης με το νεανικό κοινό. Επίσης, εδραιώνεται μια σταθερή συνεργασία με τη LiFO και τη Ματούλα Κουστένη, με μια σειρά από podcasts που φέρνουν τη συμφωνική μουσική κοντά σε ένα ευρύ κοινό.
Μέσα στα σχέδια των τελευταίων χρόνων ανήκει και ο πλήρης ανασχεδιασμός της ιστοσελίδας τής Ορχήστρας, η οποία είναι τώρα διαθέσιμη στο κοινό, αλλά και μια νέα πλατφόρμα στην οποία το κοινό θα μπορεί να ανατρέχει τόσο σε αρχειακό υλικό, όσο και σε νέες δράσεις και δραστηριότητες, και η οποία σχεδιάζεται για να είναι διαθέσιμη μέσα στον επόμενο χρόνο. Αυτή η παράλληλη δραστηριότητα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πλάι στις συμφωνικές συναυλίες που είναι η κύρια αποστολή της, όπως και η ανανέωσή της στα σύγχρονα μέσα, εντάσσονται πλήρως στην κεντρική ιδέα της άνοιξης που την χαρακτηρίζει, και της δίνει μια ισχυρή φωνή στο παρόν και ένα σημαντικό άνοιγμα στο μέλλον.
Μέσω του Έργου «Ψηφιακός μετασχηματισμός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη και Σύστημα Οργάνωσης» που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η ΚΟΑ ξεκίνησε το άνοιγμα του αρχείου και την ψηφιοποίηση 130 ελληνικών έργων από τις αρχειακές ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις της από το 1990 μέχρι σήμερα, τις οποίες θα διαθέσει ελεύθερα στο κοινό μέσω της νέας της πλατφόρμας. Δεδομένης της πλούσιας και μακρόχρονης ιστορίας της Κ.Ο.Α., δεν αποτελεί έκπληξη ο θησαυρός τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής αξίας που αποτελεί το αρχείο της, το οποίο περιλαμβάνει παλιές μαγνητοσκοπήσεις συναυλιών, εκτεταμένο μουσικολογικό υλικό, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις, πρώτες εκτελέσεις, έργα – παραγγελίες της Ορχήστρας και αποκόμματα τύπου. Ήταν λοιπόν επιτακτική η ανάγκη οργάνωσης και ψηφιοποίησης του υλικού με τη χρήση των πιο σύγχρονων μέσων, με σκοπό την εύκολη πρόσβαση και αξιοποίησή του από μουσικούς, σπουδαστές και μουσικόφιλους.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Υπουργείο Πολιτισμού, υποστήριξαν τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από τη δέσμευση της Ορχήστρας να προβάλει το διευρυμένο πλέον πεδίο δράσης της.
Το ίδιο σημαντικός είναι ο εκσυγχρονισμός της διοικητικής λειτουργίας της Ορχήστρας, ώστε να αποκτήσει λογισμικό εξειδικευμένο για ορχήστρες, αλλά και σύγχρονες διοικητικές εφαρμογές. Με τον τρόπο αυτό, εκσυγχρονίζεται πλήρως όλη η λειτουργία της Ορχήστρας, επιτυγχάνοντας ουσιαστικά την αναδιοργάνωση του συνόλου της μουσικής βιβλιοθήκης της, την δραστική απλοποίηση του διοικητικού και του καλλιτεχνικού έργου της και εξασφαλίζεται η διάσωση του πολιτιστικού κεφαλαίου, που είναι για τη μουσική στην Ελλάδα η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.