Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

«Φιλάνθρωπος Ειρήνη»: Online προβολή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

Διοργανώνεται από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης (21/9), η Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα και συγκεκριμένα το δίκτυο δράσης για το δικαίωμα στην Αντίρρηση Συνείδησης  (EBCO) διοργανώνει την Δευτέρα 21/9 στις 18:30 μια ιδιαίτερη διαδικτυακή εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας, στις 19:30 θα προβληθεί η αγγλική βερσιόν του βραβευμένου ντοκιμαντέρ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ  ΕΙΡΗΝΗ της Μαρίας Παπαλιού στον σύνδεσμο: https://vimeo.com/459276561 . Την επόμενη μέρα,  Τρίτη 22/9, η ελληνική βερσιόν του ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμη για το κοινό από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στον σύνδεσμο https://vimeo.com/459270424

Η « Φιλάνθρωπος Ειρήνη », διάρκειας 34 λεπτών, γυρίστηκε το 2006, βασίζεται ως προς το λόγο κυρίως σε αποσπάσματα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και χρησιμοποιεί εικόνες από πολεμικές συγκρούσεις των τελευταίων 100 χρόνων με καταστροφικές συνέπειες για τη Γη και για τον Άνθρωπο. Τα αποσπάσματα διαβάζονται από κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής μας που αντιτάσσονται στην κουλτούρα του πολέμου και της καταστροφής, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, οι καλλιτέχνες Φερνάντο Μποτέρο, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης (ο οποίος έδωσε και τη μουσική του για την ταινία) κ.ά. Τα αποσπάσματα αυτά επιλέχθηκαν γιατί οι αρχαίοι στάθηκαν απέναντι στον πόλεμο με το ύψιστο χρέος της αυτοκριτικής και πάταξαν την αλαζονεία της ίδιας τους της νίκης. Ο λόγος αυτός, στο στόμα αυτών των προσώπων, προσλαμβάνει μια άλλη δύναμη, γίνεται ο επίκαιρος, ο σημερινός λόγος ενάντια στον πόλεμο.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη  της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την ΟΥΝΕΣΚΟ και τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Προβλήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 24 Σεπτεμβρίου 2006 στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης,  συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Η «Φιλάνθρωπος Ειρήνη» έχει διανεμηθεί στις Εθνικές Επιτροπές των 192 χωρών-μελών της UNESCO, σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες στο εξωτερικό,  καθώς και σε 4.000 σχολεία στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ν. Αφρική, τον Καναδά και τις Η.Π.Α.

Το έργο παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην εκδήλωση για  την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο το 2006. Μήνυμα έστειλε ο τότε γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. Κόφι Ανάν.

MOST SHARED
JUST PUBLISHED