Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
21.07.2025

Νομοθετική ρύθμιση για τις χρεώσεις των τραπεζών στα ATM

Απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής δέσμη μέτρων που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ.

Τον μηδενισμό σειράς χρεώσεων για τις συναλλαγές μέσω ATM, αλλά και την θέσπιση εθνικού πλαφόν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τροπολογία που θα κατατεθεί στο σχέδιο νόμου «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις- συνταξιοδοτικές διατάξεις» που η συζήτησή του ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή.

Ο υπουργός, σε παρέμβασή του ανέφερε ότι με τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο, προχωρά «σε μία παρέμβαση που είναι βαθιά πολιτική και έχει κοινωνικό πρόσημο» και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι «η κυβέρνηση δρα προς όφελος της κοινωνίας».

Ειδικότερα, με την τροπολογία αφορά ρυθμίσεις για τις τραπεζικές χρεώσεις από ΑΤΜ, που, όπως ανέφερε, είναι:

   - Πρώτον, κατοχύρωση των μηδενικών χρεώσεων, που ήδη ισχύουν, για τους πελάτες των τραπεζών.

   - Δεύτερον, τον μηδενισμό των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες μεταξύ τους, οι οποίες, ακόμα και αν μετέχουν στο ψηφιακό σύστημα ΔΙΑΣ χρεώνουν ποσά 1,5-2 ευρώ.

   - Τρίτον, θα μπει εθνικό πλαφόν 1,5 ευρώ για οποιαδήποτε άλλη χρέωση, το οποίο θα είναι το τελικό ποσό.

   - Τέταρτον, σε οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα σε μια τράπεζα και έναν τρίτο πάροχο, ο τρίτος πάροχος θα αντιμετωπίζει τους πελάτες της τράπεζας σαν να είναι η ίδια τράπεζα, δηλαδή χρέωση μηδέν.

   - Πέμπτον, στις δημοτικές κοινότητες που υπάρχει μέχρι ένα ΑΤΜ, και όπου προβλέπεται ότι οι αναλήψεις γίνονται δωρεάν από τα πιστωτικά ιδρύματα, επεκτείνεται και σε τρίτους παρόχους.

   - Έκτον, θεσμοθετείται η κατάργηση των χρεώσεων για ερώτηση υπολοίπου, ενώ όσον αφορά τα εμβάσματα, ό,τι ισχύει για τις τράπεζες θα ισχύει πλέον και για τους τρίτους παρόχους.

   - Έβδομο, για τα εμβάσματα η χρέωση 0,5 ευρώ που ισχύει για τις τράπεζες θα ισχύει και για τους τρίτους παρόχους.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι με αυτές τις διατάξεις αποκαθίσταται ένα θέμα που έχει ανακύψει σε σχέση με χρεώσεις από ΑΤΜ τρίτων παρόχων και σε αυτό που συνέβη μετά την πώληση μηχανημάτων από τράπεζα σε εταιρεία - τρίτο πάροχο που επιβάλλει χρεώσεις στους πελάτες της τράπεζας. Με χρεώσεις που δικαίως χαρακτηρίζονται αδικαιολόγητες. Ο υπουργός τόνισε πως «αυτό είναι μη αποδεκτή κατάσταση από τον πρωθυπουργό και το ΥΠΟΙΚ. Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την διαφωνία μας και η διαφωνία σημαίνει πράξη».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Save