Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
31.03.2023

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Εκτός φυλακής ο μεσίτης-«Έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, δύο κατάδικοι, κανείς στη φυλακή»

«Η ελληνική Δικαιοσύνη όχι μόνο έχει πιάσει πάτο, αλλά σκάβει για να κατέβει πιο χαμηλά» λέει η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου.

Εκτός φυλακής θα παραμείνει οριστικά ο μεσίτης, ο οποίος πρωτόδικα καταδικάστηκε με 10ετή φυλάκιση, χωρίς αναστολή για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δίνοντας με αυτόν τρόπο συνέχεια στο θέμα της αποφυλάκισης του μεσίτη Αθανάσιου Χορταριά, που είχε καταδικαστεί με ποινή δεκαετούς κάθειρξης χωρίς αναστολή για την υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή Ζάκ Κωστόπουλου. 

Την πληροφορία επιβεβαίωσε τόσο η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου όσο και η δικηγόρος της οικογένειας. 

Σύμφωνα με ανάρτηση της δικηγόρου της οικογένειας Κωστόπουλου, Άννυς Παπαρούσου ο μεσίτης εξέτισε ουσιαστικά δύο μήνες φυλακή. «Έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, δύο κατάδικοι, κανείς στη φυλακή»

Στην ανάρτηση της δικηγόρου αναφέρεται πως «Ο Άρειος Πάγος απέρριψε τη αναίρεση που άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην απόφαση της αποφυλάκισης του μεσίτη Χορταριά που κακοποίησε μέχρι θανάτου τον Ζαχαρία Κωστόπουλο. Ο τελευταίος είχε τιμωρηθεί με ποινή δεκαετούς κάθειρξης χωρίς αναστολή. Η αναστολή του χορηγήθηκε από ένα Μικτό Ορκωτό Εφετείο που συνεδρίασε στις 4/7/22, δύο μήνες μετά την απαγγελία της πρωτόδικης απόφασης. Επί της ουσίας, δύο μήνες φυλακή εξέτισε ο ευνοημένος αυτός κατηγορούμενος. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την εχθρική διάθεση του ελληνικού δικαστικού συστήματος απέναντι στον αγώνα για απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης.

»Έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, δύο κατάδικοι, κανείς στη φυλακή. Είθε το κριτήριο που εισήγαγε η απόφαση αυτή να εφαρμοζόταν και στα δικαστήρια που κρίνουν τις αναστολές εκτελέσεως ποινών των φτωχών, των ασθενών και των πολιτικών κρατουμένων».

Το Εφετείο είχε χορηγήσει αναστολή στον μεσίτη για διάστημα δύο μηνών μετά την πρωτόδικη απόφαση, γεγονός που οδήγησε στην αποφυλάκισή του, η οποία επικυρώθηκε με την προαναφερθείσα απόρριψη της αναίρεσης που είχε ασκήσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. 

Πρωτόδικα, ο Αθανάσιος Χορταριάς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης. 

Η αντίδραση της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου

Από την πλευρά της σε άρθρο της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως «η ελληνική Δικαιοσύνη όχι μόνο έχει πιάσει πάτο, αλλά σκάβει για να κατέβει πιο χαμηλά»

Η Ελένη Κωστοπούλου ανέφερε πως ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της αποφυλάκισης του Χορταριά, «του ατόμου που έπληξε με μίσος και μανία το σώμα του παιδιού μου και επέφερε τον θάνατό του. Μετά τις κλοτσιές και το σύρσιμο πάνω στα σπασμένα τζάμια ακολούθησαν τα ψέματα, οι συκοφαντίες, ο εξευτελισμός, η αλαζονεία, η έπαρση, το άσβεστο μίσος, η έλλειψη κάθε ίχνους μετανοίας».

Σε άλλο σημείο τονίζει πως οι ανώτατοι δικαστικοί άρχοντες της χώρας συμφώνησαν «να ζει ελεύθερος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, περιμένοντας το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό το οποίο αναβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 για τον Δεκέμβριο του 2023».

Τον κατηγορεί επίσης ως θιασώτη της βίας, και σημειώνει πως η αποφυλάκισή του δεν είχε καμία απολύτως δικαιολογία.

«Κατά τη γνώμη μου, η ελληνική Δικαιοσύνη όχι μόνο έχει πιάσει πάτο, αλλά σκάβει για να κατέβει πιο χαμηλά. Σταματήστε λοιπόν να μας ρωτάτε αν έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Την απάντηση την ξέρετε. Σας τη λέει ο λαός, οι νομικοί, οι συνταγματολόγοι της χώρας αλλά και του κόσμου όλου», πρόσθεσε. 

Καταλήγει υπογραμμίζοντας πως ο Ζακ Κωστόσπουλος έχει λάβει από σχεδόν όλο τον ελληνικό λαό τη δικαιοσύνη που του αρμόζει. (Πηγή)

Κρίτων Αρσένης: «Αν δεν κάνουμε ρήξη με τους λίγους, υπέρ των πολλών, δεν θα μείνουν πολλά σε αυτή τη χώρα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
O Soteur ενοχλείται με τους καλλιτέχνες που προσπαθούν να κάνουν τους θεατές τους να νιώσουν χαζοί
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Pan Pan, Kutiman, Ρένα Μόρφη, Ψαρογιώργης: Τα highlights του Αthens City Festival σήμερα και αύριο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
15.05.2023
Τι έχει συμβεί φέτος στην άνοιξη και μοιάζει με φθινόπωρο;
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Μία κατοικία εμπνευσμένη από τη βυζαντινή εποχή, στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς
DESIGN
13.05.2023
Φαίη Τζανετουλάκου: «Δεν ξεχνώ ποτέ ότι, για να έχουμε το δικαίωμα να ψηφίζουμε εμείς οι γυναίκες, χάθηκαν πολλές αδελφές μας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τα ταξίδια τους αιδεσιμότατου Όλαφουρ Έγκιλσον: Οι μαρτυρίες ενός Ισλανδού αιχμαλώτου
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Save