Η οικονομική και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης βρέθηκε στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των εισηγητών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».
Μια συζήτηση που λαμβάνει τον χαρακτήρα «πρόβας» της πενθήμερης συζήτησης και ψήφισης από τη Βουλή του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025 που έπεται σε λίγες ημέρες.
Η εισηγήτρια της ΝΔ Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό «λαμβάνει σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο παρέχει φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την προώθηση της καινοτομίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Ρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και λειτουργίας. Που στηρίζει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας απέναντι στην κλιματική κρίση». Πρόκειται, υπογράμμισε η εισηγήτρια, για ένα «νομοσχέδιο το οποίο σφυρηλατεί τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Που στηρίζεται στην αξιοπιστία, τον μετρημένο λόγο και τον σεβασμό στις πραγματικές δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας».
Η κ. Ιατρίδη ανέφερε ότι οι διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου έρχονται «και συμπληρώνουν την ολιστική προσέγγιση της κυβέρνησης μας και τη φιλοσοφία μας: Τη δημιουργία, δηλαδή, μιας ισχυρής οικονομίας που είναι σε θέση να ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών. Μιας οικονομίας που θα το πετυχαίνει αυτό, χωρίς να διακινδυνεύει την ικανοποίηση των αναγκών των μελλοντικών γενεών. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, και για μια ακόμη φορά, από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αξιολόγησε θετικά, τόσο το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο, που είχαμε συζητήσει και στην Επιτροπή μας, όσο, βέβαια, και τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025».
Η βουλεύτρια της ΝΔ αναφέρθηκε επιγραμματικά στις 60 μειώσεις φόρων που έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2019 μέχρι σήμερα καθώς και στις 12 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που επέρχονται με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου, λέγοντας ότι έτσι προωθείται «ο στόχος μας που είναι να βελτιώνουμε τις ζωές των συμπολιτών μας και να κάνουμε την οικονομία μας ακόμα πιο ισχυρή». «Προφανώς και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, όμως εργαζόμαστε συστηματικά για να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Στο πλαίσιο αυτό, το παρόν νομοσχέδιο είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια σειρά μέτρων που ενισχύουν τους πολίτες, θα ακολουθήσουν και άλλα, και σας καλώ να το στηρίξετε» σημείωσε η κ. Ιατρίδη.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Πάρις Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι «προσπαθούμε να είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και τα πραγματικά της προβλήματα» και με αυτή την οπτική ως αφετηρία «και την παραμικρή μείωση φόρου που έχει αυτό το νομοσχέδιο τη στηρίζουμε και την ψηφίζουμε, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε να δώσουμε θετική ψήφο στο νομοσχέδιο συνολικά γιατί αποτυπώνει μια αντίληψη που μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους». Η δική μας λογική, ανέφερε, «είναι αντίθετη και δεν μπορούμε να πούμε "ναι" σε ένα νομοσχέδιο που συνολικά έρχεται να δώσει υπόσταση στα νούμερα του Προϋπολογισμού του 2025, που φυσικά έχουμε δηλώσει ότι καταψηφίζουμε πλην των αμυντικών δαπανών».
Ο κ. Κουκουλόπουλος, για τις φορολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, είπε ότι στηρίζουμε τις βελτιώσεις που γίνονται όπως οι μικρές ελαφρύνσεις στην ασφαλιστικές εισφορές, αλλά «διαφωνούμε με τον πυρήνα του άδικου φορολογικού συστήματος που έχει η Ελλάδα». Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει τις διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία της ΑΑΔΕ γιατί δεν μπορεί να γίνεται τρίτη ανανέωση της θητείας του διοικητή. Ζήτησε να υιοθετηθούν οι φορολογικές στοχευμένες προτάσεις της ΕΣΑμΕΑ καθώς και οι δύο προτάσεις της ΠΟΜΗΔΑ για την αλλαγή ενοικίασης από βραχυχρόνιες σε μακροχρόνιες μισθώσεις.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ παράλληλα στην τοποθέτησή του απέρριψε την κριτική ότι το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί την πολιτική των «λεφτόδεντρων», λέγοντας ότι κάποιοι «παλιμπαιδίζοντες εκπρόσωποι Τύπου καταφεύγουν σε κοπτο-ραπτική για να αλλοιώσουν τον λόγο μας, αλλά να θυμούνται πάντα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βαριά σκιά και βαθιές ρίζες. Γι΄αυτό και σήμερα, μετά από έναν κύκλο ανακάμπτει. Είμαστε εδώ για να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα, συγκριμένα κοινωνικά στρώματα, τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τους μικρομεσαίους, τους εργάτες, τους υπαλλήλους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες. Είμαστε εδώ για να υπερασπιζόμαστε τα λαϊκά συμφέροντα και αυτά να μην τα συγχέετε με την καραμέλα του λαϊκισμού όταν αναφέρεστε στο ΠΑΣΟΚ»
Ο κ. Κουκουλόπουλος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν άκουσε το ΠΑΣΟΚ όταν πέρυσι έδινε τον αγώνα να μην περάσει η παράλογη ρύθμιση του τεκμαρτού εισοδήματος για τους κατοίκους χωριών άνω των 500 κατοίκων και σήμερα έρχεστε και το θεσπίζετε για τα χωριά άνω των 1.500 κατοίκων. Και πρόσθεσε πως «αλήθεια, σήμερα, τι κάνετε; Υποπίπτετε στο αδίκημα του λαϊκισμού όπως μας κατηγορούσατε;».
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι όταν «ζητάτε από εμάς να έχουμε κοστολογήσει τις προτάσεις που σας κάνουμε, θα θέλαμε να μας πείτε σε ποια λογιστική αρχή είχατε εσείς κοστολογήσει την προεκλογική πρόταση της ΝΔ του 2019 για μείωση 2% του ΦΠΑ;». Σε μας, τόνισε, «μη μας μιλάτε για λεφτόδεντρα, αλλά δείξτε μας που είναι εκείνο το λεφτόδεντρο που θα καταργούσε άμεσα το 2019 την προσωπική διαφορά, ώστε να πάμε να το βρούμε και εμείς μήπως και έχει καρπίσει…» και πρόσθεσε πως «το δικό μας λεφτόδεντρο είναι ένα. Ανάπτυξη με Κοινωνική Δικαιοσύνη. Αυτό είναι το λεφτόδεντρο του ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε ότι για το ΠΑΣΟΚ «όποιος παίζει με τη δημοσιονομική σταθερότητα είναι αντίπαλός μας. Καθαρές κουβέντες».
Ανάρτηση Ν. Ανδρουλάκη: «Ήρθε η ώρα να περάσει ένα μέρος από τα οφέλη για το τραπεζικό σύστημα και στον Έλληνα φορολογούμενο»
«Τώρα που οι τράπεζες έχουν εισέλθει σε φάση ισχυρής κερδοφορίας, χάρη και στα προγράμματα "Ηρακλής", ήρθε η ώρα να περάσει ένα μέρος από αυτά τα οφέλη για το τραπεζικό σύστημα και στον Έλληνα φορολογούμενο», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόκειται να μιλήσει αργότερα στην Ολομέλεια της Βουλής για τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Ο πρόεδρος του κόμματος σημείωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο συνεισέφερε πάνω από 38 δισ. ευρώ -εκτός των εγγυήσεων- για την ανασύνταξη του τραπεζικού συστήματος, ενώ παρέδωσε στις τράπεζες και τη διαχείριση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως τόνισε, «το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία με την κατάθεση τροπολογίας για την έκτακτη εισφορά 5% στα κέρδη των τραπεζών. Κέρδη που προκύπτουν από τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, τα υψηλά επιτόκια δανείων αλλά και τις επίσης υψηλές χρεώσεις και προμήθειες για καθημερινές συναλλαγές των πολιτών».
Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης κατέστησε σαφές ότι «η έκτακτη αυτή εισφορά δεν έχει μόνο φοροεισπρακτικό χαρακτήρα. Εδράζεται, πρωτίστως, στην ισχυρή πολιτική μας βούληση να μπει τέλος στις ολιγοπωλιακές πρακτικές που δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή του ελληνικού λαού. Βούληση που δεν διαθέτει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Το ελληνικό Δημόσιο συνεισέφερε πάνω από 38 δισ. ευρώ -χώρια οι εγγυήσεις- για την ανασύνταξη του τραπεζικού συστήματος, ενώ παρέδωσε στις τράπεζες και τη διαχείριση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τώρα που οι τράπεζες έχουν εισέλθει σε φάση ισχυρής κερδοφορίας, χάρη και στα… pic.twitter.com/P8ATGjObeJ
— Nikos Androulakis (@androulakisnick) December 3, 2024
Διαβάστε επίσης: Φορολογικό Νομοσχέδιο – ΠΑΣΟΚ: Τροπολογίες για έκτακτη φορολόγηση τραπεζών και την ενίσχυση του στεγαστικού αποθέματος