Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες προκλήσεις, που δημιουργεί ο «παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος», ο οποίος ξεκινά, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε για τους δασμούς:
«Δεν είναι μόνο η Δυτική Μακεδονία μία Περιφέρεια σε μετάβαση, θα έλεγα ότι και η χώρα μας είναι μία χώρα σε μετάβαση, είναι μία χώρα η οποία πρέπει να τρέξει γρήγορα, να καλύψει το χαμένο έδαφος της πολυετούς οικονομικής κρίσης.
Και μία χώρα η οποία πρέπει βέβαια να επιδείξει και την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα προκειμένου να μπορεί συνέχεια να ανταποκρίνεται σε διεθνείς προκλήσεις και σε αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.
Μόλις χθες, θα το ακούσατε, φαντάζομαι, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε μία, θα έλεγα, κολοσσιαίας διάστασης στροφή στην οικονομική πολιτική, στην διεθνή εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Είναι μία ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μία πολύ απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες.
Και είναι επίσης, θα έλεγα, μία απόκλιση από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυσή της.
Εμείς είμαστε μία χώρα που ήμαστε πάντα υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου και πιστεύουμε και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ο εμπορικός πόλεμος, ο οποίος ξεκινά, τελικά δεν θα ωφελήσει κανένα. Θα βλάψει τους πάντες. Και ελπίζω και εύχομαι σύντομα να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μία αποκλιμάκωση αυτών των προστατευτικών πρακτικών.
Η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι εκεί θα συνδιαμορφωθούν οι αποφάσεις τις οποίες θα λάβουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε σε αυτή την πρωτοφανή ιστορικά απόφαση την οποία πήραν οι ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική οικονομία, με σχέδιο, με υπευθυνότητα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες προκλήσεις.
Και αναφέρθηκα σε αυτή την εξέλιξη για να καταλήξω μόνο το πόσο, θα έλεγα ρευστό είναι το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και πόσο σημαντική είναι η πολιτική σταθερότητα την οποία έχουμε σήμερα στη χώρα και η δυνατότητα αυτής της Κυβέρνησης να μπορεί να χαράσσει μία σταθερή πορεία για την πατρίδα μας σε αυτούς τους εξαιρετικά ταραγμένους καιρούς».
«Σκοπός του Προγράμματος η δημιουργία πολλών νέων, καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας»
«Σε πόλο ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας αναδεικνύει τη Δυτική Μακεδονία το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στην εκδήλωση, στην Κοζάνη, όπου παρουσιάστηκε το σχετικό πρόγραμμα.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το Πρόγραμμα «πρωτοπόρο» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και σημείωσε: «Ο κεντρικός σκοπός του Προγράμματος αυτού δεν είναι άλλος από τη δημιουργία πολλών νέων, καλά πληρωμένων θέσεων απασχόλησης που θα υποκαταστήσουν την απώλεια των θέσεων εργασίας που η απολιγντιτοποίηση αναπόφευκτα προκάλεσε στην περιοχή σας».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, τόνισε ότι «ήταν μία πολιτική απόφαση δύσκολη, τολμηρή, η οποία, όμως, έπρεπε να συνοδευτεί αναπόφευκτα από ένα τέτοιο σχέδιο, προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε στη Δυτική Μακεδονία, πρωτίστως, αλλά και στη Μεγαλόπολη, ορατότητα και προοπτική. Κυρίως για τα νέα παιδιά, αλλά, πρωτίστως, για τους επιχειρηματίες που θα κλειστούν για να επιχειρήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στις τρσσερις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η υλοποίηση του Προγράμματος «τρέχει» με μεγάλες ταχύτητες και πως έχουμε λόγους να είμαστε περισσότεροι αισιόδοξοι «Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, διότι φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε και άλλες σημαντικές μεγάλες επενδύσεις έτσι ώστε όχι μόνο να αναπληρώσουμε το κενό των χαμένων θέσεων εργασίας αλλά πραγματικά να μπορέσουμε να καταστήσουμε τη Δυτική Μακεδονία έναν πόλο ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Βουλή: Τα κόμματα προειδοποιούν για τους δασμούς Τραμπ
Με αναφορές στις ανακοινώσεις επιβολής δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις οι τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις» που ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Η εισηγήτρια της ΝΔ Μίκα Ιατρίδη τόνισε πως «σε μια εποχή με πολλές και καθοριστικές γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις είναι σημαντικό η χώρα μας να έχει στιβαρή ηγεσία και να υλοποιεί το πρόγραμμα μας με σταθερότητα και ρεαλισμό».
