Το μεσημέρι της Τετάρτης άρχισε η διαδικασία συλλογής υπογραφών για την πρόταση μομφής.
Το κείμενο που καλούνται να υπογράψουν αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει συμφωνία και τον καλούν να ζητήσει εξουσιοδότηση από τη Βουλή, στα πρότυπα του Ιουλίου του 2015, πριν πάει να υπογράψει το Μνημόνιο.
Η ΝΔ φαίνεται πως επιλέγει τη στρατηγική της έντονης κλιμάκωσης, ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή για τη συμφωνία για το Σκοπιανό, αλλά και της υπογραφής της στις Πρέσπες. Υπό αυτό το πρίσμα, το σενάριο της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, με δεδομένο το επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι υφίσταται δυσαρμονία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και άρα ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία, είναι σε κάθε περίπτωση στο τραπέζι των επιλογών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, και στη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο υπογράμμισε ότι θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να έρθει προς ψήφιση η συμφωνία στη Βουλή ή έστω να διαπιστωθεί, αν υφίσταται ενότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ως προς αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα. «Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή, αλλά πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά τη συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε, ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο», είπε ο κ. Μητσοτάκης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας και τη δική του, πολιτική παρέμβαση, καθώς συνταγματικά ο κ. Παυλόπουλος δεν διαθέτει, ούτως ή άλλως, τρόπο να υποχρεώσει την κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση.
Το ερώτημα, συνεπώς, που αυτονόητα συνάγεται, είναι ποια είναι αυτά τα μέσα που διαθέτει ο κ. Μητσοτάκης, ώστε να υποχρεώσει την κυβέρνηση να φέρει το ζήτημα στο Κοινοβούλιο. Με βάση τη συμφωνία, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, μόνο εφόσον η πλευρά των Σκοπίων έχει ολοκληρώσει και τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, ήτοι σε αρκετούς μήνες. Με δεδομένο, όμως, ότι στη ΝΔ θεωρούν ότι ακόμα και η υπογραφή του κ. Τσίπρα στις Πρέσπες παράγει πολιτικό αποτέλεσμα, επιχειρούν να φέρουν τον πρωθυπουργό προ των πολιτικών ευθυνών του.
Θα μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών; Ενδεχομένως, αλλά δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα, καθώς ούτως ή άλλως η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυπουργό. Συνεπώς, το μόνο μέσο με άμεση εφαρμογή θα ήταν η πρόταση μομφής, η οποία θα φέρει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία προ των συνταγματικών ευθυνών της.
Ειλημμένη απόφαση, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει, αλλά η πιθανότητα είναι ισχυρή. Ερωτώμενη η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυρακη (ΣΚΑΪ) απάντησε «κάθε πράγμα στον καιρό του», ενώ γαλάζιες πηγές αναφέρουν ότι «τέτοιες αποφάσεις δεν ανακοινώνονται σε τηλεοπτικό χρόνο». Πρακτικά, αυτές οι διατυπώσεις ουδόλως κλείνουν το παράθυρο μιας πρότασης μομφής, συνεπώς αυτό που αναζητείται, εφόσον προκριθεί η απόφαση αυτή, είναι το σωστό timing.
Εφόσον, λοιπόν, υλοποιηθεί η υπάρχουσα σκέψη στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ και με δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει, λόγω του προγραμματισμού για τη μονογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες το Σαββατοκύριακο, το ερώτημα είναι, αν το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί πριν ή μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που είναι απαραίτητο για να πάρουμε τη δόση. Και αυτό γιατί, σε περίπτωση που το αίτημα κατατεθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Πολυνομοσχέδιο, αυτομάτως η συζήτηση παγώνει και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία, αφού συζητηθεί και ψηφιστεί η πρόταση μομφής. Για να ξεκινήσει η συζήτηση επί της πρότασης μομφής, απαιτούνται δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως, ενώ η συζήτηση περαιώνεται το αργότερο τα Μεσάνυχτα της τρίτης μέρας από την έναρξή της, με ονομαστική ψηφοφορία.