H ιδέα του να φτιαχτεί το G’Vine, δηλαδή ένα gin από σταφύλια ανήκει στον master distiller Jean-Sébastien Robicquet και γεννήθηκε στην έπαυλη του 16ου αιώνα Maison Villevert, στο Cognac το 2006.
Έκτοτε εντυπωσιάζει με την πολυτελή βοτανικότητα και την ντελικάτη, σαγηνευτική προσωπικότητά του. Το μυστικό του βρίσκεται αφενός στο γεγονός ότι η βάση του προέρχεται από σταφύλι και όχι από δημητριακά, όπως στα περισσότερα gin και αφετέρου στο ότι στη διπλή απόσταξη χρησιμοποιούνται άνθη σταφυλιών της ποικιλίας Ugni blanc η οποία ήρθε στη Γαλλία τον 14ο αιώνα, όταν ο Πάπας μετακόμισε για λίγο από την Ιταλία στην Avignon.
Πέρα από το κλασικό G’Vine tonic o Οίκος Maison Villevert προτείνει και το Grape Martinez, μια παραλλαγή του κλασικού Martinez cocktail, που σύμφωνα με τη βιβλιογραφία εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1884 και συνδυάζει χαρακτηριστικά τόσο από το Manhattan όσο και από το Martini.
Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:
45 ml – 1½ oz G’Vine Gin Floraison
30 ml – 1 oz La Quintinye Vermouth Royal Rouge ή κάποιο αντίστοιχο premium vermouth με παρόμοια χαρακτηριστικά
2 Tbsp. χυμό από φρέσκο λεμόνι
½ Tbsp. σιρόπι ζάχαρης
1 κούπα κόκκινα σταφύλια, χωρίς κουκούτσι
Σε blender προσθέστε τα υλικά και αναμίξτε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά. Ρίξτε το μείγμα σε shaker με πάγο και χτυπήστε για περίπου ένα λεπτό. Στη συνέχεια στραγγίξτε το περιεχόμενο του shaker σε μικρά ποτήρια και γαρνίρετε με δύο ρόγες σταφύλι, τις οποίες έχετε περάσει σε οδοντογλυφίδα.
Χώρα: Γαλλία, Cognac
Εισαγωγή: W.S. Karoulias