Επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Κυριακή (30/3), με τις διαφοροποιήσεις να αφορούν κυρίως την Κρήτη, ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστούν και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις, προβλέπονται κατά διαστήματα έως και αύριο το μεσημέρι.
Αναλυτικά:
- Στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες έως σήμερα το μεσημέρι.
- Στην ανατολική Θεσσαλία και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (Πιερία, Ημαθία, Πέλλα) έως αύριο το απόγευμα.
- Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Χίου - Ικαρίας - Σάμου) έως και αύριο το βράδυ.
- Στην Κρήτη (κυρίως στη δυτική και τη νότια Κρήτη) και τη Γαύδο έως και τις πρωινές ώρες αύριο.
- Στα Δωδεκάνησα έως και αύριο το μεσημέρι.
Προβλήματα και ζημιές στις Κυκλάδες
Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε χθες τις Κυκλάδες, προκαλώντας προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο. Η Πάρος βρέθηκε στο επίκεντρο των έντονων καιρικών φαινομένων, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια στη Νάουσα. Στο νησί χείμαρροι παρέσυραν σταθμευμένα αυτοκίνητα και φερτά υλικά, τα οποία κατέληξαν στο λιμανάκι της Νάουσας, ενώ προκλήθηκαν και ζημιές στο οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και καθιζήσεις που αποκαθίστανται από μηχανήματα έργου των ΟΤΑ.
«Παρότι σημειώθηκαν εγκλωβισμοί, κανείς δεν κινδύνεψε άμεσα. Οι πιο σοβαρές καταστάσεις καταγράφηκαν στους κεντρικούς οδικούς άξονες Παροικιάς-Νάουσας και Παροικιάς-Λευκών, όπου φερτά υλικά, πέτρες και βράχια παρέσυραν οχήματα», δήλωσε στο ΕΡΤΝews ο Kωνσταντίνος Μπιζάς, δήμαρχος Πάρου.

Ορμητικός χείμαρρος παρασύρει αυτοκίνητα, κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας στην Πάρο, τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025. ΑΠΕ-ΜΠΕ/PARIANOSTYPOS/STR
Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι έπληξαν τα Δωδεκάνησα, προκαλώντας προβλήματα στην συγκοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία όχι μόνο στην Πάρο, αλλά και σε Μύκονο, Σύμη, Κω και Ρόδο, ενώ πριν τα μεσάνυχτα ήχησε 112 σε Χίο, Σάμο και Ικαρία, προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα έως τις πρώτες πρωινές ώρες και συνιστώντας προσοχή στις μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, μέσα σε λίγες ώρες καταγράφηκαν από τον σταθμό της ΕΜΥ στη Μύκονο 100 χιλιοστά βροχής και πιθανόν 70 στη Νάουσα της Πάρου, όταν τέσσερις σταθμοί στη διπλανή Νάξο δεν κατέγραψαν πάνω από 10 χιλιοστά βροχής. «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή πολύ τοπικά και σε λίγη ώρα έπεσε μεγάλη ποσότητα βροχής» εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος.
Λόγω της κακοκαιρίας το πλοίο «Νήσος Ρόδος» αντιμετώπισε προβλήματα την ώρα της πρόσδεσης στο λιμάνι της Χίου. Δύο κάβοι έσπασαν, ενώ κόπηκε και μία μπίντα, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να απομακρυνθεί το πλοίο από το λιμάνι.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 100 κλήσεις που αφορούσαν την Μύκονο και 70 την Πάρο, ενώ χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν και στη Σύρο. Λίγο μετά τις 13:30 αφότου ήχησε το 112, το οποίο προειδοποιούσε για έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, ξεκίνησε μία έντονη βροχόπτωση, η οποία ακολουθήθηκε από μία σφοδρή χαλαζόπτωση, που ευτυχώς διήρκεσε λίγα μόνο λεπτά. Από τη βροχόπτωση δεν δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα. Κάποιοι κεντρικοί δρόμοι του νησιού πλημμύρισαν, ωστόσο, με το που έπεσε η ένταση της βροχής αποκαταστάθηκαν όλα τα προβλήματα.
Χανιά: Απεγκλωβισμοί οδηγών από τα οχήματά τους
Προβλήματα έχει προκαλέσει στα Χανιά η καταρρακτώδης βροχόπτωση. Σε περιοχές όπως τα Τσικαλαριά, τη Σούδα, το Βαμβακόπουλο και μεταξύ άλλων στην Ξυλοκαμάρα και τη Λεωφόρο Μουρνιών υπήρξαν πλημμυρικα φαινόμενα, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Γιώργο Τσαπάκο, τα φαινόμενα ήταν έντονα στο κέντρο των Χανίων και σε περιαστικές περιοχές. «Ήδη έχουν γίνει τρεις απεγκλωβισμοί οδηγών, ενώ από την πυροσβεστική έχουν προχωρήσει σε άντληση υδάτων από υπόγεια», ανέφερε ο κ. Τσαπάκος, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, ιδιαίτερα στις μετακινήσεις τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, είναι σε επιφυλακή, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα διαρκέσουν μέχρι και αύριο το πρωί(Τετάρτη 2-4-2025). Άλλωστε λίγο μετά τις εννέα το πρωί, στους κατοίκους της Κρήτης, έφτασε επείγουσα ειδοποίηση μέσω 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα.