Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
13.09.2023

Ερώτηση για άμεσες αποζημιώσεις και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αγροτική ανασυγκρότηση κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ερώτηση για άμεσες αποζημιώσεις και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αγροτική ανασυγκρότηση κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το θέμα της άμεσης αποζημίωσης των αγροτών που επλήγησαν από τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ανασυγκρότηση και προστασία της αγροτικής παραγωγής την περίοδο της κλιματικής κρίσης θέτουν, με ερώτηση που κατέθεσαν, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι «26» υπογράφοντες βουλευτές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ρωτούν τον υπουργό εάν είναι στις προθέσεις του να υπάρξει μία πιο ολιστική προσέγγιση, «προκειμένου να υιοθετήσετε και να εφαρμόσετε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και αποζημιώσεων στον πρωτογενή τομέα για όλες τις ζημιές του 2023, σύμφωνα και με τις προτάσεις της ΕΘ.Ε.Α.Σ. και των Αγροτικών Συνεταιρισμών που με την εμπειρία τους και τη σύγχρονη τεχνολογία μπορούν να συμβάλουν σε αυτό; Ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα το 2023, έως σήμερα, πόσο καιρό θα μείνουν ακαλλιέργητες οι εκτάσεις που επλήγησαν και ποιο το ύψος της αποκατάστασης σε αποζημιώσεις και υποδομές που θα απαιτηθεί; Καθώς και σε ποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες προβήκατε δεδομένου της γνωστοποίησης της έλευσης του ακραίου φαινομένου "Daniel" στη χώρα μας και σε ποιες μετά από αυτό και πότε ώστε να υπάρξει η αναγκαία οικονομική και άλλη βοήθεια από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης;».

Οι ερωτώντες βουλευτές τονίζουν, στο κείμενο της ερώτησή τους, ότι «"η ύπαιθρος, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι το 2023 βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με μια σειρά ακραίων και δυσμενών καιρικών συνθηκών, που έχουν πλήξει καίρια την παραγωγή και τις υποδομές τους", όπως αναφέρεται σε πρόσφατη επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και σε εσάς η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) για τις ζημιές που έχουν πάθει οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα τους τελευταίους μήνες, λόγω των πυρκαγιών και των πλημμυρών σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Επισημαίνουν ότι «δυστυχώς, ολοένα και πιο συχνά όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες μιας καταστροφής, η οποία διαδέχεται την προηγούμενη. Ύστερα από μία καταστροφική περίοδο για τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας, όπου κάηκαν περισσότερα από 1.600.000 χιλιάδες στρέμματα γης, ακολούθησε μια εξίσου καταστροφή με πλημμύρες και δύσκολα αναστρέψιμη και ανατάξιμη καταστροφή, κυρίως για τον Θεσσαλικό κάμπο».

«Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καταστροφές που προήλθαν στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, τον Βόλο, την Καρδίτσα και εν γένει την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού είναι εξαιρετικά μεγάλες και το κόστος στην αγροτική παραγωγή θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Εκτός από το 23% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα της επόμενης ημέρας λόγω της απόθεσης αργίλων και λάσπης, πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την καλλιέργεια του εδάφους για τα επόμενα χρόνια, ανάλογα με τον βαθμό της ζημιάς που έχει υποστεί ανά περίπτωση», προσθέτουν.

Οι ερωτώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επί τη βάσει όλων των προηγουμένων, υπογραμμίζουν «την ανάγκη να υπάρξουν οι εξής άμεσες ενέργειες» που είναι «ο ανασχεδιασμός των επιχειρησιακών σχεδίων, αποζημιώσεις στους αγρότες. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επιβίωση των αγροτών που επλήγησαν σημαντικά όλους τους προηγούμενους μήνες και το οποίο δεν μπορεί να αφορά μόνο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ορθά προτείνει η ΕΘ.Ε.Α.Σ. Αποκατάσταση των αγροτικών και κτηνοτροφικών υποδομών και δικτύων που να γίνουν όχι αποσπασματικά, ανά περιοχή, αλλά συνολικά και δίκαια για κάθε ζημιά που έχει σημειωθεί από ακραία και δυσμενή καιρικά φαινόμενα, που έχουν πλήξει καίρια την παραγωγή και τις υποδομές σε όλη την επικράτεια».

Save