Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
15.05.2023

41 Δήμοι υψώνουν την παλαιστινιακή σημαία στα δημαρχεία τους, στην 75η Επέτειο Μνήμης της Νάκμπα

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό για τα 75 χρόνια από την Ημέρα της Καταστροφής (Νάκμπα) θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 6μμ, έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.

Σήμερα, Δευτέρα 15 Μαΐου, ο Δήμοι της χώρας θα αναρτήσουν την παλαιστινιακή σημαία στα Δημαρχεία τους, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, μετά από αίτημα της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Η 15η Μαΐου είναι η ετήσια επέτειος μνήμης της Νάκμπα, της ολοκληρωτικής καταστροφή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ το 1948, όταν 15.000 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν και άλλες 950.000 (περίπου τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού), εκτοπίστηκαν. 481 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις εξαφανίστηκαν από το χάρτη.

Ο Επιτετραμμένος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελληνική Δημοκρατία, ο κ. Yussef Dorkhom δηλώνει ότι «Εκ μέρους της Παλαιστινιακής Ηγεσίας, της Κυβέρνησης και του Παλαιστινιακού Λαού, εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη και εκτίμησή μου προς τους Δημάρχους και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Ιλίου, Χαλανδρίου, Αγίου Δημητρίου, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας, Νίκαιας-Αγ.Ιωάννη Ρέντη, Νέας Ιωνίας, Αχαρνών, Αγίας Παρασκευής, Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης, Καισαριανής, Λαυρίου, Διστόμου-ΑράχωβαςΑντίκυρας, Γορτυνίας, Νεάπολης-Συκεών, Νισύρου, Λίμνης Πλαστήρα, Πάτρας, Σφακίων, Θέρμης, Λαμιέων, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Αγαθονησίου, Πηνειού, Σερρών, Διρφύων-Μεσσαπίων, Γαύδου, Καρπάθου, Ηγουμενίτσας, Νεστορίου, Παλαμά, Σαμοθράκης, Σουφλίου, Μινώα Πεδιάδας, Πάργας, Ρεθύμνης, Μυλοποτάμου, Άνδρου, Θέρμου, Βόρειας Κέρκυρας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημά μας να υψωθεί η Παλαιστινιακή Σημαία στο κτίριο του Δημαρχείου τους σε ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τον Παλαιστινιακό λαό που τιμάει σήμερα την 75η Επέτειο Μνήμης της Nakba ή της «καταστροφής» της 15ης Μαΐου 1948 και πρόσθεσε ότι «αυτή η ευγενής έκφραση αλληλεγγύης εδραιώνει τους ιστορικούς και
μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας μεταξύ του Ελληνικού και του Παλαιστινιακού λαού που βασίζονται στις κοινές αξίες της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Δικαιοσύνης, της Ειρήνης και της Υπεράσπισης των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Νομιμότητας».
6,6 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες περιμένουν ακόμα δικαιοσύνη.

Οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο σηματοδοτούν την Ημέρα της Νάκμπα ή την «καταστροφή» κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου, όταν πριν από 75 χρόνια 15.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 531 χωριά και κωμοπόλεις ισοπεδώθηκαν εντελώς και όταν 957.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν διά της βίας από τις πατρογονικές τους εστίες στην Παλαιστίνη, (πάνω από το 65% των αυτόχθονων Παλαιστινίων που ζουν στη γη τους το 1948), οδηγώντας στην απομάκρυνση, στον εκτοπισμό και την άρνηση του αναφαίρετου δικαιώματος των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση. 6,6 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες περιμένουν ακόμα δικαιοσύνη.

Η εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης συνεχίζεται μέχρι σήμερα μέσω των συστηματικών επιθετικών πολιτικών του Ισραηλινού στρατού κατοχής που περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε βομβαρδισμούς κατοικημένων συνοικιών, σε δολοφονίες, προσάρτηση, οικοδόμηση Ισραηλινών εποικισμών, σε κατεδαφίσεις σχολείων και σπιτιών, κρατήσεις Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και παρακράτηση Παλαιστινιακών εσόδων. Μόνο φέτος ο ισραηλινός στρατός κατοχής και οι Ισραηλινοί έποικοι σκότωσαν πάνω από 151 Παλαιστίνιους στα εδάφη του κατεχόμενου κράτους της Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ενώ υπάρχουν πάνω από 4.900 Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές επειδή αντιστάθηκαν στην κατοχή.

Ο κ. Dorkhom δήλωσε: «Η ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική κατοχή της σύγχρονης ιστορίας», και πρόσθεσε ότι «η Ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα έληξε πριν από 2 ημέρες με κατάπαυση του πυρός που μεσολάβησε το Σάββατο, αλλά οι Ισραηλινές κατοχικές επιδρομές συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε άλλα εδάφη της Παλαιστίνης, δηλαδή στη Δυτική Όχθη».

Ο κ. Dorkhom τόνισε ότι «Μετά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η ευκαιρία είναι ευνοϊκή για τον τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης μέσω μιας διεθνούς μεσολάβησης αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή που θα διασφαλίσει τη μακροχρόνια απαίτηση του Παλαιστινιακού λαού για Ασφάλεια, Ανεξαρτησία και Δικαιοσύνη, με βάση τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του Κράτους της Παλαιστίνης στα προ της 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα με πρωτεύουσά της την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και αυτό κατοχυρώνεται στο Διεθνές Δίκαιο και τη νομιμότητα, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, η Επέτειος Μνήμης της Nakba θα τιμηθεί στην έδρα του ΟΗΕ σύμφωνα με την εντολή της Γενικής Συνέλευσης (A/Res/77/23 της 30ης Νοεμβρίου 2022).

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Άσκηση των Αναφαίρετων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού πραγματοποιεί ειδική συνάντηση υψηλού επιπέδου στις 15 Μαΐου 2023, η οποία θα περιλαμβάνει κεντρική ομιλία του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης της Α.Ε. κ. Mahmoud Abbas (από τις 5:00 μ.μ. έως τις 7:30 μ.μ. τοπική ώρα Ελλάδας). Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την επίσημη σελίδα της Αποστολής στο Facebook.

22 facts για το KOYAANISQATSI, λίγο πριν την προβολή στο Ηρώδειο
ΣΙΝΕΜΑ
15.09.2023
Art Athina 23: Ένα πανόραμα έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο Ζάππειο
ΤΕΧΝΕΣ
Mία ακόμα φορά που «είχε το κλειδί του σπιτιού της»
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Με το ατμοσφαιρικό και μακάβριο Μυστήριο στη Βενετία, ο Κένεθ Μπράνα επιτέλους δικαιώνει τον Ηρακλή Πουαρό του
ΣΙΝΕΜΑ
Φθινοπωρινή εξόρμηση στη Μεσσηνιακή Μάνη, για γαλατόπιτα με σύκα και γουρουνόπουλο με την τραγανή πέτσα του
ΓΕΥΣΗ
Η μεγαλύτερη μονάδα δέσμευσης CO2 στον κόσμο κατασκευάζεται στο Τέξας. Είναι η λύση για την κλιματική καταστροφή;
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
EXI(S)T: Μια έκθεση φωτογραφίας για την ύπαρξη και τη συνύπαρξη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
14.09.2023
Πάμε στην «Γιορτή για την αλλαγή του κόσμου»; Μια μουσική παράσταση ονειρεύεται κάτι σπουδαίο
ΘΕΑΤΡΟ
14.09.2023
Save