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Πάρις Κουκουλόπουλος αναφερόμενος στις χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για επιβολή δασμών είπε πως « δεν διαφωνώ με τις λακωνικές και σαφείς αναφορές του Υπουργού» υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι μπροστά σε ιστορικά διλήμματα ή θα απαντήσει τώρα ή θα πάψει να υπάρχει». Ο κ. Κουκουλόπουλος, τόνισε ότι «είναι σημαντικό η κατάσταση της οικονομίας μας στις οποίες μας βρίσκουν αυτές οι εξαγγελίες της επιβολής των δασμών από τον Τραμπ που πραγματικά γεμίζει ανησυχία, αβεβαιότητα τον κόσμο και ουσιαστικά μας οδηγεί σε ένα τελείως καινούριο τοπίο. Ο κόσμος που ξέραμε δύσκολα θα παραμείνει μπροστά μας ως ζώσα πραγματικότητα. Πάμε σε ένα τελείως καινούριο τοπίο». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η χώρα μας «έχει ρυθμούς ανάπτυξης κάτω του μετρίου», «οι ξένες επενδύσεις είναι πολύ μακριά από εκείνες του 2009», «το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει επίμονα σε υψηλά επίπεδα, το εμπορικό έλλειμμα που αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας βρίσκονται σε τραγικό επίπεδο, την ίδια ώρα η παραγωγικότητα της οικονομίας είναι χαμηλή όπως και οι επιδόσεις μας στην ψηφιοποίηση και της καινοτομίας είναι θλιβερές» και αυτά όλα είναι τα κρίσιμα που θα διαδραματίσουν ρόλο στις εξελίξεις , είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, από την πλευρά του είπε πως «η ασκούμενη δασμολογική πολιτική εν είδη πολεμικής κατάστασης σε οικονομικό επίπεδο από τον πρόεδρο Τραμπ φαίνεται και από την πρώτη αντίδραση των αγορών». Ο κ. Μαμουλάκης παρατήρησε ότι «υπήρξε ένας αιφνιδιασμός σε σχέση με το ύψος των δασμών που ανακοινώθηκαν και φαίνεται ότι έχουμε γενικότερους τριγμούς». Ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «θα αναμένουμε να δούμε το πως αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τη χώρα μας», είναι όμως «σαφέστατο» επισήμανε ότι «η έκθεση της Ελλάδος σε επίπεδο εξαγωγών προς τις ΗΠΑ που ανέρχεται σε ύψος 4,5%, μπορεί αρχικά να δίνει την αίσθηση ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι τόσο ισχυρές, αλλά το ντόμινο που αναμφίβολα θα προκύψει μέσα από τα άλλα ισχυρά κράτη- μέλη της ΕΕ, δυστυχώς θα έρθει και στην χώρα μας, που φαίνεται αθωράκιστη ως προς αυτή την εξέλιξη». Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν κρύβω τον έντονο προβληματισμό μας, για το πως αυτός ο δασμολογικός πόλεμος από τις ΗΠΑ βρίσκει την χώρα μας, την θεωρητική αλλά και πραγματική οικονομία της Ελλάδας»
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης ανέφερε ότι «τώρα αναρωτιέστε για τους δασμούς του 20% που επιβάλλει στα προϊόντα η κυβέρνηση του Τραμπ, αλλά είναι εκείνος που του έσφιγγε το χέρι ο Πρωθυπουργός Τσίπρας, που συνομιλούσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και που χαριεντίζονταν μαζί του οι ευρωπαίοι ηγέτες. Εμείς, αυτό που έχουμε να σας πούμε είναι ότι όπως "έχετε στρώσει έτσι θα κοιμηθείτε". Ο ανταγωνισμός για την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, έχει ως αποτέλεσμα να φορτώνονται στις πλάτες όλα αυτά τα βάρη στον λαό» και «σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωπαϊκή οικονομία μετατρέπεται σε πολεμική οικονομία όπου η ενίσχυση των αμυντικών δαπανών περνά μέσα από περικοπές επιδομάτων, μισθών, συντάξεων, μέχρι την επένδυση των αποθεματικών των Ταμείων και γενικά τις πλάτες του λαού για την πολεμική βιομηχανία της ΕΕ».
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος από την δική του πλευρά για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σχολίασε πως «ελπίζουμε, η κυβέρνηση το 2026 για την προδιαγραφόμενη ύφεση της οικονομίας μας, είναι να μην επικαλεσθεί τους δασμούς Τραμπ».
Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως κατανοώ ποια είναι η λογική του Τραμπ γι' αυτό που κάνει - δεν λέω ότι θα του βγεί- αντίθετα όμως δεν βλέπω ποια είναι η λογική των Ευρωπαίων ηγετών. Η λογική του Τραμπ είναι ότι θέλει να έχει έναν αντίπαλο, την Κίνα, θέλει να αποκόψει την Ρωσία από την Κίνα και θέλει αποδυναμωμένη την ΕΕ». Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν δύσκολος για την Ευρώπη. Καθώς αντάλλαξε την φθηνή Ρωσική ενέργεια με την ακριβή Αμερικάνικη, είχε επιπτώσεις από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην ευρωπαϊκή οικονομία και τρίτον είναι οι εξοπλισμοί. Η λογική του Τραμπ, είναι λοιπόν ακριβώς αυτή, η αποδυνάμωση της ΕΕ οδηγώντας σε μια κούρσα εξοπλισμών». Ο βουλευτής επέκρινε την ΕΕ και την επικρατούσα δεξιά της πτέρυγα για έλλειψη οραματισμού και ότι ως Ένωση «πέφτουμε στον λάκκο του Τραμπ, για αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών που αποδυναμώνουν την ευρωπαϊκή οικονομία».
Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών Αθανάσιος Χαλκιάς, είπε ότι «εμείς είχαμε προειδοποιήσει από την συζήτηση του Προϋπολογισμού για τον οικονομικό προστατευτισμό που ερχόταν από τον Τράμπ» και εμείς πρόσθεσε για να τον αντιμετωπίσουμε «θα πρέπει να έχουμε ως γνώμονα την αύξηση της παραγωγικότητας στην χώρα μας, να συντονιστούμε με τις καινούριες συνθήκες που έρχονται επιδιώκοντας την εθνική παραγωγικότητα καθώς και να εκμεταλλευτούμε τους φυσικούς πόρους της πατρίδας μας». Ο κ. Χαλκιάς, απέδωσε την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ «στο γεγονός ότι η οικονομία της χρωστάει περίπου 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, το έλλειμμα τους είναι πάνω από το 120% του ΑΕΠ των ΗΠΑ κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή της είχε μεταφερθείς το εξωτερικό. Και ο πρόεδρος Τραμπ, τώρα επιχειρεί από την δική του πολιτική σκοπιά τον επαναπατρισμό αυτών των κεφαλαίων».
Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, σχολίασε σκωπτικά πως «η Κυβέρνηση όταν είναι να αντιμετωπίσει τον προστατευτισμό ανακαλύπτεται τον φιλελευθερισμό, αλλά όταν είναι να προχωρήσετε σε φοροελαφρύνεις για τα μεσαία και ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα δεν είστε καθόλου φιλελεύθεροι αντίθετα τους φορολογείται αδρά».
Ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι η αποφάσεις της επιβολής δασμών στις ΗΠΑ είναι «η αρχή του εμπορικού πολέμου που η χώρα ξεκίνησε». Για την χώρα μας, εκτίμησε ο κ. Σκυλακάκης «η εξέλιξη αυτή θα θέσει την οικονομία και πάλι στο επίκεντρο και εδώ από κυβέρνηση και κόμματα της Αντιπολίτευσης θα χρειαστούμε διοίκηση καραβιού, σε φουρτούνα στην οποία μπαίνουμε. Οι περιστάσεις είναι δύσκολες» και απαιτείται «για να μην χαθούν όσα κερδήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η αλλαγή του Κράτους με υπευθυνότητα».
Οι επιπτώσεις που σίγουρα θα υπάρξουν παγκοσμίως, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ «είναι η ακραία αβεβαιότητα. Δεν ξέρουμε εάν αυτός ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε θα είναι βραχυχρόνιος ή μακροχρόνιος. Εάν οι δασμοί που επιβάλλονται έχουν στόχο την αλλαγή των όρων του εμπορίου ή το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Εάν θα παραμείνουν και μετά την θητεία Τράμπ ή θα αρθούν μετά την λήξη της θητείας του». Αυτό πάντως γνωρίζουμε, είπε ο κ. Σκυλακάκης «είναι κάποια δεδομένα που θα επιφέρει η επιβολή αυτών των δασμών και είναι η μείωση του όγκο του παγκοσμίου εμπορίου κάτι που πρακτικά σημαίνει μείωση του παγκόσμιου πλούτου. Πως θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη αναταραχή και θα έχει επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και αξιών παγκοσμίως. Την δημιουργία μιας τεράστιας αβεβαιότητας στις διεθνείς επενδύσεις με πολύ βαριές επιπτώσεις». Ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι απέναντι στην επιβολή αυτών των δασμών η Κίνα «είναι σίγουρο ότι θα αντιδράσει» όπως και ότι «είναι αναμενόμενο πως θα επηρεαστούν και τα μεγάλα Χρηματιστήρια, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια είχαν αύξηση κερδών, καθώς στην πραγματικότητα επένδυαν σε ένα ακόμα καλύτερο μέλλον και τώρα για τέσσερα χρόνια αυτό πάει περίπατο… και αντίθετα, μπορεί να δούμε μέχρι και χρεοκοπίες».