Από τη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, όπου κάνει επίσημη επίσκεψη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε διάγγελμα για τους τελωνειακούς δασμούς που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας σε δραματικό τόνο για τις συνέπειες που θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία, στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις.
Για την κυρία φον ντερ Λάιεν, «η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για καθολικούς δασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία. Λυπάμαι βαθύτατα για την επιλογή αυτή. Ας είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά τις τεράστιες συνέπειες. Η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει πάρα πολύ. Η αβεβαιότητα θα διογκωθεί και θα πυροδοτήσει άνοδο περαιτέρω προστατευτισμού. Οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επίσης για τις πιο ευάλωτες χώρες, οι οποίες υπόκεινται τώρα σε μερικούς από τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για τις συνέπειες στην καθημερινότητα των καταναλωτών, ιδίως στις αγορές τους, στα φάρμακα, στις μεταφορές. «Οι δασμοί θα πλήξουν τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα γίνει άμεσα αισθητό. Εκατομμύρια πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερους λογαριασμούς στα καταστήματα όπου προμηθεύονται αγαθά. Τα φάρμακα θα κοστίζουν περισσότερο, όπως και οι μεταφορές. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί».
«Όλες οι επιχειρήσεις -μικρές και μεγάλες- θα υποφέρουν από την πρώτη μέρα. Από τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα μέχρι τη διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού και την επαχθή γραφειοκρατία. Το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας που αφορά την αγορά των ΗΠΑ θα αυξηθεί δραστικά».
Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για «χάος», για «αταξία», σημειώνοντας πως παρότι συμφωνεί με τον «πρόεδρο Τραμπ για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, οι δασμοί δεν είναι η απάντηση. «Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία τάξη στην αταξία. Δεν υπάρχει σαφής πορεία μέσα από την πολυπλοκότητα και το χάος που δημιουργείται καθώς πλήττονται όλοι οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.
«Συμφωνώ με τον πρόεδρο Τραμπ, ότι άλλοι εκμεταλλεύονται αθέμιτα τους ισχύοντες κανόνες. Και είμαι έτοιμη να στηρίξω κάθε προσπάθεια για να καταστεί το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα πιο προσαρμοσμένο στις πραγματικότητες της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά θέλω επίσης να είμαι σαφής: Το να καταφύγετε σε δασμούς ως το πρώτο και τελευταίο εργαλείο σας δεν θα διορθώσει» τα πράγματα, επέμεινε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ενώ ταυτόχρονα η Ευρώπη θα παρουσιάσει την ανταπόδοση. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από την αρχή, ήμασταν πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ, ώστε να αρθούν όλα τα εναπομείναντα εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε. Ολοκληρώνουμε ήδη μια πρώτη δέσμη αντιμέτρων ως ανταπόδοση στους δασμούς στον χάλυβα. Και τώρα προετοιμαζόμαστε για περαιτέρω αντίμετρα, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τις επιχειρήσεις μας, εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Θα παρακολουθούμε επίσης στενά τις έμμεσες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αυτοί οι δασμοί, διότι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ούτε θα δεχθούμε ντάμπινγκ στην αγορά μας».
«Δεν είναι πολύ αργά για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Επίτροπος Εμπορίου μας, Μάρος Σέφτσοβιτς, είναι μόνιμα απασχολημένος με τους ομολόγους του στις ΗΠΑ. Θα εργαστούμε για τη μείωση των εμποδίων, όχι για την αύξησή τους. Ας περάσουμε από την αντιπαράθεση στη διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε.
Στη δήλωσή της, λίγα λεπτά μετά τις πέντε το πρωί (ώρα Βρυξελλών· 06:00 ώρα Ελλάδας), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους πολίτες δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι αισθάνονται απογοητευμένοι από τον παλαιότερο σύμμαχό μας», επισημαίνοντας τη σημασία της ενότητας της Ευρώπης. «Ναι, πρέπει να προετοιμαστούμε για τον αντίκτυπο που αυτό θα έχει αναπόφευκτα. Η Ευρώπη έχει όλα όσα χρειάζεται για να ξεπεράσει αυτή την καταιγίδα. Είμαστε μαζί σε αυτό. Αν τα βάζετε με έναν από εμάς, τα βάζετε με όλους μας. Γι' αυτό θα μείνουμε ενωμένοι και θα υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας. Η Ευρώπη διαθέτει τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο -450 εκατομμύρια καταναλωτές- που αποτελεί το ασφαλές λιμάνι μας σε ταραγμένους καιρούς. Και η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό εκείνων που επηρεάζονται άμεσα».
Μίλησε ακόμη για μέτρα που έχουν ανακοινωθεί αλλά και νέα το επόμενο διάστημα, αφού προηγηθεί στρατηγικός διάλογος για να προστατευτούν βασικοί τομείς της αγοράς. « Έχουμε ήδη ανακοινώσει νέα μέτρα για τη στήριξη των τομέων του χάλυβα και των αυτοκινήτων. Την περασμένη εβδομάδα, περιορίσαμε την ποσότητα χάλυβα που μπορεί να εισαχθεί στην Ευρώπη χωρίς δασμούς. Αυτό θα δώσει μεγαλύτερη ανάσα σε αυτές τις στρατηγικές βιομηχανίες. Τώρα θα συγκαλέσουμε επίσης στρατηγικούς διαλόγους με τον τομέα του χάλυβα, της αυτοκινητοβιομηχανίας και του φαρμάκου. Και άλλοι θα ακολουθήσουν», εξήγησε.
