Δύο διαδοχικές επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης συνολικά 115 μεταναστών/προσφύγων πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη νότια θαλάσσια ζώνη της Κρήτης, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).
Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί, όταν 48 άτομα που επέβαιναν σε λέμβο εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή νότια των Καλών Λιμένων Ηρακλείου, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 5 μποφόρ. Οι ναυαγοί περισυνελέγησαν με ασφάλεια από δεξαμενόπλοιο με σημαία Ιταλίας, το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση, και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι των Καλών Λιμένων. Εκεί πρόκειται να υποβληθούν στις προβλεπόμενες διαδικασίες ταυτοποίησης και υγειονομικού ελέγχου.
Λίγες ώρες αργότερα, σήμανε νέα επιχείρηση, αυτή τη φορά νότια της Γαύδου, για τη διάσωση 67 ανθρώπων. Το περιστατικό αφορούσε φορτηγό πλοίο με σημαία Λιβερίας, το οποίο συμμετείχε στη μεταφορά και περισυλλογή των επιβαινόντων. Οι διασωθέντες μετεπιβιβάστηκαν σε σκάφος της ευρωπαϊκής αποστολής Frontex, το οποίο τους μετέφερε στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όπου τους παρασχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια.
Στη Λιβύη ο Θάνος Πλεύρης και ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ
Mε στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με τις αρχές της χώρας για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού μεταβαίνει σήμερα στη Λιβύη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, συνοδεύοντας τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ.
Η ευρωπαϊκή αποστολή περιλαμβάνει τους υπουργούς Εσωτερικών της Μάλτας και της Ιταλίας και θα φτάσει στη Λιβύη για συνομιλίες με αξιωματούχους της χώρας, τόσο από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, όσο και από την πλευρά του Χαφτάρ στη Βεγγάζη.
Στόχος της ευρωπαϊκής αποστολής είναι ο συντονισμός με τις τοπικές αρχές για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών, που έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο το τελευταίο διάστημα, αλλά και η βελτίωση των διαδικασιών.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίσκεψη στοχεύει όχι απλώς στην προβολή ισχύος, αλλά στην πραγματική διά χειρός συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, ώστε να ελεγχθούν οι ροές.
Επιπλέον, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτή η αποστολή εντάσσεται σε μια ευρύτερη διπλωματική και μεταναστευτική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Λιβύη για τον περιορισμό των παράτυπων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.
Παράλληλα, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ελλάδας για την ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και την προστασία των συνόρων της ΕΕ.