Για πρώτη φορά το ποιητικό έργο «Δαναΐδες» του Ανδρέα Κάλβου ανεβαίνει στη σκηνή

Στις 2 και 3 Αυγούστου στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου.

Σχεδόν για δύο αιώνες οι "Δαναΐδες" περιμένουν πίσω από το πέπλο τους την στιγμή που θα καταφέρουν να ακουστεί ο λόγος τους και η φωνή τους πάνω στη σκηνή. Στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, δίπλα στο αρχαίο τείχος της πόλεως, μερικά μέτρα από την θάλασσα, για πρώτη φορά το ποιητικό κείμενο του Ανδρέα Κάλβου αναζητάει να απελευθερωθεί το ίδιο και να εμπνεύσει ελευθερία. Ο ποιητής των Ωδών, έχοντας ο ίδιος αρετήν και τόλμην, γράφει και εκδίδει την τραγωδία αυτή το 1813, αναζητώντας μια άλλου τύπου ελευθερία, πιο προσωπική και εμείς θα έχουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να "μπούμε" στον κόσμο των "Δαναΐδων" στις 2 και 3 Αυγούστου.

Η σκηνοθέτις Νατάσα Τριανταφύλλη, γνωστή για τους απροσδόκητους συνδυασμούς συνεργατών, χώρων και μουσικής (Αντιγόνη, Αδερφοί Καραμαζόφ, Περιμένοντας τον Godot, Ιούλιος Καίσαρ), σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Στην τέταρτη συνεργασία της με την μουσικό Monika η οποία θα μελοποιήσει τα γραμμένα στα ιταλικά χορικά, η Νατάσα Τριανταφύλλη φέρνει για πρώτη φορά στο θέατρο την τραγωδία "Οι Δαναΐδες" του Ανδρέα Κάλβου σε ερμηνείες των Λάζαρου Γεωργακόπουλου και Λένας Παπαληγούρα που ανήκουν στον σταθερό πυρήνα συνεργατών της αλλά και του Άρη Μπαλή. Η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη στο τραγούδι συμπληρώνει την ομάδα των συντελεστών επί σκηνής.

Ο γνωστός μύθος των Δαναΐδων, συναντάει στο ποιητικό σύμπαν του Κάλβου, τις μεγάλες εικόνες και την ορμητική μελαγχολία του, περνάει μέσα από τα ρεύματα του νεοκλασσικισμού και του ρομαντισμού της εποχής του, και καταφέρνει να εκφράσει το όραμα του σημερινού ανθρώπου για ανεξαρτησία αλλά και κοινωνική συνοχή.

Η ιταλόφωνη τραγωδία, η μόνη που ολοκλήρωσε και εξέδωσε ο ίδιος ο Ανδρέας Κάλβος, ποιητής της ελευθερίας, δύο αιώνες πριν, παρουσιάζεται φέτος, 150 χρόνια από τον θάνατό του, για πρώτη φορά στο θέατρο, σε σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Με το έργο του ποιητή - ελληνόφωνο και ιταλόφωνο - να παραμένει σε πολλούς άγνωστο, Οι "Δαναΐδες" θεωρούνται μια κρυφή σπουδαία τραγωδία.

Οι Δαναϊδες / Le Danaidi, του Ανδρέα Κάλβου. Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 2 & 3 Αυγούστου 2019. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Ώρα έναρξης: 21.30. Τιμές εισιτηρίων: Μειωμένο: 10€, Κανονικό: 25€. Προπώληση εισιτηρίων: ticketmaster.gr

Με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο, τη Λένα Παπαληγούρα και τον Άρη Μπαλή. Τραγουδά η Άρτεμις Μπόγρη. Συντελεστές: Μετάφραση: Δημήτρης Αρβανιτάκης- Έφη Καλλιφατίδη Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη Μουσική: ΜΟΝΙΚΑ Δραματουργία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κακάρογλου Φωτογραφίες: Λάμπρος Ρουμελιωτάκης Video –teasers: Δημήτρης Μακρής

MOST SHARED
JUST PUBLISHED