Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
11.08.2022

Φωτιά στο Μάτι: Στις 31 Οκτωβρίου αρχίζει η δίκη

Οι 21 κατηγορούμενοι θα βρεθούν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Στις 31 Οκτωβρίου αρχίζει η δίκη για τη φωτιά στο Μάτι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 103 άτομα, οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό περισσοτέρων από 30 άλλων και προκάλεσε εράστιες καταστροφές.

Η δίκη των 21 κατηγορούμενων, που θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, προσδιορίστηκε να ξεκινήσει τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες μετά το μοιραίο απόγευμα που η καύση ξερών χόρτων από έναν ιδιώτη εξελίχθηκε και καταγράφηκε ως η πιο φονική πυρκαγιά που έπληξε τη χώρα.

Στο εδώλιο καλούνται να καθίσουν οι -σύμφωνα με τη δικογραφία- υπαίτιοι για την τραγωδία οι οποίοι ανά περίπτωση θα δικαστούν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της  πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Ανάμεσα σε εκείνους που θα κριθούν είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε Δήμαρχοι της περιοχής, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίαςκαι στελέχη της Υπηρεσίας, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, αλλά και ο 72χρονος που προκάλεσε την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε, λόγω της σοβαρότητας της, πολύμηνη ανάκριση κατά τη διάρκεια της οποίας συλλέχθηκε ογκωδέστατο υλικό, με τον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη να ζητά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για συγκεκριμένους κατηγορούμενους, άποψη που υιοθετήθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με βούλευμα που εξέδωσαν.

Το θέμα, ωστόσο, κρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο Εφετών που -υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση- εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο βούλευμα που διατάσσει να δικαστούν οι 21 κατηγορούμενοι για πλημμελήματα.

Στους τότε αρμόδιους που θα καθίσουν στο εδώλιο η Δικαιοσύνη χρεώνει ανετοιμότητα, μη άμεση επέμβαση με χρήση κάθε μέσου, καθυστερημένη κινητοποίηση, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο περιστολής των συνεπειών της μεγάλης φωτιάς, με έγκαιρη εκκένωση οικισμών και κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση πολιτών σε ανάγκη.

Η δίκη για την τραγωδία αναμένεται ότι θα διαρκέσει αρκετά, λόγω του αριθμού των κατηγορουμένων, των μαρτύρων, συγγενών θυμάτων που πέθαναν με τρόπο φρικτό ή άλλων που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, αλλά και του όγκου της δικογραφίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Save