Βουτιά καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης
Σε χαμηλό δύο μηνών υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, με τη Γερμανία που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στο εμπόριο να πλήττεται περισσότερο, καθώς ο νέος γύρος επιθετικών αμερικανικών δασμών κλιμάκωσε τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και ενίσχυσε τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 1,7% στις 10:12 ώρα Ελλάδας, με τις γερμανικές μετοχές να υποχωρούν κατά 2,4%,σημειώνοντας τη μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των περιφερειακών αγορών.
Τα futures στη Wall Street κατέγραψαν βουτιά 3,1%, καθώς παρατηρείται στροφή των επενδυτών από τα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο στα ομόλογα και τον χρυσό, που θεωρούνται ‘ασφαλή καταφύγια’.
Οι μετοχές των τραπεζών της ευρωζώνης, που επηρεάζονται από τις προοπτικές της οικονομίας, σημείωσαν πτώση 3,1% καθώς αυξάνονται οι εκτιμήσεις των επενδυτών για μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρόλο που ο εμπορικός πόλεμος απειλεί να οδηγήσει σε άνοδο τον πληθωρισμό.
Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης: Η ΕΕ είναι «έτοιμη για εμπορικό πόλεμο»
Η ΕΕ, «έτοιμη για εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ, προβλέπει να «να πλήξει τις ψηφιακές υπηρεσίες» όταν απαντήσει στους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επεσήμανε σήμερα η Σοφί Πριμά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γαλλίας.
«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα παρατηρηθεί πράγματι ύφεση στην παραγωγή», πρόσθεσε η Πριμά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αμερικανικοί δασμοί κυρίως στα γαλλικά κρασιά και οινοπνευματώδη.
Ο Τραμπ υπέγραψε χθες Τετάρτη διάταγμα για την επιβολή δασμών 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Μετά την αμερικανική απόφαση η ΕΕ προετοιμάζει την απάντησή της, η οποία θα έρθει σε δύο φάσεις: «η πρώτη απάντηση θα έρθει περίπου στα μέσα Απριλίου και θα αφορά την πρώτη επίθεση (του Αμερικανού προέδρου) στο αλουμίνιο και τον χάλυβα», επεσήμανε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
«Και στη συνέχεια θα υπάρξει μια δεύτερη απάντηση, η οποία θα είναι πιθανόν έτοιμη στα τέλη του Απριλίου και θα αφορά το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών», πρόσθεσε η Πριμά.
Προς το παρόν «οι χώρες μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται» για αυτή τη δεύτερη φάση της αντίδρασής τους, εξήγησε.
«Αλλά θα πλήξουμε και τις υπηρεσίες, για παράδειγμα τις ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες σήμερα δεν φορολογούνται και θα μπορούσαν να φορολογηθούν», πρόσθεσε.
«Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ένα εύρος εργαλείων και είμαστε έτοιμοι για αυτόν τον εμπορικό πόλεμο», υπογράμμισε η Πριμά.
Στο μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με εκπροσώπους των επιχειρηματικών κλάδων που πλήττονται από τους αμερικανικούς δασμούς.
«Το πρώτο μέλημα είναι να κάνουμε έναν απολογισμό και προβλέψεις για το ποιες θα είναι οι επιθέσεις και οι επιπτώσεις τους στο σύνολο των κλάδων. Στη συνέχεια θα δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις βιομηχανίες παραγωγής», δήλωσε η Πριμά.
«Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι οι εξαγωγικές αγορές, κυρίως για τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη, κλείνουν. Θα πρέπει κατά συνέπεια να υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή παραγωγή μας», εκτίμησε.
Ο Τραμπ «θεωρεί τον εαυτό του κυρίαρχο του κόσμου (...) Είναι μια ιμπεριαλιστική στάση την οποία είχαμε μάλλον ξεχάσει, η οποία όμως επιστρέφει με μεγάλη ορμή και μεγάλη αποφασιστικότητα», κατήγγειλε η Πριμά.
Σταρμερ: «Θα υπάρξει επίπτωση στην οικονομία αλλά είμαστε προετοιμασμένοι»
Οι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα έχουν επίπτωση στη βρετανική οικονομία, εκτίμησε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στη διάρκεια συνάντησης που είχε με επικεφαλής επιχειρήσεων στην Ντάουνινγκ Στριτ.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι αποφάσεις που έλαβαν οι ΗΠΑ θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλω όμως να είμαι πολύ σαφής: είμαστε προετοιμασμένοι γιατί ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι η ικανότητά μας να παραμένουμε ψύχραιμοι», δήλωσε ο Στάρμερ αντιδρώντας στην αμερικανική ανακοίνωση για την επιβολή τελωνειακών δασμών 10%.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς δήλωσε σήμερα ότι παραμένει βέβαιος πως η χώρα του μπορεί ακόμη να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Επισήμανε ωστόσο ότι μια από τις βασικές ανησυχίες της κυβέρνησης είναι ο αντίκτυπος των αμερικανικών τελωνειακών δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία.
«Ο αντίκτυπος στον τομέα του αυτοκινήτου αυτών των συγκεκριμένων δασμών είναι μια από τις βασικές ανησυχίες μας», δήλωσε ο υπουργός στο BBC.